Nekadašnji brodovi
+16
max
Patentee 1833
Trol_Rijeka
echo
novi_shef
Tomek
Narcis
Edo Tijan
andrej
sali
Pfaff
Garage
Robert
2062 036
kriticar
gaspa
20 posters
Stranica 1 / 6.
Stranica 1 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Nekadašnji brodovi
Pokušajmo ovdje prikupiti podatke i slike o putničkim brodovima koji su nekad činili našu mornaricu (da ih ne miješamo sa suvremenima u temi Jadrolinija).
Za zagrijavanje već objavljeni Pašman u Mošćeničkoj Dragi
Njega su na liniji Rijeka - Mošćenička Draga naslijedili (ne znam kojim redom) Tuhobić, Aleksa Šantić i Ivan Cankar.
ALEKSA ŠANTIĆ na uplovljavanju u Mošćeničku Dragu
Kritičar je rekao da je ovaj u Mošćeničkoj Dragi SINJ ili KOTOR...
...a onda je neki od njih i ovaj u Kraljevici 1964. (ili ranije)
Vratimo li kalendar još koju godinu, evo nam i TUZLE u Rijeci 1960.
Idemo još unazad. I na jug. Brod HERCEGNOVI (da, napisano je bez razmaka) u Petrovcu na moru 1957.
Za danas ne idemo više natrag jer je pitanje bismo li se znali vratiti
Kao zajedničke nazivnike uočavamo dva tipa dimnjaka: uski i visoki te izduženi gornjim rubom skošeni.
Za zagrijavanje već objavljeni Pašman u Mošćeničkoj Dragi
Njega su na liniji Rijeka - Mošćenička Draga naslijedili (ne znam kojim redom) Tuhobić, Aleksa Šantić i Ivan Cankar.
Kritičar je rekao da je ovaj u Mošćeničkoj Dragi SINJ ili KOTOR...
...a onda je neki od njih i ovaj u Kraljevici 1964. (ili ranije)
Vratimo li kalendar još koju godinu, evo nam i TUZLE u Rijeci 1960.
Idemo još unazad. I na jug. Brod HERCEGNOVI (da, napisano je bez razmaka) u Petrovcu na moru 1957.
Za danas ne idemo više natrag jer je pitanje bismo li se znali vratiti
Kao zajedničke nazivnike uočavamo dva tipa dimnjaka: uski i visoki te izduženi gornjim rubom skošeni.
Registration date : 14.05.2008
Re: Nekadašnji brodovi
Na ovoj slici brod koji je centru slike i dominira je jedan od četiri "grada":OSJEK, NOVI SAD, MOSTAR ili MARIBOR,a TUZLA je brod koji se polovično vidi na slici lijevo vezan po krmi ovog u centru slike.gaspa je napisao/la:Vratimo li kalendar još koju godinu, evo nam i TUZLE u Rijeci 1960.
kriticar- Moderator
- Broj postova : 6211
ALEKSA ŠANTIĆ nekoliko je godina plovio kao linijski brod da bi šezdesetih bio prepravljen u brod za krstarenja(jahtu) i izgledao ovakogaspa je napisao/la:
Slika je sa stranice simplonpc.co.uk ,a za autora slike je navedeno "Scan: Burkhard Schütt"
kriticar- Moderator
Ubacit ću ja kompletni popis flote i šta se dogodilo kasnije s tim brodovima,kad ga dovršim.
2062 036- Broj postova : 254
Registration date : 29.05.2008
Mogao bi ubaciti i onaj tvoj post sa foruma "brodovi" sa slikama svih Jadrolinijinih brodova kad ga dopuniš.2062 036 je napisao/la:Ubacit ću ja kompletni popis flote i šta se dogodilo kasnije s tim brodovima,kad ga dovršim.
kriticar- Moderator
Nekadašnji brodovi - Porozina
Pozdrav svima!
Dali netko možda zna radi čega je brod Porozina prodan rezalištu?
Naime, taj brod je bio star "samo" 25 godina kada je izrezan. Nije poznato dali je imao kakav veći kvar.
Taj brod pripada klasi zadnjih putničkih brodova proizvedenih kod nas.
4P: Perast, Postira, Punat i Porozina.
To me zanima jer dosta ljudi i čak kapetani nekih brodova hvale gore navedene brodove, a samo je jedan još u službi (Postira)
Pozdrav!
Naime, taj brod je bio star "samo" 25 godina kada je izrezan. Nije poznato dali je imao kakav veći kvar.
To me zanima jer dosta ljudi i čak kapetani nekih brodova hvale gore navedene brodove, a samo je jedan još u službi (Postira)
Pozdrav!
Robert- Broj postova : 70
Registration date : 11.09.2008
Robert je napisao/la:Pozdrav svima!
Pozdrav!
Da, ovo bih i ja htio znati.
4P su bili, bar po mom sudu najmoderniji i evergreen linija brodova u odnosu na one iz klase Ilok ili Ozalj. Dosta sposobni i okretni te brzi brodovi.
Garage- Broj postova : 226
Registration date : 26.06.2008
Jako mi se sviđa tema. Čestitke i zahvale pokretaču...
Mislim da je Kotor. Sinj je imao izrazito širok dimnjak i po tome se razlikovao od gotovo svih Jadrolinijinih šparheta!gaspa je napisao/la:Kritičar je rekao da je ovaj u Mošćeničkoj Dragi SINJ ili KOTOR...
Pfaff- Administrator
- Broj postova : 11519
Registration date : 17.03.2008
Navodno kvar,iako bih se volio sijetit teksta iz priloga More (Slobodna Dalmacija) u kojem se pisalo o 4P i bila je slika Porozine u Sv. Kaji.Robert je napisao/la:Pozdrav svima!
evo skenirane slike i KOTORA(KARLOBAGA) i SINJAPfaff je napisao/la:Jako mi se sviđa tema. Čestitke i zahvale pokretaču...Mislim da je Kotor. Sinj je imao izrazito širok dimnjak i po tome se razlikovao od gotovo svih Jadrolinijinih šparheta!gaspa je napisao/la:Kritičar je rekao da je ovaj u Mošćeničkoj Dragi SINJ ili KOTOR...
pa tražite razlike
Sada ni se čini da je na obje gaspine slike SINJ
kriticar- Moderator
Za odlazak POROZINE i PUNATA pridonjelo je to što su na Zadarsko područje prebačeni iz Splita (gdje su dobili zamjene) trajekti SLAVEN(kasnije ZAVIŽAN) i LODA. i linije su iz klasično brodskih pretvorene u trajektne.Robert je napisao/la:Pozdrav svima!
Pozdrav!
Iste godine kad je otišla POROZINA otišli su i VUK KARADŽIĆ i PLAVNIK(ranije NJEGOŠ)
Inaće u drugoj polovici osamdesetih iz Zadra su plovili POROZINA, POSTIRA,PUNAT ,TUZLA(PREMUDA) i TAKOVO (ILOK).Iz Šibenika VALJEVO(OZALJ) i OHRID(TIJAT), iz Splita ,odnosno Trogira TROGIR, iz Dubrovnika PERAST ,te KARLOVAC iz Lošinja. Sada jesu li kvarovi ili istek klase pridonjeli odluci koji će brod u rezalište ne sječam se,ali znam da je PERAST jedini morao zbog ratnih šteta biti rashodovan, a svima ostalima koji više ne plove uvođenje trajekata je došlo glave, isto tako kao što je Jadranska magistrala u šezdestim bila smrt za sve Jadrolinijine parnjake i dio motornih brodova(istina ovi zadnji nisu rasječeni ,ali su rasprodani).
Moje mišljenje je da su postojali planovi da svi klasični brodovi trebaju u rezalište(ili prodaju) početkom devedesetih ,ali rat je omeo te planove pa neki plove i danas. Ali za POROZINU i PUNATA bilo je kasno.
U vrijeme kad je odlučeno da se grade STON, KIJEVO i LASLOVO postojali su planovi da se gradi i četvrti nešto veći trajekt za liniju Orebić - Dominče, da se kupe dva ili tri klasična broda(novija). Za jednog se govorilo da bi trebao mjenjati POSTIRU koja od početka devedesetih plovi iz Dubrovnika, ali ti planovi nikad nisu realizirani.
Još ranije nakon rekonstrukcije i produženja JAZINA postojali su planovi da se izgradi još brodova po tom nacrtu,ali ni to nije ostvareno.
I najnoviji planovi Jadrolinije da izgradi 4 trajekta ostvariti će se samo polovično zbog kapaciteta naših brodogradilišta, ali to spada u drugu temu.
kriticar- Moderator
Ovako dobro upućen dešifrirao sam da se radi o MARIBORU - na slici je ime presječeno i prekriveno prečkom ljestve (sigurno to ima neko stručno mornarsko ime za koje ja nikad nisam čuo), ali kad imamo ponuđene odgovore, onda je lakše. Tj. metodom eliminacije utvrdio sam da tamo ne može pisati ni OSIJEK, ni NOVI SAD, ni MOSTAR, a MARIBOR je najmanje upitan.kriticar je napisao/la:https://2img.net/h/i227.photobucket.com/albums/dd106/donald050-foto/Brodovi/BrodTuzlaihm-Rijeka60.jpg
Na ovoj slici brod koji je centru slike i dominira je jedan od četiri "grada":OSJEK, NOVI SAD, MOSTAR ili MARIBOR...
Karlobag i Sinj su bili blizanci!kriticar je napisao/la:evo skenirane slike i KOTORA(KARLOBAGA) i SINJAPfaff je napisao/la:Jako mi se sviđa tema. Čestitke i zahvale pokretaču...Mislim da je Kotor. Sinj je imao izrazito širok dimnjak i po tome se razlikovao od gotovo svih Jadrolinijinih šparheta!gaspa je napisao/la:Kritičar je rekao da je ovaj u Mošćeničkoj Dragi SINJ ili KOTOR...
http://www.simplonpc.co.uk/Jadrolinija1947/Karlobag-ex-Kotor-1938-01.jpg
http://www.simplonpc.co.uk/Jadrolinija1947/Sinj-ex-Sarajevo-01.jpg
pa tražite razlike
Sada ni se čini da je na obje gaspine slike SINJ
Danas ćemo se zabaviti s dvije crtane razglednice i možda uzdisati za našom bijelom flotom
Partizanka
Petar Njegoš (zanimljivo: nedostaje prezime Petrović)
Partizanka
Petar Njegoš (zanimljivo: nedostaje prezime Petrović)
Prestolonaslednik Petar, kasnija Partizanka, u Crikvenici
Obratite pažnju: ime broda pisano je ćirilicom!
Вероватно да би именјак знао прочитати име лађе коју су назвали по нјемуgaspa je napisao/la:Obratite pažnju: ime broda pisano je ćirilicom!
Uzgred, "Proleterka" se nekoć zvala "Karađorđe"...
Pfaff- Administrator
gaspa je napisao/la:
Od 1923 godine Jadranska Plovidba d.d. Sušak imena svojih parobroda na provi ispisuje :
Na desnoj strani brodova ime broda pisano je ćirilicom a na lijevoj strani latinicom.
Fotografija lijevog boka parobroda :Prestolonaslednik Petar
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Evo popis flote od 1947.
http://www.freewebs.com/croships/New%20Microsoft%20Office%20Excel%20Worksheet%20(3).xlsx
http://www.freewebs.com/croships/New%20Microsoft%20Office%20Excel%20Worksheet%20(3).xlsx
Kosta Racin
Izgleda da su ove godine izrezali nekadašnjeg "pjesnika" Kostu Racina (Campania Seconda)
točno.izezan je u 6. mjesecu u Napulju,bio je u očajnome stanju.
2062 036 je napisao/la:točno.izezan je u 6. mjesecu u Napulju,bio je u očajnome stanju.
Istina! Stvarno je bio u očajnom stanju. Koliko je tamo stajao? Mislim 10 godina. Nisam siguran. Znam samo da je pretrpio tešku havariju stroja.
Eto, polako nestaju i "pjesnici". Ostao je još samo Vladimir Nazor (Seagull)
U Napulju je stajao cca 2 mjeseca,a inače je cijelo vrijeme bio vezan u Castellmare-u di Stabia-i.
Jako nekadašnji brod
Brod meni nepoznata imena u Crikvenici ( razglednica iz 1936. ! )
A teško Ti je bilo malo čučnut kod slikanja pa da natpis na krmi bude čitljiv???gaspa je napisao/la:Brod meni nepoznata imena u Crikvenici ( razglednica iz 1936. ! )
https://2img.net/h/i227.photobucket.com/albums/dd106/donald050-foto/Brodovi/BrodCrikvenica36.jpg
Pfaff- Administrator
Stranica 1 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Stranica 1 / 6.