Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vlakići vrijedni 900.000 eura

Go down

Vlakići vrijedni 900.000 eura Empty Vlakići vrijedni 900.000 eura

Postaj by borna pet 7 stu 2014 - 16:29

Minijaturni vlakovi njemačke tvrtke Märklin imaju obožavatelje širom svijeta. Ovo poduzeće je prije samo nekoliko godina bila na rubu propasti. No, podigli su se na noge i sada razmišljaju o novim tržištima.
Vlakići vrijedni 900.000 eura 0,,17282960_303,00
Raj za ljubitelje minijaturne željeznice nalazi se u Göppingenu, gradiću oko pola sata vožnje udaljenom od Stuttgarta. Naime, tamo se nalazi tvornica čuvene marke Märklin koja još od sredine devetnaestog stoljeća proizvodi „vlakiće“. Tvrtak je prije samo četiri godine prijavila stečaj i to baš kada je napunila 150 godina postojanja. Ipak, to nije bio kraj. Märklin je početkom ove godine preuzela kompanija Simba Dickie, najveći proizvođač igračaka u Njemačkoj. Florian Sieber, sin vlasnika Simba Dickija, Mihaela Siebera, uvjerio je svog oca u potencijal ove čuvene tvrtke za proizvodnju maketa vlakova. Florian je sada jedan od direktora Märklina. „Usprkos dugom stečaju, radnici u Märklinu su bili motivirani i angažirani. Firma je jako dobro očuvana“, priča Florian Sieber.
Vlakići vrijedni 900.000 eura 0,,17282903_401,00
Kupci ovih modela najčešće su muškarci stariji od 4o-te godine života
Vlakići su ozbiljna stvar
Ciljna grupa Märklina su uglavnom muškarci stariji od 40 godina. Samo mali broj vlakića završi u dječijim rukama. To je i razumljivo obzirom na to da jedna lokomotiva ove kompanije košta i do 300 eura. Usprkos svim potresima u posljednjih nekoliko godina, mušterije su im ostale vjerne. Ljubitelji ove kompanije povezani su u klubove, grupe i udruženja i često organizirano dolaze u grad gdje se nalazi tvornica kako bi promatrali proizvodnju svojih omiljenih igračaka. „Nakon obilaska tvornice mnogi od njih se pitaju kako lokomotive nisu još skuplje“, objašnjava nam radnik kompanije Erik Michael Peschel.
Ipak, vrata odsjeka za inovacije ostaju zatvorena i za takve goste. U tom odjeljenju odvija se ogroman dio posla, prije nego što uopćte počne proizvodnja novog modela vlaka. Ako su u pitanju stare lokomotive, posao je još teži. Primjerice, kada je kompanija odlučila napraviti maketu vlaka „Big Boy“, inženjeri te kompanije morali su otputovati u Ameriku kako bi izmjerili i fotografirali originalnu lokomotivu. Naime, u cijelom svijetu postoji još samo 25 lokomotiva tog tipa. „Suradnici kompanije Märklin su u Americi napravili preko 2.000 fotografija “Big Boya”“, kaže Peschel. Uz to, radnici kompanije su se vozili ovom lokomotivom i snimali kako ona zvuči, kako bi kasnije ovaj zvuk mogli koristiti za svoje igračke.
Mušterije dobro paze
Nakon što se završi faza planiranja, od cinka se izljevaju makete lokomotive. Naravno i tu se vodi računa o svakom detalju, kao što su primjerice ventilacijski otvori. „I to je važno za mušterije“, objašnjava Peschel i dodaje kako im se već dogodilo da su se kupci javili i rekli da im nedostaje – jedna spojnica.
Modeli se zatim lakiraju i stavljaju se natpisi, odnosno oznake na lokomotivi. U ovoj fazi posla mnogo detalja se radi ručno. Čak i ako su slova na oznakama toliko sitna da se moraju čitati uz pomoć povećala, ona ipak moraju biti vjerna originalu. Jer, pravi ljubitelji vlakova neće propustiti priliku da sve dobro provjere. Potom se dodaju i djelovi od plastike i žice kako bi se maketa mogla pokretati i emitirati autentičan zvuk.
Märklin ide punom parom naprijed
„Vlakovi tvrtke Märklin sve su detaljniji i složeniji“, kaže Florian Sieber. „Danas radimo lokomotive sa 300 različitih djelova, s elektronskim komponentama, složenim mehanizmima i sustavom za transmisiju“, dodaje on. Budući da je proces toliko složen, gotovo svi djelovi se moraju napraviti za svaku lokomotivu posebice. To je još jedan razlog za visoku cijenu ovih vlakića. Konstrukcija nove lokomotive može trajati oko dvije godine i stajati i do 900.000 eura.
Vlakići vrijedni 900.000 eura 0,,17282965_401,00
Florian Sieber
Ova tvrtka svake godine razvije oko dvadesetak novih proizvoda i u njih investira oko osam milijuna eura. Istodobno, tržište vlakića na globalnoj razini vrijedno je oko 900 milijuna eura, procjenjuju stručnjaci. Märklin želi osvojiti još više mušterija – već su u planu malo jeftiniji modeli, namjenjeni djeci, a tvrtka planira pridobiti i inozemna tržišta, prije svega istočnu Europu, Rusiju i Ameriku. To ne bi trebalo biti teško jer kompanija Märklin već ima svoje ljubitelje po cijelom svijetu.
/ovo je objavljeno krajem prošle godine na DW/
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 6144
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.