Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku

Go down

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku Empty Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku

Postaj by Thommo on čet 25 ruj 2008 - 14:42

Poštovani prijatelji željeznice,
u ime Društva prijatelja željeznice Štacion koristimo priliku pozvati vas na proslavu 135. godišnjice željeznice na riječkom području!

Točne datume zbivanja postavit ćemo čim bude objavljen službeni plan proslave.

Mala najava Štacionovih "ekšna": Wink

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku Proslava_dpz_najava

DPŽ Štacion
www.stacion.hrdpz.stacion@gmail.com
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku Empty Službeni program proslave

Postaj by Thommo on ned 28 ruj 2008 - 0:21

Službeni program događanja:

Predmet: Program proslave Dana HŽ-a i 135 godina riječkih pruga

Poštovana gospodo!

Ove godine navršava se 135 godina od uspostave prvih željezničkih pruga u Hrvatskom primorju i povezivanja grada i luke Rijeke u mrežu tek sagrađenih magistralnih pruga u srednjoj Europi. Te 1873. godine do Rijeke bile su dovedene i za promet otvorene čak dvije pruge, i to 25. lipnja 1873. tzv. šenpeterska pruga od Svetoga Petra (današnje Pivke u Sloveniji) do Rijeke, a 23. listopada 1873. tzv. karlovačko-riječka željeznica između Karlovca i Rijeke. Prva pruga spojila je Rijeku s Trstom i Bečom, a druga ju je preko Karlovca povezala sa Zagrebom i Budimpeštom. To je bilo povod da dio zbivanja vezanih uz Dana HŽ-a 5. listopada i obljetnicu riječkih pruga osim u Zagreb smjestimo i u Rijeku. Svrha svih zbivanja s jedne je strane upoznati javnost s bogatstvom željezničke industrijske baštine u Rijeci, a s druge strane najaviti novu ulogu željeznice u gospodarskom razvoju Županije primorsko goranske ostvarivanjem novih projekata.
U povodu Dana HŽ-a i 135 godina riječkih pruga bit će priređena sljedeća zbivanja:
Rijeka, utorak 30. rujna 2008.
u 10.00 sati
- na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održat će se okrugli stol o željezničkoj industrijskoj baštini na temu »Nužnost uvažavanja i suživota«, a priređuje ga Hrvatski željeznički muzej u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Udrugom za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo Rijeka.

Zagreb, 1. listopada 2008.
u 12.00 sati
- otvara se izložba željezničkih maketa pod naslovom »Trendovi željezničkoga modelarstva« u HŽM-ovu izložbenom vagonu na VI. peronu Zagreb Glavnoga kolodvora. Izložbu priređuju Klub željezničkih modelara »Zagreb« i Hrvatski željeznički muzej, a ostaje otvorena do 8. listopada 2008.
u 19.00 sati
- otvara se izložba slika primorskih motiva riječke slikarice Antonije Celin u HŽ-ovoj galeriji »U predvorju«, Mihanovićeva 12

Rijeka, 3. listopada 2008.
u 11.00 sati
– izaslanstvo Uprave HŽ-Holdinga d.o.o. i predstavnici braniteljskih udruga položit će vijenac na spomen-obilježje poginulim željezničarima braniteljima na kolodvoru Rijeka
u 11.15 sati
- otvara se izložba o prošlosti i budućnosti riječke kolodvorske zgrade pod nazivom »Kroz riječku kolodvorsku zgradu u 21. stoljeće« u čekaonici prijamne zgrade kolodvora Rijeka, a izložbu priređuju Hrvatski željeznički muzej i Željezničko projektno društvo d.d.
u 12.00 sati
- potpisuje se Sporazum o sufinanciranju izrade prostorno-prometne studije Županije primorsko-goranske i grada Rijeke. Sporazum potpisuju predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH te Županije primorsko-goranske, grada Rijeke, Autoceste Rijeka – Zagreb, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Lučke uprava Rijeka i HŽ-Infrastrukture d.o.o.
u 14.30 sati
- igra se nogometna utakmica između momčadî HŽ-a i lokalne uprave u Rijeci na nogometnom igralištu NK Lokomotiva u Omladinskoj 8. Utakmica se igra u spomen na prvu nogometnu utakmicu odigranu na tlu Hrvatske (1873. godine odigrali su ju engleski inženjeri koji su radili u tvornici Torpedo i Riječani koji su bili zaposleni na Mađarskim državnim željeznicama)
u 18.00 sati
- odlazak vlakom s kolodvora Rijeka na lokomotivsku okretnicu u ulici Milutina Baraća 15
u 18.15 sati
- središnja svečanost na otvorenome na prostoru lokomotivske okretnice. U programu sudjeluju Robert Ferlin, Josip Krmpotić, Barbara Othman i Le KAP QUARTET.

Svako od nabrojenih zbivanja prate prigodni katalozi ili drugi materijali, a poznati riječki umjetnik Vojo Radojičić u svome prepoznatljivom stilu za tu prigodu izradio je sliku riječke lokomotivske okretnice, kao podsjetnik na njezino značenje u ukupnoj riječkoj željezničkoj industrijskoj baštini.
Za svako od navedenih zbivanja ponovit ćemo vam pozive dan uoči događanja, a više o cijelom programu možete naći na www.hznet.hr ili nazovite naše telefone. Molimo vas da preko svojih medija izvijestite javnost o navedenome, a za dopunske obavijesti stojimo vam na raspolaganju.
S poštovanjem

Šefica Korporativnih komunikacija
Vlatka Škorić, prof.
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku Empty Re: Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku

Postaj by Thommo on sri 1 lis 2008 - 13:48

Kratki tekstić o Okruglom stolu: http://www.stacion.hr/pr/Okrugli_stol.htm
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku Empty Re: Proslava 135. godišnjice dolaska željeznice u Rijeku

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.