Promet - Split

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Splitski javni prijevoz pred gašenjem?!

Postaj by borna on pet 31 lis 2014 - 15:27

Promet - Split - Page 2 GetImage
Račun star preko dva desetljeća konačno je došao na naplatu: Splitska gradska tvrtka Promet definitivno je izgubila spor na Trgovačkom sudu i zbog tužbe slovenskog A-Cosmosa postoji sasvim realna šansa da u idućih nekoliko tjedana završi u stečaju

Katastrofa splitskog javnog prijevoznika mogla se naslutiti već početkom listopada, kada je objavljeno da je sud presudio u korist tužitelja, ali u petak ujutro objavljeni su i iznosi: Promet je dužan isplatiti Slovencima sedam milijuna kuna uz zatezne kamate koje se na taj iznos računaju od 1993. Precizan izračun još nije obavljen, no izvjesno je da se radi o otprilike četrdeset milijuna kuna. A tvrtki koja svake godine gomila gubitke to je nepodnošljiv teret, pa slijedi njen stečaj ili velik udar na splitski gradski proračun koji bi trebao pokriti dug.

Problem je u devet gradskih autobusa koje je Promet još 1990. kupio za potrebe Europskog prvenstva u atletici, a nakon isteka leasinga 1993. nije ih ni otplatio ni vratio vlasnicima. Sudski sporovi vukli su se desetljećima, a 1998. u igru je stupio splitski odvjetnik Željko Lubina, formalno otkupivši sporne autobuse. I on je tužio splitskog gradskog prijevoznika na 26 milijuna kuna zajedno s kamatama, no izgubio je spor i presuđeno je samo da će mu se autobusi vratiti u roku od osam dana.

Posljednjih godina bilo je jasno da Prometu prijeti ogroman udarac, no nijedna uprava ove gradske tvrtke nije poduzela ništa kako bi eventualno dogovorila mirno rješenje i izbjegla plaćanje golemih zateznih kamata. Koliko je poznato, nitko iz bivših uprava tvrtke - postavljanih po političkom ključu, ovisno o tome tko drži vlast u gradu - nije ni prijavljen za nevjerojatan potez otimačine tuđih autobusa i nanošenje štete gradskom proračunu.

Nakon današnje presude evidentno slijedi serija žalbi: uložit će je A-Cosmos jer njegova tužba nije u cijelosti prihvaćena, zatim odvjetnik Lubina, a po svemu sudeći žalit će se i sam Promet. Konačan kraj trakavice mogao bi uslijediti za otprilike godinu dana, no dosta toga trebalo bi biti poznato na izvanrednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Splita zakazanoj za 20. studenoga.

Na tapetu će se tada naći i gotovo nevjerojatna situacija u splitskom javnom prijevozu, jer se posljednjih godina tolerira potpuno bezakonje: jedan privatni poduzetnik kupio je nekoliko kombija i autobusa i bez koncesije doslovno otima putnike javnom prijevozniku. Računa se da je zbog toga Promet u gubitku otprilike deset do dvanaest milijuna kuna godišnje.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u petak nije htio komentirati presudu Trgovačkog suda jer se, kaže, najprije treba temeljito upoznati s dokumentacijom. I on je najavio da će svoj prijedlog rješenja situacije iznijeti na sjednici Gradskog vijeća.
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5260
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Za otete autobuse Split Slovencima plaća 104.000 kn kamata mjesečno!

Postaj by borna on pet 14 stu 2014 - 16:18

Promet - Split - Page 2 GetImage
Dva tjedna nakon što je Trgovački sud u Splitu donio presudu tešku nekoliko desetaka milijuna kuna protiv javnog prijevoznika Prometa zbog prisvajanja devet autobusa slovenske tvrtke A-Cosmos još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, postalo je jasno da će se spor nastaviti žalbama na Višem trgovačkom sudu u Zagrebu. A u međuvremenu teku nevjerojatne zatezne kamate

Kako je za tportal izračunao jedan od odvjetnika uključenih u ovaj spor, Grad Split i njegova komunalna tvrtka svakog mjeseca dužniji su za točno 104 tisuće kuna, koliko iznose kamate na presuđeni iznos. A on iznosi otprilike 33 milijuna kuna, od čega na glavnicu otpada tek oko sedam milijuna kuna. Ostalo su također kamate, koje su se namnožile u sporu dugom čak dva desetljeća.

Kako smo već pisali, slovenska tvrtka Splitu je 1990. isporučila kontingent autobusa koji se trebao plaćati putem leasinga. Tri godine kasnije, Promet prestaje plaćati leasing, ali ni ne otkupljuje autobuse za koje je bila postavljena simbolična cijena od petstotinjak njemačkih maraka po komadu. Zanimljivo, šef pravne službe u ovoj tvrtki bio je današnji direktor Prometa Edo Meštanek.

Slovenci su vrlo brzo pokrenuli spor, u koji se koncem devedesetih miješa splitski odvjetnik Željko Lubina koji formalno otkupljuje autobuse i potraživanja. I stvar se tako postupno metiljala po različitim sudovima iako je bilo jasno tko će biti pobjednik. Zbog vrijednosti spora, svako ročište stajalo je otprilike 80 tisuća kuna što će na koncu također netko morati podmiriti.

Jedno od napravljenih vještačenja u ovom slučaju iznijelo je procjenu da bi - ako se tužbe A-Cosmosa i Lubine u potpunosti uvaže - Grad Split i njegov prijevoznik na koncu morali platiti fantastičnih 170 milijuna kuna. A jasno je da je to nemoguć zadatak, jer Promet ionako grca u dugovima. Kako se neslužbeno doznaje, očekuje se da će do kraja godine zatražiti dodatnih četiri milijuna kuna iz gradske blagajne samo kako bi isplatio plaće.

Za razliku od prethodnih splitskih vlasti, gradonačelnik Ivo Baldasar prije nekoliko je mjeseci pristao na pokušaj nagodbe sa Slovencima, koja bi u sebi uključivala sve sporove oko devet nesretnih autobusa: i presuđenih 33 milijuna kuna za A-Cosmos, i nedosuđeni višestruko veći iznos za odvjetnika Lubinu, i mjeru koju je Trgovački sud također potvrdio - a to je predaju devet autobusa u njegovo vlasništvo.

Ali predviđala je rješenje još jednog spora, za koji je malo poznato da se uopće vodi: Promet je tužen zbog postavljanja reklama na tuđem vlasništvu i korist od ovakvog oglašavanja zajedno s kamatama procijenjena je na čak 25 milijuna kuna.

Pitam se...tko je tu lud?
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 5260
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Zbog novog napada na vozača, Prometovi autobusi će stati na 10 minuta

Postaj by kiki273 on sri 10 lip 2015 - 15:26

Niti mjesec i pol dana od zadnjeg fizičkog nasrtaja na "Prometovog" vozača, u utorak navečer nešto iza 19 sati u ulici Meštrovićevo šetalište zbio se novi napad. Ovog puta nastradao je vozač na liniji broj 12, kojega je na stanici na Institutu napala još uvijek nepoznata muška osoba udarivši ga dva puta šakom u glavu, pri čemu mu je slomio lijevu arkadu.

Vozač autobusa je zvučnim signalom, a vjerojatno i verbalnom opaskom upozorio jednu žensku osobu kako neoprezno vozi bicikl. Kada je autobus stao na postaji u njega je ušao muškarac te je 40-godišnjeg vozača udario šakom u glavu. Oštećenom je pružena liječnička pomoć, te je utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Za počiniteljem se traga.

Upravo zbog ovog zadnjeg incidenta, Sindikat vozača i prometnih radnika u splitskom javnom prijevozniku, za četvrtak najavljuje provjed upozorenja u kojem će se u vremenu od od 12 do 12.10 zaustaviti svi autobusi.

Ukoliko najavljeno zaustavljanje vozila bude ugrožavalo sigurnost putnika, autobus će produžiti do prvog sljedećeg mjesta gdje to može izvesti bez posljedica za sve sudionike u prometu.

Nakon prosvjednog zaustavljanja, predstavnici Sindikata će u 12.30 u prostorijama javnog prijevoznika u 12.30 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti javnosti razloge ovakvog prosvjeda, istaknuti svoje zahtjeve, te najaviti daljnje aktivnosti ukoliko nadležne institucije ne budu reagirale.

Izvor: Slobodna Dalmacija

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
kiki273
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 44
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by kiki273 on uto 15 pro 2015 - 17:06


______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
kiki273
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 44
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Tri moguća scenarija: isplata duga, dogovor s Slovencima, blokada

Postaj by kiki273 on pon 25 sij 2016 - 16:14

"Promet" ima rok do 2. veljače da slovenskoj tvrtki "A-Cosmos" dobrovoljno plati 41 milijun kuna na temelju pravomoćne presude. Ako to ne učini ili ne postigne dogovor, tvrtka iz Ljubljane ide na direktnu naplatu preko Fine. 

Uz pretpostavku da na računu gradskog prijevoznika nema dovoljno novca, račun će biti blokiran. Znači da "Promet" neće moći isplatiti plaće za 750 zaposlenika, neće moći kupovati gorivo za autobuse, niti plaćati ostale dobavljače...

Ako račun ostane neprekidno u blokadi 120 dana, tada stečaj "Prometa" po zakonu mora predložiti direktor Željko Krnić, a ako to ne učini, onda takav prijedlog sudu mora poslati Fina – objasnio je odvjetnik Željko Ostoja, kojeg smo upitali o provedbi pravomoćnih presuda.

Nastavlja da "A-Cosmos" na Općinskom sudu može pokrenuti ovrhu radi prodaje nekretnina u vlasništvu gradskog prijevoznika u Hercegovačkoj ulici, gdje je "Prometova" garaža, i u Sukoišanskoj, gdje su kolodvor i zgrada, no da je to puno sporiji put naplate.

– Općinski sud može usvojiti "Prometov" prijedlog za odgodom ovrhe na računu, čime bi bio odblokiran, i na nekretninama do revizije predmeta na Vrhovnom sudu RH ili zbog drugog razloga predviđenog zakonom – kaže odvjetnik Ostoja.

Visoki trgovački sud RH (VTS) o žalbama je odlučio samo godinu dana nakon što je Trgovački sud objavio nepravomoćnu presudu. Inače se može čuti da su na tom višem sudu u Zagrebu na redu za rješavanje spisi u kojima su niži sudovi donijeli nepravomoćne presude 2012. ili 2013. godine. 

Odvjetnik Ostoja objašnjava da se spisi koji su više puta bili na VTS-u rješavaju po posebnom redoslijedu u odnosu na one koji se rješavaju prvi put. Naime, slovenska tvrtka i Željko Lubina još su 1995. godine tužili autoprijevoznika da im isplati korist koju je stekao od tih autobusa od 1993. godine, te da im ih preda u posjed u ispravnom i voznom stanju i tehnički pregledane, a od tada je Trgovački sud četiri puta donosio presude.


Izvor: slobodna

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
kiki273
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 44
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by AMFan on sri 17 sij 2018 - 23:45

Pitanje za kriticara, ali i ostale. Kriticar mi je davno pričao da je Promet Split u svom voznom parku imao Ikaruse IK-6 (licencirane MAN-ove 890) i da je jedan od njih imao garažni broj 225. Rekao je i da ima konkretne dokaze pa pitam: što je to? Slika, zapis, crtež? Iskopao sam još jednu sliku Prometovog autobusa: FAP Ohrid s garažnim brojem 203. Slika je s početka 1966. pa je i bus najkasnije tada napravljen, a po registracijama je ista serija kao Ohridi prije njega i TAM-ovi AS 3500 (od garažnog broja 185 nadalje). Jedna novootkrivena slika mi pokazuje da je IK-6 vjerojatno vozio u Prometu, ali toliko malen garažni broj mi je ipak malo sumnjiv. Po toj logici (a u slučaju da nije bilo preskakanja garažnih brojeva) Promet je u 5 godina morao kupiti 130 autobusa, a to je vrlo malo vjerojatno.

AMFan

Broj postova : 22
Lokacija : Split
Registration date : 03.12.2011

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by kriticar on čet 25 srp 2019 - 10:34

Novi lavići Prometa su uglavnom stigli u Hrvatsku. 13 od 14 ugovorenih je u H. Leskovcu. Kad stigne i zadnji mogli bi put Dugopolja. Kad će isporuka ne znam. Ali za to treba iskoordinirati sve zaslužne političare.

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 4094
Age : 23
Lokacija : Dubrovnik
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by kriticar on pet 26 srp 2019 - 9:04

Bijeli su sa žutom crtom koja se bočno pri kraju izdiže lučno na visinu zadnjeg branika. Naprijed desno kod prednjih vrata je šira tako da je žuta boja i oko farova, a u sredini naprijed samo širinom branika lijevo se isto koji centimetar poslije prednjeg lijevog bokaspušta sa visine iznad farova na ckrtu čiji gornji rub je ispod bočih svjetala.
Dakle slično kao exBečki citari, ali žuta ide malo iznad prednjih farova i onda se spušta do branika tako da je prostor između maske i fara bijeli.
Nažalost slikanje nije bilo dozvoljeno jer se političari prvo moraju hvaliti njima.
Ogledala su masivna, ista kao u Zg na seriji iz 2009.
Sjedala su sa plavim tapacirungom i za razliku od serije iz 2007. orijentirana samo naprijed i natrag iza drugih vrata.
Sad čekamo narančaste. Prvo one malo tamnije (15+4) pa nadam se i one svijetlije (11+3).

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 4094
Age : 23
Lokacija : Dubrovnik
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by AMFan on sub 27 srp 2019 - 1:54

Džabe im skrivanje kad idu na cesti i tamo ih svatko može slikati, što i jest.

AMFan

Broj postova : 22
Lokacija : Split
Registration date : 03.12.2011

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by NP-549 on sub 27 srp 2019 - 11:35

Prva serija narančastih u Turskoj za sjever je spremna, zglobni još ne. Za jug se rade u Poljskoj, ali u krivoj tvornici
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2120
Lokacija : Hreljin
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Promet - Split - Page 2 Empty Re: Promet - Split

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.