Neprometni Osijek
4 posters
Stranica 1 / 1.
Neprometni Osijek
Što je pak sad to – neprometni? Pa, obzirom da sam o autobusima, brodovima, tramvajima i vlakovima u Osijeku pisao u drugim, zasebnim temama, za potpuni prikaz (kako bi se Narcis i drugi zaista što bolje snašli) htio bih se osvrnuti i na dio koji nema veze s prometom i koji nisam htio miješati sa strogo prometnim temama.
Osijek sam prvi put posjetio i upoznao relativno kasno, u svojim dobrano zrelim godinama, kao zadnji od većih hrvatskih gradova. I odmah me je očarao – svojim ljudima, svojim govorom, svojom dušom. Posebno me oduševila arhitektura i stoga ga smatram jednim od najljepših hrvatskih gradova. Nisu to velebne palače kao u Zagrebu (ali isto tako ni u Zagrebu nisu tako velebne kao u Beču), ali su u toj svojoj maloj veličini prelijepe. Zapanjuje i tolika koncentracija vrijednih arhitektonski djela na relativno malom prostoru – kao da se svaki kućevlasnik i arhitekt trudio da se njegova zgrada skladno uklopi u okolinu i svojim izgledom i specifičnim detaljima doprinese sveukupnom ugođaju, skladu i ljepoti cjeline. No, o tom će vam više reći slike.
Položaj Osijeka već ste vidjeli na kartama u temama o tramvaju i željeznici, pa stoga ovdje samo još jedan opći pregled.
Najstariji dio grada je Tvrđa
Tvrđa je bila opasana masivnim zidovima i bastionima od kojih je sačuvan samo sjeveroistočni dio i Vodena vrata
Središnje mjesto je trg Sv. Trojstva sa zavjetnim stupom koji se obnavlja već duže vrijeme pa stoga nije ni uslikan. Ali, zato imamo zgradu glavne straže iza koje proviruje župna crkva sv. Mihaela.
Nekad sjemenište, danas glazbena škola
U Tvrđi ima još i ovakvih zakutaka i prolaza, poput svodova kod crkve Uzvišenja sv. Križa (čiji se zvonik vidi iza Vodenih vrata) i franjevačkog samostana
A vlada i jedan sveopći mir i idila
U novije vrijeme razvijali su se Gornj grad (zapadno od Tvrđe), Donji grad (istočno od Tvrđe) i Novi grad (južno od Tvrđe). Središte Gornjeg grada je trg Ante Starčevića
Tu je i crkva sv. Petra i Pavla koju pogrešno nazivaju osječkom katedralom jer katedrala (ili stolna crkva) ne označava veliku crkvu nego glavnu crkvu u sjedištu biskupije (biskupskom stolu), a to je Đakovo.
Pogledajte vi ovu nprozračnost zvonika. Pogledajte ljestve kojima se uspinje zvonikom.
Zgrada županijske skupštine
Raznorazne palače
I koliko god da ih slikamo, uvijek ih je premalo, uvijek još poneka fali (HNK, pošta,...).
Iako se meni osobno ne dopada, arhitekti kino Uraniu smatraju vrhunskim djelom secesije
A malo izvan gradskog središta dočekuje nas smirenost uličica i obiteljskih kuća
Nove zgrade nisu rugobe već prate stil grada
Kombinacija novog i starog (teološki fakultet i Evanđeoska crkva)
Suživot i na groblju – katolička i pravoslavna kapelica na donjogradskom groblju
Dravska obala najljepše je uređena obala u Hrvatskoj a možda i šire. Gotovo cijela je pretvorena u šetnicu na obje strane obale
A spaja ih graciozni pješački most
Eto toliko od mene o Osijeku. Turistička zajednica osmislila je dovoljnu količinu kvalitetnog promidžbenog materijala raspoloživog u hotelima i na info točkama tako da za posjetitelje zaista nema zime.
Osijek sam prvi put posjetio i upoznao relativno kasno, u svojim dobrano zrelim godinama, kao zadnji od većih hrvatskih gradova. I odmah me je očarao – svojim ljudima, svojim govorom, svojom dušom. Posebno me oduševila arhitektura i stoga ga smatram jednim od najljepših hrvatskih gradova. Nisu to velebne palače kao u Zagrebu (ali isto tako ni u Zagrebu nisu tako velebne kao u Beču), ali su u toj svojoj maloj veličini prelijepe. Zapanjuje i tolika koncentracija vrijednih arhitektonski djela na relativno malom prostoru – kao da se svaki kućevlasnik i arhitekt trudio da se njegova zgrada skladno uklopi u okolinu i svojim izgledom i specifičnim detaljima doprinese sveukupnom ugođaju, skladu i ljepoti cjeline. No, o tom će vam više reći slike.
Položaj Osijeka već ste vidjeli na kartama u temama o tramvaju i željeznici, pa stoga ovdje samo još jedan opći pregled.
Najstariji dio grada je Tvrđa
Tvrđa je bila opasana masivnim zidovima i bastionima od kojih je sačuvan samo sjeveroistočni dio i Vodena vrata
Središnje mjesto je trg Sv. Trojstva sa zavjetnim stupom koji se obnavlja već duže vrijeme pa stoga nije ni uslikan. Ali, zato imamo zgradu glavne straže iza koje proviruje župna crkva sv. Mihaela.
Nekad sjemenište, danas glazbena škola
U Tvrđi ima još i ovakvih zakutaka i prolaza, poput svodova kod crkve Uzvišenja sv. Križa (čiji se zvonik vidi iza Vodenih vrata) i franjevačkog samostana
A vlada i jedan sveopći mir i idila
U novije vrijeme razvijali su se Gornj grad (zapadno od Tvrđe), Donji grad (istočno od Tvrđe) i Novi grad (južno od Tvrđe). Središte Gornjeg grada je trg Ante Starčevića
Tu je i crkva sv. Petra i Pavla koju pogrešno nazivaju osječkom katedralom jer katedrala (ili stolna crkva) ne označava veliku crkvu nego glavnu crkvu u sjedištu biskupije (biskupskom stolu), a to je Đakovo.
Pogledajte vi ovu nprozračnost zvonika. Pogledajte ljestve kojima se uspinje zvonikom.
Zgrada županijske skupštine
Raznorazne palače
I koliko god da ih slikamo, uvijek ih je premalo, uvijek još poneka fali (HNK, pošta,...).
Iako se meni osobno ne dopada, arhitekti kino Uraniu smatraju vrhunskim djelom secesije
A malo izvan gradskog središta dočekuje nas smirenost uličica i obiteljskih kuća
Nove zgrade nisu rugobe već prate stil grada
Kombinacija novog i starog (teološki fakultet i Evanđeoska crkva)
Suživot i na groblju – katolička i pravoslavna kapelica na donjogradskom groblju
Dravska obala najljepše je uređena obala u Hrvatskoj a možda i šire. Gotovo cijela je pretvorena u šetnicu na obje strane obale
A spaja ih graciozni pješački most
Eto toliko od mene o Osijeku. Turistička zajednica osmislila je dovoljnu količinu kvalitetnog promidžbenog materijala raspoloživog u hotelima i na info točkama tako da za posjetitelje zaista nema zime.
Registration date : 14.05.2008
Re: Neprometni Osijek
Prekrasno. Hvala!
Mali dodatak od mene: Prije WWIII je Osijek u ex Jugi bio poznat kao grad s "najviše skulptura po glavi stanovnika". Znaš li možda koliko je toga ostalo???
Mali dodatak od mene: Prije WWIII je Osijek u ex Jugi bio poznat kao grad s "najviše skulptura po glavi stanovnika". Znaš li možda koliko je toga ostalo???
Pfaff- Administrator
- Broj postova : 11491
Registration date : 17.03.2008
Pa nisam ih baš vidio previše, ali stavit ću dvije
gaspa, potpisujem svaku riječ koju si ovdje gore napisao.gaspa je napisao/la:Osijek sam prvi put posjetio i upoznao relativno kasno, u svojim dobrano zrelim godinama, kao zadnji od većih hrvatskih gradova. I odmah me je očarao – svojim ljudima, svojim govorom, svojom dušom. Posebno me oduševila arhitektura i stoga ga smatram jednim od najljepših hrvatskih gradova. Nisu to velebne palače kao u Zagrebu (ali isto tako ni u Zagrebu nisu tako velebne kao u Beču), ali su u toj svojoj maloj veličini prelijepe. Zapanjuje i tolika koncentracija vrijednih arhitektonski djela na relativno malom prostoru – kao da se svaki kućevlasnik i arhitekt trudio da se njegova zgrada skladno uklopi u okolinu i svojim izgledom i specifičnim detaljima doprinese sveukupnom ugođaju, skladu i ljepoti cjeline.
Upravo to se i meni dogodilo s Osijekom: kasno sam ga upoznao, ali sam se trenutno oduševio s njime ... oduševljenje koje ni danas niti malo ne popušta. To je zaista prekrasan grad, a ti si to svojim sjajnim fotkama svima nama vrhunski dočarao !
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Mali ispravak, osječka katedrala to uistinu i jest, od ove godine!
Inače, svaka čast na odličnom putopisu! Zbilja mi je zanimljivo promatrati kako netko opisuje moj grad, i moram priznati da je u ovom slučaju posao vrhunski odrađen.
Inače, svaka čast na odličnom putopisu! Zbilja mi je zanimljivo promatrati kako netko opisuje moj grad, i moram priznati da je u ovom slučaju posao vrhunski odrađen.
Marko28- Broj postova : 5
Registration date : 29.09.2008
Zapravo, da budemo potpuno točni, crkva sv. Petra i Pavla uzdignuta je na dostojanstvo konkatedrale i to prije nepuna 2 mjeseca.
Zadnja promjena: gaspa; uto 9 pro 2008 - 9:43; ukupno mijenjano 1 put.
Nemam ništa ta dodati na sve do sada napisano! Još ćemo mi tebe poslati na kakav sličan zadatak .
Gost- Gost
Similar topics
» GPP Osijek -fotke
» Tauck - Osijek
» Panturist Veolia Osijek d.d.
» GPP Osijek - Vozni red autobusa i tramvaja
» Tauck - Osijek
» Panturist Veolia Osijek d.d.
» GPP Osijek - Vozni red autobusa i tramvaja
Stranica 1 / 1.