Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dozvole za slikanje

+9
cokla
seabral
Miha
Zeleni_vlak_ARENA
Narcis
Phalanx
Pfaff
gaspa
ruxrux
13 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Dozvole za slikanje Empty Dozvole za slikanje

Postaj by ruxrux pet 6 vel 2009 - 18:32

U KLJZ-u se vec neko vrijeme pokusava ishoditi dozvole - odnosno grupnu dozvolu za slikanje od HZ-a. Zanima me kad vi momci idete na "eksn" (da posudim izraz od Thomcroa), jel imate vi te dozvole? Koliko je takva dozvola uopce i potrebna? Cak i ovdje u SAD-u su malo osjetljivi na slikanje, ali covjeku u principu nista ne mogu jer je fotka u foticu covjekovo privatno vlasnistvo.

Mozte me malo prosvijetliti kak je to kod nas u HR?
ruxrux
ruxrux

Broj postova : 4
Registration date : 20.07.2008

[Vrh] Go down

Dozvole za slikanje Empty Re: Dozvole za slikanje

Postaj by gaspa pet 6 vel 2009 - 18:46

Naravno da nemamo nikakve dozvole. Koliko mi je poznato u RH ne postoji nijedan zakon koji bi branio slikanje "običnih" motiva, kao što su prijevozna sredstva na otovrenom. U protivnom bi mogli zabraniti i crtanje, pa čak i obično gledanje takvih motiva. Problematično može biti sa slikanjem unutar nečijeg posjeda (željezničke radionice, tvornice,...), gdje bi to moglo biti regulirano nekim internim propisom. U praksi su sve čuvarske službe zadojene principom - ništa se ne smije slikati - kao da će oni koji se bave različitim vrstama špijunaže slikati ovakvim aparatima kakve mi imamo.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3752
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff pet 6 vel 2009 - 19:37

Općenito imamo veliku sreću da su brižni željezničari sretni kao praščići kad se netko zanima za njihovu svakodnevicu (na koju su oni ponosni, ali im to puno ne pomaže) pa u na čelu nemaju ništa protiv slikavanja.
U pravilu je dobro pri dolasku javiti se dežurnom/prometniku/šefu stanice i objasniti. Isto vrijedi i za vlak. Za slike iz upravljačnice ovisiš o ljubaznosti šofera, a to je opet lakše u EMV-ima jer lakše ostvaruješ kontakt, ne moraš se pentrati, a i lakše se makneš kad smetaš.
Ja prakticiram, kad se redi o detaljnom pohodu na koji veći kolodvor, najaviti se od nekog on naših insidera (tako me onomad u Moravice najavijo Glažar), a i odnijeti u ured šefa stanice nešto u škartocu (Ti bi rekao: škarniclu) - sve za volju dobrih starih običaja.
Za desant (ekšn s hordom) je najbolje prethodno uputiti molbu/dopis u škrab-škrab obliku višim -vlastima s pojašnjenjem standardnog tipa (tko, što, gdje, kada, kako, koga...) pa onda kad dobiješ pozitivno mišljenje, imaš ćitabu koja razgoni sve smetnje mrgreen
Naše su udruge srećom već poznate kroz informacije u "Željezničaru", a i vanjskim medijima pa je tim lakše prodrijeti u srž stvari...

Dozvole za slikanje Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11519
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Phalanx pet 6 vel 2009 - 20:38

Ja već nekoliko godina imam dozvolu koju izdaju Korporativne komunikacije HŽa (takvu će, pretpostavljam dobiti članovi KLJŽa, kao i Štaciona kada budu riješeni njihovi upiti). Inače, dozvola vrijedi tijekom jedne godine, pa je krajem tekuće godine obnovim, dopisom prema HŽu, a na koji oni odgovore u prosjeku za dva tjedna... Ono što je važno spomenuti fotografiranje je dopušteno na cijeloj mreži pruga, ali ne i u depoima i radionicama (što bitno umanjuje manevar za motive koji su nama, railfanovima, vrlo često i najzanimljiviji).

No, međutim, moram priznati i da me do sada nitko nikada nije tražio dozvolu za fotografiranje, niti sam imao ikakvih neugodnih situacija, a dosta često se "skitam" po kolodvorima...

Moderator
Moderator

Broj postova : 545
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 21:25

Evo i par informacija iz mog kuta gledanja s obzirom da sam uglavnom ja zadužen kao glasnogovornik pri ekšnu mrgreen . U biti nemamo grupnu dozvolu ali ... kako je i Pfaff napisao, lijepa riječ sva vrata otvara! Kad dođemo na kakav kolodvor obično sam ja taj koji uspostavi prvi kontakt sa službenim osobljem. Predstavim se tko sam i u ime koga sam i zamolim ako možemo snimati po kolodvoru. Do sada nitko nije odbio ni zabranio! Za snimanje iz upravljačnice bilo bi poželjno imati dozvolu ali ako poznaš strojovođu onda donekle nebi trebalo biti problema uz uvijet da se po 4umima ne objavljuju fotografije na kojima je on. Može se dobiti dozvola od HŽ-a za snimanje iz upravljačnice ali samo jednokratna uz točno navođenje broja vlaka! Po kazivanju g-đe V. Škorić dozvola za snimanje dobiva se samo za fotografiranje po kolodvoru. Dozvola ne vrijedi za depoe, ložione, remize, radione gdje se održavaju vagoni ...

Potom, može se odstupiti od svega gore navedenog ako imaš kakvu vezu u tim spomenutim objektima koja će te uvesti i uz njegovu garanciju će ti biti omogućen posjet i fotografiranje i bez papirnate dozvole. Ali to već ide u smejru nedopuštenog (štogod neki kazali i zagovarali!).

Što se tiče neometanog snimanja po kolodvorima, uglavnom vrijedi pravilo ... ako ti tko i priđe nemoj se objašnjavati sa tom osobom nego se izviniš da nisi znao da je zabranjeno fotografiranje i napustiš prostor kolodvora/stanice. Tad em ti neće nitko ništa em si ostavio "prostora" onima koji će doć iza tebe da će moć napraviti koju fotku. Na zeljeznicama je bio jedan lik koji je napravil dar-mar na riječkom kolodvoru prošlog ljeta tako da neko vrijeme se nitko nije usudil napravit ikakvu fotografiju na kolodvoru. Zato mi imamo običaj najprije se najavit kod nekog od osoblja da zna da smo na kolodvoru a i zbog toga ako se nekome nešto desi da zan da smo tamo. Radi naše sigurnosti! Mada smo već prekaljeni u ekšnima da pazimo na svaki svoj korak da nas štogod ne zakvači.

Zadovoljan? Ako još imaš pitanja ... go on mrgreen !

Zadnja promjena: thomcro; pet 6 vel 2009 - 21:40; ukupno mijenjano 2 put/a.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Narcis pet 6 vel 2009 - 21:27

Tko je to dar-mar bio napravio na riječkom kolodvoru?

Narcis
Administrator
Administrator

Broj postova : 6447

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 21:29

Zaboravio sam još napisati, Iskaznice su fazi izrade i na njima bi trebala biti i dozvola za nesmetano fotografiranje na riječkoj pruzi. Ostale pruge nisu u to uključene! Popis članova će biti proslijeđen svim kolodvorima na riječkoj pruzi. Naravno, poželjno je najprije javiti se u Prometni ured na kolodvoru, predstaviti se i kazati da bi fotografiral. Izgubljeno vrijeme 2 minute a korist beskrajna!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 21:31

narcis je napisao/la:Tko je to dar-mar bio napravio na riječkom kolodvoru?
Patriot.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa pet 6 vel 2009 - 22:46

thomcro je napisao/la:Iskaznice su fazi izrade i na njima bi trebala biti i dozvola za nesmetano fotografiranje na riječkoj pruzi.
Na ostalim prugama vadimo istu iskaznicu i čudom se čudeći, uz ono: "Ups, ponio sam krivu... ali vidite da sam osoba od HŽ povjerenja..." ili "Ma, ta nesretna administracija... ovo je stara iskaznica, na novoj piše da vrijedi za sve pruge... ali uvijek im treba tri mjeseca da je izdaju..." vjerojatno neće biti problema.

Usput, gdje je definirana riječka pruga? Po onom redu vožnje ide do Lyona mrgreen Nadodat ćemo joj i ogranke (Karlovac-Bubnjarci) i sve dionice drugih pruga duž rijeka. yes

Zadnja promjena: gaspa; pet 6 vel 2009 - 22:49; ukupno mijenjano 1 put.

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 22:47

gaspa je napisao/la:
thomcro je napisao/la:Iskaznice su fazi izrade i na njima bi trebala biti i dozvola za nesmetano fotografiranje na riječkoj pruzi.
Na ostalim prugama vadimo istu iskaznicu i čudom se čudeći, uz ono: "Ups, ponio sam krivu... ali vidite da sam osoba od HŽ povjerenja..." ili "Ma, ta nesretna administracija... ovo je stara iskaznica, na novoj piše da vrijedi za sve pruge... ali uvijek im treba tri mjeseca da je izdaju..." vjerojatno neće biti problema.

rolling on the floor lud od smijeha rolling on the floor ... laugh 2 ... samo sam čekal će netko reagirat na ovo mrgreen .

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa pet 6 vel 2009 - 22:50

Daj se prestani žuriti s odgovorima i komentarima! Znaš da uvijek nešto editiram naredne 2 minute po objavljivanju.

Administrator
Administrator

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 23:05

gaspa je napisao/la:... gdje je definirana riječka pruga? ...
Moram potražit ali mislim da je od Pivke do Zagreba.
gaspa je napisao/la:Daj se prestani žuriti s odgovorima i komentarima! Znaš da uvijek nešto editiram naredne 2 minute po objavljivanju.
Svrbe me prstići i nemogu se suzdržati rolling on the floor .

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Dozvole za slikanje Empty HŽ najfleksibilnije na balkanskom poluotoku!

Postaj by Zeleni_vlak_ARENA pet 6 vel 2009 - 23:09

Ja imam dozvolu za snimanje i vanjsko mjerenje kolodvora: RIJEKA, OPATIJA-MATULJI, BUZET, LUPOGLAV, PAZIN, KANFANAR, ROVINJ I PULA, izdatu od Direkcije HŽ 18.12.2008. i koja vrijedi godinu dana. S obzirom da ne zivim u Hrvatskoj, na odgovor sam morao čekat tri tjedna. I u mojoj dozvoli piše da je snimanje u depoima zabranjeno. Na akcijama snimanja i mjerenja kolodvora bio sam 11. i 12.01.2009., a spremam se da to radim i 08. i 09.02.2009. HŽ su mi izdale dozvolu za snimanje onih kolodvora koje sam ja naveo u upitu. Ali, usput sam bio i na drugim kolodvorima, lijepo pokucao na vrata prometnika vlakova, predstavio se, pokazao ranije fotografije i crteže kolodvora i uspio sam snimit i mnoge koji nisu navedeni u dozvoli: VODNJAN, ŽMINJ, SVETI PETAR U ŠUMI, CEROVLJE, BORUT, ŠAPJANE itd.

A kako je u drugim zemljama? U Švicarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj na primjer možete slikati što god želite, bez ikakve dozvole, ali ne smijete nipošto prec preko kolosjeka!!! Smijete se kretati samo po peronima i prostorima na kojima je dozvoljeno normalno kretanje putnika.

A u ostalim zemljama balkanskog poluotoka?

U Grčkoj je potrebna dozvola. Detalje ne znam.

U Makedoniji, u Srbiji i u Sloveniji morate točno navesti DANE I SATE, kao i SPISAK SVIH KOLODVORA na kojima imate namjeru snimati/mjeriti. Ako ne živite u tim zemljama, upite morate poslat najmanje mjesec dana ranije. Dozvola vrijedi samo za dane koje ste naveli u upitu i za koje direkcije željeznica snimanje odobre. Ne postoji dozvola koja vrijedi za sve pruge tih zemalja u roku od godinu dana! Ako ste maloljetan, ne možete dobiti dozvolu za snimanje. U gore navedene tri zemlje mogu od Vas zahtjevat da se pojavite osobno u direkciji radi preuzimanja dozvole, što možete uraditi samo radnim danom.

Dok vlak stoji na graničnom kolodvoru i policija obavlja pregled putovnica, a carina pregled prtljage, dozvole za snimanje prestaju da vrijede; tek kad se policijsko i carinsko osoblje udalji od vlaka i kolodvora, možete nastaviti snimanje.

Prema tome, Hrvatska je od balkanskih zemalja najfleksibilnija i najliberalnija!

Ima li netko iskustva sa snimanjem iz upravljačnice? Želio bih snimit voznje:

1. Pula - Kanfanar - Pazin - Buzet - Divača
2. Rijeka - Opatija-Matulji - Šapjane - Pivka
3. Rijeka - Delnice - Moravice

Da li bih od HŽ mogao dobit i jednu takvu dozvolu?

A sad idem spremat fotoaparat za prekosutra u Istri i Rijeci.

Pozdrav
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA

Broj postova : 39
Registration date : 27.01.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 6 vel 2009 - 23:32

Zeleni_vlak_ARENA je napisao/la:... Ima li netko iskustva sa snimanjem iz upravljačnice? ...
Napisao sam gore, možeš ali s obzirom da je to jednokratna dozvola morao bi navesti kojim vlakom bi htio snimat prugu. Potom, kad dobiješ dozvolu trebao bi se javit šefu regionalne vuče gdje bi obavljao snimanje, u ovom slučaju i Pula i Rijeka, da ti obezbijedi lokomotivu i strojovođu. S obzirom da su lokomotive starijeg tipa, nemaju sve i utičnice za 220 V struju (da možeš kameru priključit na struju jer ti inače neće baterija izdurat!) u upravljačnici osim ... nemogu se trenutno sjetit, mislim da je 016, 005 ... uglavnom ove koje imaju drugačiju upravljačnicu. to je ako ideš Žutkom ali ako ideš dizlom e tu već neznam kakva je situacija sa strujom u upravljačnici ali nije problem i saznati.

Da još i ovo, sad sam vidio. HŽ će ti dat dozvolu samo do granice a ostalo moraš pribavit dozvolu od drugog operatera. U ovom slučaju SŽ!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Miha pet 6 vel 2009 - 23:47

Jel to more bilo tko ako pita ili?
Miha
Miha

Broj postova : 576
Registration date : 13.12.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Zeleni_vlak_ARENA pet 6 vel 2009 - 23:52

Hvala na informacijama, thomcro!
thomcro je napisao/la:S obzirom da su lokomotive starijeg tipa, nemaju sve i utičnice za 220 V struju (da možeš kameru priključit na struju jer ti inače neće baterija izdurat!)
Nije problem za struju! Moja SONY-kamera ima baterije koje daju dovoljno struje za 7 h snimanja! Posto imam takve dvije, mogu snimat neprekidno čitavih 14 sati! A toliko nema dnevne svjetlosti!

Od Pule do Buzeta bih snimao iz "Šveda" HŽ 7122; jos treba nagovoriti strojovodje da mi dozvole da cijelim putem drzim otvoreni bočni prozorčic! Ja ne snimam nikada preko stakla! A otvoriti prozor mogu samo preko ljeta.

Od Rijeke do Šapjana mi je najjednostavnije stajat vani, na platformi "Karavele", drzat se jednom rukom za ogradu, a u drugoj kameru i snimat. Takvu dozvolu mi ni jedna zeljeznička uprava ne bi izdala, jedina nada mi je dobra volja strojovodja.

Pozdrav
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sub 7 vel 2009 - 0:28

Miha je napisao/la:Jel to more bilo tko ako pita ili?
Što?

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sub 7 vel 2009 - 0:34

Zeleni_vlak_ARENA je napisao/la:... Od Rijeke do Šapjana mi je najjednostavnije stajat vani, na platformi "Karavele", drzat se jednom rukom za ogradu, a u drugoj kameru i snimat. Takvu dozvolu mi ni jedna zeljeznička uprava ne bi izdala, jedina nada mi je dobra volja strojovodja.
Ovo zaboravi!!! Ovo ti nebi ni strojovođe dozvolili. Da si neznam kako dobar s njima. Preriskantno, preriskantno. Neka ti se nešto, nedajbože, desi stradal bi strojovođa. I još k tome da te netko od policije vidi u Šapjanama da se voziš vani na platformi ... no no no no no no no no no no

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by ruxrux sub 7 vel 2009 - 1:31

Hvala svima na odgovorima. Ja sam proslo ljeto probao traziti tu dozvolu u HZ korporativnim komunikacijama - pisao sam e-mail gospodji Idi Erceg, no nikad nisam dobio odgovor.
Thomcroov pristup mi se cini kao najprihvatljiviji balansirani pristup - nemam dozvolu, ali molim lijepo pristojno cu pitati ako moze. Ako nigdje nije izrijekom zabranjeno, to ne znaci da pragmaticnosti nema mjesta - jer ako znamo da ima ljudi u HZ-u koji su osjetljivivi na te stvari, bolje je imati takav pristup, koji svakako otvra i vrata koja bi inace bila zatvorena!
ruxrux
ruxrux

Broj postova : 4
Registration date : 20.07.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Narcis sub 7 vel 2009 - 1:33

A kako si to zamislio kroz otvoreni prozor cijelo vrijeme držati kameru? Još sada u zimsko vrijeme. Sumnjam da bi strojovođa u švedu se složio da bude prozor otvoren cijelo vrijeme, em zbog hladnog zraka, em zbog buke. Što se tiče dizel lokomotiva, konkretno u Puli serija 2062, upravljačnica je dosta mala i uska, plus toga, uvijek su gore i strojovođa i pomoćnik, druga stvar, zavisi kako je loksa okrenuta, ako ti je kraći kraj naprijed onda ok, ali ako je duži, snimanje zaboravi, jer nemaš se gdje smjestiti, i nepregledno je.

Narcis
Administrator
Administrator

Broj postova : 6447

[Vrh] Go down

Dozvole za slikanje Empty Snimanje kroz otvoren prozor

Postaj by Zeleni_vlak_ARENA sub 7 vel 2009 - 6:07

narcis,

to necu radit sutra kad dodjem, vec po ljeti! Bas bi bilo prijatno po istarskoj vrucini od 40°C prozorcic drzat otvoren cijelo vrijeme! Tako se na filmu nece cut razgovori strojovodja i konduktera, neumjesni i za "vlakoljubiteljstvo" neinteresantni vicevi koje pricaju (npr. o Fati i Muji) i sl., vec ce se cut samo pjesma vucnog dizel-motora i kloparanje kotaca o spojeve tracnica!

A "Sved" mi se cini idealan za Istru - on uopce nije bucan! Ja ga obozavam! Prosli put sam se cijeli dan vozio tamo-amo: Pula - Buzet - Pula - Buzet - Pula - Buzet...

thomcro, od Rijeke do Sapjana i Moravica "Svedi" ne voze, a stajanja vani na platformi nema... Moram smislit nesto drugo...

Pozdrav
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA
Zeleni_vlak_ARENA

[Vrh] Go down

Postaj by seabral sub 7 vel 2009 - 6:50

thomcro je napisao/la:Iskaznice su fazi izrade i na njima bi trebala biti i dozvola za nesmetano fotografiranje na riječkoj pruzi. Ostale pruge nisu u to uključene! Popis članova će biti proslijeđen svim kolodvorima na riječkoj pruzi. Naravno, poželjno je najprije javiti se u Prometni ured na kolodvoru, predstaviti se i kazati da bi fotografiral.
Je li u kategoriju riječkih pruga spada i fotkanje po kolodvoru Ivani i kome se tamo treba javiti ? kul

seabral

Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sub 7 vel 2009 - 8:13

seabral je napisao/la:
thomcro je napisao/la:Iskaznice su fazi izrade i na njima bi trebala biti i dozvola za nesmetano fotografiranje na riječkoj pruzi. Ostale pruge nisu u to uključene! Popis članova će biti proslijeđen svim kolodvorima na riječkoj pruzi. Naravno, poželjno je najprije javiti se u Prometni ured na kolodvoru, predstaviti se i kazati da bi fotografiral.
Je li u kategoriju riječkih pruga spada i fotkanje po kolodvoru Ivani i kome se tamo treba javiti ? kul
Nažalost, samo duhovima propale i uništene riječke industrije...

Dozvole za slikanje Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11519
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sub 7 vel 2009 - 8:36

seabral je napisao/la:Je li u kategoriju riječkih pruga spada i fotkanje po kolodvoru Ivani ...
yes
seabral je napisao/la:... i kome se tamo treba javiti ? kul
hm thinking ... icon_whoknows

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Miha sub 7 vel 2009 - 10:19

thomcro je napisao/la:
Miha je napisao/la:Jel to more bilo tko ako pita ili?
Što?

Pa mislim voznja u upravljačnici kul
Miha
Miha

Broj postova : 576
Registration date : 13.12.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next