Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nekadašnji brodovi

+16
max
Patentee 1833
Trol_Rijeka
echo
novi_shef
Tomek
Narcis
Edo Tijan
andrej
sali
Pfaff
Garage
Robert
2062 036
kriticar
gaspa
20 posters

Stranica 4 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Pfaff pon 22 srp 2013 - 6:45

p/b Kotor i p/b Sinj su imali za doba gradnje relativno jake strojeve pa im odatle i visoka brzina (14 čv). Netko mi je jednoć davno govorio da je to stoga što su bili predviđeni da se u slučaju rata koriste kao pomoćni ratni brodovi. Ima li netko više saznanja glede toga?

Inače (koliko se sjećam), razlikovali su se po obliku dimnjaka. Kotor je imao plosnatu kapu na dimnjaku, a Sinj je imao izrazito širok dimnjak. Pretpostavljam da je to bila posljedica posljeratnih popravaka i rekonstrukcija. Ostali su mi u sjećanju kao izrazito ugodni brodovi.

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Nekadašnji brodovi - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11236
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka pon 22 srp 2013 - 7:38

Mislim da je u to vrijeme 14 čv već bila standardna brzina. Sa svojih cca 460-470 BRT ti su blizanci bili upotrebljivi za brzu dužobalnu prugu, odnosno njene podvarijante.
U ratu se ionako mobilizira cijela trgovačka flota ili oni brodovi koji su na mobilizacijskoj listi, tzv. "popisni" brodovi.
Moguće je da su dimnjaci bili različiti zbog poslijeratnih popravaka. Ako je brod oštećen (u ratu), visoki parobrodski dimnjak lako strada prvi. Antika (ex Sarajevo, ex Sinj) bio je potopljen kod Messine kao Baiamonti i poslije rata vraćen.
Kotor (ex Šumadija) nije oštećen u ratu jer je plovio kao njemački bolnički brod Bonn. Razlika u dimnjacima je dakle lako objašnjiva. Zaplijenila ga, zapravo vratila Mornarica NOVJ 1944. Kotor je, mislim 1965., promijenio ime u Karlobag. Ime Kotor preuzela je kotorska Jugooceanija za svoj novi bulk-carrier.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pon 22 srp 2013 - 18:58

Na prostranstvima neta pronađoh ovu razglednicu Trpnja pa sam pokušao odgonetnuti  ;

Koji brod uplovljava u Trpanjsku luku ?

Evo razglednice

Nekadašnji brodovi - Page 4 BrodRe%C4%8Dina%20Trpanj

Nakon mnogo muke došao sam do zaključka da bi to mogao biti brod "Rečina" komentari,demanti i sl. su naravno dobrodošli yes

Nemam podatak kad je razglednica slikana.Imam samo podatak da je Rečina nekada davno plovila na relaciji Ploče-Trpanj - Igrane -  Makarska pa sam zaključio da bi nastanak razglednice bio upravo iz vremana kad je Rečina plovila na ovoj liniji.

Nakon ovog podatka pogledao sam slike Rečine ka što su :

Nekadašnji brodovi - Page 4 Recina-ex-Brioni

Izvor : http://www.simplonpc.co.uk/Jadrolinija1.html#anchor252200

Malo podataka o brodu Rečina :

Jugoslavija je ratnim plijenom proglasila mali motorni brod Brioni u njemačkoj službi. Brod je dodijeljen Direkciji pomorskoj saobraćaja Rijeka i nazvan Rečina.

Bivši m/b "Brioni" bio je u vlasništvu bogatog bečanina Paula Kupelwiesera  koji je naručio nekoliko brodova namjenjenih prijevozu turista - svi su bili pod istim imenom Broni I, Brioni II,Broni III ....

Tko je bio Paul Kupelwieser ? poduzetnik i industrijalac (Beč, 1. II. 1843. - Beč, 20. III. 1919.). Sin poznatog austrijskog slikara i profesora na bečkoj akademiji Leopolda Kupelwiesera. Studirao je na rudarskoj akademiji u Leobenu (Štajerska), nakon čega se bavio istraživanjem tehnologije visokih peći u proizvodnji čelika.Nakon stvaranja želje za ostvarivanjem profita u Istri, u kolovozu 1893. otkupio je brijunsko otočje od izvjesnoga burzovnog mešetara Wildija za svotu od 75.000 forinti. Brijuni su tada bili zapušteni i malarični, a Kupelwieser je na njima namjeravao uspostaviti poljoprivredno gospodarstvo te kulturni centar vezan za tada rastuću vojnu luku Pulu.
Osim Brijuna, Kupelwieser je kupio područje od 500 ha u Valturi, gdje je držao stoku i imao vinograde. Međutim, što je važnije, imao je viziju stvaranja nove trgovačke i putničke luke koja bi u Istri stasala uz Pulu kao vojnu luku. Za tu svrhu odabrao je Medulinski zaljev, gdje je najprije kupio poluotok Vižulu, a kasnije i cijelo istočno krilo zaljeva, a sve je to imao namjeru povezati sa željeznicom Divača-Pula.  Međutim, taj plan nije uspio, a posjed je prodao predsjedniku tršćanskoga brodogradilišta J. G. Hütterott.

"Rečina" ex "Brion " izgrađen je 1908. godine u tršćanskom brodogradilištu Stabilimento Tcnico Triestino za Gustdirektion der Brionischen Insel Pula.Brod je bio duljine 29 i širine 5 metara. Imao je 104 BRT, a u njega je ugrađen dizel motor Grazer wagon maschinenfabriks A.G.Graz.Imao je čast ponijeti naziv prvog motornog broda na svijetu

P. Kupelwieser 1910.godine uvodi redovnu liniju Brijuni-Pula s prvim putničkim brodom na dizelski pogon u svijetu. Da bi što bolje reklamirao turističku ponudu Brijuna, do početka Prvoga svjetskog rata  izdavao je tjednik na njemačkom jeziku „Brioni Insel Zeitung". Od gospodarskih aktivnosti, na Brijunima je pokrenuo proizvodnju vina i mlječnih proizvoda.

Padom carevine m/b "Brioni" pripao je Italiji, a od 1940. je u službi talijanske ratne mornarice. Od 1943.godine Nijemci ga uvrštavaju u svoju flotilu za ratne potrebe.Jugoslaviji je pao u ruke skoro neoštećen. Od 1947.godine je u floti Jadrolinije pod imeno "Rečina".Ugrađen je motor Ansaldo i mogao je ukrcati 230 putnika. Brzina je iznosila 10.5 čvorova. Prodan je 1968. godine privatniku u Zadru. Dobio je ime Mare nostrum i služio je kao restoran.

Nekadašnji brodovi - Page 4 Mare%20nostrum%20re%C4%8Dina

Fotografija je snimljena krajem veljače 1970 godine u zadarskoj luci (Branimirova obala) kao" Mare Nostrum"
autor fotografije : Danilo Prestint

Na Forumu Paluba je informacija o daljnoj sudbini broda koja kaže : " Brod mijenja ime u oznaku ZD 3 Lido 1972. godine. Kao vlasnik upisan je Ivo Morić. Skinuto mu je nadgrađe 1987. godine, a 1988. trup je uklonjen iz Fratrova jaza. Danas je kulturna baština RH kratka za prvi motorni brod na svijetu i jahtu Dalmat".

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka pon 22 srp 2013 - 19:06

Usporedio sam pažljivo slike Rečine s ovom razglednicom Trpnja. Čini se da je Sali u pravu. To je rijetkost. Stara Rečina u boji.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali čet 25 srp 2013 - 14:18

Jadrolinijini pjesnici

Pripajanjem Pule matici domovini 1947. godine u brodogradilištu je zatečeno 6 putničkih brodova u završnoj fazi izgradnje. Brodovi su građeni po nacrtu brodova Abbazia i Laurana. Projektirani su kao izletnički brodovi za jednodnevne izlete.......... Dugo je trajao završetak i porinuće brodova. Čak 5 godina. Razlog je razumljiv, odnešeni su skoro svi vrijedni strojevi i alati, a i meštri Talijani su u velikoj većini otišli u maticu Italiju. Tek je trebalo obnoviti sve, od brodogradilišta do kadrova. 5. travnja svih 6 putničkih brodova porinuto je u jednom danu iz jednog doka. Dobili su imena pjesnika. Iz svake republike po jedan.

m/b Vladimir Nazor  ( primopredaja je obavljena 26. svibnja 1952. god.)
m/b Njegoš   (primopredaja je obavljena 1.studenog 1952 god.)
m/b Vuk Karadžić  ( primopredaja je obavljena 19. ožujka 1953. god. )
m/b Ivan Cankar (primopredaja je obavljena 20. svibnja 1953. god. )
m/b Aleksa Šantić (primopredaja je obavljena 30. srpnja 1953.god. )
m/b Kosta Racin (primopredaja je obavljena 30. travnja 1954.god. )

m/b Aleksa Šantić

Nekadašnji brodovi - Page 4 Brod%20A.%C5%A0anti%C4%87

imao je ugrađena dva FIAT diesel motor skupne snage od 735 kW s kojima je postizao 14.5 čvorova.
Uprava Jadrolinije je ocijenila da ga je bolje povući s redovitih pruga i preurediti u izletnički brod. Brod je 1964. godine rekonstruiran u brodogradilištu Crvena zvijezda iz Pule, produljen je na 55.3 metra. Izgled broda je u potpunosti izmijenjen.

Nekadašnji brodovi - Page 4 Brod%20A.%C5%A0anti%C4%87%20preureden-u-cruiser

Kao brod za krstarenje mogao je primiti 48 putnika u kabinama. Bio je to sasvim različit brod od nekadašnjeg Alekse Šantića na brzoj prugi. Prodan je 1971. godine kompaniji Societa Partenopea di navigazione Napoli i nazvan je Epomeo Primo. rekonstruiran je za prihvat palubnih putnika i automobila. prodan je 1977. kompaniji Societa Campania Regionale Marittima i već 1981. prodan je rezalištu u La Speziji. Tijekom 1983. brod je izrezan.

Brodovi  tipa pjesnik bili su prvi čelični hrvatski i jugoslavenski putnički brodovi na motorni pogon izgrađeni u vlastitim brodogradilištima,a ujedno su značili i novi početak u putničkom prometu na Jadranu Pjesnici su imali veliki kapacitet putnika i zbog toga su odmah uključeni u brze dužobalne pruge.Imali su i nedostatak. Nisu mogli ukrcati teret za otoke (nagli razvoj turizma na otocima zahtjevao je brodove koji mogu ukrcati dosta materijala,a u ono vrijeme se dovozilo sve, od '' igle do lokomotive '').
Brodovi su imali mali broj havarija. Jedna od najpoznatijih je nasukavanje Njegoša na hridi Bačvice.


Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka čet 25 srp 2013 - 17:37

Pjesnici su pretežno korišteni na frekventnim lokalnim prugama, rjeđe na dužobalnoj pruzi i to ne njenom čitavom duljinom nego na segmentima, npr. Rijeka-Split, ili Split-Korčula, ili Pula-Koper. Nisu ni mogli ići punom duljinom jer nisu imali kabine. Koliko se sjećam Njegoš i Karadžić su sedamdesetih održavali prugu Rijeka-Cres-Mali Lošinj (svakodnevna u sezoni; van sezone je nije bilo) i Rijeka-Rab-Silba (samo vikendom u sezoni). I Nazor je tih godina znao biti vezan u Rijeci ali tada već u vlasništvu Kvarner-Expressa.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali čet 25 srp 2013 - 18:13

Trol_Rijeka je napisao/la:Nisu ni mogli ići punom duljinom jer nisu imali kabine. Koliko se sjećam Njegoš i Karadžić su sedamdesetih održavali prugu Rijeka-Cres-Mali Lošinj

Trol_Rijeka .......

Apropo ovoga ......

Početkom šezdesetih,prijatelj mi je pričao da su na maturalno putovanje išli u Dubrovnik.
Pitao sam ga kako ste  putovali ?
Kako,jednostavno vlakom iz Zagreba u Rijeku,pa iz Rijeke brodom "V.Karadžić" i pravac Dubrovnik.Putovanje brodom je trajalo oko 24 h.
Pa gdje ste spavali pa brod nije imao kabine za spavanje ?
To smo i mi pitali razrednicu pa nam je rekla da na putovanje obavezno ponesemo deku jer ćemo spavati gdje tko stigne,gdje ima mjesta,on je spavao vani na provi.Rano ujutro stigli su u Dubrovnik prošetali Stradunom i u kasno popodne bolje rečeno predveće ponovo na brod ovaj put brodom "Novi Sad" pravac Rijeka pa vlakom u Zagreb.Nije se tada imalo za plačanje nekakvih pansiona u hotelima.Ako si nešto htio vidjeti nesmije tu biti nikakvih problema,glavno da se putuje i to još u grupi u društvu..Spavalo se na brodu u vlaku,a za hranu koja je ponesena od kuće i potrošila se na putu,nabavljala se u dućanu,pijaci i sl.,a naletilo se i na poneki vrt,tovernu.......

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka pet 26 srp 2013 - 3:15

Možda je to bio neki čarter za maturante, a možda je - magistrale nije bilo - Jadrolinija na dužobalnu prugu ubacivala sve raspoloživo. Ne zaboravimo da je početkom šezdesetih flota bila na vrhuncu: Jadran, Jugoslavija, Jedinstvo, Partizanka, Proleterka, gradovi, stara Dalmacija, stara Istra, Opatija, Orebić, Lastovo... Sve to je plovilo duž obale. Dva puta dnevno je iz Rijeke isplovljavala brza pruga prema jugu. Temeljni pravac bio je, dakako, Rijeka-Split-Dubrovnik, s premnogim podvarijantama, na sjeveru Venecija, Trst, Koper, Pula, Mali Lošinj, na jugu Boka, Bar, Ulcinj, Bari, grčke luke. U raznim varijantama bili su pokriveni svi otoci, a osim Zadra i Šibenika i Crikvenica, Biograd, Makarska, Metković itd. U tako ambicioznom redu plovidbe moguće je da su pjesnici uskakali i na duljim plovidbama. (Uzmimo u obzir i redovna dokovanja). Poslije će magistrala i trajekti dokrajčiti tu romantiku.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Pfaff pet 26 srp 2013 - 3:53

A.D. 1964. Taman negdje u ovo doba išli smo jednim od pjesnika na radne akcije u Crnu goru. Putovanje je trajalo 24 sata (Rijeka - Bar) i sjećam se da smo se na palubi smrzli "k'o ona stvar u sladoledu"

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Nekadašnji brodovi - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11236
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pet 26 srp 2013 - 13:09

Bila su to vremena kada su zrnca gareži upadala u oči i sipala po putnicima,kad je barba zapovjedio da se krene da ložači maksimalno zafangaju, kad su okovratnici svijetlih ljetnih košulja poprimala tamnije tonove.Koja su to vremena bila ....nek se loži i neka se dimi na odredište se mora stići,valiže i sprte treba donjeti doma..........samo ti kume loži,bit će pare bit će dima,a vaporu smo ti odriši konope i sidra  pa me vrati do mojeg djetinstva .....Very Happy 

p/b Brač u Mulinama na otoku Ugljanu

Nekadašnji brodovi - Page 4 ParobrodBra%C4%8DUgljanMuline

1946.god. p/b "Brač" je nacionaliziran i  dodijeljen 1947.god. Jadroliniji.Predan je za rezanje Brodospasu 25. listopada 1963. godine. Bio je to vapor za male obalne plovidbe od 159 BRT i 59 tona nosivosti, duljine 36 i širine 6 metara,kapaciteta od 184. putnika. Parni stroj trostruke ekspanzije Howaldtswerke Kiel od 300 KS omogučavao mu je brzinu od 10 čvorova.

Evo ga u rezalištu plač 

Nekadašnji brodovi - Page 4 ParobrodBra%C4%8D01

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by borna pet 26 srp 2013 - 16:04

Živo mi je još u sjećanju putovanje parobrodom od Splita do Visa negdje 1957 godine....išao sam na ljetovanje sa izviđačima
(aha, i ja sam bio mali izviđač!). Bilo je lijepo vrijeme u polasku, volio sam škicati kroz prozorčiće ložača i parni stroj.
Negdje nakon Hvara diglo se jako Jugo i počelo dizat visoke valove tako da se brod(ić) penjao gore-dole sa vala na val, tako da je
morao usporiti i voziti cik-cak da ga valovi ne prevrnu.
Umjesto negdje iza podneva stigli smo do Visa tek kasno navečer a siroti putnici i brod su bili skroz-naskroz pobljuvani!
Ja sam bio ponosan jer nisam izveo rigoletto budući da oko podneva nisam htio jesti marendu (što me spasilo).
Nažalost imena broda se ne sjećam (možda bi se našao u kakvom prastarom voznom redu?)
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9086
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Pfaff pet 26 srp 2013 - 18:10

sali je napisao/la:p/b Brač u Mulinama na otoku Ugljanu
Imao je on i brata blizanca. Zvao se "Podhum". Meni su to bila dva najsmješnija parabroda u bijeloj floti.
Dugački tanki dimnjak i uvijek koji stupanj po bandi (never on even keel). Imali su jedan zanimljiv, danas bi se reklo feature - na lijevom boku bilo je dizalo za pepeo i šljaku iz kaldaje. Bila je to cijev promjera nekih 50-tak cm. Dolje je ložač okruglu kantu punio pepelom, a gore je mornar ručnim vitlom izvlačio istu na svjetlo dana i presipavao sadržaj drito u magazin sv. Nikole. U to doba još nismo znali za zelene Twisted Evil

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Nekadašnji brodovi - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11236
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pet 26 srp 2013 - 20:07

pfaff je napisao/la:Imao je on i brata blizanca. Zvao se "Podhum". Meni su to bila dva najsmješnija parabroda u bijeloj floti.
Dugački tanki dimnjak i uvijek koji stupanj po bandi (never on even keel). Imali su jedan zanimljiv, danas bi se reklo feature - na lijevom boku bilo je dizalo za pepeo i šljaku iz kaldaje. Bila je to cijev promjera nekih 50-tak cm. Dolje je ložač okruglu kantu punio pepelom, a gore je mornar ručnim vitlom izvlačio istu na svjetlo dana i presipavao sadržaj drito u magazin sv. Nikole
Odlično si ovo napisao  super2

p/b Podhum i p/b Brač nisu spadali u šminkersku sortu.Bili su to mali vapori,žilavi,pouzdani i brz u svom vremenu trajanja.Plovili su oni na prugama po najtežim vremenskim uvjetima i stizali na vrijeme.
U ona stara vremena moralo se pravdati svaki minut zakašnjenja na odredište.Kapetani Jadrolinije i prije njih Jadranske plovidbe na to su strogo pazili.Tu praksu je uvela Ungaro-Croata još u doba Austrije kad je imala brojnu i žestoku konkurenciju na ovoj strani Jadrana.

Dobro je borna napisao u svom post-prisjećanju : "
borna je napisao/la:Negdje nakon Hvara diglo se jako Jugo i počelo dizat visoke valove tako da se brod(ić) penjao gore-dole sa vala na val, tako da je morao usporiti i voziti cik-cak da ga valovi ne prevrnu. "
Jednom zgodom a nema tome dugo na putovanju sa m/b " Premuda" iz Zadra prema Salima nakon što smo prošli zadarski kanal prošli ispod mosta Mali Ždrilac podiglo se osrednje jugo.Kako su zvonili mobiteli.
Kapetan je odlučio ne pristati u Salima već je brod usmjerio prema Luci  na Dugom otoku kao  u Luci će lakse pristati i o tome obavijestio nas putnike..Kako je bilo zimsko doba na brodu je bilo malo putnika,ali izgleda bilo je tu i starih umirovljenika pomoraca,možda i koji ložač sa starih vapora.Kakvih sam se tada komentara  naslušao na račun kapetana broda........Što se prepao ovako malih moreta,mlad je on nema iskustva,nema on kuraja .......Dignu se morete,a on odmah mobitel u ruke ....i mjenja smjer odredišta.Između ono malo putnika bilo je i putnika za Luku,ovi su pak guštali jer neće danas trebati na autobus.Oni su naravno držali štangu kapetanu i ložili u njegovu korist....

Pfaff je napisao/la: U to doba još nismo znali za zelene Twisted Evil
Kao i riječ ekologija,ni u primozgu....

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pet 26 srp 2013 - 23:07

Evo slike i p/b "Podhum"  (scan-a by Ivo Batričević)

Nekadašnji brodovi - Page 4 Paeabrod%20Podhum

Sagrađen je 1904.godine u brodogradilištu Ditta Giovanni Poli u Chioggi u Italiji,pod imenom Ante Starčević
(scan-a by Ivo Batričević)
Nekadašnji brodovi - Page 4 Podhum%20ex%20Ante-Starcevic_1904

Bio je  duljine od  44 i širine 5,6 metara. Imao je 205 brt i 40 tona nosivosti, a mogao je ukrcati 270 putnika. Parni stroj dvostruke ekspanzije Mc Kie & Baxter Ltd. Glasgow od 400 KS pogonio ga je brzinom od 9,5 čvorova.
Dodijeljen je 1947. Jadroliniji koja ime parobroda "Ante Starčević"   mijenja  ime u "Podhum". Dugo vremena održavao je  liniju Ploče - Makarska.Nakon izgradnje Jadranske magistrale p/b “Podhum” djeli sudbinu mnogih naših vapora i svoju životnu plovidbu završava u Brodospasovu rezalištu Sveti Kajo gdje je i izrezan u staro željezo 1965.god.
borna je napisao/la:"Negdje nakon Hvara diglo se jako Jugo i počelo dizat visoke valove tako da se brod(ić) penjao gore-dole sa vala na val, tako da je morao usporiti i voziti cik-cak da ga valovi ne prevrnu. "
Ova slika zorno prikazuje kako izgleda plovidba po jakom jugu.

p/b  "Starigrad" - plov po velikim valovima (scan-a by Ivo Batričević)
Nekadašnji brodovi - Page 4 Parobrod%20Starigrad%20ex%20Hrvatska

p/b "Starigrad" od 213 BRT 44 metara dug,snage parnog motora od 294 kW,maksimalne brzine 9,5 čv,kapaciteta 205 putnika.Sagrađen je 1904.god. u brodogradilištu Ditta Giovanni Poli u Chioggi u Italiji  pod imenom "Hrvatska" za Hrvatsko Parobrodarsko Društvo iz Senja.1923.godine preimenovan je u p/b "Lika".
Od 1947.god. je u floti Jadrolinije pod imenom "Starigrad".Otpisan i izrezan je 1953.godine.

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali sub 27 srp 2013 - 19:03

Zadarska putnička luka ranh šezdesetih godina prošlog stoljeća

Tri generacije brodova.U prvom planu jedan od 3J (Jugoslavija,Jedinstvo,Jadran) u sredini jedan od pjesnika,a na samom kraju skriva se mali div p/b Brač

Nekadašnji brodovi - Page 4 Zadar%20luka

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka sub 27 srp 2013 - 19:17

Ispričavam se što ću opet cjepidlačiti. Brač nije imao blizanca, barem ne na Jadranu. Blizanci su bili Starigrad i Podhum.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali sub 27 srp 2013 - 22:23

Trol_Rijeka je napisao/la:Ispričavam se što ću opet cjepidlačiti. Brač nije imao blizanca, barem ne na Jadranu. Blizanci su bili Starigrad i Podhum.

Trol_Rijeka

Ne cjepidlačiš nego je istina što si napisao super2

Hrvatsko parobrodarsko društvo iz Senja 1904.god. naručilo je u Italiji,točnije u brodogradilištu Ditta Giovanni Poli u Chioggi  dva jednaka putnička parobroda.Novogradnje su zaplovile pod imenima :

p/b “Ante Starčavić” ( Vicenzo Ciaravolo / Podhum )
p/b“Hrvatska” ( Lika / Gino Nais / Starigrad)

p/b “Brač” Izgrađen je 1890.god.u  Kielu u  brodogradilištu Howaldtswerke pod  imenom “Brunsbüttel II” za naručitelja Brunsb'uttler Dampfschiffs Gesselschaft Brunsbüttel iz Njemačke.
1903.godine kupuje ga kapetan Ante Rismondo iz Makarske i daje mu ime Brač. Od 1921.je u vasništvu Društva Dalmatia iz Splita.1923.godine je u vlasništvu Jadranske plovidbe.Za vrijeme okupacije Talijani mu daju ime Malinsca.

Nacionaliziran je 1946. i dodjeljen Jadroliniji 1947. godine. Za Jadroliniju je plovio pod imenom “Brač"

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by kriticar sub 27 srp 2013 - 23:03

Trol_Rijeka je napisao/la:Pjesnici su pretežno korišteni na frekventnim lokalnim prugama, rjeđe na dužobalnoj pruzi i to ne njenom čitavom duljinom nego na segmentima, npr. Rijeka-Split, ili Split-Korčula, ili Pula-Koper. Nisu ni mogli ići punom duljinom jer nisu imali kabine. Koliko se sjećam Njegoš i Karadžić su sedamdesetih održavali prugu Rijeka-Cres-Mali Lošinj (svakodnevna u sezoni; van sezone je nije bilo) i Rijeka-Rab-Silba (samo vikendom u sezoni). I Nazor je tih godina znao biti vezan u Rijeci ali tada već u vlasništvu Kvarner-Expressa.
"pjesnici" su skupa sa "gradovima" plovili na prugama 11-17 koje su iz Rijeke polazile ujutro i to samo ljeti i vozile skroz do Ulcinja.
PARTIZANKA, PROLETERKA i DALMACIJA/CRES su plovili na prugama 1-7 koje su plovile cijelu godinu i to navečer iz Rijeke do Dubrovnika, gdje bi stizali popodne, ostajali preko noći i sutradan ujutro se vraćali u Rijeku. Jadino je PROLETERKA jedan put tjedno produžavala do Barija u Italiji. Sutradan ujutro bi "jedan od gradova" došavši na jednoj od 11-17 ostajao u Dubrovniku, njegovu prugu nastavljalo TAKOVO, i vraćao se u Rjeku kao jedna od linija 1-7. Drugi "grad" bi dolazio na pruzi 1-7 i po povratku TAKOVA u Dubrovnik nastavljao
liniju 11-17 i vraćao se prema Rijeci. PROLETERKA bi taj dan provela u Bariju i stizala preko noći u Dubrovnik da bi ujutro išla za Rijeku.
JUGOSLAVIJA je plovila expresnu prugu Rijeka- Split- Dubrovnik tri puta tjedno i jednom produžavala do Kotora.
JADRAN je plovio neke međunarodne pruge, a JEDINSTVO nikad nije bilo na linijama, već je plovilo na kružnim putovanjima
Sve gore napisano odnosi se na razdoblje 1960-1964

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 6052
Lokacija : Dubrovnik
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali ned 28 srp 2013 - 23:42

p/b Mosor ;  Supetar na Braču

Nekadašnji brodovi - Page 4 ParobrodMosorSupetar%20na%20Bra%C4%8Du

Da li netko ima kakve podatke o ovom parobrodu?

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka pon 29 srp 2013 - 0:15

Za sad mogu pomoći samo toliko da s izvjesnom vjerojatnošću kažem kako Mosor nije bio vlasništvo ni Ungaro-Croate ni Jadrolinije. Za Jadransku dd nisam siguran. No, vjerojatno je vlasnik bio neki lokalni splitski brodar.

Nadopuna:
Mosor je parobrod koga je splitsko društvo Braća Rismondo kupilo 1896. Imao je 132 BRT i održavao je prugu Split-Metković. Izvor: "Hrvatski neretvanski zbornik, 2/2010", Zagreb, 2010. Ako je plovio tom rutom očito je ticao Supetar. Sudbina broda nakon 1914. odnosno 1918. za sad nepoznata.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali ned 1 ruj 2013 - 20:41

p/b Rečina 1959.godine u Makarskoj.

p/b Rečina je te godine plovila na relaciji Ploče-Trpanj - Igrane -  Makarska

Nekadašnji brodovi - Page 4 MakarskabrodRe%C4%8Dina1959

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Trol_Rijeka ned 1 ruj 2013 - 23:33

Rečina nije p/b nego m/b, štoviše, ona je prvi motorni brod na Jadranu, po nekima i šire.
Trol_Rijeka
Trol_Rijeka

Broj postova : 282
Age : 62
Lokacija : Rijeka
Registration date : 08.05.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pon 2 ruj 2013 - 13:01

Trol_Rijeka je napisao/la:Rečina nije p/b nego m/b, štoviše, ona je prvi motorni brod na Jadranu, po nekima i šire.
Da "Rečina" je motorni putnički brod i to prvi na Jadranu.Brzopleto sam napisao p/b,a na stranici 6 ove teme napisao sam da se radi o motornom brodu.

m/b "Rečina" porinuta je u more 1910.godine u brodogradilištu  Stabilimento Tecnico Triestino,Trieste, Austro-Ugarska.Gradnja broda započela je 1908.godine kao novogradnja pod brojem 382 i pod imenom "Brioni".
Ime "Rečina" brod nosi od 1945.god.U službu Jadrolinije dolazi 1947.god.
Dužina  27,22 m ; Širina  5,00 m ; tonaža 104 BRT ; IMO 5291116 ; Jedan diesel motor (Grazer Waggon und Maschinenfabriks-A.G., Graz, Austria) snage 180 KS,maksimalne brzine od 10 čvorova.
Motor je zamjenjen 1947.god.motorom (Soc. Anon. Ansaldo, Genova ) snage 330 KS.U Jadroliniji je bila registrirana na kapacitet od 230 putnika.

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Pfaff pon 2 ruj 2013 - 13:17

Ja je se sjećam iz vremena dok je povremeno znala voziti liniju Lovran - Rijeka. Navečer bi ponekad pristajala i u Preluku!
Imala je jednu zanimljivost - praktički nije bilo vanjskih prostora za putnike pa su se svi vozili u salonima...

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Nekadašnji brodovi - Page 4 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11236
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by sali pon 2 ruj 2013 - 13:34

p/b " Pašman "

Parobrod je izgrađen u brodogradilištu u Trstu 1908.godine pod imenom " Adria " ime u " Pašman" mijenja 1921.godine.U sastav Jadrolinijine bijele flote dolazi 1947.god.Razrezan je u staro željezo 1967.godine u rezalištu Sveti Kajo.

Dvije fotografije - razglednice  Zadra iz ranih 50-tih godina prošlog stoljeća na kojima se vidi ovaj ljepotan

Nekadašnji brodovi - Page 4 ZadarparobrodPa%C5%A1man50-tihgodina

Nekadašnji brodovi - Page 4 ZadarparobrodPa%C5%A1man

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 72
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Nekadašnji brodovi - Page 4 Empty Re: Nekadašnji brodovi

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.