Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HŽ CARGO

+14
Pfaff
Josip
leteči vlak
K 357
kiki273
brena010
Laurus
klemenčič
Jean
novi_shef
ikar
gaspa
thomcro
ICE-3M
18 posters

Stranica 1 / 5. 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

HŽ CARGO Empty HŽ CARGO

Postaj by borna uto 16 lis 2012 - 19:42

Prenesena najnovija vijest sa Vlakova.com: Deutsche Bahn gotovo je siguran kupac HŽ Carga, doznaje SEEbiz. Privatizaciju HŽ Carga ovih je dana najavio resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Njemački div zainteresiran je i za sličan posao u Sloveniji gdje već godinama pokušava s Lukom Koper, Slovenskim železnicama i Intereuropom stvoriti tzv. logistički holding.

Nijemci bi, također, trebali ući i u vlasničku strukturu austrijskog kargo prijevoznika ÖBB-a pa je jasno da poslovima pucaju na čitavu regiju i bidući strateški pravac i nizinsku prugu prema Rijeci. Uostalom, i sam ministar Hajdaš Dončić prije nekoliko je mjeseci potvrdio da su i Nijemci zainteresirani za ulaganje u gradnju nizinske pruge.
Interes za ulazak na hrvatsko tržište vidi i talijanska Trenitalia kojoj se ne daju prevelike šanse a i češki AWT, najveći privatni željeznički prijevoznik u Europi, koji je dosad jedini dao i pismenu ponudu za preuzimanje HŽ Carga.

Inače, Deutsche Bahn i HŽ Holding još su u ljeto 2011. godine potpisali sporazum o suradnji koji je i nagovijestio širenje zajednički poslova. Suradnja obuhvaća razmjenu stručnih znanja, informacija i ideja u područjima željezničke industrije te organizacijskog i poslovnog restrukturiranja, školovanja i usavršavanja, vođenja projekata kao i razvoja komercijalnih aktivnosti.
Već su tada počeli i razgovori o promicanju i oživljavanju X. paneuropskoga prometnog koridora između željezničkih prijevoznika HŽ Carga i DB Schenkera na područjima provoza, intermodalnog prijevoza i logistike. HŽ Holding najavio je osnivanje tvrtke za najam vagona koju će osnovati u suradnji s Đuro Đaković Holdingom. Upravo Đuro Đaković mogao bi se značajno okoristiti poslovima za privatizirani HŽ Cargo. Naime, HŽ Cargo je još ljetos najavio kupnju 1.520 novih vagona, a to je potencijalno veliki posao za brodski holding.

Strateški ciljevi HŽ Carga do 2016. su financijsko konsolidiranje društva kako bi se anulirali negativni učinci iz proteklog razdoblja. Bit će potrebno smanjiti troškove poslovanja 3,6% godišnje, povećati prihode 2,2% godišnje te poslovati bez državnih potpora uz sklapanje petogodišnjih ugovora s partnerima. Namjera da HŽ Cargo s oko današnjih 11 milijuna tona tereta i 2470 radnika na kraju tog razdoblja prevozi 9 milijuna tona s 1064 radnika. Time bi se naturalna produktivnost povećala 60%, financijska 100%, a u procesima rada uštedjelo bi se oko 300 milijuna kuna.

Zbog velikog interesa za područje RH na kojemu oko 60% teretnog prijevoza otpada na provoz, 20% na lučki prijevoz i 20% na unutarnji prijevoz, u Hrvatskoj je već registrirano 11 stranih operatera željezničkog prometa koji samo čekaju početak liberalizacije tržišta željezničkog prometa kako bi ponudili svoje usluge prijevoza. Ipak u HŽ Cargu ne očekuju drastičan pad prometa u 2013. i 2014., a HŽ Cargo također će se orijentirati i na druga tržišta.

Izvor: SEEbiz.eu


borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by borna sri 17 lis 2012 - 15:23

Povodom najavljene privatizacije društva HŽ Cargo, Sindikat hrvatskih željezničara uputio je 17. listopada Vladi apel u kojem pozivaju da se promisli je li prodaja jedina opcija i koliko je ta namjera uopće opravdana.

Upozoravaju na primjere privatizacije Hrvatskog Telekoma, INA-e i mnogih banaka, koje su rezultirale otpuštanjem radnika i izvlačenjem profita.

- Novi vlasnik izvlači veliki profit, pritom otpušta radnike i pruža bezobrazno skupu uslugu, uz minimalna ulaganja u modernizaciju. Primjerice, pokrivenost 3G mrežom sramotno je loša, iako je Deutsche Telekom naplaćuje mnogo više nego u matičnoj zemlji - pojašnjava na primjeru Hrvatskog Telekoma predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Dotaknuli su se i privatizacije banaka koje gubitke u matičnim zemljama nadoknađuju "pljačkajući našu sirotinju".

- Uz pomoć hrvatskih političara populista tipa Ive Sanadera, navukle su građane u dužničko ropstvo pa sada dovoljno zarađuju na tečajnim razlikama i minusima na tekućim računima građana i poduzeća. Kamatne stope su 300 % više od kamatnih stopa u matičnim zemljama, a „podrška“ našem gospodarstvu s takvim kamatama svodi se na lihvarenje - ogorčeno poručuju.

I tko onda ima koristi od takvih privatizacija, s pravom se pitaju. Radnici u većini slučajeva gube radna mjesta i/ili neka stečena prava, a dobit izvlači strani kapital. Sindikalisti napominju da je riječ o novom kolonijalizmu, jer se kroz privatizaciju i takvu vrstu globalizacije pronašao novi put za pljačku tranzicijskih i zemalja u razvoju.

- Nije li to oblik neokolonijalizma, na koji naši političari dragovoljno pristaju? Je li to cijena koju treba platiti da bi naša politička elita mogla sjediti u Bruxellessu? Jer nasuprot tome, zemlje koje vode suprotnu politiku (Brazil, Argentina, Turska, mnoge azijske zemlje itd.), ostvaruju gospodarski rast - poručuju.

Kazali su kako su svjesni da je liberalizacija prijevoza robe željeznicom obveza u pristupanju EU, no napominju kako nije riječ o liberalizaciji već globalizaciji.

- Iako je cilj liberalizacije da se prijevoz robe željeznicom, uz velike državne kompanije, omogući i malim privatnim prijevoznicima, koji bi mogli biti fleksibilniji i jeftiniji, događa se da je takav oblik liberalizacije tek sporadična pojava. Umjesto toga, na sceni je globalizacija u kojoj velike državne kompanije iz većih država, gutaju željezničke kompanije iz manjih država. I dalje je sve državno, ali umjesto nacionalne države, vlasnik postaje strana - globalna, ili regionalna sila - zaključuju u Sindikatu hrvatskih željezničara.

Podsjećaju također da je društvo Održavanje vagona, koje je u 100% vlasništvu HŽ Carga, u svojem sastavu ima radionicu za lako održavanje putničkih vagona, koja je prijeko potrebna za cjelokupan putnički prijevoz. Nadaju se da se s tim društvom neće dogoditi ništa slično priči o plinskom biznisu u sklopu INA-e.

- Svjesni smo toga da kao socijalni partner nemamo mogućnost suodlučivanja o vlasničkim odnosima, no ukoliko se Vlada RH, unatoč navedenim argumentima, odluči za privatizaciju HŽ Carga, tražimo da se u tender unesu socijalne klauzule kojima bi se najmanje na 3 godine zaštitila radna mjesta u HŽ Cargu i u kćerinskim društvima kojima je HŽ Cargo vlasnik - apeliraju iz Sindikata.
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by ICE-3M sri 17 lis 2012 - 18:09

On uspoređuje današnji HŽ Cargo s HT-om i INA-om prije privatizacije Shocked
Jedna me stvar zanima. Koliko je radnika otpušteno nakon kaj je prodan terminal na Brajdici?
ICE-3M
ICE-3M

Broj postova : 790
Age : 38
Lokacija : Zagreb - München
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro sri 17 lis 2012 - 18:14

ICE-3M je napisao/la:... Koliko je radnika otpušteno nakon kaj je prodan terminal na Brajdici?
To nemožeš saznati, to je poslovna tajna lud od smijeha kul
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by gaspa pet 11 sij 2013 - 14:03

U Borninom tekstu spominje se Sindikat hrvatskih željezničara i njegov apel. Često se u medijima susrećemo s raznim željezničkim sindikatima. Znadete li uopće koliko ih ima? Ovi o kojima će biti riječ vjerojatno nisu svi (odn. nisu iz svih segmenata HŽ-a) već iz dijela HŽ-Cargo i HŽ Infrastruktura. A i oni su kao rogovi u vreći. Očekivalo bi se da zajednički djeluju na boljitak, kako određenog željezničkog društva, tako i njegovih zaposlenih. Ali... Čini se da je u pripremi donošenje kolektivnog ugovora za HŽ Cargo, a i za HŽ Infrastrukturu. I tu počinje aktivnost rogova u vreći, tko koga zastupa, tako da su 06.11.2012. donešena i dva rješenja, jedno za HŽ Cargo a drugo za HŽ Infrastrukturu, objavljena u Narodnim novinama, koja objedinjene donosim u nastavku.

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti, u postupku utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje na razini poslodavca HŽ Cargo d.o.o., po zahtjevu Samostalnog sindikata HŽ Cargo, na temelju odredbe članka 21. stavka 1. Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje (»Narodne novine« broj: 82/12 i 88/12, u daljnjem tekstu: Zakon) donosi

RJEŠENJE

I. Sindikat strojovođa Hrvatske, Palmotićeva 57a, Zagreb, registarski broj US 33 i Sindikat željezničara Hrvatske, Trg Francuske Republike 13, Zagreb, registarski broj US 1, reprezentativni su za kolektivno pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora na razini poslodavca HŽ Cargo d.o.o., Antuna Mihanovića 12, Zagreb.

II. Samostalni sindikat HŽ Cargo, Branimirova b.b. Zagreb, registarski broj US 265, Sindikat hrvatskih željezničara, Strojarska 17, Zagreb, registarski broj US 4 i Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova Hrvatskih željeznica, Trnjanska 5, Zagreb, registarski broj US 14, nisu reprezentativni za kolektivno pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora na razini poslodavca HŽ Cargo d.o.o., Antuna Mihanovića 12, Zagreb.


Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti, u postupku utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje na razini poslodavca HŽ Infrastruktura d.o.o., po zahtjevu Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, na temelju odredbe članka 21. stavka 1. Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, (»Narodne novine« broj: 82/12 i 88/12, u daljnjem tekstu: Zakon) donosi

RJEŠENJE

I. 1. Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica, Branimirova 27/V, Zagreb, registarski broj US 15

2. Sindikat prometnika vlakova Hrvatske, Trg kralja Tomislava 12, Zagreb, registarski broj US 108 i

3. Sindikat željezničara Hrvatske, Trg Francuske Republike 13, Zagreb, registarski broj US 1,

reprezentativni su za kolektivno pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora na razini poslodavca HŽ Infrastruktura d.o.o., Antuna Mihanovića 12, Zagreb.

II. Sindikat hrvatskih željezničara, Strojarska 17, Zagreb, registarski broj US 4, nije reprezentativan za kolektivno pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora na razini poslodavca HŽ Infrastruktura d.o.o., Antuna Mihanovića 12, Zagreb.


Iz nekih razloga svi sindikati nisu jednakovrijedni. Prema gornjem, jedan se buni protiv drugih tražeći za sebe veće pravo. Inače, ovo povjerenstvo ima 5 članova koje postavlja ministar nadležan za rad.

______________________________________
Autobus je vozilo koje ide dvaput brže kad trčiš za njim nego kad si u njemu
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 2633
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by ikar pet 11 sij 2013 - 14:57

Nemogu nikada biti jednakovrijedni kada zastupaju različiti broj članova. Raspodjelom Vuče Vlakova na PP i Cargo uvelike se promjenila željeznička sindikalna slika jer je Sindikat strojovođa Hrvatske postao većinski u oba društva!
ikar
ikar
Moderator
Moderator

Broj postova : 1116
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by borna pet 11 sij 2013 - 15:11

Uoči objave oglasa u Financial Timesu kojim se pozivaju potencijalni investitori da se uključe u privatizaciju HŽ Carga, oni koji ne kriju interes za ulazak u tu tvrtku, češki AWT i talijanski Trenitalia, snimili su situaciju i uočili najveće prepreke – kolektivni ugovor i ugovor s Udrugom branitelja Domovinskog rata HŽ-a.
Računica im je jasna: ako će već dokapitalizirati tvrtku čiji je dug zaključno sa 31. listopadom prošle godine iznosio 484 milijuna kuna, a koja godišnje prevozi tek oko devet milijuna tona tereta, ne žele preuzeti i obveze iz kolektivnih ugovora, visoke plaće i izdašna materijalna prava, kao ni sporazum s braniteljima prema kojem je radniku s braniteljskim stažem nemoguće dati otkaz.
- Riječ je o izdašnim pravima koja u ovakvim vremenima nemaju utemeljenja – tvrdi izvor Poslovnog dnevnika koji predstavlja češku tvrtku AWT koja je pokazala najviše ozbiljnosti za preuzimanje HŽ Carga i koja je već napravila due diligence. Osim plaća, koje u prosjeku iznose oko 5500 kuna, kolektivnim je ugovorom svim radnicima HŽ Carga zajamčena božićnica od 1200 kuna, regres od 1000 kuna, te uskrsnica od 300 kuna. Iako su se radnici ovog Božića odrekli tih 1200 kuna, pitanje je hoće li to htjeti ponovno napraviti. Iako prava branitelja nisu u potpunosti materijalna, prema ugovoru koji je Uprava HŽ-a dok joj je na čelu bio Davorin Kobak potpisala 2007. godine, radnicima s braniteljskim stažom ne može se dati otkaz, niti mogu biti proglašeni tehnološkim viškom, a 10 godina uoči umirovljenja ne može im se čak niti smanjiti plaća.
Preneseno sa Dnevno.hr
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by borna sri 6 vel 2013 - 16:30

Na Zagrebanciji sam naišao na zgodan osvrt Pere Kovačevića o "Lobiranju", poučan za pročitati...piše Pero Kovačević Lobiranje: časna profesija ili legalna korupcija? Budući je vrijeme izborne kampanje i stranke se bave lobiranjem. Pa, ajmo vidjeti što je to lobiranje, što je korupcija, a što mito
Pero Kovačević
Photo Zagrebancija
Članak
Autor: Pero Kovačević Objavljeno: 06.02.2013. 09:34h
U Hrvatskoj i Zagrebu je sve više lobista. Eto i pukovnik Ivo Sander se bavio 'lobiranjem' pa završio u tamnici. Marinac, Polančec i mnogi drugi su se bavili 'lobiranjem'. Koliko je tek raznoraznih 'lobista' sudjelovalo u krađi i grabežu odnosno priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način? Tko je 'lobirao' prodaju Zračne luke Zagreb? Tko je 'lobirao' i po kojim uvjetima za obitelj premijera Milanovića koja je, čini se, u dobrim odnosima s 'Novom ljubljanskom bankom'. Odobren im je kredit od 3.250.000 eura dok je Hrvatska tužila 'Ljubljansku banku'. Tko su zagrebački lobisti brojnih afera od razmjene zemljišta, ispravaka urbanističkih planova? Sve je više političara koji se bave lobiranjem. Budući je vrijeme izborne kampanje i stranke se bave lobiranjem. Pa, ajmo vidjeti što je to lobiranje?

Što je lobiranje?

Dakle, što je lobiranje? Brojne definicije lobiranja dostupne su na Internetu. Zasigurno, lobiranje znači jako puno kvalitetnih priprema, trajno prikupljanje vjerodostojnih informacija, njihovo pravovremeno plasiranje i onaj dodatni napor koji često nazivamo ''extra mile''. Lobirati znači uložiti u svoj rad podosta vremena i truda, lobiranje znači predanost, koncentraciju, etičnost i profesionalnost. Da li je lobist netko tko od svega gore navedenog ima samo osobni odnos s nekim dionicima, može ih nazvati telefonom i zatražiti neku (protu)uslugu koju će dobro naplatiti? Da li se to zove lobiranjem ili se to može i mora nazvati nekim drugim imenom?

Što je korupcija?

Korupcija je svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, prisutna je u svim društvima, u privatnom ili javnom sektoru.

Što je mito?

Mito je plaćanje fiksnog iznosa, postotka ugovora ili druge materijalne ili novčane vrijednosti dužnosniku ili djelatniku javne uprave koji je nadležan za sklapanje ugovora od strane države ili javne vlasti ili na bilo koji način ovlašten za raspodjelu beneficija pravnim i fizičkim osobama

- Lobiranje je časna profesija, a ja ću kao lobist raditi na nekim ugovorima - izjavio je Davor Štern novinaru Večernjeg lista koji je 2008. godine popratio osnivanje Hrvatskog društva lobista (HDL). Kao cilj HDL-a navedeno je 'promoviranje lobiranja, odnosno interesnog zastupanja, kao legalne i legitimne profesije'.

Enciklopedija Britannica definira lobiranje kao ''bilo koji pokušaj utjecaja pojedinaca ili privatnih interesnih skupina na odluke državne vlast ili javne vlasti''. Prema prihvaćenim standardima u Europi i SAD-u, radi se o plaćenim predstavnicima interesnih skupina koji pokušavaju nagovoriti zastupnike u parlamentu da usvoje zakonsku regulativu koja im ide na ruku. Na primjer (izmišljam), radi se o ljudima koje unajme domaće tvornice duhana i koji u kontaktu sa saborskim zastupnicima pokušavaju progurati manje porezno opterećenje na njihove cigarete ili minirati zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima. Još konkretnije, zamislite da je Tvornica duhana Rovinj unajmila Miomira Žužula, Matu Granića, Čačića ili nekog četvrtog nekoliko HNS-ovaca ili HDZ-ovaca protiv zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima. To vam je lobiranje.

Gore navedeno je nekakav okvir unutar kojeg bi se lobiranje kao profesija odnosno djelatnost trebalo kretati. Nisu svi primjeri dramatični i sa lošim posljedicama po građane, ali ih ima. Također, u teoriji postoji lobiranje i za pozitivne stvari, npr. za jačanje ekološke regulative, ali mislim da je vrlo jasno tko u toj igri (npr. tvornica protiv ekološke udruge) može platiti politički utjecaj (lobiste), a tko ne može.

Mate Granić, prvi predsjednik Hrvatskog društva lobista, izjavio je ,svojevremeno, da su ''bez ozbiljnih konzultantskih i lobističkih tvrtki upitna ozbiljna strana ulaganja u Hrvatsku''. Ponovimo još jednom Šternovu izjavu, ''lobiranje je časna profesija, a ja ću kao lobist raditi na nekim ugovorima''. Što ove izjave imaju zajedničko? Za početak, ja iz njih ne čitam da bi se hrvatski lobisti angažirali u zakonodavnoj sferi vlasti, nego da bi se više orijentirali na izvršnu vlast (Vladu, gradove, javna poduzeća) odnosno na političku moć koja utječe na sklapanje poslova. Drugim riječima, strana firma će primjerice unajmiti Čačića, Šterna, Bandića, Ostojića ili nekog petog lobistu kako bi 'radeći na nekim ugovorima' nekad odnosno do jučer kod Ive Sandera, Jadranke Kosor ili Milana Bandića, danas kod Zorana Milanovića, Vesne Pusić, Davora Bernardića pogurali ''ozbiljna strana ulaganja'' ili će domaće firme anagažirati nekog sedmog lobistu koji će raditi na novim ugovorima o krajoobraznom uređenju, izgradnji nadstrešnica, kupnje poslovnog prostora, izgradnje skupih montažnih sanitarnih čvorova na okretištima tramvaja u Zagrebu. Nevjerojatno časno i nadasve u interesu ove zemlje i njenih građana.

Hrvatska nema propise o lobiranju, a kazneno zakonodavstvo poznaje i definira pojam korupcije i /ili mita.

Bit će interesantno pratiti koliko će naših vrlih lobista završiti u tamnici. Hoće li naši propisi o lobiranju, legalizirati radnje i postupanja koje danas smatramo kao korupciju i /ili mito?

Nemojte me krivo shvatiti, međutim, smeta me da se domaći 'lobisti' ni ne trude sakriti namjeru da budu posrednici između privatnih firmi i Vlade odnosno izvršne vlasti umjesto da barem hine interes za temelj lobističkog posla u svijetu – utjecaj na zakonodavno tijelo. U nekim državama bi se takva aktivnost odmah označila kao korupcija, jer privatne firme ne bi smjele utjecati na Vladu, grad Zagreb i javna poduzeća kako bi dobile poslove nego bi trebale utjecati na zakonodavca koji bi zakonskom regulativom stvorio uvjete rada koji odgovaraju toj firmi, ali isto tako i drugim firmama na tržištu koje se bave istom djelatnošću.

I na kraju, sjetih se one proročke izreke, koja se pripisuje Bruni Bušiću, iako poznavatelji i prijatelji tvrde da nije Bušićeva, koja kaže: 'No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu,vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao,a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje-kako nas tada spasit od nas samih?!'.

Upravo zbog ovoga sam, prije neki dan, na pitanje jednog našeg sugrađanina – što je lobiranje- odgovorio: 'lobiranje je najkraće rečeno legalizirana korupcija i /ili mito'.
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by novi_shef pet 29 oľu 2013 - 14:14


novi_shef
Moderator
Moderator

Broj postova : 1213
Age : 49
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty HŽ Cargo i Ministarstvo prometa odabrali strateškog partnera i prije završenog natječaja

Postaj by borna ned 2 lip 2013 - 18:10

Prema najavama iz HŽ Carga d.o.o. ove bi godine trebao biti pokrenut veliki investicijski ciklus zasnovan na prodaji starih i kupovini novih željezničkih vagona i lokomotiva. Princip “staro za novo” te preporod tvrtke koja je prošle godine ostvarila više od 70 milijuna kuna gubitka, krenut će nakon međunarodnog natječaja za prodaju vagona koji će uskoro biti raspisan i na kojemu će svi ponuđači imati ravnopravne uvjete, rečeno nam je u upravi HŽ Carga.
No, Index je u posjedu službenog dopisa predsjednika uprave HŽ Carga Ivana Leškovića u ožujku upućenog Siniši Hajdašu Dončiću ministru pomorstva, prometa i infrastrukture, u kojem se tvrdi nešto sasvim suprotno. Iz dopisa je, naime, vidljivo da tvrtka HŽ Cargo d.o.o. favorizira jednog ponuđača – “Rail Cargo Austria” (RCA). To je vidljivo već iz naslova dopisa – “Prijedlog vagona i lokomotiva u vlasništvu HŽ Cargo u cilju prodaje za moguće sudjelovanje u strateškom partnerstvu sa RCA”, koji datira od 12. ožujka ove godine.
Obraćajući se ministru Dončiću, predsjednik uprave HŽ Carga Ivan Lešković otvoreno iskazuje namjeru za strateškim partnerstvom s austrijskom tvrtkom, koja je zajedno s tri druga ponuđača nedavno ušla u završnu fazu natječaja s obvezujućom ponudom (rok za zatvaranje natječaja je 15. lipnja). Ostala tri ponuđača su “Advance World Transport” iz Praga, inače članica BXR grupe u vlasništvu Zdeneka Bakale (jednog od najbogatijih Europljana s Forbesove liste), rumunjska “Ferovia” i hrvatski investicijski fond “Quaestus” kojim upravlja Borislav Škegro.
Natječaj traje, a već ih smatraju strateškim partnerom
Iz Leškovićevog dopisa ministru očito je da se na austrijski RCA gleda kao na najizglednijeg kupca, tako što ga se u službenim dokumentima favorizira kao mogućeg strateškog partnera, te mu se izlazi u susret prodajom i ustupanjem vagona HŽ Carga.
“Poštovani gospodine ministre, obzirom na iskazanu zainteresiranost RCA za strateškim partnerstvom sa HŽ Cargo d.o.o.. predlažemo sljedeći popis vagona i lokomotiva koje bi HŽ cargo d.o.o. mogao ustupiti ili prodati u cilju zajedničkog sudjelovanja sa mogućim partnerima RCA i RCH (Rail Cargo Hungaria – u vlasništvu RCA, op.a.)”, tvrdi se u dopisu uprave HŽ Carga ministru Dončiću.
Lešković potom navodi tipove i količine vagona i lokomotiva koje bi HŽ Cargo trebao “prodati i ustupiti” budućem strateškom partneru iz Austrije, nekoliko mjeseci prije zaključivanja natječaja o strateškom partnerstvu. Za masovnu prodaju osnovnih sredstava tvrtke, vagona i lokomotiva i rezervnih dijelova, HŽ Cargo nije predvidio raspisivanje natječaja što je, također, vidljivo iz dopisa. Lešković, tako, predlaže ustupanje 2996 vagona ukupne vrijednosti 707.156,650,00 kuna te 15 elektrolokomotiva i 8 dizelskih. Ukupna vrijednost predloženih vagona i lokomotiva iznosi 723.938.969, 43 kune, što je popriličan iznos za sklapanje ugovora bez provedenog natječaja.
U ožujku ove godine, osam dana nakon dopisa upućenog ministru Dončiću, HŽ Cargo je krenuo s prodajom 33 vagona iz serije namijenjene prodaji, za iznos od 3 milijuna eura i to kao predujam “za buduće prijevoze”, austrijskoj tvrtki “Express Interfracht Internationale Spedition GmbH” iz Beča, koja je dio RCA grupe. Kao osiguranje za uredan povrat predujma, HŽ Cargo dozvoljava kompaniji Express Interfracht založno pravo na svojim teretnim vagonima.
Iako se u HŽ-u i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, već smatra strateškim partnerom, tvrtka RCA u svojoj obvezujućoj ponudi ne nudi povrat duga HŽ Carga od 1,25 milijardi kuna, od čega je 850 milijuna kuna u državnim jamstvima, već samo strateško partnerstvo u omjeru pola-pola.
Potrebno im 1,3 milijarde kuna
Plan obnove transportnih sredstava koji je u projektu restrukturiranja HŽ Carga zauzeo najviše mjesto, mogao bi naići i na nepremostivu prepreku, a to je novac.
“Od dijela sredstava koja ce HŽ Cargo prihoditi prodajom vagona, namjeravaju se kupiti vagonske cisterne s grijačima za prijevoz tekućina, plinova i materijala koji kod viših temperatura prelaze u tekuće stanje, vagoni serije Eamos za prijevoz rasutih materijala svih granulacija koji ne moraju biti zaštićeni od atmosferskih utjecaja te vagoni serije Tads s pokretnim krovom za prijevoz rasutih roba granulacije od 1 do 50 mm, kao i višesustavne lokomotive. Nova vučna i vučena vozila nabavljat će se radi pozicioniranja HŽ Carga na europskom tržištu”, najavili su nam u HŽ Cargu.
No, samo vrijednost novih lokomotiva i vagona, navodno, daleko nadmašuje iznos koji HŽ Cargo namjerava prikupiti prodajom zastarjele transportne opreme. Samo za kupovinu 15 višesustavnih i 20 dizel-električnih lokomotiva, čija se prosječna cijena kreće iznad pet milijuna eura po komadu, HŽ Cargo bi trebalo skupiti 175 milijuna eura (1,3 milijarde kuna). Novac iz najavljene prodaje osnovnih sredstava neće biti ni približno dovoljan, a s kreditima će ići još teže jer je tvrtka i dalje gubitaš (u prvom kvartalu ostvarila je 19 milijuna kuna gubitka), dok na državna jamstva više ne mogu računati.
Izvor: www.index.hr
HŽ CARGO HZ_Cargo_vagon-348897_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by Jean pon 3 lip 2013 - 0:26

Dakle, žutkama se sprema Austrija.

(a onda će ih Austrijanci špediti Slovacima, Poljacima ili Ukrajincima za sitnu lovu, ali ipak bolju nego bi HŽ uspio ispregovarati)

______________________________________
HŽ CARGO D18bcddd
Vi ste bili naš ponos i čelik. Skršeni u ljutoj buri u zori koja rudi.
Jean
Jean
Moderator
Moderator

Broj postova : 2141
Age : 43
Lokacija : Rijeka
Registration date : 04.09.2008

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro pon 3 lip 2013 - 0:47

Jean je napisao/la:Dakle, žutkama se sprema Austrija.
...
Nešto sam načuo ovih dana da su već spremne!!! ... ali su mi malo informacije kontradiktorne, s jedne da su spremne za CIOS, sa druge za odlazak van Hrvatske (informacije mi idu iz 3 izvora i iz jednog sam dobio informaciju da idu u Italiju na obnovu {samo neznam čime bi ih obnovili} i da bi se kroz par mjeseci vratile natrag u Hr ali više nebi bile u vlasništvu HŽ-a i nebi vozile više na riječkoj pruzi) a sa treće upravo ovo, da će preko Osterajha za ... Rolling Eyes

Definitivno nešto se ispotiha dešava i vrijeme je za inspekciju ložione!

thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty HŽ Cargo prodaje se rumunjskom S.C. Grup Feroviar Roman S.A.

Postaj by borna čet 25 srp 2013 - 14:28

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu rumjunske kompanije S.C. Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u tvrtki HŽ Cargo, dok je HŽ Infrastrukturi i HŽ Putničkom prijevozu odobrila državna jamstva za nova zaduženja u iznosu od 650 i 250 milijuna kuna.
U postupku prikupljanja ponuda za HŽ Cargo, započetom krajem 2012., u prvom je krugu za kupnju 75 posto državnog udjela sedam ponuditelja, no na pozivni natječaj, u svibnju ove godine, pristigle su tri ponude.
Od njih je samo ponuda rumunjskog ponuđača ocijenjena kao potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je svih 11 uvjeta iz natječaja, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.
Prema ponudi, rumunjski bi partner za kupnju HŽ Cargo odmah, odnosno 30 dana od potpisa ugovora, uplatio 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita pokrivenog državnim jamstvo, 10 milijuna eura kao obrtna sredstva za pokriće obveza dobavljačima i plaće zaposlenicma, a 20 milijuna eura za ulaganje.
U roku od godine dana rumunjski partner bi dao još oko 80 milijuna eura za prebacivanje dugoročnih kredita osiguranih državnim jamstvom, za što ima i jamstvo rumunjske razvojne banke, objasnio je ministar.
Vlada je odlukom prihvatila ponudu te odredila da će Feroviar većinski udio u HŽ Cargu steći pod uvjetima koji će se odrediti kupoprodajnim ugovorom.
Istodobno je Vlada HŽ Infrastrukturi danas odobrila da se kod Erste banke zaduži za 650 milijuna kuna,a HŽ Putničkom prometu da u Privrednoj banci Zagreb digne 250 milijuna kuna kredita.
Oba su ta kredita na pet godina, uz jednu godinu počeka, a za oba je Vlada dala i državno jamstvo.Hajdaš Dončić je pojasnio da će HŽ Infrastruktura sva sredstva iz ovog kredita koristiti za investicije, dok će HŽ Putnički prijevoz polovicu iznosa utrošiti za plaćanje HŽ Infrastrukturi najma trasa koje koristi te električnog napona, što je njegova obveza uslijed liberalizacije željezničkog tržišta.
Preostali iznos i HŽ Putnički prijevoz iskoristit će za modernizaciju, dakle za investicije, istaknuo je Hajdaš Dončić.
Izvor: novilist.hrHŽ CARGO Hz_teretni_vlak_1-687793_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro čet 25 srp 2013 - 16:06

Neznaju rumunji u šta su se upustili  smiling devil  ... sad kad ih naši stanu "cjedit" malo po malo kul
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro uto 30 srp 2013 - 11:48

dida je napisao/la:Neznaju rumunji u šta su se upustili  smiling devil  ... sad kad ih naši stanu "cjedit" malo po malo kul
... al' neznaju niti naši šta su rumunji sve u stanju učiniti! Bojim se da Cargo neće još dugo opstajati ... po onome što čujem iz usmjene razmjene podataka oni koji na vrijeme napuste brod koji tone i nađu si novu firmu bit će sretniji od onih koji ostanu. Navodno da će strojovođe iz Carga raditi za manju plaću nego što ju sad imaju a imat će veću satnicu. Kažem navodno jer sve su to neslužbeni i neprovjereni podaci (ali dobiveni od insajdera)!!!
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Kupac HŽ Carga pod istragom

Postaj by borna uto 6 kol 2013 - 14:14

ZAGREB – Nakon što je Vlada donijela odluku o prodaji 75 posto tvrtke HŽ Cargo rumunjskoj Feroviar Roman grupi, u medijima su se pojavile informacije kako je vlasnik tvrtke Gruia Stoica pod istragom zbog utaje poreza i privatizacijske prevare u sektoru cargo prijevoza, a i sam je rumunjski predsjednik, navodno, izrazio sumnju ima li Stoica novca za tu akviziciju.
Od sedam ponuda za kupnju HŽ Carga, samo je ona rumunjska zadovoljila uvjete natječaja. Rumunji su ponudili da će nakon sklapanja ugovora uplatiti 30 milijuna eura te do kraja 2014. godine preuzeli kredite u visini od 80 milijuna eura kojima je tvrtka opterećena. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić tvrdi kako nije zabrinut navodima protiv vlasnika grupacije. “U tijeku je izrada kupoprodajnog ugovora i za svaku stavku osigurat ćemo se bankovnom garancijom.
- Ako novac ne bude uplaćen, aktivirat ćemo garancije, napominje Hajdaš Dončić.
Rumunjska tvrtka već je predala pisma namjere uglednih banaka koje su spremne izdati jamstva. Među njima je i rumunjska Exit banka, pandan hrvatskom HBOR-u. Prema ministrovim riječima, ugovor bi trebao biti potpisan početkom rujna. Ako Feroviar Roman grupa ne ispuni ugovorne obveze, Vlada ima i plan B, a on bi bio iznimno težak za tvrtku i zaposlenike. Moralo bi se rasprodati oko 2500 tisuće vagona i drastično smanjiti broj zaposlenika kako bi se vratili krediti i dugovi. HŽ Cargo duguje oko 200 milijuna kuna dobavljačima i nije u stanju podići kredit, pa ne može isplatiti ni otpremnine za oko 750 radnika koji su višak.
Izvor: Jutarnji.hrHŽ CARGO HZ_Cargo_Vagon_2-215576_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro uto 6 kol 2013 - 14:17

borna je napisao/la:... HŽ Cargo ...
Sve u svemu ... bad news koje sigurno neće lijepo završiti!
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by borna uto 6 kol 2013 - 14:24

Bolje bi bilo da deal krepa prije početka nego kasnije (kad se do kraja opelješi HŽ)!
Možda onda vlada pristane i na kojeg ozbiljnijeg ponuđača sa manje obećanja a više vjerodostojnosti.
/uvjeren sam da taman i poklonimo sve DB-u da bi kroz godinu-dvije sve krenulo na bolje- kako za tvrtku i radnike tako i državu!/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro uto 6 kol 2013 - 14:41

Čisto da se zna što je Grampet i tko je Gruia Stoica ... prenesti ću ono što je Jim postao na SiRM-u

HŽ CARGO STOICA1
HŽ CARGO STOICA2
HŽ CARGO STOICA3
HŽ CARGO STOICA4

Tu su mutniji posli nego što je jedna obična selska bara ...
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Vladin poslovni partner ostao dužan Srbiji 450.000 eura!

Postaj by borna čet 8 kol 2013 - 15:56
Jedna od posljednjih odluka Vlade prije odlaska njezinih članova na tekući ljetni raspust bila je prodaja HŽ-a 'Carga', javnog poduzeća što se bavi prijevozom tereta željeznicom, rumunjskom 'Feriovaru'. Nakon što se vlasnik 'Feriovara' Gruia Stoica ovih dana suočio s optužbama rumunjskih vlasti za utaju poreza u iznosu od 1,36 milijuna eura, barem nekima od naših ministara zatrebao je na odmoru hladan tuš, ali ne zbog visokih temperatura, piše Slobodna Dalmacija.
Ako se Stoica suoči s poreznim i(li) kaznenim progonom rumunjskih vlasti, mogla bi doći u pitanje obećana ulaganja 'Feriovara' u HŽ 'Cargo' i pritok novca u proračun po raznim osnovama. Sve zajedno negdje oko milijardu i 100 milijuna kuna Vlada očekuje od ove akvizicije, pa nema sumnje da je u Banskim dvorima zavladao šok kada se Stoica našao na udaru poreznika.

Šokirani, međutim, nisu sindikalisti u Hrvatskim željeznicama koji su od početka bili sumnjičavi prema rumunjskom ulagaču.

'Nemamo ništa protiv Rumunja, ali mislimo da je bilo boljih ponuda', rekao je za Slobodnu Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa Hrvatske.

'Mislim da tu ima dosta upitnika, nije isključeno da se ide na novi natječaj, a interesa ima i mimo 'Feroviara'. Pitanje svih pitanja je može li kupac jamčiti prijevoz tereta u budućnosti, jer bez toga on preuzima HŽ 'Cargo” iz nekih drugih motiva', naveo je predsjednik Sindikata strojovođa.

Za poduzetnika Stoicu i 'Feroviar' HŽ-ovi sindikalisti čuli su, kako kažu, iz kontakata sa sindikalistima u Rumunjskoj i Bugarskoj, no, ističu, u dijelu biznisa koji se odnosi na popravke i proizvodnju vagona, a ne kad je riječ o prijevozu tereta. Trenutačno Stoica, doznaje Slobodna, pokušava preuzeti suvlasništvo i u rumunjskim i grčkim državnim željeznicama, ali to još nije realizirano.

Upozoreni smo i na činjenicu da je sa Stoicom raskinut ugovor u Srbiji, gdje je 2007. od državne agencije za privatizaciju kupio tvornicu vagona 'Želvoz' iz Smedereva. Ugovor je raskinut u srpnju 2011. zbog toga što Stoica nije izvršavao obveze iz kupoprodajnog ugovora, konkretno, provođenje socijalnog programa u tvrtki i pribavljanje obećanih poslova.

Kao tvrtke preko kojih je Stoica radio u susjednoj državi pojavljuju se “Remar” i “Grampet” iz Bukurešta. Ostao je dužan i proračunu Srbije 450 tisuća eura koje će morati platiti.

Ako u resornome Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nisu znali za porezne probleme Stoice u Rumunjskoj, morao im je biti poznat 'slučaj Želvoz'. Pa ipak su Vladi predložili prodaju HŽ-a 'Cargo' 'Feriovaru', što je i izglasano.

Zvuči nevjerojatno da se ni nakon prilično gorkog iskustva koje Hrvatska ima s nemalim brojem investitora iz inozemstva, ne vodi računa o tome kakvi su poslovna reputacija i prošlost tih ljudi.
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro čet 8 kol 2013 - 23:34

borna je napisao/la:...
'Nemamo ništa protiv Rumunja, ali mislimo da je bilo boljih ponuda', rekao je za Slobodnu Nenad Mrgan
... (bold by dida)
Eh naš'o se pravi koji brine za dobrobit firme! A da je izabran češki AWT onda bi bilo OK jer bi i njemu kanula koja suza u padžet
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Rumunjski tajkun Gruia Stoica počinje pregovore s Vladom oko kupnje HŽ-Carga

Postaj by borna čet 19 ruj 2013 - 18:04

GRUIA STOICA, rumunjski privatizacijski tajkun i vlasnik Grampet grupe čija je tvrtka Feroviar Roman u pregovorima s hrvatskom Vladom oko kupovine 75 posto HŽ Carga, dolazi u Hrvatsku. Njegovim će posjetom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture službeno početi “due diligence” (“dubinsko ispitivanje”) nakon kojeg hrvatska Vlada očekuje potpisivanje kupoprodajnog ugovora vrijednog 40 milijuna eura. Kao prethodnica rumunjskom tajkunu u Zagreb je 10. rujna stigla delegacije tvrtke Grampet u sastavu Sergej Dykun, Sorin Chinde i Predrag Umičević, kako bi užem rukovodstvu HŽ Carga predstavili grupaciju Grampet te najavili dubinsko snimanje HŽ Carga po poslovnim područjima (financije, tehnologija, prodaja, održavanje, ljudski resursi itd.).
Rumunjska delegacija posjetila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje joj je uručen draft kupoprodajnog ugovora za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu. Vlada je, navodno, dala suglasnost na tekst ugovora kojeg je za Ministarstvo izradio odvjetnički ured Hanžeković. Pregovore s Vladom o konačnoj cijeni i uvjetima prodaje HŽ Carga trebao bi nastaviti vlasnik Grampeta, Gruia Stoica.
Pretpostavlja se da će se Stoica tek po završetku dubinskog snimanja i konačnih pregovora s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture i Vladom, očitovati na predloženi ugovor. Glasnogovornica rumunjske tvrtke na nedavnoj je press konferenciji u Zagrebu najavila da očekuju i neke kompromise hrvatske Vlade u odnosu na dosadašnje prijedloge. Ukoliko se Feroviar Roman ipak ne odluči za kupovinu HŽ Carga bio bi to siguran put u stečaj hrvatske tvrtke s 3.000 zaposlenih i veliki neuspjeh Vlade premijera Milanovića.
Sumnjivi poslovi ili politička prepucavanja?
Prema pisanju rumunjskih medija, poslovni uspon obitelji Gruie Stoice seže još iz vremena njegovog ujaka koji je navodno bio visoki časnik Sekuritae i prijatelj diktatora Nicolaea Ceausescua, a vezuje ga se uz razne poslove sa tadašnjim režimom, poglavito rumunjskom željeznicom. Posao sa željeznicom nastavili su Gruia Stoica i njegovog brat Vasile Didila (koji se bavi metalnim otpadom i otkupom starih vagona). Izvori novca za akvizicije u Rumunjskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj navodno su im već duže vrijeme pod povećalom tajnih službi Rumunjske zbog povezanosti s kontroverznim poslovnim krugovima u Rusiji i Moldaviji.
Zbog tih je sumnji Rumunjski predsjednik države Traian Basescu nedavno na državnoj televiziji prozvao Stoicu tvrdeći da nema vlastiti novac za privatizaciju CFR Marfe (rumunjski Cargo) te da je povezan sa sumnjivim krugovima. Istup konzervativnog predsjednika Basescua u rumunjskoj povezuju i s činjenicom da je on glavni oponent predsjedniku lijeve vlade Victoru Ponti koji je jedno vrijeme obavljao i funkciju ministra prometa budući da je ministar prometa iz njegove Vlade osuđen na pet godina zatvora. Stoica je, tvrde rumunjski mediji, blizak lijevom premijeru Basescuu.
Grampet grupa u Srbiji je privatizirala tvornicu željezničkih vagona Želvoz, no prema tvrdnjama srpske Vlade nisu ispunili obveze iz ugovora i Srbija im je raskinula ugovor te vratila tu tvrtku u državno vlasništvo. Navodni dug Grampet grupe prema Srbiji je 450.000 eura zbog čega se vodi sudski spor. Kako Grampet zbog navodnog duga nije mogao osnovati novu tvrtku u Srbiji, Stoica je to učinio putem tvrtka Eurorail iz Njemačke koja je u njegovu vlasništvu, pokrenuvši Eurorail Srbiju koju vodi Predrag Umičević, bivši načelnik općine Smederevo i parlamentarni zastupnik iz redova DS-a. Umičević je sudjelovao i u procesu prodaje Želvoza Grampetu, a Eurorail Srbija kojeg odnedavno vodi trenutno se nalazi u blokadi. Prema zadnjim informacijama, Predrag Umičević jedan je od kandidata za novog direktora HŽ Carga.
Izvor: index.hr
HŽ CARGO HZ_Cargo_vagon-348897_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by thomcro ned 6 lis 2013 - 23:31

Načuo sam nešto da od prodaje Carga Grampetu neće biti ništa. Po svemu sudeći Cargu visi stečaj ...
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Ministar Dončić hitno u Bukureštu: Propala kupovina rumunjskog Carga, upitna i privatizacija hrvatskog ?

Postaj by borna sri 16 lis 2013 - 9:44

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je hitno otputovao u Bukurešt kako bi provjerio je li privatizacija HŽ Carga dovedena u pitanje.
U ponedjeljak je naime, propao natječaj za privatizaciju rumunjskog Carga CRF Marfe za koju Grampet grupa, inače i jedini ponuđač za privatizaciju HŽ Carga, nije osigurala potrebna sredstva. Riječ je o 10 milijuna eura pologa za obvezujuću ponudu, 20 milijuna eura za 10 % vrijednosti ugovora, te 170 milijuna eura u gotovini i 204 milijuna u bankovnim garancijama za modernizaciju CFR Marge koji je Grampet grupa trebala uplatiti do isteka roka 14. listopada 2013., odnosno 60 dana od potpisivanja obvezujuće ponude. No, Grampet grupa do ponedjeljka je uspjela pribaviti samo 20 milijuna eura uz 10 milijuna eura pologa, dok ostatak novca i bankovnu garanciju na 204 milijuna eura nije uspjela osigurati.
Propast natječaja u Rumunjskoj zasigurno se može odraziti i na natječaj za privatizaciju HŽ Carga, budući da je tvrtka Feroviar u sastavu Grampet grupe isticala povezanost tih dviju akvizicija. Rumunjska delegacija u rujnu je posjetila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje joj je uručen draft kupoprodajnog ugovora za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu. Vlada je, navodno, dala suglasnost na tekst ugovora kojeg je za Ministarstvo izradio odvjetnički ured Hanžeković. Pregovore s Vladom o konačnoj cijeni i uvjetima prodaje HŽ Carga trebao je nastaviti vlasnik Grampeta, Gruia Stoica, koji je također nedavno službeno posjetio Zagreb. No, problemi u Rumunjskoj mogli bi zakomplicirati nastavak privatizacije.
Gruia Stoica uputio je ovih dana vladi rumunjskog premijera zahtjev da mu se rok isplate produži do veljače iduće godine, što je ministrica prometa Ramona Manescu odbila. Oglasio se i predsjednik Rumunjske Train Basescu upozorivši da će u slučaju pogodovanja u privatizaciji CFR Marfe, a mislio je na novi rok za konačnu isplatu po zahtjevu Stoica, zahtijevati da cijeli slučaj istraži rumunjski USKOK. Kako doznajemo, Stoica ima problem s poslovnom grupacijom banaka koja je najveći vjerovnik CFR Marfe, a koja ne želi prihvatiti njegova jamstva i Grampet grupu kao novog vjerovnika.
Veliki investicijski planovi Grampet grupe od ponedjeljka su, tako, bitno splasnuli. Hrvatski ministar Dončić situaciju je shvatilo dosta ozbiljno i osobno se uputio u Bukurešt kako bi se uvjerio koji su daljnji planovi vlasnika Grampet grupe Gruia Stoica, te koje su njegove namjere u nastavku privatizacije HŽ Carga. Za razliku od rumunjske, hrvatska vlada u obvezujuću ponudu, naime, nije uvela kraći rok isplate, nego je on godinu dana. HŽ Cargo, tvrtka s 3 tisuće zaposlenih, koja je još 2011. poslovala s dobitkom, u ovoj je godini ispunila zakonske uvjete za stečaj. Ukoliko rumunjski investitori odustanu od privatizacije opstanak HŽ Carga bio bi ugrožen, kao i sudbina 3000 zaposlenih, za što bi izravno odgovorna bila vlada premijera Milanovića.
Izvor: index.hr
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Privatizacija HŽ Carga bit će uspjeh i za nas i hrvatsku vlast'

Postaj by borna sri 16 lis 2013 - 14:20

GFR i Grampet grupa ostaju potpuno predani procesu privatizacije HŽ Carga i izjavljuju da je hrvatsko tržište jedno od njihovih strateških interesa, stoji u priopćenju Grampet grupe koja je inače bila i jedini ponuđač za privatizaciju HŽ Carga. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su za tportal kako je postupak privatizacije HŽ Carga u tijeku
Grup Feroviar Roman (GFR), član Grampet grupe, želi upoznati hrvatske medije, javnost i hrvatsku vlast, da je u potpunosti posvećen i fokusiran na proces privatizacije HŽ Carga, navodi se u priopćenju i dodaje se da je za GFR i Grampet grupu HŽ Cargo tvrtka od strateškog značaja, kao i hrvatsko tržište željeznica.

GFR naglašava kako neće dopustiti da njegov trud u Hrvatskoj bude ugrožen zbog nesretnih zbivanja oko privatizacije rumunjske državne tvrtke CFR Marfa , zbog neuspjeha vlade da ispuni formalne zakonske uvjete, kako je navedeno u ugovoru.

Kroz cijeli proces privatizacije CFR Marfe GFR je, tvrdi, ispunio obaveze u potpunosti i na vrijeme, uz plaćanje sredstava u cijelosti i na vrijeme. Kako stoji u priopćenju, radi se o više od 30 milijuna eura: 10 milijuna eura garancije, i 20,2 milijuna eura deponiranih na povjereničkom računu, kao što je propisano ugovorom o privatizaciji.

Kao odgovoran investitor koji želi proširiti svoje poslovanje u Rumunjskoj i na čitavom području Balkana, GFR je bio spreman za završnu fazu privatizacije, da ispuni svoju posljednju obvezu isplatom ostatka od 170 milijuna eura za 51 posto vlasništva u rumunjskom željezničkom teretnom prijevozniku. Jedina zapreka u tom pogledu bila je činjenica da ugovor o privatizaciji, kako je dogovoreno s državnim tijelima, nije dopustio GFR zakonske osnove za to, jer posljednja isplata može biti izvršena kad su ispunjeni ostali uvjeti, stoji nadalje u priopćenju.

Rumunjsko Ministarstvo prometa pozvalo je Grup Feroviar Roman u ponedjeljak da nas obavijeste da neki od zajmodavca CFR Marfe nisu dali svoju suglasnost za promjene u strukturi dioničara i Vijeće nije imalo vremena dati svoje mišljenje o transakciji, stoji u priopćenju Grupe Feroviar Roman koja je u utorak održala konferenciju za novinare na kojoj je izrazila žaljenje što povjerenstvo za privatizaciju 'nije pokazalo istu predanost procesu privatizacije kao što je GFR učinio'.

'Iako nam je žao zbog situacije u Rumunjskoj, mi smo još više fokusirani na Hrvatsku sada, te smo sigurni da će privatizacija HŽ Carga biti uspjeh i za nas i za hrvatsku vlast. Nesretna situacija u Rumunjskoj ne utječe na naše obveze vezane za HŽ Cargo. Izvršili smo naše obveze u Rumunjskoj, kao kupac, i kao strateški ulagač. Obvezujemo se napraviti sve moguće napore u Hrvatskoj, tako da HŽ Cargo može postati ključni igrač u regionalnom željezničkom teretnom sektoru', izjavio Gruia Stoica, predsjednik Uprave GFR i predsjednik Grampet grupe.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kazali su za tportal kako ' ministar nije hitno otputovao u Bukurešt radi nekakve provjere oko privatizacije HŽ Carga, niti bi tako nešto činio'.

Pregovori oko kupoprodajnog ugovora o privatizaciji HŽ Carga traju i oni se ne događaju u Bukureštu nego u Zagrebu, naglasili su iz Ministarstva.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je u Bukurešt otišao povodom konferencije Nacionalne koordinacije ECE Kina (National Coordinators ECE-China), i to u ulozi predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju Hrvatsku s Kinom, a koja se u Bukureštu odvijala u ponedjeljak i utorak. Prilikom boravka u Bukureštu ministar je bio i u službenom posjetu rumunjskog Ministarstva promet, a održao je i sastanak s čelnim ljudima Grampet grupe, na kojem je načelno razgovaralo o tijeku pregovora o kupoprodajnom ugovoru za HŽ Cargo. Ministru su čelni ljudi Grampet grupe dali najnovije informacije vezane za aktivnosti akvizicije u koju su ušli vezano za rumunjsku tvrtku željezničkog prijevoza tereta.

'Dakle, postupak privatizacije HŽ Carga je u tijeku', potvrdili su iz Ministarstva. ?????(moj komentar)
HŽ CARGO GetImage

borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6247
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ CARGO Empty Re: HŽ CARGO

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 5. 1, 2, 3, 4, 5  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.