Splitsko okružje
+12
kriticar
gti150
Narcis
ikar
andrej
portos
maky
markost
2062 036
Pfaff
gaspa
tram4
16 posters
Stranica 1 / 5.
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Splitsko okružje
Ovo je moja prva reportaža, ljetovao sam na Splitskom arhipelagu, pa evo slika posebice trajekata:
1. Dio
Najprije na Hvar i to iz Drvenika sa Stonom. Kad sam došao Laslovo je stajao privezan sa otvorenom rampom, čim je došao Ston, Laslovo je prazan otišao nekamo na jug, možda u Ploče:hm:
Evo i slike, tu Laslovo kreće nekamo a ispred njega se vidi Ston koji dolazi iz Sućurca:

Ovdje Ston pristaje i otvara rampu:

Trajekt Ston:

I krećemo iz Drvenika za Sućuraj, na putu se križamo sa trajektom Dominče:

Jedan lijepi zalazak sunca sa trajekta:

Nakon iskrcaja u Sućurju, vožnja autom 67 kilometara do Starog Grada, po reli cesti, uskoj,lošoj, sa mnogo zavoja,uzbrdica,provalija.......
Na sreću došao sam živ i zdrav do Staroga Grada, gdje sam nekoliko dana boravio, i jasno slikao trajekte
Malo slika sa barke, ovo je Istra u punoj brzini na liniji Split- Stari Grad:

a ovo je pak Tin Ujević malo iz daljega, također na liniji Split-Stari Grad:

također je uhaćen Ivan Zajc na relaciji Split-Stari Grad-Pescara

a nešto kasnije je prošla i tako zvana "potapalica" ili "tsunami", Pescara Jet kompanije SNAV, prije je tuda prolazila puno brže, ali zbog dizanja jako velikih valova vlasnici kuća u okolnim uvalama Starogratskog zaljeva su se žalili lučkoj kapetaniji, jer su ima valovi svakodnevno zaljevali podrume i sve nosili pred sobom, zbog toga tuda prolazi relativno sporo, ako prođe u punoj brzini, bolje da joj niste na putu, prije dok je ovdje jurila su se čak trajekti okretali pramcem na valove

Nakon što sam došao na čvrsto tlo, zaputio sam se u trajektnu luku Stari Grad, gdje sam opet malo fotkao, najprije sam slikao potapalicu kako pristaje:

zatim Tina Ujevića:

jedna iz bližega:

i zatim je na red došla Istra, slikana sa svih mogućih kuteva:

Evo ga to je to, ali ovo je samo kraj prvog dijela, sutra ću postati drugi dio, eto nadam se da vam se sviđa i da sam opravdano otvorio novu temu.
1. Dio
Najprije na Hvar i to iz Drvenika sa Stonom. Kad sam došao Laslovo je stajao privezan sa otvorenom rampom, čim je došao Ston, Laslovo je prazan otišao nekamo na jug, možda u Ploče:hm:
Evo i slike, tu Laslovo kreće nekamo a ispred njega se vidi Ston koji dolazi iz Sućurca:

Ovdje Ston pristaje i otvara rampu:

Trajekt Ston:

I krećemo iz Drvenika za Sućuraj, na putu se križamo sa trajektom Dominče:

Jedan lijepi zalazak sunca sa trajekta:

Nakon iskrcaja u Sućurju, vožnja autom 67 kilometara do Starog Grada, po reli cesti, uskoj,lošoj, sa mnogo zavoja,uzbrdica,provalija.......
Na sreću došao sam živ i zdrav do Staroga Grada, gdje sam nekoliko dana boravio, i jasno slikao trajekte

Malo slika sa barke, ovo je Istra u punoj brzini na liniji Split- Stari Grad:

a ovo je pak Tin Ujević malo iz daljega, također na liniji Split-Stari Grad:

također je uhaćen Ivan Zajc na relaciji Split-Stari Grad-Pescara

a nešto kasnije je prošla i tako zvana "potapalica" ili "tsunami", Pescara Jet kompanije SNAV, prije je tuda prolazila puno brže, ali zbog dizanja jako velikih valova vlasnici kuća u okolnim uvalama Starogratskog zaljeva su se žalili lučkoj kapetaniji, jer su ima valovi svakodnevno zaljevali podrume i sve nosili pred sobom, zbog toga tuda prolazi relativno sporo, ako prođe u punoj brzini, bolje da joj niste na putu, prije dok je ovdje jurila su se čak trajekti okretali pramcem na valove

Nakon što sam došao na čvrsto tlo, zaputio sam se u trajektnu luku Stari Grad, gdje sam opet malo fotkao, najprije sam slikao potapalicu kako pristaje:

zatim Tina Ujevića:

jedna iz bližega:

i zatim je na red došla Istra, slikana sa svih mogućih kuteva:

Evo ga to je to, ali ovo je samo kraj prvog dijela, sutra ću postati drugi dio, eto nadam se da vam se sviđa i da sam opravdano otvorio novu temu.

tram4- Broj postova : 27
Registration date : 13.08.2008
Re: Splitsko okružje
Dobra je, dobratram4 je napisao/la:... eto nadam se da vam se sviđa i da sam opravdano otvorio novu temu.

Registration date : 14.05.2008
Naravno da mi se sviđa! Odlična reportaža!tram4 je napisao/la:Ovo je moja prva reportaža, ljetovao sam na Splitskom arhipelagu, pa evo slika posebice trajekata...
... eto nadam se da vam se sviđa i da sam opravdano otvorio novu temu.
Da ne govorim kako si mi pobudijo nježne uspomene na najljepše razdoblje kad smo svake godine ljetovali u Vrboskoj... Kad se sjetim iskrcaja u Sućurju i odmah te zapahne miris borova i lavande, a čvrčci se deru... Onda kod Godinja sretneš neregistrirani TAM od poljoprivredne zadruge

Primjedba: Nije iz svih kutova - fali slika iz zrakatram4 je napisao/la:i zatim je na red došla Istra, slikana sa svih mogućih kuteva

Pfaff- Administrator
- Broj postova : 10778
Registration date : 17.03.2008
Ako ćemo sitničariti - fali i od ispod (podvodnom kamerom)Pero je napisao/la:Primjedba: Nije iz svih kutova - fali slika iz zraka

A ajmo još sitničaritgaspa je napisao/la:Ako ćemo sitničariti - fali i od ispod (podvodnom kamerom)Pero je napisao/la:Primjedba: Nije iz svih kutova - fali slika iz zraka

Gost- Gost
thomcro je napisao/la:A ajmo još sitničaritgaspa je napisao/la:Ako ćemo sitničariti - fali i od ispod (podvodnom kamerom)Pero je napisao/la:Primjedba: Nije iz svih kutova - fali slika iz zraka... bronhoskopom (ono čime drotovi špijaju bad boy's-e) unutrašnjost.

Gle, ubit ćemo čovjeka u pojam već na prvoj reportaži!
Tram4, ne obaziri se ti previše na nas, mi smo ti takvi veseljaci ...
:tease: :angel:
Tram4, ne obaziri se ti previše na nas, mi smo ti takvi veseljaci ...

Samo ti postaj i ostatak fotki. Nedaj da te pokoleba naša interna zafrkancijatram4 je napisao/la:... aj dobro da vam se sviđa danas navečer drugi dio. :mig:

EDIT:
Pa jesi me pretek'o! Ajd da je netko i od mene brži

Zadnja promjena: thomcro; čet 21 kol 2008 - 13:11; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Ma tak treba, sve ok.
, hm nekak mi fali onaj smajlić kaj se valja od smijeha. 
Zafrkancije nikad ne škodi. :tease:

Zafrkancije nikad ne škodi. :tease:
Koji? Ovajtram4 je napisao/la:Ma tak treba, sve ok., hm nekak mi fali onaj smajlić kaj se valja od smijeha.

Gost- Gost
thomcro je napisao/la:Koji? Ovajtram4 je napisao/la:Ma tak treba, sve ok., hm nekak mi fali onaj smajlić kaj se valja od smijeha.
?
aha, nisam ga ni skužio,

Ništa , moram sada ići, pozdrav.
Zadnja promjena: tram4; čet 21 kol 2008 - 13:15; ukupno mijenjano 1 put.
Tvoja škola, thomcro, tvoja škola...thomcro je napisao/la:Pa jesi me pretek'o! Ajd da je netko i od mene brži![]()
!

2. dio
Nakon nekoliko dana, iz Staroga Grada sam se zaputio u Milnu, nekoliko puta je prošla Karolina, ali je nisam uspio kvalitetnije fotografirati. Nakon Milne barkom nastavljam prema Rogaču na Šolti, gdje sam slikao veterana jadrolinije legendu Lastovo:

Da vas malo provedem kroz trajekt, ovo je garaža za vozila:

Penjem se na trajekt, i ulazim u jedan od hodnika:

Ulazim u vrata sa lijeve strane u tom hodniku, i dolazim u restoran ili dnevni boravak, kak se već zove:

ovo je salon:

ovo je poprečni hodnih na pramcu Lastova, ove stepenice s lijeve strane vode na zapovijedni most:

i tak malo se ja šećem po brodu:

Spustio sam se u garažu vozila, i nikako da nađem vrata za strojarnicu lastova, možda sam predugo udisao ispušne plinove,pa nisam spazio ali, nema vrata,postavlaj se pitanje dal Lastovo ima motor?
Nakon davljenja s plinovima u garaži izašao sam na svjež zrak, usput evo nekoliko slika izvana:

Ovo su vanjske komande, za lakše manevriranje u luci:

i pogled na dignutu rampu i uređaje za vezanje broda:

Nisam se uspio ni nadisati zraka, kad brzo Lastovo već pristaje u Splitsku luku:

Okrenuo se na krmu, i počeo iskrcavati aute:

Tu čeka Split 1700 na ukrcaj:

Sram bilo talijane, ne štede gorivo, ostavili su trajekt u leru, hm ko zna ,možda se boje, jer ako ga ugase, možda neće upaliti
A Valun ovu godinu ljenčari, on se fino sunča na rivi i gleda zgodne talijanke

Tu je i Adriana.

Tin Ujević čeka ukrcaj:

Dok sam ja šarao po trajektnoj luci, došao je Pero:

Dosta je bilo Pere, ima tu i drugih:
Opet Valun na spavanju samo slikan s krme:

Kupujem kartu za katamaran nazad za Rogač, dok čekam ukrcaj, malo sam poslikao ostale:

Ukrcavam se na katamaran split-toursa, mislim da se zove Komiža, ovo mu je motor:

Iz katamarana sam slikao Karolinu:

I biježim iz Splita za Rogač, pa barkom nazad za Stari Grad. Eto to je to, sutra nastavak.:mig:
Nakon nekoliko dana, iz Staroga Grada sam se zaputio u Milnu, nekoliko puta je prošla Karolina, ali je nisam uspio kvalitetnije fotografirati. Nakon Milne barkom nastavljam prema Rogaču na Šolti, gdje sam slikao veterana jadrolinije legendu Lastovo:

Da vas malo provedem kroz trajekt, ovo je garaža za vozila:

Penjem se na trajekt, i ulazim u jedan od hodnika:

Ulazim u vrata sa lijeve strane u tom hodniku, i dolazim u restoran ili dnevni boravak, kak se već zove:

ovo je salon:

ovo je poprečni hodnih na pramcu Lastova, ove stepenice s lijeve strane vode na zapovijedni most:

i tak malo se ja šećem po brodu:

Spustio sam se u garažu vozila, i nikako da nađem vrata za strojarnicu lastova, možda sam predugo udisao ispušne plinove,pa nisam spazio ali, nema vrata,postavlaj se pitanje dal Lastovo ima motor?

Nakon davljenja s plinovima u garaži izašao sam na svjež zrak, usput evo nekoliko slika izvana:

Ovo su vanjske komande, za lakše manevriranje u luci:

i pogled na dignutu rampu i uređaje za vezanje broda:

Nisam se uspio ni nadisati zraka, kad brzo Lastovo već pristaje u Splitsku luku:

Tu čeka Split 1700 na ukrcaj:

Sram bilo talijane, ne štede gorivo, ostavili su trajekt u leru, hm ko zna ,možda se boje, jer ako ga ugase, možda neće upaliti

A Valun ovu godinu ljenčari, on se fino sunča na rivi i gleda zgodne talijanke

Tu je i Adriana.

Tin Ujević čeka ukrcaj:

Dok sam ja šarao po trajektnoj luci, došao je Pero:

Dosta je bilo Pere, ima tu i drugih:
Opet Valun na spavanju samo slikan s krme:

Kupujem kartu za katamaran nazad za Rogač, dok čekam ukrcaj, malo sam poslikao ostale:

Ukrcavam se na katamaran split-toursa, mislim da se zove Komiža, ovo mu je motor:

Iz katamarana sam slikao Karolinu:

I biježim iz Splita za Rogač, pa barkom nazad za Stari Grad. Eto to je to, sutra nastavak.:mig:
Prijatelju,motor na trajektima se nikad ne gasi,jer treba nešto i proizvodit struju,a reportaža je dobra.
A za strojarnicu moraš imat slušalice na uhu,jer lako moš izgubit sluh.
2062 036- Broj postova : 254
Registration date : 29.05.2008
2062 036 je napisao/la:Prijatelju,motor na trajektima se nikad ne gasi,jer treba nešto i proizvodit struju,a reportaža je dobra.
He,vidiš o tom nisam ni razmišljao, i hvala za upozorenje za strojarnicu, nisam znao da je ipak takva buka tamo. Vidi se da nisam s mora

a inače teško da bi te netko pustio dolje jer trebaš imat ili nekog iz rodbine ili nekog prijatelja na brodu,onda možeš obilazit sve i most i strojarnicu.
I SPLIT 1700 nije talijanski nego splitski .
markost- Broj postova : 77
Registration date : 15.06.2008
Jučer sam se zaputio malo do Brača. Trajekt je bio Marjan:

Za lijene Dalmatince tu su pokretne skale:

Za sve ostale su obične:

Uvijek prvo bacim oko na shemu:

Onda je red da uđem unutra:

I napokon krećemo:

Ispred luke su se smjestila 2 cruisera:

Usporedite jednog od njih sa Ivanom Zajcom (da to je ono malo bijelo sa desne strane):

Ovaj je markost-u jučer pobjegao:

Tada sam se sjetio da bi ekskluzivno za potrebe ovog foruma trebalo fotkati najvažniji dio broda.
Pogađate?
........................
........................
........................
.......................
........................
.......................
......................
......................
Da...

Pozdrav i do čitanja!

Za lijene Dalmatince tu su pokretne skale:

Za sve ostale su obične:

Uvijek prvo bacim oko na shemu:

Onda je red da uđem unutra:

I napokon krećemo:

Ispred luke su se smjestila 2 cruisera:

Usporedite jednog od njih sa Ivanom Zajcom (da to je ono malo bijelo sa desne strane):

Ovaj je markost-u jučer pobjegao:

Tada sam se sjetio da bi ekskluzivno za potrebe ovog foruma trebalo fotkati najvažniji dio broda.
Pogađate?
........................
........................
........................
.......................
........................
.......................
......................
......................
Da...

Pozdrav i do čitanja!

maky- Broj postova : 24
Registration date : 29.02.2008
Evo jedna slika s Hrvata:
pogled u pravcu Splita:

pogled u pravcu Splita:

Lijepo i korisno da se posada trudi pristajati krmom. Krajem 80-ih posade Lastova i Ere izbjegavale su pristajati krmom pa su se automobili iskrcavali vožnjom na rikverc ili okretali unutar trajekta. Tih godina Lastovo je imalo jako bučan motor i nadaleko se čuo njegov dolazak. Često je kao pojačanje u pauzi između dolaska u Split i polaska za Velu luku i Lastovo dolazio u Supetar, kao najveći trajekt za lokalne linije u Splitskom okružju njegov je dolazak bio neprocjenjiv. Danas, kada je Lastovo 20 godina stariji ipak pristaje i krmom, što je dokaz da se može kada se hoće (mora).tram4 je napisao/la:
https://i.servimg.com/u/f56/12/86/93/81/dsc02215.jpg
Mislim da je to samo djelomično instinito:2062 036 je napisao/la:Prijatelju,motor na trajektima se nikad ne gasi,jer treba nešto i proizvodit struju.
1. neki trajekti imaju više motora za plov, dakle ne rade baš svi u luci, neki se i gase dok trajekt boravi u luci.
2. neki trajekti imaju agregate za proizvodnju struje pa gase također motore u luci.
3. trajekti koji noće u luci također ugase motore a za rasvjetu i ponovno paljenje motora koriste akumulatore.
Zadnja promjena: portos; ned 24 kol 2008 - 16:19; ukupno mijenjano 1 put.

portos- Moderator
- Broj postova : 575
Registration date : 14.06.2008
LASTOVO nikad prije nije pristaja krmom jer nije ima pramčani motor.Posli su mu ga ugradili kad je obnavljan i od onda pristaje i sa krmom.Šta se tiče buke motora nikad nije bija bučan motor nego hidraulika koja se pali prije pristajanja za spuštanje rampe i natezanje cime.
markost- Broj postova : 77
Registration date : 15.06.2008
Malo sam se krivo izrazio,u strojarnici postoje pomoćni motori koji proizvode struju,a na nekim brodovima se glavni stroj rjeđe gasi jer koriste teška goriva kojima je potrebno (ja mislim više vremena za zagrijavanje),a na Lastovo su prije par godina ugradili takozvane bow-thruster-e na provu,tako da sad može bez problema pristajat,a i rampe su zamjenjene.(ovo je ono šta ja znam,inače mi ovo nije baš u struci)
2062 036 je napisao/la:Evo jedna slika s Hrvata:
pogled u pravcu Splita:
https://2img.net/r/ihimizer/img362/8919/dscn0330uy0.jpg]
Fenomenalna slika, svaka čast.

Kad smo se već dotakli Lastova evo jedna slika:

Slika je nešto slabija zbog folija koje su spuštene uz prozore mosta.

2062 036 je napisao/la:Kad smo se već dotakli Lastova evo jedna slika:
https://2img.net/r/ihimizer/img179/1050/dscn0357ja2.jpg
Iz kojeg je to trajekta slikano, pretpostavljam nekog puno većeg od lastova vidim da je s vrlo velike visine slikano.
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 1 / 5.