Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Izložba - Opatija, Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ

Go down

Izložba - Opatija, Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ Empty Izložba - Opatija, Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ

Postaj by Thommo on pet 8 sij 2010 - 9:18

Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ
1.1.2010 00:01 - 21.3.2010

Izložba - Opatija, Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ Krilati_kotac Izložba - Opatija, Petar Kürschner st.: KRILATI KOTAČ 003588

Petar Kürschner st., rođen je 1942. god. u Zagrebu, a od 1946. u Opatiji, gdje je završio osnovnu školu, a potom I Riječku gimnaziju te ekonomski fakultet u Zagrebu. Radio je u Kvarner Expresu, Brodokomercu Rijeka, hotelu Continental, Saveznom Centru za Unapredjivanje Ugostiteljstva u Opatiji, Delti Rijeka, predstavništvu Brodokomerc-Podravkine tvrtke u Munchenu, te kao predstavnik i posrednik raznih firmi za poslove sa Republikom Hrvatskom, organizirajući uz to pomoć i isporuke za potrebe Hrvatskog Caritasa u Munchenu. Od 2001. živi na otoku Cresu u Punta Križi. Oženjen je, ima dvoje odrasle djece i dva unuka, obitelj koja mu pruža ogromnu podršku.

Prvi album poštanskih maraka darovao mu je djed Oto Ružinski i zavolio je sakupljati te čuvati razne predmete, kao npr. preko 1100 figura sova, modele el. lokomotiva i vagona, poštanske marke raznih zemalja, a posebice na temu "ŽELJEZNICE", papirnati novac i stare orginalne razglednice Opatije i okolice, kojih posjeduje oko 1500.

Željeznice i vlakove zavolio je kad je tijekom posjete svoga djeda u Zagrebu obilazio i zadivljeno gledao parne lokomotive. Zbirka Petra Kürschnera objedinjuje makete, poštanske marke, značke, kovani papirnati novac, literaturu te različite dokumente vezane za željeznice, a dio je bio izložen u Umjetničkom paviljonu J. Šporer, Opatija.

Zahvaljujući Petru Kürschneru ml., sada na našem portalu www.opatija.net možete virtualno razgledati izložbu Petra Kürschnera st. „KRILATI KOTAČ“, nazvanu prema simbolu željeznice, koji se nalazi uklesan i na spomeniku direktoru Južnih željeznica Friedrichu J. Schülleru u Opatiji.


http://moja.opatija.net/najave.asp?id=3588
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.