Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SmileAir

Go down

SmileAir Empty SmileAir

Postaj by Tomek on sub 5 sij 2019 - 22:17

U Hrvatskoj se formira nova avio-kompanija

Kako saznajemo, u Hrvatskoj je u toku formiranje nove avio kompanije pod nazivom SmileAir.

Nino Borić, već više od 30 godina radi u zrakoplovstvu, vlasnik je kompanije AvioNova (članica ISTAT-a) sa sjedištem u Floridi preko koje je prodao avione nizu kompanija među kojima i Darwinu, dva širokotrupca United Airwaisu, Aurora Airwaysu, također je nabavio i sva tri Turboleta L410, tri Fokkera F-100 i prvi A320 za Trade Air. Više godina radio je na direktorskim mjestima u operativi avio kompanija. Uz njega u projektu su Bernard Lukač, pilot sa 30 godišnjim stažem i biši instruktor u Croatia Airlinesu, posljednjih 8 godina inspektor u CCAA, te Krunoslav Đumlija, pilot sa 15 godišnjim stažem i bivši inspektor u CCAA.

Kompanija kani krenuti sa operacijama sa Embraerima E-190 u konfiguraciji sa 100 mjesta, a u kasnijoj fazi kani nabaviti A321 u konfiguraciji sa 214 mjesta, dugoročno kani nabaviti i A330. U tri godine od pokretanja kompanija planira imati flotu od pet aviona. Planirani početak letova je proljeće 2020. godine. SmileAir smatra da je E-190 idealan avion za cjelogodišnje operiranje, dok bi A321 koristili za sezonske letove.
Planirana šema bojenja

Kompanija će se baviti ACMI i wet lease businessom, redovnim charterima i leisure linijama, te ad hoc charterima, i kane pokriti letove prema Europi, Bliskom Istoku, Africi i Islandu. Kompanija kani i iznajmljivati posade kompanijama koje su kratke sa posadama (a što je krucijalni problem današnjice), te dump lease u kojem se iznajmljuje posada, avion, održavanje i osiguranje, ali ne i kabinsko osoblje, a avion se iznajmljuje po satu.

Nino Borić mi je izjavio da im je glavni cilj preuzeti dio leisure tržišta na Jadranu kojeg u top sezoni 82% drže stranci. Naglašava kako Bugarska ima preko 60 aviona u 10 kompanija, od kojih dobar dio radi charter i leisure. Grčka pak ima 107 aviona u 12 kompanija. U Hrvatskoj lete tek dvije kompanije sa 16 aviona.

Borić mi je jasno rekao da neće riskirati, da će krenuti sa manjim kapacitetima, a potom generički rasti. Naglašava da kani aplicirati na silna sredstva koja Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice daju za udružen oglašavanje u zračnom prometu, kao i da ima kontakte sa brojnim turističkim organizacijama i hotelijerima koji će sudjelovati u projektu. Linije koje će pokretati punit će se od strane hotelijera i turoperatora, a preostali dio aviona prodavat će na slobodnom tržištu. No, jedna velika prednost ove kompanije spram ostalih je da će linije operirati kao cjelogodišnje, tj. model sa kojim će nastupiti prema turističkim organizacijama će biti cjelogodišnjeg letenja, a što će puniti kapacitete hotela i u predsezoni, postsezoni, ali i izvan sezone. Za isto već ima razrađen model financiranja.

https://tangosix.rs/2019/04/01/ekskluzi ... kompanija/

Tomek
Moderator
Moderator

Broj postova : 442
Lokacija : Zagreb
Registration date : 07.04.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.