Što se to dešava sa HŽ-om?

Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Što se to dešava sa HŽ-om?

Postaj by thomcro on pon 25 vel 2013 - 23:17

Temu ću započeti citatom člana Tehnike koji je napisao na SiRm-u kao osvrt na zbivanja zadnjih dana:

Tehnika je napisao/la:Sustav je kolabirao jer su još uvijek u vodećim strukturama vlasti uvjereni da radnika u bivšem HŽ-u ima previše. Nema nikoga da čisti i podmazuje skretnice. Ralice za snijeg ne rade jer su neispravne ili ih nema dovoljno. Nekada je u tim slučajevima prugom kružila manevarska lokomotiva koja je svojim plugom čistila snijeg koji je napadao između dva prolaska vlaka.
Sada kada je infrastruktura odvojena od putničkog i teretnog prometa nitko nije zainteresiran za promet takve lokomotive jer bi to zahtjevalo otvaranje novih trasa pa se ne zna tko bi to trebao platiti.
Ovaj snijeg je pokazao kako je razbijanje HŽ-a bila najveća glupost jer su vuča, prijevoz putnika i tereta te infrastruktura jedna ovisna cjelina. Priča o tome kako će strani operateri od 1.7. moći vozit našim prugama je bedastoća jer i sada operateri provouze svoje vagone i terete našim prugama ali ih vuku naše lokomotive i u tome je jedina razlika.
Kako će cijeli sustav raditi slijedeće godine kada će oni zahtjevati ispravnu prugu i održavanje voznog reda i naplaćivati to od infrastrukture ili od onih koji vuku ili voze njegov vlak.

Svjedočimo neželjenim događajima koji se u zadnje vrijeme dešavaju na riječkoj pruzi a sve (navodno) zbog snijega. Jučer se po raznim programima vrtila vijest(i) da je pruga bila zatvorena zbog snijega i da je jedna lokomotiva iskočila. Čak mi je i ta vijest bila malo kontradiktorna jer iz jednog izvora je dozila informacija da se radilo o dizlu, sa druge da se radilo o elektri a sa treće da se radilo o radnoj lokomotivi (što bi po mom shvaćanju bio TMD). Na jednoj TV (mislim da je bio središnji Dnevnik HTV-a u 19.30) je rečeno da je u Moravicama iskliznula i Rolba.

Danas sam bio u riječkoj remizi i čovjek mi kaže da i danas pruga nije otovrena jer da je kod Drivenika (opet) iskočila Rolba i da putnički promet rade busevi koji prevoze putnike Rijeka-Ogulin-Rijeka. Dakle cijela gorska dionca je bila zatvorena za sav promet. Valjda, jer opet su bile kontradiktorne informacije! U Bloku kod pošte čovjek mi kaže da će ići putnički u 13.45 za Zagreb ali mi je čovjek u Putničkom rekao da će taj vlak voziti i dalje busevi. Kad sam došao doma prvo sam išao pogledati u maper i po njemu vlak je normalno išao (nije vozio bus).

Kako sam i napisao, danas sam bio u remizi i čuo ovo, ustoroj primo-predaje lokomotiva je slijedeći: postoji Nadzorništvo lokomotiva i tamo je osoba koja raspoređuje (nadzornik) strojovođe na lokomotive i lokomotive na određeni vlak (bez obzira je strojovođa iz PP-a ili iz Carga). Taj čovijek nesmije izlaziti van zgrade već mora stalno biti na svom radnom mjestu (ako mora izaći mora si obezbijediti zamjenu) i on ima zamjenika koji se zove "vanjski nadzornik" i on je smješten u jednoj prostoriji u remizi. Njegov zadatak je da premješta lokomotive po području remize, priprema da lokomotive budu ispravne za izlazak na prugu (da imaju ispravne pjeskare, da ima pjeska, da su kočione papuče OK, da je sa samom lokomotivom sve OK ...) međutim unatrag nekoliko dana povremeno više nema tog "vanjskog nadzornika"! Strojovođe sami zaprimaju lokomotivu bez da im je to "vanjski nadzornik" potpisao. Pojedini strojovođe su tražili od voditelja remize da im on to potpiše što je on kategorički odbio i oni su izašli van bez valjanog potpisa o ispravnosti stroja. Kako će se ta situacija zavržiti samo Bog zna.

Vidio sam danas i Što se to dešava sa HŽ-om? 2826543225 005. Lokomotiva lijepo izgleda (svježe obojana, crna postolja, crveni pantići ...) ali je izdahnula! Ne radi! Ali nije ona jedina! 'Ganke (Što se to dešava sa HŽ-om? 1092224332) i 38x (Što se to dešava sa HŽ-om? 3749613807) su sve do jedne bile out zbog ovog snijega u zadnje vrijeme i, kao što ste primjetili, putničke su vozile diodne od Carga.

Eto, toliko od mene!
thomcro
thomcro

Broj postova : 5532
Lokacija : Donje-škurinjski gaj levo pa na prvom raskršću desno i onda pravo
Registration date : 07.08.2011

http://www.pilana-mrkopalj.hr/index.html

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Sindikat željezničara uputio pismo Vladi RH

Postaj by borna on uto 9 tra 2013 - 14:38

indikat željezničara uputio je pismo Vladi RH u kojem traži da Uprava HŽ Carga, kroz poboljšanje naplate potraživanja i prodaju nepotrebne imovine, poboljša likvidnost i tako osigura redovitu isplatu plaće i servisiranje obveza. Drugi zahtjev se odnosi na osiguranje sredstava za nastavak restrukturiranja i završetak financijske konsolidacije HŽ Carga i kćerinskih društava, kako bi se tvrtka pripremila za liberalizaciju prijevoza robe željeznicom. Ukoliko Vlada RH i Uprava HŽ Carga ne prihvate ove zahtjeve, Sindikat hrvatskih željezničara upozorio je na organiziranje javnog prosvjeda i štrajka radnika HŽ Carga i kćerinskih društava.
U nastavku donosimo tekst pisma u cijelosti: 
"Nakon dugogodišnjeg marginaliziranja željeznice, koje se svodilo na izostanak obnove i modernizacije i na kupovanje socijalnog mira, nadali smo se da za željeznicu dolaze bolji dani.
Određeni pomaci su i učinjeni. Osigurano je nešto više sredstava za obnovu pruga, u tijeku je priprema na nabavku 44 motorna vlaka za prijevoz putnika.
Međutim, kad je riječ o HŽ Cargu i o prijevozu robe željeznicom, evidentno je da se ne čini dovoljno. Bojimo se da Vlada igra samo na jednu kartu – prodaju većinskog udjela HŽ Carga i to pošto-poto.
Obzirom da Hrvatska 1. 7. postaje punopravna članica EU, smatramo da je odabrani trenutak za objavu javnog natječaja za prodaju HŽ Carga nepovoljan, budući da će sva imovina ulaskom u EU dobiti na vrijednosti pa tako i HŽ Cargo. Zato bi, već iz tog razloga, bilo mudrije pričekati s prodajom da vrijednost HŽ Carga poraste.
U javnosti se pokušava nametnuti mišljenje kako HŽ Cargo, kao nacionalni operater, nema perspektive i kako je prodaja jedina moguća opcija, s čime se također ne možemo složiti. Naime, ako bi se HŽ Cargo restrukturirao i konsolidirao, za što ima vremena tijekom ove godine, obzirom na prometni položaj RH (5 morskih luka, X. paneuropski koridor, V. b) i V. c) odvojci V. paneuropskog koridora), HŽ Cargo bi mogao opstati kao nacionalni operater u većinskom vlasništvu RH.
Štoviše, smatramo da je to i jedini način da hrvatsko gospodarstvo i dalje ima mogućnost korištenja prijevoza robe željeznicom u unutarnjem prometu. Jer, strani vlasnik bit će zainteresiran jedino za tranzitni prijevoz, na kojem može ostvariti značajniji profit, dok će prometovanje teretnih vlakova na prugama izvan paneuropskih koridora, a to je više od 3 pruga, nakon prodaje HŽ Carga većinom biti obustavljeno, čime će se dodatno umanjiti konkurentnost dijela domaćeg gospodarstva, a broj zaposlenih u HŽ Cargu svesti će se na minimum kojeg se ne usudimo ni predviđati.
Gotovo sve europske zemlje imaju nacionalnog operatera za prijevoz robe željeznicom, iako mnoge od tih zemalja imaju lošiji prometni položaj od RH. Prema našem mišljenju, sramota je da Hrvatska, kojom prolaze paneuropski koridori, koja ima 5 morskih luka, koja ima vrlo razvijenu željezničku mrežu duljine gotovo 2800 km pruga, kao jedna od rijetkih europskih zemalja ostane bez nacionalnog operatera za prijevoz robe željeznicom. Pri tome smatramo da određena strateška partnerstva mogu biti od koristi, kako bi se ojačala međunarodna pozicija HŽ Carga i sačuvao tranzitni prijevoz.
Uprava HŽ Carga može učiniti više za poboljšanje poslovnih rezultata i likvidnosti. HŽ Cargo ima tisuće starih vagona koje ne koristi i može ih prodati, ima desetak starih lokomotiva koje može prodati, ima nekoliko vrijednih nekretnina koje nisu neophodne za poslovanje i mogu se prodati. Na taj način tvrtka može riješiti značajni dio obveza.
Također, HŽ Cargo ima potraživanja od Željeznica Federacije BiH u iznosu oko 30 mln Kn, a Željeznice Federacije BiH imaju višak električnih lokomotiva, koje su HŽ Cargu prijeko potrebne. Na sličan način može se riješiti oko 10 mln Kn potraživanja od Željeznica Srbije i 5 mln Kn od Željeznica Bugarske.
Većim angažmanom Uprave može se poboljšati naplata potraživanja od strane domaćih korisnika, čime bi se mogla osigurati isplata plaće i plaćanje troškova energije i održavanja.
Obzirom da su problemi godinama gurani pod tepih, interne mjere više nisu dovoljne, neophodna je i pomoć vlasnika – države i to kroz financiranje nastavka restrukturiranja i završetka financijske konsolidacije, dokapitalizacijom, ili državnim jamstvom. Jedan od uvjeta za to je i da AZTN prestane tražiti prepreke, a da poradi na pronalaženju mogućnosti za pomoć HŽ Cargu, a time i domaćem gospodarstvu.
Ovim pismom želimo pomoći Vladi RH pri donošenju što kvalitetnijih odluka, no kao sindikat imamo i obveze prema našim članovima. Imamo obvezu učiniti sve što u okviru Zakona možemo, da radnici zadrže radna mjesta i da dobiju zarađenu plaću. U tom cilju ovim putem Vladi RH i Upravi HŽ Carga upućujemo sljedeće.
Tražimo da Uprava HŽ Carga, kroz poboljšanje naplate potraživanja i prodaju nepotrebne imovine, poboljša likvidnost i tako osigura redovitu isplatu plaće i servisiranje obveza.
Tražimo da Vlada RH, umjesto prodaje većinskog udjela, putem dokapitalizacije, ili kroz državno jamstvo, osigura sredstva za nastavak restrukturiranja i završetak financijske konsolidacije HŽ Carga i kćerinskih društava, kako bi se tvrtka pripremila za liberalizaciju prijevoza robe željeznicom."
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5380
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Od 1. srpnja državne tvrtke plaće će isplaćivati isključivo od onoga što su zaradile

Postaj by borna on sri 22 svi 2013 - 15:15

To znači da bi nekima već u ovoj godini moglo nedostajati novca za plaće, pogotovo kada su u pitanju HŽ-ov Putnički prijevoz i Cargo. U takvoj su se situaciji našli jer se posljednjih desetak godina kada su dobivali i po dvije milijarde kuna iz proračuna nisu brinuli što će biti u budućnosti, kaže izvor iz Vlade
Nijednu kunu iz državnog proračuna od 1. srpnja tvrtke poput HŽ-a, Croatia Airlinesa ili Jadrolinije neće moći potrošiti mimo onoga za što je taj novac odobren, pa tako njime neće moći pokrivati ni troškove plaća.
Posebno će to biti teško za tvrtke iz HŽ-a: Putnički prijevoz i HŽ Cargo te za Croatia Airlines kojima je novac iz državnog proračuna, makar bio namjenjen investicijama i subvencijama pojedinih neisplativih linija, pomagao da uopće isplate plaće. Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstva o kojem će Sabor uskoro raspravljati i koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja propisuje, kako to nalaže i direktiva EU-a, da tvrtke koje obavljaju poslove od općeg dobra i dobivaju novca iz državnog proračuna potrošnju tog novca vode na posebnom računu.
To praktički znači da će se novac koji je država namijenila obnovi željezničke infrastrukture ili nabavi opreme moći koristiti isključivo za to i da će svaka kuna morati provesti kroz poseban račun. Na taj će način država kontrolirati je li novac namijenjen određenim projektima u željeznici, a država ga planira sve više povlačiti iz EU fondova, potrošen doista na provođenje tih projekta što bi značilo, poručuju iz Vlade, da kao dosad neće moći biti preusmjeren na plaće, regres ili isplatu božićnice.
Država će, tvrde izvori, još jednom biti jamac HŽ-u za kredit, ali nakon 1. srpnja i Infrastruktura i Putnički prijevoz i Cargo, odnosno tvrtka koja se bavi prijevozom tereta morat će plaće isplaćivati iz onoga što zarade. Takva je situacija i s Croatia Airlinesom. Među tim prijevozničkim tvrtkama problema s isplatom plaća ne bi trebala imati jedino Jadrolinija, tvrde naši sugovornici iz Vlade, ali će i tamo, poručuju, morati doći do promjena jer će kad-tad na linijskom prijevozu dobiti konkurenciju iz inozemstva.
– To znači da bi se moglo dogoditi da nekima od njih već u ovoj godini nedostaje novca za jednu ili dvije plaće, pogotovo kad su u pitanju HŽ-ov Putnički prijevoz i Cargo. U takvoj su se situaciji našli jer se posljednjih desetak godina kad su dobivali i po dvije milijarde kuna iz proračuna nisu brinuli što će biti u budućnosti. Novac se trošio nenamjenski, nikad u pitanje nije došla isplata plaća da bi to upravu natjeralo da nastoji poslovati učinkovito. Od 1. srpnja vrijedit će druga pravila, poručuje naš sugovornik iz Vlade.
Dodaje i da je bio u pravom čudu kad je shvatio da javne tvrtke uopće nisu pripremljene za tu situaciju te da su se ponašale kao da će nova pravila koja zabranjuje dosadašnje subvencije vrijediti samo na papiru dok će se u praksi nastaviti po starom.
– Do kraja godine čekaju nas prilično mučne situacije. Vlada više neće moći osiguravati plaće u tvrtkama koje ih nisu zaradile, a riječ je o tvrtkama čiji su radnici na to navikli. Vidjet ćemo od čega su napravljeni ljudi koje smo tamo postavili za šefove, kaže nam jedan član Vlade.
Izvor: Novi listŠto se to dešava sa HŽ-om? HZ_Cargo_vagon-348897_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5380
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty usporedba

Postaj by tinaivica on sri 22 svi 2013 - 16:34

...a dali se zna kako je to rijeseno u DB ili SNCF ili OBB... bilo bi zanimljivo vidjeti kako ove kompanije u drugim Europskim drzavama posluju?
tinaivica
tinaivica

Broj postova : 33
Age : 73
Lokacija : CHICAGO, USA
Registration date : 06.10.2012

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Re: Što se to dešava sa HŽ-om?

Postaj by Thommo on sri 22 svi 2013 - 21:18

Svesrdno se nadam da će se taj plan i ostvariti! Pa da se raznorazni spavači malo trgnu iz svojih desetljetnih snova! smiling devil
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Re: Što se to dešava sa HŽ-om?

Postaj by thomcro on sri 22 svi 2013 - 21:21

Ako se u ovih proteklih 10 godina nisu ispretrzali bogme se neće trći ni u ovih mjesec i nešto dana ...
thomcro
thomcro

Broj postova : 5532
Lokacija : Donje-škurinjski gaj levo pa na prvom raskršću desno i onda pravo
Registration date : 07.08.2011

http://www.pilana-mrkopalj.hr/index.html

[Vrh] Go down

Što se to dešava sa HŽ-om? Empty Re: Što se to dešava sa HŽ-om?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.