Po Kraškem robu.....coklinim stopama
+7
nukleusri
leteči vlak
Thommo
LLeon
Stjepan
Barney
Narcis
11 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Po Kraškem robu.....coklinim stopama
Nakon nekoliko tjedana dogovaranja, pregovaranja i odgađanja, došao je i taj dan subota 05.02. i ekipa u sastavu: LLeon, mannas, Jean i Narcis,našla se na kavici u a gdje drugdje nego u "Cresu" na riječkom kolodvoru, i krenula na ekšn, kako smo ga nazvali Po Kraškem robu (Coklinim stopama),dobro ajde, ne baš doslovno, ali otprilike. Nakon cca 1 sat vožnje i stižemo na našu prvu poziciju, a to je kolodvor Hrpelje-Kozina, gdje su na već po prethodnom dogovoru čekali fresher sa suprugom i leteči vlak koji je došao u pratnji oca.
Samo kratki osvrt na kolodvoru, pa odmah krećemo dalje, valja nam puno toga obići, a vremena je malo, odnosno dnevnog svjetla.
U smjeru Prešnice i Kopra
U smjeru Divače
Teretnjak prema Kopru čeka polazak, uskoro ćemo ga sresti ponovo.
Ekipa već kreće prema automobilima, a naša slijedeća pozicija je Klanec pri Kozini. Fresher nam je donio i motorole za radio-navođenje za slučaj da gsm veze puknu,ali nije trebalo. :no-no2:
Najprije da samo malo pogledamo trasu nekadašnje željezničke pruge Kozina-Trieste, danas je preuređena u biciklističku stazu;
U smjeru Trsta
U smjeru Kozine
U daljini Trieste i Ospedale Cattinara
Informativna ploča
Pa smo se spustili malo dalje, u mjesto Klanec i pogledali bazene i crpnu stanicu, kojom su se napajale parnjače, nešto slično je i u Roču, ispod pruge Divača-Pula
Bazen je zaleđen, mora da su niske temperature duže vrijeme.
Samo kratki osvrt na kolodvoru, pa odmah krećemo dalje, valja nam puno toga obići, a vremena je malo, odnosno dnevnog svjetla.
U smjeru Prešnice i Kopra
U smjeru Divače
Teretnjak prema Kopru čeka polazak, uskoro ćemo ga sresti ponovo.
Ekipa već kreće prema automobilima, a naša slijedeća pozicija je Klanec pri Kozini. Fresher nam je donio i motorole za radio-navođenje za slučaj da gsm veze puknu,ali nije trebalo. :no-no2:
Najprije da samo malo pogledamo trasu nekadašnje željezničke pruge Kozina-Trieste, danas je preuređena u biciklističku stazu;
U smjeru Trsta
U smjeru Kozine
U daljini Trieste i Ospedale Cattinara
Informativna ploča
Pa smo se spustili malo dalje, u mjesto Klanec i pogledali bazene i crpnu stanicu, kojom su se napajale parnjače, nešto slično je i u Roču, ispod pruge Divača-Pula
Bazen je zaleđen, mora da su niske temperature duže vrijeme.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Re: Po Kraškem robu.....coklinim stopama
Idemo dalje, slijedeća pozicija je Prešnica, točnije odvajanje pruga za Koper i Pulu
U smjeru Kozine i Divače
Lijevo Buzet-Pula, desno Koper
E tu su se pojavili prvi problemi sa fotićem, počeo je otkazivati poslušnost, svaka druga-treća slika tamna, a šta je tu je, probajmo nešto uslikati kako-tako, pa se kasnije igrati sa photoshopom.
Malo infrastrukturnih detalja
Big Brother iz Postojne sve vidi
Skretnice se griju, nema zime.
Pogled u suprotnom smjeru, lijevo je pruga iz Kopra
Iz smjera Podgorja i Buzeta danas nema prometa, barem ne putničkog, subota je.
Iz smjera Kopra isto nema ništa
Ali se ubrzo situacija promijenila
Dolazio je putnički vlak 2751 Koper-Divača-Ljubljana, kojeg između ostalog možete vidjeti i filmiću.
Tu u Prešnici nam se pridužio i Stjepan, i na njegov nagovor krenuli smo na kolodvor Podgorje koji je u blizini,
a zašto ne, kad smo već tu.
U smjeru Kozine i Divače
Lijevo Buzet-Pula, desno Koper
E tu su se pojavili prvi problemi sa fotićem, počeo je otkazivati poslušnost, svaka druga-treća slika tamna, a šta je tu je, probajmo nešto uslikati kako-tako, pa se kasnije igrati sa photoshopom.
Malo infrastrukturnih detalja
Big Brother iz Postojne sve vidi
Skretnice se griju, nema zime.
Pogled u suprotnom smjeru, lijevo je pruga iz Kopra
Iz smjera Podgorja i Buzeta danas nema prometa, barem ne putničkog, subota je.
Iz smjera Kopra isto nema ništa
Ali se ubrzo situacija promijenila
Dolazio je putnički vlak 2751 Koper-Divača-Ljubljana, kojeg između ostalog možete vidjeti i filmiću.
Tu u Prešnici nam se pridužio i Stjepan, i na njegov nagovor krenuli smo na kolodvor Podgorje koji je u blizini,
a zašto ne, kad smo već tu.
Evo nas u Podgorju, tucanik iz obližnjeg kamenoloma čeka na prijevoz vlakom (Bravo za SŽ, čim više tereta voziti prugom a ne cestom.
Kolodvorska zgrada, nikako da ju uhvatim cijelu, ili smeta sunce, ili mi smetaju vagoni iza
Ajmo probati malo sa strane, e ovako je već bolje.
Prema Kozini i Divači
Prema Rakitovcu i Buzetu
Zgrada skladišta
Priručno skladište, ako se ne varam.
Objekat široke društvene namjene iliti ćenifa , nisam virio unutra, pretpostavljam da je zaključana
Napustili smo Podgorje i na cesti prema Črnotiču i Kraškem robu zastajemo nakratko, da snimimo prugu ispod ceste,
Pogled prema Kopru
Prema Prešnici i Kozini
Ono je LLeon, ne-ne-ne nije se spuštao dolje, previše je strmo.
Kolodvorska zgrada, nikako da ju uhvatim cijelu, ili smeta sunce, ili mi smetaju vagoni iza
Ajmo probati malo sa strane, e ovako je već bolje.
Prema Kozini i Divači
Prema Rakitovcu i Buzetu
Zgrada skladišta
Priručno skladište, ako se ne varam.
Objekat široke društvene namjene iliti ćenifa , nisam virio unutra, pretpostavljam da je zaključana
Napustili smo Podgorje i na cesti prema Črnotiču i Kraškem robu zastajemo nakratko, da snimimo prugu ispod ceste,
Pogled prema Kopru
Prema Prešnici i Kozini
Ono je LLeon, ne-ne-ne nije se spuštao dolje, previše je strmo.
Slijedeća pozicija je kolodvor Črnotiče, pa zatim Kraški Rob, najprije filmić u kojem ćete vidjeti teretni vlak kroz kolodvor Črnotiče,
pa IC 503 "Pohorje" Maribor-Ljubljana-Divača-Koper vučen sa 4 lokomotive, 3x serija 541 i 363, pa panoramski snimak sa Kraškog roba i još jedan teretnjak.
I onda nekoliko slika kojih ne treba posebno komentirati, ovo mjesto jednostavno treba doživjeti, ne može se ga opisati ni fotoaparatom ni video kamerom.
Idemo na daljnju poziciju, neplanirano idemo na kaštel Socerb, nema veze sa željeznicom, ali pogled s njega na Trst je isto tako predivan.
Ali bila je neka sumaglica, pa panorama nije baš toliko vidljiva, ali poslije bure, pogled mora da je čaroban.
Trieste - Zona industriale
Pošto je na kaštelu prostor zad šankom maleni, a mi smo imali već gorku želju da popijemo kavu, otišli smo dalje niz cestu, kafić sa lijepom terasom i pogled na vijadukt autoputa,
a zove se .......domaćini pomagajte.
A mi se nakon kavice vraćamo željeznici, slijedeća postaja nam je Zanigrad.
pa IC 503 "Pohorje" Maribor-Ljubljana-Divača-Koper vučen sa 4 lokomotive, 3x serija 541 i 363, pa panoramski snimak sa Kraškog roba i još jedan teretnjak.
I onda nekoliko slika kojih ne treba posebno komentirati, ovo mjesto jednostavno treba doživjeti, ne može se ga opisati ni fotoaparatom ni video kamerom.
Idemo na daljnju poziciju, neplanirano idemo na kaštel Socerb, nema veze sa željeznicom, ali pogled s njega na Trst je isto tako predivan.
Ali bila je neka sumaglica, pa panorama nije baš toliko vidljiva, ali poslije bure, pogled mora da je čaroban.
Trieste - Zona industriale
Pošto je na kaštelu prostor zad šankom maleni, a mi smo imali već gorku želju da popijemo kavu, otišli smo dalje niz cestu, kafić sa lijepom terasom i pogled na vijadukt autoputa,
a zove se .......domaćini pomagajte.
A mi se nakon kavice vraćamo željeznici, slijedeća postaja nam je Zanigrad.
Sad će, sad će vlak, samo što nije, čujemo ga..
Kod tunela Zanigrad, ali sa druge strane, jer u Zanigrad smo dolazili dva puta;
Ide teretnjak uzbrdo
Pa smo se spustili dole u Hrastovlje, Živa 541-022 čeka na križanje teretnog i Pohorca
Evo ga stiže teretni, vuče Brižitka 363-030
A evo i filma iz Zanigrada i Hrastovlja
IC Pohorje ovaj put ima samo jednu lokomotivu.
Iz Hrastovlja krećemo dalje prema Dekanima, ali na molbu freshera zastajemo kod crkve Svetog Trojstva, mi ostali nismo ulazili, ma da je i kod crkve lijepi pogled na prugu
Iz daljine gledajući, učinilo mi se da se neka lokomotiva strojno spušta dole;
A to je Mamut 541-104.
Iz Hrastovlje krećemo cestom uz Rižanu, Cepki i Dekani, namjera nam je snimiti kolodvorsku zgradu Dekani na trasi nekadašnje Parenzane
Danas je to privatno obitavalište, pa se nismo smucali previše okolo zgrade, da ne uznemirujemo stanare, ma da vjerujem nismo jedini koji su dolazili fotkati, uz zgradu se nalazi i info-ploča, evo što je na njoj;
Skica lokomotive
Trasa pruge i lokacija stanice Dekani
Trasa prema Škofijama i Trstu
Trasa prema Bertokima i Kopru
Iz daljine gledajući, učinilo mi se da se neka lokomotiva strojno spušta dole;
A to je Mamut 541-104.
Iz Hrastovlje krećemo cestom uz Rižanu, Cepki i Dekani, namjera nam je snimiti kolodvorsku zgradu Dekani na trasi nekadašnje Parenzane
Danas je to privatno obitavalište, pa se nismo smucali previše okolo zgrade, da ne uznemirujemo stanare, ma da vjerujem nismo jedini koji su dolazili fotkati, uz zgradu se nalazi i info-ploča, evo što je na njoj;
Skica lokomotive
Trasa pruge i lokacija stanice Dekani
Trasa prema Škofijama i Trstu
Trasa prema Bertokima i Kopru
Iz Dekani idemo dalje na krajnje odredište današnjeg ekšna,a to je Koper/Capodistria, najprije idemo vidjeti kolodvorsku zgradu na trasi Parenzane
Isto tako, kao i na svim lokacijama info-ploča sa osnovnim informacijama
Nekadašnja zgrada skladišta, danas trgovina
I od Parenzane idemo na željeznički kolodvor Koper
Detalj stanične zgrade
Peroni, njih 4, s obzirom da putnički promet nije toliko jak, kao teretni, čini mi se sasvim dovoljno
Umjesto elektronskog displeja, metalne ploče
Ovakvu vrstu bika još nisam vidio
Isto tako, kao i na svim lokacijama info-ploča sa osnovnim informacijama
Nekadašnja zgrada skladišta, danas trgovina
I od Parenzane idemo na željeznički kolodvor Koper
Detalj stanične zgrade
Peroni, njih 4, s obzirom da putnički promet nije toliko jak, kao teretni, čini mi se sasvim dovoljno
Umjesto elektronskog displeja, metalne ploče
Ovakvu vrstu bika još nisam vidio
Ali zato je ovdje sačuvana parnjača U-37 koja je vukla po Parenzani
i za sam kraj, kratki pogled sa trga na luku Koper
Kontejnera koliko voliš, imaju što vući Brižitke i Taurusi, eh da je ovakvog prometa na riječkoj pruzi....
Marina Koper
I tu je slikanju kraj, već je pao mrak, a nama ne preostaje niš drugo nego na okrjepu u obližnju pizzeriu Cityburger, odlične pizze imaju, preporučam..
I to bi bilo to od mene, jedan prekrasno provedeni dan sa prijateljima uz prugu i jako-jako gusti promet vlakova, veliko hvala ide letečem vlaku i ocu, Stjepanu na gostoljubivosti i cijelom vođenju puta, bez njih vjerojatno bimo neke lokacije i promašili, kao i fresheru i supruzi, LLeonu, mannasu i Jeanu na druženju . Ostale su nam još neke lokacije za obići, ali moramo
nešto ostaviti i za drugi put....doći ćemo opet ! .happy:
Na putu za Rijeku, stali smo kod Mahniča u Kozini, na pivo domaće proizvodnje, kako lagano klizi niz grlo...i na kolodvoru Kozina još jedanput noćni štih i tu smo vidjeli još 3 vlaka u 15 min, jedan teretni i putničke IC 509 Ljubljana-Divača-Koper i putnički 2753 Koper-Divača-Ljubljana, nisam ih slikao.
Toliko od mene, lijepi pozdrav !
i za sam kraj, kratki pogled sa trga na luku Koper
Kontejnera koliko voliš, imaju što vući Brižitke i Taurusi, eh da je ovakvog prometa na riječkoj pruzi....
Marina Koper
I tu je slikanju kraj, već je pao mrak, a nama ne preostaje niš drugo nego na okrjepu u obližnju pizzeriu Cityburger, odlične pizze imaju, preporučam..
I to bi bilo to od mene, jedan prekrasno provedeni dan sa prijateljima uz prugu i jako-jako gusti promet vlakova, veliko hvala ide letečem vlaku i ocu, Stjepanu na gostoljubivosti i cijelom vođenju puta, bez njih vjerojatno bimo neke lokacije i promašili, kao i fresheru i supruzi, LLeonu, mannasu i Jeanu na druženju . Ostale su nam još neke lokacije za obići, ali moramo
nešto ostaviti i za drugi put....doći ćemo opet ! .happy:
Na putu za Rijeku, stali smo kod Mahniča u Kozini, na pivo domaće proizvodnje, kako lagano klizi niz grlo...i na kolodvoru Kozina još jedanput noćni štih i tu smo vidjeli još 3 vlaka u 15 min, jedan teretni i putničke IC 509 Ljubljana-Divača-Koper i putnički 2753 Koper-Divača-Ljubljana, nisam ih slikao.
Toliko od mene, lijepi pozdrav !
Trebas samo pitati prave ljude i dobio bi ono sto bi ti pomoglo. Programa za spajanje nekoliko fotografija u panoramsku imas podosta, a onda je lako snimiti cijelu zgradu. Naprosto ju snimis u pogodnim dijelovima i prepustis stitcheru da obavi svoj posao.Narcis je napisao/la:Kolodvorska zgrada, nikako da ju uhvatim cijelu, ili smeta sunce, ili mi smetaju vagoni iza
Apropos putopisa - vrlo dobro
Kratki i koncizni opisi uz sasvim dobre fotke gdje se problemi s fotoaparatom uopce ne vide. Kad ce sljedeci takav eksn?
Barney
Barney- Broj postova : 930
Kad se dogovorimo, što se mene tiče, ja bi opet na isto mjesto i sutra ako treba.Barney je napisao/la: Kad ce sljedeci takav eksn?
Barney
Da se nadovežem na "neviđeno"Kozina u 9.30 nabito puna obećava dobar materijal za .slikanje.
Herkules i živa:
U Prešnici se dobijam sa forumaškim prijateljima,odmah putnički pa za njim teretni,pa tek onda upoznavanje:
Na putu u Črnotiče,se nakratko ustavimo u Podgorju(pruga Divača-Pula),kako imam "većeg" evo cijele kolodvorske zgrade s pogledom prema Buzetu i Divači:
Herkules i živa:
U Prešnici se dobijam sa forumaškim prijateljima,odmah putnički pa za njim teretni,pa tek onda upoznavanje:
Na putu u Črnotiče,se nakratko ustavimo u Podgorju(pruga Divača-Pula),kako imam "većeg" evo cijele kolodvorske zgrade s pogledom prema Buzetu i Divači:
Stjepan- Broj postova : 467
Registration date : 12.03.2009
Nakon dvostrukog odgađanja termina, nakon maratonske rasprave pune peripetija, elaborata o sigurnosti, mojeg odustajanja od ekšna (to je bio samo performans za javnost) ipak se četveročlana Štacionova ekipa pojavila na Kraškemu robu. Počelo je standardno: okupljanjem i jutarnjom kavom u Cresu. Sjedamo u LLeonmobil i krećemo put Slovenije sa nešto kašnjenja u polasku. Također nismo računali na subotnje ranojutarnje gužve na Schengenskom bedemu, shopping turizam na relaciji Rijeka- Trst je u punom cvatu (ja sam svoju shopping turu do Trsta obavio prošli vikend), kao i na sonntag fahrere koji gule 50 km/h po najljepšoj cesti na svijetu i iza sebe naprave vlak nalik na australski BHP. Bilo kako bilo, stižemo na kolodvor Hrpelje- Kozina sa dvadesetak minuta kašnjenja.
Tamo su nas već čekali Fresher sa suprugom, Leteči vlak sa tatom i ova kompozicija Škodillaca. Što je na početku kompozicije, vidjet ćemo kasnije.
Iako smo imali okviran plan što bi htjeli obići i vidjeti, prepuštamo kormilo našim domaćinima. I nismo požalili. Odveli su nas na trasu bivše pruge Hrpelje-Kozina- Trst.
Spuštamo se u Klanec pri Kozini gdje se nalazio bazen sa vodom i pumpa za napajanje parnih lokomotiva na Kozini.
Sljedeće stajanje- Prešnica. Stajalište je nekih 500 m sjevernije, mi smo stigli ravno na rasputnicu.
Jedan teretni nam je zbrisao pred nosom, ali ništa zato, evo onoga kojega smo maloprije vidjeli na Kozini.
Iz smjera Buzeta. Na šturcu nema bika. Valjda je na ispaši.
Tamo su nas već čekali Fresher sa suprugom, Leteči vlak sa tatom i ova kompozicija Škodillaca. Što je na početku kompozicije, vidjet ćemo kasnije.
Iako smo imali okviran plan što bi htjeli obići i vidjeti, prepuštamo kormilo našim domaćinima. I nismo požalili. Odveli su nas na trasu bivše pruge Hrpelje-Kozina- Trst.
Spuštamo se u Klanec pri Kozini gdje se nalazio bazen sa vodom i pumpa za napajanje parnih lokomotiva na Kozini.
Sljedeće stajanje- Prešnica. Stajalište je nekih 500 m sjevernije, mi smo stigli ravno na rasputnicu.
Jedan teretni nam je zbrisao pred nosom, ali ništa zato, evo onoga kojega smo maloprije vidjeli na Kozini.
Iz smjera Buzeta. Na šturcu nema bika. Valjda je na ispaši.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Detalj sa skretnice: Rumunjska roba
Pa još jedan teretni iz Kopra.U međuvremenu je prošao i putnički 2751.
Ovdje nam se pridružio i Stjepan, pa smo sad svi zajedno makadamskom prašnjavom cestom krenuli u Podgorje.
Tko kaže da se i sa malim ne može ulovit cijela zgrada. Samo treba dovoljno daleko odšetat.
Na kolodvoru usamljena kompozicija Facsova…
…koja je uredno podcoklana.
Na putu prema Črnotiču stajemo pokraj ovog mosta ispod kojeg se pruga duboko urezala u stijene.
Ekipa se držala mosta, samo sam ja istražio i okolni teren.
U Črnotiču srećemo još jedan teretnjak. Ostat ćete uskraćeni za fotku teretnoga jer je ispala malo mutna, a loše i mutne fotke se ne stavljaju na forum, zar ne??? Još kad bi se svi toga držali…
Pa još jedan teretni iz Kopra.U međuvremenu je prošao i putnički 2751.
Ovdje nam se pridružio i Stjepan, pa smo sad svi zajedno makadamskom prašnjavom cestom krenuli u Podgorje.
Tko kaže da se i sa malim ne može ulovit cijela zgrada. Samo treba dovoljno daleko odšetat.
Na kolodvoru usamljena kompozicija Facsova…
…koja je uredno podcoklana.
Na putu prema Črnotiču stajemo pokraj ovog mosta ispod kojeg se pruga duboko urezala u stijene.
Ekipa se držala mosta, samo sam ja istražio i okolni teren.
U Črnotiču srećemo još jedan teretnjak. Ostat ćete uskraćeni za fotku teretnoga jer je ispala malo mutna, a loše i mutne fotke se ne stavljaju na forum, zar ne??? Još kad bi se svi toga držali…
Odlazimo autima do ulaznog signala iz smjera Kopra i tamo čekamo Pohorca IC 503. 1 Živa, 2. Živa, 3. Živa, 4. Brižitka…. 4 lokomotive za 5 putničkih vagona. Ma neee, samo prva vuče, ostale su neradne da ne idu u Kopar strojno kao zaseban vlak.
Nakon desetak minuta na izlazni signal stiže 541-104- Mammut. Cisterne i podignut zadnji pantograf. Još mi nije jasno je li prednji pantograf u ovom slučaju pravilo ili slobodna volja strojovođe.
Kratka šetnja do ruševina Črnokalskog grada…
…odakle se pruža prekrasan pogled
Jedna milenijska za uspomenu.
Mislim kako je došlo vrijeme da promijenim sport. Vjerojatno bi mi ovo bolje išlo.
Dok čekamo teretnjak, ja se zabavljam fotografiranjem neobične, ali prekrasne prirode.
Skrećemo malo sa željezničke rute do kaštela na Sočerbu. Po fotografijama iz kaštela, ovdje slovenski premijer i predsjednik često dovode svoje diplomatske goste. Nije ni čudno, s obzirom na pogled koji se pruža sa kaštela. Nisam primijetio na fotografijama i našu pastiricu.
Kako na Sočerbu nije bilo dovoljno mjesta da deveteročlano društvo popije kavu spuštamo se prema Črnom kalu do Viki burgera gdje nas Stjepan časti kavom.
Nakon kave, vraćamo se na prugu, točnije u Podpeć. Most preko… čega… ???
Nakon desetak minuta na izlazni signal stiže 541-104- Mammut. Cisterne i podignut zadnji pantograf. Još mi nije jasno je li prednji pantograf u ovom slučaju pravilo ili slobodna volja strojovođe.
Kratka šetnja do ruševina Črnokalskog grada…
…odakle se pruža prekrasan pogled
Jedna milenijska za uspomenu.
Mislim kako je došlo vrijeme da promijenim sport. Vjerojatno bi mi ovo bolje išlo.
Dok čekamo teretnjak, ja se zabavljam fotografiranjem neobične, ali prekrasne prirode.
Skrećemo malo sa željezničke rute do kaštela na Sočerbu. Po fotografijama iz kaštela, ovdje slovenski premijer i predsjednik često dovode svoje diplomatske goste. Nije ni čudno, s obzirom na pogled koji se pruža sa kaštela. Nisam primijetio na fotografijama i našu pastiricu.
Kako na Sočerbu nije bilo dovoljno mjesta da deveteročlano društvo popije kavu spuštamo se prema Črnom kalu do Viki burgera gdje nas Stjepan časti kavom.
Nakon kave, vraćamo se na prugu, točnije u Podpeć. Most preko… čega… ???
Da, da, znam da je smrtno nevarno, toliko bedast (i lud) baš i nisam.
Ležište mosta sa jedne strane je fiksno…
…a sa druge pomično valjkasto, zbog toplinskog rastezanja materijala. Ovo je stari tip ležaja. Danas se koriste moderniji od neoprena.
Detalj KM, APB signal, kula iznad Podpeći…
Još jedan u nizu teretnjaka. Ovog puta kompozicija Falsova.
Ništa bez guralice
Nakon kratke šetnje stižemo do tunela Zanigrad.
Ovo se ne može opisati, ni slovom, ni slikom. Ovo jednostavno treba doživjeti.
Ležište mosta sa jedne strane je fiksno…
…a sa druge pomično valjkasto, zbog toplinskog rastezanja materijala. Ovo je stari tip ležaja. Danas se koriste moderniji od neoprena.
Detalj KM, APB signal, kula iznad Podpeći…
Još jedan u nizu teretnjaka. Ovog puta kompozicija Falsova.
Ništa bez guralice
Nakon kratke šetnje stižemo do tunela Zanigrad.
Ovo se ne može opisati, ni slovom, ni slikom. Ovo jednostavno treba doživjeti.
Nakon što smo se pozdravili sa Stjepanom, poslovne obaveze su ga odvele drugim putem dolazimo na sljedeću postaju- Hrastovlje. Zapravo, mjesto se zove Dol pri Hrastovljah, a Hrastovlje je 1,5 km dalje. Kolodvor se zove Hrastovlje, pa neka tako i ostane.
541- 022 čeka zeleni signal prema Kopru.
Prije toga križanje sa teretnim punim „škatulica“
Pa sa Pohorcem- IC502. Ovaj put sa samo jednom lokomotivom.
Za 2 minute evo ga sa druge strane.
Došlo je vrijeme da spojimo temu željeznica sa temom njam- njam. Leteči vlak nas je počastio vrlo ukusnim kolačima.
Jean se našao između Scile i Haribde. Strmopizdit se s nasipa na cestu ili pod kotače vlaka. Izabrao je vlak.
Baš kad smo se spustili do auta, kao za inat 541-022 je dobio zeleni signal prema Kopru.
Nakon prometnih peripetija na putu prema Zanigradu. Strma makadamska cesta, široka za auto i pol + talijanska babuskara za volanom džipa…
Stižemo u Zanigrad. Selo sa dvije vikendice i tri ruševine.
Moj 1000. post. Nije da mi je broj postova nešto jako bitan u životu, ali čovjeka veseli.
541- 022 čeka zeleni signal prema Kopru.
Prije toga križanje sa teretnim punim „škatulica“
Pa sa Pohorcem- IC502. Ovaj put sa samo jednom lokomotivom.
Za 2 minute evo ga sa druge strane.
Došlo je vrijeme da spojimo temu željeznica sa temom njam- njam. Leteči vlak nas je počastio vrlo ukusnim kolačima.
Jean se našao između Scile i Haribde. Strmopizdit se s nasipa na cestu ili pod kotače vlaka. Izabrao je vlak.
Baš kad smo se spustili do auta, kao za inat 541-022 je dobio zeleni signal prema Kopru.
Nakon prometnih peripetija na putu prema Zanigradu. Strma makadamska cesta, široka za auto i pol + talijanska babuskara za volanom džipa…
Stižemo u Zanigrad. Selo sa dvije vikendice i tri ruševine.
Moj 1000. post. Nije da mi je broj postova nešto jako bitan u životu, ali čovjeka veseli.
Zadnja promjena: LLeon; uto 8 vel 2011 - 23:03; ukupno mijenjano 1 put.
Tunel Zanigrad. Sa one druge strane smo maloprije bili.
Pa još jedan teretnjak
Na putu prema Dekanima stajemo u Hrastovlju. Fresher i supruga su htjeli posjetiti renesansnu crkvu Sv. Trojice.
Nama ostalima su 2 € prevelika ulaganja u kulturu, pa smo ostali vani. Usput smo ulovili Mammuta.
Postaja Parenzane- Dekani. Danas je to privatna kuća.
U Dekanima se rastajemo sa Fresherom koji se vraća prema Ljubljani, a mi nastavljamo svoj put prema Kopru.
Postaja Parenzane- Koper. Kao i ona u Dekanima, danas je stambena zgrada sa 2 stana i cvetličarnom.
Detalj stubišta u zgradi. Ako se ne varam, ista je kao i ona u Bujama.
Pa još jedan teretnjak
Na putu prema Dekanima stajemo u Hrastovlju. Fresher i supruga su htjeli posjetiti renesansnu crkvu Sv. Trojice.
Nama ostalima su 2 € prevelika ulaganja u kulturu, pa smo ostali vani. Usput smo ulovili Mammuta.
Postaja Parenzane- Dekani. Danas je to privatna kuća.
U Dekanima se rastajemo sa Fresherom koji se vraća prema Ljubljani, a mi nastavljamo svoj put prema Kopru.
Postaja Parenzane- Koper. Kao i ona u Dekanima, danas je stambena zgrada sa 2 stana i cvetličarnom.
Detalj stubišta u zgradi. Ako se ne varam, ista je kao i ona u Bujama.
Željeznički kolodvor Koper ili po talijanski: Capodistria
Biki
Rampa za utovar automobila
Neispravni vagoni svakakvih vrsta, čekaju na popravak u obližnjoj radionici.
Parna lokomotiva sa Parenzane U.37
Uredno je podcoklana.
Km stupić sa Parenzane. 21,5- nalazio se negdje između Dekana i Kopra.
Pored kolodvora se nalazi neugledna pečenjara glasovitog imena- Parenzana burger
Polako se spušta mrak i imamo vremena samo još za skoknut do koparske luke
Biki
Rampa za utovar automobila
Neispravni vagoni svakakvih vrsta, čekaju na popravak u obližnjoj radionici.
Parna lokomotiva sa Parenzane U.37
Uredno je podcoklana.
Km stupić sa Parenzane. 21,5- nalazio se negdje između Dekana i Kopra.
Pored kolodvora se nalazi neugledna pečenjara glasovitog imena- Parenzana burger
Polako se spušta mrak i imamo vremena samo još za skoknut do koparske luke
Na kontejnerskom terminalu samo MSC Mia Summer.
Tete Rickmers i Marja su jutros isplovile, a Hyundai supreme je bila na putu iz Venecije.
1 TEU + 1 TEU = 2 TEU
Vidikovac sa kojeg smo gledali luku. U podnožju vidikovca su stara lučka skladišta.
Za kraj prekrasnog druženja Leteči vlak, točnije, njegov otac nas je počastio pizzom u obližnjoj pizzeriji. Bila je odlična, preporučam.
Tko nas je to slikao sa visine? Najljepši osmjeh Slovenije.
Vraćamo se tamo gdje je današnji dan i počeo- kolodvor Hrpelje- Kozina
IC509 u smjeru Kopra
Stigao je i Mammut. Ovo nam je čini mi se 5. susret danas.
Ispraćamo još Desira na LPV2753 Koper- Ljubljana i puni dojmova krećemo prema Rijeci.
Što reći na kraju, nego prije svega jedno veliko HVALA Fresheru, Letečem vlaku i njegovom ocu, kao i Stjepanu na gostoprimstvu, ugodnom druženju i vođenju po Kraškom robu. Hvala također mojim suputnicima Narcisu, Jeanu i mannasu. Žao mi je da nismo obišli sve što smo planirali toga dana, ali treba nešto ostavit i za sljedeći posjet, koji će se, barem što se mene tiče, dogoditi uskoro. Obišli smo 4 pruge, vidjeli mnogo vlakova, ne znam im ni broj, proveli dan u prekrasnoj prirodi uz prugu i u društvu divnih ljudi, željezničkih istomišljenika. Nije floskula, nego činjenica da stvarno može biti žao svima onima koji iz ovih ili onih razloga nisu bili sa nama.
Tete Rickmers i Marja su jutros isplovile, a Hyundai supreme je bila na putu iz Venecije.
1 TEU + 1 TEU = 2 TEU
Vidikovac sa kojeg smo gledali luku. U podnožju vidikovca su stara lučka skladišta.
Za kraj prekrasnog druženja Leteči vlak, točnije, njegov otac nas je počastio pizzom u obližnjoj pizzeriji. Bila je odlična, preporučam.
Tko nas je to slikao sa visine? Najljepši osmjeh Slovenije.
Vraćamo se tamo gdje je današnji dan i počeo- kolodvor Hrpelje- Kozina
IC509 u smjeru Kopra
Stigao je i Mammut. Ovo nam je čini mi se 5. susret danas.
Ispraćamo još Desira na LPV2753 Koper- Ljubljana i puni dojmova krećemo prema Rijeci.
Što reći na kraju, nego prije svega jedno veliko HVALA Fresheru, Letečem vlaku i njegovom ocu, kao i Stjepanu na gostoprimstvu, ugodnom druženju i vođenju po Kraškom robu. Hvala također mojim suputnicima Narcisu, Jeanu i mannasu. Žao mi je da nismo obišli sve što smo planirali toga dana, ali treba nešto ostavit i za sljedeći posjet, koji će se, barem što se mene tiče, dogoditi uskoro. Obišli smo 4 pruge, vidjeli mnogo vlakova, ne znam im ni broj, proveli dan u prekrasnoj prirodi uz prugu i u društvu divnih ljudi, željezničkih istomišljenika. Nije floskula, nego činjenica da stvarno može biti žao svima onima koji iz ovih ili onih razloga nisu bili sa nama.
Ajmeee, da smo barem znali za ovog Herculesa...
https://2img.net/r/ihimizer/img535/7069/dsc0002oc.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img535/7069/dsc0002oc.jpg
Ja sam vidio sličnog, pred cca. dvije godine - na mojoj maketi!
http://www.malezeljeznice.net/_forum/viewtopic.php?f=19&t=632&p=7362
http://www.malezeljeznice.net/_forum/viewtopic.php?f=19&t=632&p=7362
Na brzo nešto mojih fotografija sa a:
Konkurencija.
Putnički iz Kopra prema Ljubljani.
IC Pohorje na povratku.
Živa 022 čeka u Hrastovljah.
U akciji
Sve za dobru fotografiju
Da bi došli na "Grad"...
... trebali smo proći ovaj most groze .
Trebalo je i malo pozirati .
Pogled sa Gradu na viadukt Črni Kal. Informacija za Narcisa: visok je 95 metara .
Još jednom hvala svima za ovaj . Bilo je stvarno prekrasno
Konkurencija.
Putnički iz Kopra prema Ljubljani.
IC Pohorje na povratku.
Živa 022 čeka u Hrastovljah.
U akciji
Sve za dobru fotografiju
Da bi došli na "Grad"...
... trebali smo proći ovaj most groze .
Trebalo je i malo pozirati .
Pogled sa Gradu na viadukt Črni Kal. Informacija za Narcisa: visok je 95 metara .
Još jednom hvala svima za ovaj . Bilo je stvarno prekrasno
Zadnja promjena: leteči vlak; sri 9 vel 2011 - 0:23; ukupno mijenjano 1 put.
leteči vlak- Broj postova : 1042
Registration date : 21.01.2010
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.