Vojna vozila
4 posters
Vojna vozila
Iako je prošlo dvadesetak godina, sjećanja na vojna vozila, pogotovo ako je bila riječ o izravnom kontaktu, u konačnici, bez obzira na slavni završetak priče, nisu posebno ugodna. Kako bilo, povezana su s vremenima stradanja, rušenja i gubitka dragih osoba. No, povijest je dugačka i bilježi vojna vozila razne složenosti, namjene i izvedbe. Pokušajmo ovdje dati prikaz takvih vozila, onih koje smo osobno vidjeli i zabilježili (prenašanje slika s neta, osim ako se ne radi o nečemu zaista posebno rijetkom, teško nalazivom i posebnom, nije neka fora – to, uz malo strpljenja, možemo naći svi).
Započinjem s jednim kultnim mjestom iz naše novije povijesti – Čavoglavama i tamošnjim spomenikom na, nažalost, stradanjima i krvlju izborenoj državnosti, tenkom. Nisu se baš potrudili skockati ga, sukladno značenju (možda u međuvremenu jesu?).
Rekli vi što hoćete o bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, nije to u potpunosti bez veze. Prebacit ću vas našim bratskim susjedima (da nemamo međusobnih nesuglasica i podbadanja bilo bi dosadno) Slovencima, u park slovenske samosvojnosti u Velenju. Između ostalog izložen je i tenk Sherman M4A3E4, jedan od onih koje su nam Ameri donirali kao prevenciju i odvraćanje sukoba s istočnim blokom.
Bili smo u Sloveniji, idemo u Bosnu. U Sarajevu uz Zemaljski muzej je i Povijesni muzej, pod ničijim patronatom, i izdržava se sam, pa tako i izgleda. U njemu je kafić Tito (posjeta drugom prilikom) a u parku pored njega propadajuća zbirka vojnog oruđa. Naziv teme je Vojna vozila ali nisam odredio da su motorna odn. samohodna (iako je u smjeru nizbrdo mnogo toga samohodno), pa topove tretirajmo kao priključna vozila.
Teški njemački pješadijski top SIG 33 iz 1938. Kalibar 149,1 mm, brzina zrna 240 m/s, domet 4700 m.
Protuavionski top Škoda iz 1937. Kalibar 75 mm, brzina zrna 750 m/s, domet do 6000 m.
Američki laki tenk M3/M5 Stuart. Top 37 mm + 3 mitraljeza 7,62 mm. Oklop 13-51 mm, masa tenka 12,3 t. Motor 250 KS, najveća brzina 58 km/h, radijus 120 km. Posada 4 člana
I konačno nešto na tračnicama. Oklopljena lokomotiva (valjda) s priključkom za uništavanje pruge.
Dok vi čeprkate po svojim fotoarhivama ja ću pročeprkati po svojoj. Ima toga…
Započinjem s jednim kultnim mjestom iz naše novije povijesti – Čavoglavama i tamošnjim spomenikom na, nažalost, stradanjima i krvlju izborenoj državnosti, tenkom. Nisu se baš potrudili skockati ga, sukladno značenju (možda u međuvremenu jesu?).
Rekli vi što hoćete o bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, nije to u potpunosti bez veze. Prebacit ću vas našim bratskim susjedima (da nemamo međusobnih nesuglasica i podbadanja bilo bi dosadno) Slovencima, u park slovenske samosvojnosti u Velenju. Između ostalog izložen je i tenk Sherman M4A3E4, jedan od onih koje su nam Ameri donirali kao prevenciju i odvraćanje sukoba s istočnim blokom.
Bili smo u Sloveniji, idemo u Bosnu. U Sarajevu uz Zemaljski muzej je i Povijesni muzej, pod ničijim patronatom, i izdržava se sam, pa tako i izgleda. U njemu je kafić Tito (posjeta drugom prilikom) a u parku pored njega propadajuća zbirka vojnog oruđa. Naziv teme je Vojna vozila ali nisam odredio da su motorna odn. samohodna (iako je u smjeru nizbrdo mnogo toga samohodno), pa topove tretirajmo kao priključna vozila.
Teški njemački pješadijski top SIG 33 iz 1938. Kalibar 149,1 mm, brzina zrna 240 m/s, domet 4700 m.
Protuavionski top Škoda iz 1937. Kalibar 75 mm, brzina zrna 750 m/s, domet do 6000 m.
Američki laki tenk M3/M5 Stuart. Top 37 mm + 3 mitraljeza 7,62 mm. Oklop 13-51 mm, masa tenka 12,3 t. Motor 250 KS, najveća brzina 58 km/h, radijus 120 km. Posada 4 člana
I konačno nešto na tračnicama. Oklopljena lokomotiva (valjda) s priključkom za uništavanje pruge.
Dok vi čeprkate po svojim fotoarhivama ja ću pročeprkati po svojoj. Ima toga…
Registration date : 14.05.2008
borna likes this post
Re: Vojna vozila
Stari, dobri Sherman. Imali smo jednoga u kasarni (uz njega je išao i zastavnik I. klase koji ga je jedini znao voziti) i služio je kao nastavno srectvo za TO (taktičku obuku). To je ono kad te nabiju u rov za stojeći stav s bocom vode koja glumi Molotova, onda tenk pregrmi preko tebe, a ti izroniš iz rupe i hitneš bocu na tenk. Poslije ideš promijeniti gaće...
- Broj postova : 11615
Registration date : 17.03.2008
gaspa and borna like this post
Mi imali isto jednog, al skroz nepokretnog. Štajaznam, taj je valjda glumio opasnost ili upotpunjavao autentičnost poligona.
Iznutra je bil iznenađujuće prostran i bijel ko ambulanta.
Iznutra je bil iznenađujuće prostran i bijel ko ambulanta.
besposlenpop- Broj postova : 1557
Registration date : 18.06.2021
Meni ni jedan tenk nije iznutra iznenađujući prostranbesposlenpop je napisao/la:Iznutra je bil iznenađujuće prostran i bijel ko ambulanta.
kriticar and besposlenpop like this post
Prostrano, ha? Vidiš što čini bijela boja. Ili su mu izvadili što se dalo izvaditi?
Kod mene u Trebinju su bile samohotke. Za posade su birani sve sami kršni momci od metar i žilet i do 60 kg. Da dožive unutrašnjost prostranu. Jedino je vodnik Vaso bio nekako povisok, on se valjda unutra složio kao mijeh od armoniku. Ja sa svojim tada početnim opsegom struka od 132+ cm ni kroz ulazni otvor na kupoli ne bih prošao. S podmornicom bi vjerojatno bilo isto.
Kod mene u Trebinju su bile samohotke. Za posade su birani sve sami kršni momci od metar i žilet i do 60 kg. Da dožive unutrašnjost prostranu. Jedino je vodnik Vaso bio nekako povisok, on se valjda unutra složio kao mijeh od armoniku. Ja sa svojim tada početnim opsegom struka od 132+ cm ni kroz ulazni otvor na kupoli ne bih prošao. S podmornicom bi vjerojatno bilo isto.
Pfaff and borna like this post
Pa sad, ne sjećam se detalja, al nije ih ni puno bilo.gaspa je napisao/la:Prostrano, ha? Vidiš što čini bijela boja. Ili su mu izvadili što se dalo izvaditi?
...
Upravljačke pedale i ručke, topče bez većine onih ručica i stršećih dijelova i to je uglavnom sve. Još me začudilo da su zupčanici kupole (i zagonski i pogonski) skroz otvoreni.
Mogel sam stajati uspravno s glavom i ramenima u kupoli.
besposlenpop- Broj postova : 1557
Registration date : 18.06.2021
Bilo je to godineee
devetsto i tre-e-e-ćeeee...
To je bilo, ali s time smo se već ispuhali. Ovo drugo, što sam izvukao iz slikohrane, je bilo ljeta gospodnjeg 2015, točnije 4. kolovoza. Naša država s ponosom je prikazala što sve ima od resursa za obranu svojih interesa te života, zdravlja i imovine svekolikog joj pučanstva. Od sveg prikazanog napravio sam neki uži izbor, usmjeren na vojna vozila. To znači da sam preskočio modnu reviju uniformi, defiliranje zastava, jake snage MUP-a, vatrogasce, specijalce prerušene u grmove, morloke i yetije (to možda jednom u temi o fašniku ili danu vještica) i zadržao se na vozilima, vučnim i priključnim.
Neću vas daviti pričom (a pravi je razlog što se, bez dopunskog istraživanja, ne mogu razmetati podacima o tipovima i karakteristikama vozila i oruđa) već samo slikama. Krenimo...
Nakon ovih normalnocestovnih vozila počinju se pojavljivati veća, robustnija, zastrašujućeg izgleda
Pa, u ovom ranjenik ima šanse preživjeti tijekom evakuacije s borbene linije
Čini se da je osigurana i satelitska televizija
Valja i vojsci preko rijeke
Hm? Ovaj nordijac pomiče kontejnere.
Bi'će još.
devetsto i tre-e-e-ćeeee...
To je bilo, ali s time smo se već ispuhali. Ovo drugo, što sam izvukao iz slikohrane, je bilo ljeta gospodnjeg 2015, točnije 4. kolovoza. Naša država s ponosom je prikazala što sve ima od resursa za obranu svojih interesa te života, zdravlja i imovine svekolikog joj pučanstva. Od sveg prikazanog napravio sam neki uži izbor, usmjeren na vojna vozila. To znači da sam preskočio modnu reviju uniformi, defiliranje zastava, jake snage MUP-a, vatrogasce, specijalce prerušene u grmove, morloke i yetije (to možda jednom u temi o fašniku ili danu vještica) i zadržao se na vozilima, vučnim i priključnim.
Neću vas daviti pričom (a pravi je razlog što se, bez dopunskog istraživanja, ne mogu razmetati podacima o tipovima i karakteristikama vozila i oruđa) već samo slikama. Krenimo...
Nakon ovih normalnocestovnih vozila počinju se pojavljivati veća, robustnija, zastrašujućeg izgleda
Pa, u ovom ranjenik ima šanse preživjeti tijekom evakuacije s borbene linije
Čini se da je osigurana i satelitska televizija
Valja i vojsci preko rijeke
Hm? Ovaj nordijac pomiče kontejnere.
Bi'će još.
borna likes this post
Prizor kao iz muzeja, s voštanim lutkama
Fapčad. Tko bi rekao što se krije ispod one harmonika nadgradnje kad se navuče preko cijevi?
Suvremena tri kralja? U novije doba ionako se u tim krajevima u pohode više ne ide na devama nego u ovkvim ili sličnim vozilima.
Ljukavo preokrenuta cijev nad lafete, da ne strši
Vrlo visokopodni M.A.N.
Pfaff and borna like this post
Poželjno je bar dva puta provjeriti da u cevki nije ništa (za)ostalogaspa je napisao/la:Ljukavo preokrenuta cijev nad lafete, da ne strši
U onom trenutku naš ponos, njemačka samohodna haubica 155 mm PzH 2000 koju su razvile Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall. Kad ti ponestane lokomotiva za poizvodnju pređeš na ovako što.
I na kraju… papamobil. Pardon – Kolindamobil.
Pfaff, borna and besposlenpop like this post
Nije Krauss-Maffei prestal proizvodit lokomotive, nego je postal Siemens i proizvodi Vectrone.
ICE-3M- Broj postova : 901
Registration date : 18.10.2011
borna likes this post