Renesansa uskotračnog vlaka za Mariazell (Donja Austrija)
3 posters
Stranica 1 / 1.
Renesansa uskotračnog vlaka za Mariazell (Donja Austrija)
Uskotračni vlak koji povezuje St. Pöllten, danas glavni grad pokrajine Donja Austrija, (Niederösterreich), sa poznatim Marijinim svetilište u mjestu Mariazell, je prva elektrificirana uskotračna željeznica u Europi. Cijela je pruga u ukupnoj dužini od 85 km, otvorena 1906 godine i prevladava ukupnu visinu od 619 m, dok najviša točka leži na nadmorskoj visini od čak 892 m. Za električno napajanje izgrađena je 1911 g. u Winerbrucku najveća hidroelektrana u tadašnjoj monarhiji. Dok je izgradnjom pruge donesen veliki napredak ovoj predalpskoj pokrajini, sedamdesete godine prošlog stoljeća donijele su ÖBB (Austrijske savezne željeznice), prve gubitke u poslovanju. Teretni promet se uglavnom preorijentirao na cestu, mnogi su se stanovnici preorijentirali na vožnju vlastitim automobilom, što je u to doba bio socijalni trend širom Europe. Preostale su brojne grupe hodočasnika koji su se svakodnevno vozili do krajnje stanice, no ni tako brojni hodočasnici, kao ni ostali turisti nisu mogli pokriti gubitke, te je ÖBB je već bio pred odlukom da se pruga ukine. Sva sreća da je Vlada Pokrajine odlučila da prugu sa cijelim voznim parkom i osobljem otkupili i pripojili već 1993 g. osnovanom poduzeću NÖVOG (Niederösterreichische Verkehrsorganisationsgesellschaft m.b.H.). Ovo je poduzeće otkupilo i druge regionalne pruge u Donjoj Austriji pa se sada brine o pruzi „Waldviertlerbahn“ (uskotračna željeznica Gmünd- Groß Gerungs), zatim „Wachaubahn“ (željeznica uz dolinu Dunava između mjesta Krems i Emmersdorf na Dunavu), turističku liniju „Reblaus-Express“ (između mjesta Retz i Drosendorf), brdske zupčaste željeznice na Schneeberg i Schneekoppe, a uz to pripada i desetak autobusnih linija i nekoliko turističkih biroa. Prelaskom svih željezničkih linija u ovo poduzeće, počinje njihova revitalizacija, sve veći udio u privrednom životu regije i ponovno se pišu pozitivni ekonomski rezultati. Na Mariazell željeznici su izvršeni kapitalni remonti pruge, a u sklopu modernizacije naručeno je i devet novih vlakova sa panorama vagonima, onih istih kakovi već voze u Švicarskom Glacier-Expressu. Vlakovi će biti zlatne boje i nazivati će se „Die Himmeltreppe“, tj. Nebeske Stepenice. Ovih dana je izvršena prva probna vožnja, a prvi će vlakovi doći u redoviti saobraćaj krajem ove godine. Kao poslastica za Uskrs 2014 počinju se upotrebljavati i panorama-vagoni, što će zasigurno još više doprinjeti atraktivnosti ovog vlaka.
Električne su lokomotive već stogodišnjakinje !!!
Jedna od dizel lokomotiva kakove se upotrebljavaju i na još nekim uskotračnim prugama u Austriji
Šinobus 5090 snimljen još u doba ÖBB
Crtež novog vlaka (Foto: NÖVAG)
Probna vožnja (Foto:rheintram.at)
Električne su lokomotive već stogodišnjakinje !!!
Jedna od dizel lokomotiva kakove se upotrebljavaju i na još nekim uskotračnim prugama u Austriji
Šinobus 5090 snimljen još u doba ÖBB
Crtež novog vlaka (Foto: NÖVAG)
Probna vožnja (Foto:rheintram.at)
Re: Renesansa uskotračnog vlaka za Mariazell (Donja Austrija)
Lijepo. Hvala Ti na prilogu. Dobro izgleda iako ja baš nisam ljubitelj ovih modernih glista, ja bi rađe nešto crno što se dimi...
PS: Popravio sam Ti naslov
PS: Popravio sam Ti naslov
- Broj postova : 11615
Registration date : 17.03.2008
Ako je tako, poslati cu ti uskoro prilog o Zillertalu gdje smo daco i ja bili prosle godine: dimilo se "sve u sesnaest", a mozda i o Waldbahnu iz 2010, takodjer dimna zavjesa. Hvala na popravku.
Zeljko cestitam, vrlo lijepi i zanimljiv clanak sa super slikama.
A kazes novi se vlak zove „Die Himmeltreppe“. Kada se samo sjetim da je prije pola stoljeca Srebrna Strijela vozila u Samobor. Po kapacitetu putnika vjerojatno slicna ovom Austrijskom najnovijem uskotracnom vlaku.
Ali i onda i sada, vec sam navikao, nista sto je nase nije dovoljno dobro. Samo uzori iz bijelog svijeta valjaju. Hvata me tuga.
A kazes novi se vlak zove „Die Himmeltreppe“. Kada se samo sjetim da je prije pola stoljeca Srebrna Strijela vozila u Samobor. Po kapacitetu putnika vjerojatno slicna ovom Austrijskom najnovijem uskotracnom vlaku.
Ali i onda i sada, vec sam navikao, nista sto je nase nije dovoljno dobro. Samo uzori iz bijelog svijeta valjaju. Hvata me tuga.
Zadnja promjena: tinaivica; pet 15 vel 2013 - 18:22; ukupno mijenjano 1 put.
tinaivica- Broj postova : 33
Registration date : 06.10.2012
Dragi Ivica: ne lezi problem u tome da nista sto je nase nije dobro, vec u tome da NAMA nista nije dobro, bez obzira odkuda dolazi. Nismo mi unistili samo sve tragove Samoborceka, (svaka cast ostacima u Teh.Muzeju), vec i tragove prve Kennedijevke, tragove okretaljki na zagrebackom GK, ne govoreci o aluminijskom vlaku, Rijeckom trolejbusu, Dubrovackoj uskotracnoj itd. Pitam se dali cemo makar jednu jedinu "Rijecku" lokomotivu (1061) zadrzati!? O tome se nitko nigdje jos nije izjasnio, a vrijeme prolazi.
Stranica 1 / 1.