RŽV Čakovec

Go down

RŽV Čakovec Empty RŽV Čakovec

Postaj by borna on pet 26 ruj 2014 - 21:29

RŽV predstavio samohodni vagon na Innotransu
Berlin: Posljednje tri godine RŽV je razvijao najsuvremeniji proizvod za radove konstrukcije i održavanja na željeznici. Za razliku od tipičnih vagona za prijevoz rasutog tereta ovaj vagon je opskrbljen vlastitim motorom tako da se može kretati bez pomoći lokomotive. Isto tako, hidraulični sustav i prilagodljiva vrata sa strane omogućavaju vagonu rasipanje materijala u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Vagon koristi tri puta manje resursa nego vozila koja trenutno obavljaju radove na održavanju kolosjeka.
Ovo poduzeće srednje veličine locirano u Čakovcu specijalizirano je za proizvodnju, održavanje i opremanje željezničkih vozila. ”Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta je konstruiran s namjerom da dobijemo ‘zeleniji’ i efikasniji željeznički sektor”, kaže Dražen Vidović generalni direktor RŽV-a.
Preneseno sa: danas.net
RŽV Čakovec R%C5%BDV-%C4%8Cakovec_1-345318_957x340
RŽV Čakovec Mainimage
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5380
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

RŽV Čakovec Empty ARCA 2016: Grand Prix samohodnom vagonu za rasuti teret

Postaj by borna on čet 27 lis 2016 - 20:18

RŽV Čakovec Eams-z_01
Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. zatvorena je u subotu 22. listopada dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu – Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec. Inovacija je prvi puta predstavljena na domaćoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod.

Za razliku od postojećih vagona, ovaj RŽV-ov se može kretati bez pomoći lokomotive, a zbog hidrauličnog sustava i prilagodljivih vrata sa strane omogućava rasipanje materijala u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Značajno je da koristi čak tri puta manje resursa nego tipični vagoni koji se trenutno koriste za konstrukcije i održavanja željeznice.

Na inovaciji je tri godine radilo pet inženjera RŽV-a u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a u nju je uloženo oko 900 tisuća eura od čega je polovica financirana iz programa Eco-Innovation Europske unije. Čakovečka tvrtka u rujnu je dobila i potvrdu o zaštiti od Europskog patentnog ureda, obavljena su sva potrebna ispitivanja i trenutno čeka zeleno svjetlo za prodaju. Interesa, kažu u tvrtki, već ima, i to u cijelom svijetu. Ipak, nadaju se da će ova jedinstvena inovacija prvu vožnju obaviti na domaćim prugama.

„Ulaganje u inovativne projekte je ulaganje u budućnost firme. Oni nam mogu otvoriti nova tržišta, a posljedično dolazi i povećanje kapaciteta proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. I dalje ćemo razvijati inovativne projekte u RŽV-u Čakovec jer inovativnost je jednaka razvoju“ rekao prilikom uručenja nagrade direktor tvrtke Dražen Vidović.

Tvornica željezničkih vozila Čakovec trenutno zapošljava 150 radnika u Čakovcu i 90-ak radnika u bjelovarskom pogonu, a kako je istaknuo Vidović, ova će inovacija otvoriti i prostor za nova zapošljavanja. Tu ne staju, već rade na novoj inovaciji, koju će, kako su najavili, premijerno pokazati na nekoj od nadolazećih Međunarodnih izložbi inovacija ARCA.

Zanimljivost je da je ovogodišnji Grand Prix uručio najmlađi sudionik izložbe, i sam dobitnik zlatne medalje u kategoriji mladih inovatora za svoju Vremensku stanicu, 14-godišnji Jan Murić iz bjelovarske IV. Osnovne škole.

Na izložbi je u tri dana predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu.

Najboljima su, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda koji je predvodio dr.sc. Damir Semenski s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uručene zlatne, srebrne i brončane medalje.

U okviru izložbe održano je i nekoliko popratnih programa namijenjenih inovatorima i poduzetnicima, ali i djeci i mladima. Na forumu „Inovacije-pokretač razvoja“ govorilo se o stanju inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj, dok su na Danu inovativnih ideja mladim istraživačima prezentirane institucionalne potpore „Marie Sklodowska Curie“, NEWFELPRO i program Postani/ostani poduzetnik, a svoje inovativne ideje predstavili su Jana Pisk s PMF-a, Kristian Jambrošić s FER-a, Tadej Černivec iz tvrtke IPRC, Goran Šincek iz tvrtke Quam-Quam i Ana Popović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pod vodstvom profesorice Tatjane Antić i u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održana je i radionica pod nazivom Igrom do inovacija za profesore i mentore, a na radionicama pod nazivom Inovacije kroz zabavu, najmlađi sudionici izložbe postali su mali inovatori i radili svoje noćne svjetiljke.

Međunarodna izložba inovacija ARCA već se 14. puta održala u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. ARCA se ove godine održavala i pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Generalni sponzor izložbe je Končar elektroindustrija d.d.

Izvor: Inovatorstvo.com
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5380
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.