Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

“Bijeli štrajk” strojovođa

Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty “Bijeli štrajk” strojovođa

Postaj by borna sri 24 tra 2013 - 15:29

Na području regionalne jedinice Varaždin (obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju) Sindikat strojovođa Hrvatske provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju te stoga strojovođe ne voze većinu vlakova. Sindikat strojovođa Hrvatske kao razloge navodi navodnu neispravnost željezničkih vozila. Uprava HŽ Putničkog prijevoza smatra da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila, odnosno željezničkog prometa. Zbog svega navedenog Uprava HŽ Putničkog prijevoza ove postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može okvalificirati i kao sabotažu.
Tijekom jutra otkazano je 20-ak vlakova te je time načinjena šteta svim putnicima s navedenog područja. Sindikat ovakvim akcijama narušava ugled cijelom HŽ Putničkom prijevozu, trgovačkom društvu u kojom rade njegovi članovi.
S obzirom da je akcija nenajavljena, stručne službe HŽ Putničkog prijevoza ulažu maksimalne napore kako bi održale promet zamijenskim autobusima, no na žalost, autobusa nema dovoljno, pa molimo putnike da koriste i druga prijevozna sredstva poput redovitih autobusa i osobnih automobila.
HŽ Putnički prijevoz je u procesu restrukturiranja u sklopu kojega će se nabavljati nova vozila kako bi se obnovio vozni park, također radi se na informatizaciji sustava te drugim aktivnostima kako bi se putnicima pružila što kvalitetnija usluga, a ovakvo djelovanje sindikata sigurno ne doprinosi tim procesima.
Izvor: Odnosi s javnošću HŽ Putničkog prijevoza“Bijeli štrajk” strojovođa Veliko_Trgovisce_5-251203_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Sindikat: Strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se osposobe lokomotive

Postaj by borna sri 24 tra 2013 - 16:14

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan odbacio je danas optužbu Uprave HŽ-a da taj sindikat na području sjeverozapadne Hrvatske provodi nezakonitu sindikalnu akciju, te ustvrdio da strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se osposobe neispravne lokomotive.
Strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se lokomotive osposobe, zbog čega ne voze pojedine linije, a poremećaj u prometu najviše se osjeća na području sjeverozapadne Hrvatske gdje je najmanji broj tehnički ispravnih lokomotiva, izjavio je Mrgan za Hinu.
Mrgan kaže da pojedine linije ne voze i u ostalim dijelovima Hrvatske, ali ne radi se o štrajku već strojovođe samo savjesno obavljaju svoj posao. Predsjednik sindikata tvrdi da se strojovođe boje za svoja radna mjesta, pa moraju biti oprezni budući da teren obilaze brojni kontrolori tražeći i najmanji razlog za davanje otkaza.
U Hrvatskoj je možda tek oko 20 posto tehnički ispravnih lokomotiva. Nema rezervnih dijelova, ustvrdio je, već se sa starih lokomotiva skidaju dijelovi i pokušavaju popraviti lokomotive koje se koriste.
Nismo protiv restrukturiranja poslovanja HŽ-a ali smo protiv maltretiranja zaposlenika i stalnih prijetnji otkazima, poručuje Mrgan ističući kako se danas ne radi o štrajku, ali da će ga sigurno uskoro biti.
Glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Mihaela Tomurad Sušac s druge je strane demantirala tvrdnje o neispravnosti lokomotiva i vagona ističući kako su svi vlakovi koji prometuju tehnički ispravni. Ujedno je napomenula da se današnji slučaj, odnosno isključivanje većeg broja lokomotiva iz promete tijekom noći, ispituje kako bi se utvrdilo činjenično stanje, odnosno neispravnost kod lokomotiva ili eventualni propusti.
Uprava HŽ-a oglasila je se jutros priopćenjem u kojem tvrdi da Sindikat strojovođa u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju, zbog koje nije vozila većina vlakova, te je to usporedila sa sabotažom. Zbog izostanka 20 linija u te tri županije Uprava HŽ-a nastojala je naći zamjenske autobuse radi održavanja prometa, sugerirajući putnicima korištenje drugih prijevoznih sredstava.
U priopćenju su podsjetili da je HŽ u procesu restrukturiranja u sklopu kojeg će se obnoviti vozni park i provesti proces informatizacije radi pružanja što kvalitetnije usluge putnicima.
(Hina)
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty 0 inShare."Zbog sabotaže i nezakonite sindikalne akcije jutros ne vozi 20-ak vlakova"

Postaj by borna sri 24 tra 2013 - 16:29Uprava HŽ Putničkog prijevoza priopćila je da Sindikat strojovođa Hrvatske na području Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju zbog koje strojovođe ne voze većinu vlakova, pa ih je tijekom jutra otkazano dvadesetak.

Sindikat kao razloge navodi navodnu neispravnost željezničkih vozila, navodi Uprava HŽ Putničkog prijevoza, koja međutim smatra da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila, zbog čega Uprava "ove postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može okvalificirati i kao sabotažu".

"Tijekom jutra otkazano je 20-ak vlakova te je time načinjena šteta svim putnicima s navedenog područja. Sindikat ovakvim akcijama narušava ugled cijelom HŽ Putničkom prijevozu, trgovačkom društvu u kojom rade njegovi članovi", navodi se HŽ-ovu u priopćenju.

"HŽ Putnički prijevoz je u procesu restrukturiranja u sklopu kojega će se nabavljati nova vozila kako bi se obnovio vozni park, također radi se na informatizaciji sustava te drugim aktivnostima kako bi se putnicima pružila što kvalitetnija usluga, a ovakvo djelovanje sindikata sigurno ne doprinosi tim procesima", navodi HŽ.

"S obzirom na to da je akcija nenajavljena, stručne službe HŽ Putničkog prijevoza ulažu maksimalne napore kako bi održale promet zamjenskim autobusima, no na žalost, autobusa nema dovoljno", kaže se u priopćenju u kojem se putnici mole da koriste i druga prijevozna sredstva.
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Re: “Bijeli štrajk” strojovođa

Postaj by Pfaff sri 24 tra 2013 - 20:11

Moram iskreno priznati da mi nije jasno kako će informatizacija i slične aktivnosti doprinijeti mojem većem zadovoljstvu pri vožnji vlakom?

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


“Bijeli štrajk” strojovođa Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 9163
Age : 72
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Re: “Bijeli štrajk” strojovođa

Postaj by thomcro sri 24 tra 2013 - 20:40

U svaki stolac metit će šteker za lapatop pa ćeš se moć birat i zašetkat se u koji god oćeš a ne k'o i do sada kad je bio samo jedan a korisnika 500 koji bi se zaštekavali mrgreen
thomcro
thomcro

Broj postova : 5611
Lokacija : Škurinje, Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatska
Registration date : 07.08.2011

http://zeljeznice.forumhr.com/

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Re: “Bijeli štrajk” strojovođa

Postaj by Pfaff čet 25 tra 2013 - 1:37

Pfaff je napisao/la:Moram iskreno priznati da mi nije jasno kako će informatizacija i slične aktivnosti doprinijeti mojem većem zadovoljstvu pri vožnji vlakom?
Ja mislim da su oni mislili na svoju informatizaciju, a ne na moju. Moć ću, na primjer, internetom kupiti kartu (a onda ću ju platiti na pošti, a dvije kopije uplatnice nositi sobom u vlak)

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


“Bijeli štrajk” strojovođa Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 9163
Age : 72
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty ‘HRVATSKA DANAS NEMA NI JEDAN ISPRAVAN VLAK ILI LOKOMOTIVU!’ Strojovođe odbijaju riskirati živote putnika

Postaj by borna čet 25 tra 2013 - 14:04

Svakodnevno je, tvrdi Fotović, u kvaru između 30 i 50 posto lokomotiva, a normalno bi bilo 2-3%
Hrvatske željeznice trenutno nemaju ni jedan ispravan vlak ili lokomotivu. Problemi su u rasponu od polomljenih stakala i rasklimanih stolica na lokomotivama do ozbiljnih kvarova koji izravno utječu na sigurnost putnika i strojovođa, tvrdi za Jutarnji list Stjepan Fotović, instruktor vuče i povjerenik Sindikata strojovođa Zagreb.
Tvrdi da je održavanje lokomotiva i vlakova u HŽ-u potpuno zanemareno.
Odgovornost za nemar
U sastavu Putničkog prijevoza i Carga danas je oko 250 lokomotiva, od kojih je najveći dio proizveden 60-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Svakodnevno je, tvrdi Fotović, u kvaru između 30 i 50 posto lokomotiva, a normalno bi bilo da ih je neispravno od dva do tri posto. Zbog neispravnih lokomotiva, strojovođe su jučer zaustavile 20 putničkih vlakova na području Međimurja, Varaždina i Zagorja, a na riječkom je području zaustavljeno nekoliko teretnih vlakova.
Više se ne možemo igrati sa sigurnošću – ni nas ni putnika. Strojovođe više ne žele voziti neispravne lokomotive u koje se ugrađuju neatestirani rezervni dijelovi, na kojima ne rade sustavi pjeskarenja -rekao je danas Nenad Mrgan, šef sindikata strojovođa. Dodao je da nije riječ o štrajku, već strojovođe više ne žele preuzimati odgovornost za tuđi nemar i riskirati živote putnika.
Oni samo poštuju propise. Ako je lokomotiva neispravna, ne smije u promet – napomenuo je Mrgan. U Upravi HŽ Putničkog prijevoza takvu akciju smatraju sabotažom i tvrde kako kvarovi na lokomotivama ne utječu na sigurnost prometa. No, u sindikatu strojovođa tvrde da to nije točno. Fotović tvrdi kako se na lokomotivama konstatno pojavljuju četiri vrste problema koji direktno utječu na sigurnost putnika i strojovođa.
Neatestirani dijelovi
Najveći je problem što se u lokomotive ugrađuju neatestirane kočione papuče koje se u pravilu skidaju sa starih lokomotiva ili se, kaže Fotović, nabavljaju čudnim putovima i ugrađuju u lokomotive. Upozorava i na neispravnost uređaja za pjeskarenje kočionog sustava, zbog čega prilikom kočenja uređaj ne ispušta pijesak na tračnice i ne smanjuje put kočenja. U velikom broju lokomotiva neispravni su kontrolni mehanizmi sustava budnosti. Njega strojovođa mora aktivirati svakih 30 sekundi, u protivnom bi se vlak trebao zaustaviti.
Preusmjereni novac
Na lokomotivama su u kvaru i auto stop uređaji. Mrgan upozorava i na još jedan apsurd. Prema njegovim riječima, u Gredelju već šest mjeseci na remont čeka 10 električnih lokomotiva. Zastoj je nastao dijelom zbog stečaja tvrtke, ali i zato što je novac koji je plaćen za radove, kako on tvrdi, usmjeren za proizvodnju vagona za Maroko.
Izvor: Jutarnji.hr“Bijeli štrajk” strojovođa 2043-002-300353_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Normalizacija prometa na varaždinskom području

Postaj by borna čet 25 tra 2013 - 14:07

akon jutrašnje nenajavljene sindikalne akcije Sindikata strojovođa Hrvatske zbog koje je otkazano 20-ak vlakova, na području regionalne jedinice HŽ Putničkog prijevoza Varaždin (obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju) promet je na većini relacija normaliziran. Iznimka je relacija Zabok – Gornja Stubica – Zabok na kojoj umjesto vlakova još voze autobusi.
Izvor: Odnosi s javnošću – HŽ Putnički prijevoz“Bijeli štrajk” strojovođa Zabok_7-373952_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Sindikat: strojovođe se ne može nazivati saboterima

Postaj by borna pet 26 tra 2013 - 14:52

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan u današnjem je pismu od ministra mora, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića zatražio da upozori predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražena Ratkovića da strojovođe ne može nazivati "saboterima".
Mrgan u pismu tvrdi da su strojovođe, koje je Uprava HŽ-a optužila da su u srijedu, 24. travnja, na području sjeverozapadne Hrvatske nezakonito štrajkali, samo uredno obavljali svoje poslove sukladno zapovjedima poslodavca.
Direktorica Tehnologije HŽ Putničkog prijevoza Sandra Bilić još je 15. ožujka uputila dopis kojim od rukovoditelja traži pojačani nadzor kvalitete održavanja vučnih vozila zbog "uočene odjave vozila s popravka iako potrebni radovi održavanja nisu obavljeni" i nisu otklonjene neispravnosti koje je evidentiralo strojno osoblje. Taj je dopis stigao i do strojovođa kojima je naložen "pojačan nadzor nad kvalitetom održavanja" tj. nad ispravnošću vozila, ističe Mrgan.
Iz tog dopisa jasno je da nema razloga strojovođe nazivati saboterima ili pokušati plasirati laž o nenajavljenom štrajku. Radi se samo o poštivanju naredbe koju su izdali nadređeni službenici, kaže se u pismu.
Sindikat također upozorava da je u vrijeme kada je Ratković u medijima nazvao strojovođe saboterima bilo daleko manje vozila u kvaru nego li, primjerice, 1. veljače, kada je opravdanje za katastrofalno održavanje vozila našao u snijegu. Sada snijega nije bilo, pa je izmislio laž o sabotaži i nenajavljenom štrajku, optužuje Mrgan i traži da se Ratković ispriča strojovođama.
(Hina)
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty 15. svibnja štrajk upozorenja i javni prosvjed

Postaj by borna pet 10 svi 2013 - 14:13

bog sve težeg položaja radnika, ukidanja radnih mjesta, kašnjenja plaća, restrukturiranja bez jasnog cilja, nasumičnih izmjena Pravilnika organizacija, Sindikat željezničara Hrvatske poziva svoje članove i sve radnike na organiziranu zaštitu radnih mjesta i radničkih prava.
Naše aktivnosti počele su zajedničkim prosvjedom 1. svibnja i odmah slijedi nastavak. Zajedno s kolegama iz Sindikata strojovođa Hrvatske najavljujemo industrijske akcije do ispunjenja zahtijeva..
Industrijske akcije započet će štrajkom upozorenja u trgovačkim društvima HŽ Cargo d.o.o. i HŽ Putnički prijevoz d.o.o. dana 15. svibnja 2013. godine u vremenu od 12:00 do 14:00 sati u organizaciji SSH i javnim prosvjedom od 12:00 do 14:00 sati u organizaciji SŽH-a.
Svi vlakovi HŽ Carga d.o.o. i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. na cijelom području Republike Hrvatske nakon 12:00 sati zaustavit će se u prvom kolodvoru bez obzira imaju li ili nemaju bavljenje u njemu. Kolodvor će napustiti, sukladno važećim propisima, tek nakon 14:00 sati. Strojno osoblje neće prekoračivati maksimalnu zakonsku duljinu trajanja smjene, računajući i vrijeme u štrajku. U štrajku su osim strojnog osoblja i ostali radnici društva koji su članovi Sindikata strojovođa Hrvatske.
Javni prosvjed započet će okupljanjem prosvjednika od 11:00 sati na Trgu kralja Tomislava 12, Zagreb ( 5. peti peron, Zagreb Glavni kolodvor). Prosvjedna kolona će se nadalje uputiti od Trga kralja Tomislava 12, preko Trga Josipa Jurja Štrossmayera, Trga Nikole Šubića Zrinskog, Praškom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom, Stubama Ivana Zakmardija, Ulicom Dverce, Ćirilometodskom ulicom do Trga svetog Marka.
Do sada smo nastojali mirnim putem rješavati probleme, upozoravali smo, slali dopise resornom ministru na koje do danas nismo dobili odgovor.
U HŽ Cargu izrađen je novi pravilnik o organizaciji koji treba ugledati svjetlo dana i najavljuje se ukidanje velikog broja radnih mjesta. Likvidnost je iz dana u dan sve gora što radnici osjećaju svaki mjesec sve dužim kašnjenjem isplate plaće. Vlasnik nam putem medija šalje poruke o rješavanju problema, odlučuje o djelomičnoj prodaji, odlučuje o strateškom partneru. Niti jedna riječ nije „potrošena“ na radnike, niti jedna riječ na radna prava.
U HŽ Putničkom prijevozu već duže vrijeme nastojimo riješiti problem „prekida“ dokazujući da poslodavac postupa suprotno Kolektivnom ugovoru i odredbama ZOR-a kao i Zakona o zaštiti na radu, ali očito mirnim putem nije moguće riješiti taj problem. Također već godinama ukazujemo na potrebu rješavanja sudbine Putničke agencije Croatia Express, no i to je zapelo u prepucavanjima između Uprava HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza.U HŽ Infrastrukturi puštaju se polu informacije o ukidanju radnih mjesta i o ukidanju kolodvora unatoč tome što su reprezentativni sindikati dogovorno potpisali 3. aneks kolektivnog ugovora. Tim činom pokazali su prije svega razumijevanje za tešku situaciju i dobru volju da se sporazumno rješavaju svi budući problemi. Kako rješavati dogovorno probleme kada je restrukturiranju u HŽ Infrastrukturi jedini cilj gašenje radnih mjesta. Zbog toga Sindikat željezničara Hrvatske nema drugog izbora nego pokrenuti akcije i u ovom društvu kako bi ukazao na probleme pogrešnih odluka koje ova Uprava namjerava sprovesti.
Zahtjevi koji su poslani Upravama društava HŽ Carga d.o.o., HŽ Putničkog prijevoza d.o.o i HŽ Infrastrukturi d.o.o. sadržani su u najavi javnog prosvjeda, kao i u najavi štrajka Sindikata strojovođa Hrvatske HŽ Putničkom prijevozu d.o.o. i HŽ Cargu d.o.o.
Preneseno sa szh.hr
Zbog najavljenog događaja očekuju se veća zakašnjenja svih vlakova od 12 sati pa do kraja dana.“Bijeli štrajk” strojovođa Kotoriba_6-276098_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Tempirana bomba: Željezničari ruše premijera Zorana Milanovića

Postaj by borna pet 10 svi 2013 - 14:14

HŽ Cargo, najveći prijevoznik tereta željeznicom u Hrvatskoj pred blokadom je. Samo je pitanje dana kada će stati cijeli sustav teretnoga prometa. Nadalje, zbog neisplate plaća – radnici idu u generalni štrajk. Izlazak na ulicu više od tri tisuće radnika koliko ih je tamo zaposleno nova je tempirana bomba za Milanovićevu Vladu, tim više što je novom kaotičnom stanju u toj firmi najjači udarac, tvrde zaposlenici, zadao sam predsjednik uprave Ivan Lešković.
S vlasnikom Nexe grupe Ivanom Ergovićem, njegovim bliskim prijateljem, Lešković je kako ekskluzivno doznajemo, sklopio posao „težak” 20-ak milijuna kuna iako je riječ o tvrtci koja je u bankrotu i od koje je naplata – nemoguća misija. Zbog vrtoglavog iznosa kojega u ovom trenutku Nexe grupa duguje HŽ Cargu sve su glasnija šuškanja da bi se institucije uskoro mogle umiješati u ovaj slučaj kako bi se otkrilo koji su to bili Leškovićevi motivi da uđe u milijunski posao s tvrtkom na koljenima, dok istovremeno dugovi državnog poduzeća kojemu je na čelu prelaze milijardu kuna. Navodno je riječ o nagradi od dva milijuna kuna koliko je Lešković dobio provizije, kako tvrdi naš dobroupućeni izvor iz tog poduzeća. Zaposlenici HŽ Carga od premijera Milanovića stoga traže hitnu Leškovićevu smjenu optužujući ga za nesposobnost i korumpiranost.
Neslužbeno doznajemo i kako su zaposlenici u posjedu kopija avionskih karata koje dokazuju kako su Lešković i Ivan Ergović zajedno putovali na razna egzotična mjesta kao i kopije avionskih karti na Leškovićevo ime koje je platila Nexe grupa. Osim zbog optužbi za štetno poslovanje s čime su upoznati policija i DORH, doznajemo u Cargu, Lešković se na meti radnika našao i zbog pogodovanja poznatoj češkoj tvrtki AWT koja je jedan od potencijalnih kupaca Carga gdje mu je zauzvrat obećano mjesto člana Uprave u slučaju ako AWT uđe u vlasničku strukturu. Zaposlenici također tvrde kako imaju dokaze da je Lešković nekoliko puta odlazio s čelnicima AWT-a na destinacije u Portorožu, kao i u Italiju i Austriju, gdje su već zadnjih nekoliko mjeseci pripremali plan prodaje odnosno uništenja Carga s jednim ciljem – prodaja oko 4000 teretnih vagona koji su spremni kao staro željezo prodati jednoj od vodećih kompanija koja zbrinjava takav otpad, C.I.O.S.-u u vlasništvu Petra Pripuza.
Ova događanja, ekskluzivno doznajemo, bacila su kost i među SDP-ovce pa je unutar HŽ Carga na pomolu obračun između dvije struje najveće vladajuće stranke za prevlast nad svim strukturama vezanim uz HŽ, riječkog i ogulinskog lobija. Kako saznaje naš izvor, s jedne strane riječ je o čovjeku Slavka Linića, članu Uprave posrnulog HŽ Carga Vladi Hanžeku, koji se javno protivio suradnji te tvrtke s Nexe grupom, a na drugoj je Ivan Vuković, član uprave HŽ holdinga, predsjedniku Gradskog odbora SDP-a Ogulin i pripadniku klana ministra Hajdaš Dončića, kojemu navodno priprada i Lešković.
HŽ Cargo dosad je uglavnom ovisio o rezultatima poslovanja tvrtke kćeri Agit (Agencija za integralni transport) koju uspješno vodi Zlatko Martić, no unatoč tome, zanimljiva je činjenica da su se plaće dosad najprije isplaćivale gubitašu HŽ Cargu, a tek potom profitabilnom Agitu.
Što se tiče Ergovićeve Nexe grupe koja je HŽ Cargu ostala dužna 20-ak milijuna kuna, u veljači ove godine tvrtka je podnijela zahtjev za pokretanjem predstečajne nagodbe u koju idu i njene tvrtke kćeri Našicecement, Dilj, Luka tranzit Osijek, Nexe beton i Igma.
Preneseno sa dnevno.hr“Bijeli štrajk” strojovođa HZ_Cargo_Vagon_2-215576_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Iznad klimavog mosta vlakovi jure 120 kilometara na sat

Postaj by borna pet 10 svi 2013 - 22:17

Vožnja vlakom iznad napuklog mosta na relaciji Zagreb-Vinkovci svakodnevni je rizik. Vlakovi od 2000 tona na tom dijelu pruge između stanica Oriovac i Sibinj jure čak 120 kilometara na sat.
Zidani most ispod pruge, kojom svaki dan prođe 15-ak putničkih vlakova, što domaćih što međunarodnih linija, te 10-ak teretnih vlakova, počeo se urušavati prije manje od godinu dana.
Počela je pucati konstrukcija, a most se malo i pomaknuo. Iz HŽ-a ga nisu sanirali nego su ga “učvrstili” starim drvenim pragovima. Oko blokova je narasla trava, a od vlage su se i oni počeli polako trusiti. Brzi vlak, koji putuje brzinom od 120 kilometara na sat pri prelasku preko mosta se zatrese, no obzirom da se napuklina ne vidi iz vlaka, putnici ni ne znaju da jure nad kanalom punim vode.
- Ovo je zoran dokaz da je sigurnost, da ne kažem živa glava, putnika upitna. Jer da nije tako, netko bi već preko ovog mosta smanjio brzinu. Kad to učine strojovođe ili kad odbiju voziti vlak s neispravnim kočnicama, onda se provodi ‘lov na vještice’ i naziva ih se saboterima, kako to čini predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza. Njemu je, očito samo deklarativno, stalo do sigurnosti putnika, a do sigurnosti strojovođa ni deklarativno – kaže Dalibor Petrović, zamjenik šefa Sindikata strojovođa Hrvatske.
No nije problematičan samo taj dio pruge. Na većem dijelu međunarodnoga koridora godinama nije bilo ulaganja. Loše je stanje i na tračnicama od Zagreba do Okučana, gdje zbog savijenih šina i lošeg održavanja na pojedinim dionicama strojovođe moraju usporiti sa 160 na tek 60 kilometara na sat. Prije manje od dva mjeseca upravo je kod Okučana teretni vlak izletio s tračnica. Pruge, ali i vlakovi su u toliko lošem stanju da putovanje vlakom traje dulje nego autobusom. Putnika ima sve manje, jer im se ne isplati putovati dulje za gotovo istu cijenu. Osim kašnjenja, na takvim prugama ugroženi su njihovi životi. Upravo zbog loše sigurnosti putnika u HŽ Putničkom prijevozu, ali i problema u HŽ Cargu, Sindikat strojovođa u srijedu će na dva sata zaustaviti vlakove.
Preneseno sa 24sata.hr“Bijeli štrajk” strojovođa Most_Drava_Botovo_5-171657_957x340
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6161
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

“Bijeli štrajk” strojovođa Empty Re: “Bijeli štrajk” strojovođa

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.