Tramvaj u Puli
+6
Narcis
seabral
Trol_Rijeka
Edo Tijan
kobler
kiki273
10 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Tramvaj u Puli
Nakon što je Pula postala glavna luka Austro Ugarske broj stanovnika Pule naglo raste, grad se širi, a rastu i potrebe za što bržom komunikacijom i prijevozom ljudi. Godine 1897. Ministarstvo željeznica Austrije odobrilo je inžinjeru Rudolfu Urbanitzkyiu početak radova na tramvajskoj pruzi u Puli.
Tramvaj je svečano pušten u promet 24. ožujka 1904. godine, samo 6 godina nakon što je tramvaj dobio i grad Zagreb. Od samog početka tramvaj je znatno olakšao prijevoz, ali je postao i jedna od atrakcija Pule.
Nakon 1. svjetskog rata gospodarstvo u Puli poprilično zamire, a s gospodarstvom zamire i tramvaj. Zadnja tramvajska vožnja Pulom bila je 16. travnja 1934.
Ttramvaj je imao četiri vagona crvenkastožute boje s gradskim grbom na svakoj strani i već je prvi dan prodano 6.500 karata, a zarada u prva četiri mjeseca bila je 50 tisuća kruna.Danas nema vidljivih znakova da je ikada postojao.
Tramvaj je svečano pušten u promet 24. ožujka 1904. godine, samo 6 godina nakon što je tramvaj dobio i grad Zagreb. Od samog početka tramvaj je znatno olakšao prijevoz, ali je postao i jedna od atrakcija Pule.
Nakon 1. svjetskog rata gospodarstvo u Puli poprilično zamire, a s gospodarstvom zamire i tramvaj. Zadnja tramvajska vožnja Pulom bila je 16. travnja 1934.
Ttramvaj je imao četiri vagona crvenkastožute boje s gradskim grbom na svakoj strani i već je prvi dan prodano 6.500 karata, a zarada u prva četiri mjeseca bila je 50 tisuća kruna.Danas nema vidljivih znakova da je ikada postojao.
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
Još Malo
Koliko je meni poznato, po naređenju Musolinija, pulski tramvaj je demontiran i prebačen brodovima u Adis Abebu, u Etiopiju, nakon talijanskog osvajanja.
Da li netko više informiran može ovo potvrditi ili ako treba izmijeniti.
Unaprijed hvala.
Da li netko više informiran može ovo potvrditi ili ako treba izmijeniti.
Unaprijed hvala.
Edo Tijan- Broj postova : 113
Registration date : 25.08.2009
Re: Tramvaj u Puli
Adis Abeba nije nikada imala tramvaj. Za nju je planiran trolejbus koji nije nikad realiziran. Britanci su istjerali Talijane iz Etiopije već 1941. Edo Tijan možda misli na legendu o Parenzani. Njene tračnice su nakon demontaže trebale biti upotrijebljene u Africi, vjerojatno u Libiji, ali je brod potonuo u Sredozemlju. Kažem "legenda" jer su neki forumaši tvrdili da to nije točno. Na legendu sam naišao u monografiji "Srdačno vaš, Poreč".
Pulske tračnice bile su vjerojatno istrošene. Ne vjerujem da su bile upotrebljive za neki drugi grad. Osim toga, u doba ukidanja pulskog tramvaja, tramvaji su bili ukidani u čitavoj Italiji gdje se masovno uvodio jeftiniji trolejbus.
Najvjerojatnije su tračnice bile rastaljene kao staro željezo.
Pulske tračnice bile su vjerojatno istrošene. Ne vjerujem da su bile upotrebljive za neki drugi grad. Osim toga, u doba ukidanja pulskog tramvaja, tramvaji su bili ukidani u čitavoj Italiji gdje se masovno uvodio jeftiniji trolejbus.
Najvjerojatnije su tračnice bile rastaljene kao staro željezo.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Još par riječi.
Ova debata itekako ima smisla. Hvala za ove podatke za koje nisam znao.
Edo Tijan- Broj postova : 113
Registration date : 25.08.2009
Automobilska nesreća u Puli 1913. godine. U pozadini se vidi tramvaj.
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Ovo je današnja Arsenalska ulica, uz Uljanik.
Narcis- Administrator
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Tramvaj na željezničkoj stanici
Izvor: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Pula_tram_and_railway_station.jpg
Izvor: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Pula_tram_and_railway_station.jpg
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
Registration date : 14.05.2008
Jedna od rijetkih na kojima se vide tri tramvaja. Oštro oko zapazit će trećeg između 6 i 7 u pravcu željezničkog kolodvora.
Jasenko- Broj postova : 7
Registration date : 22.02.2010
Evo jedne fotografije.
Raritetna reklama za razdoblje prije WW1.
Raritetna reklama za razdoblje prije WW1.
Odlično!
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
Žeton pulskog tramvaja. Iz moje kolekcije
Iz Istarske enciklopedije
Uvijek sam se pitao kako je tramvaj savladavao onaj uspon iza pošte u Tommasinijevoj prema Giardinu. To je prilična uzbrdica, ne?
Misliš na ovu sliku sa 1. stranice iz kikijevog posta?Pfaff je napisao/la:Uvijek sam se pitao kako je tramvaj savladavao onaj uspon iza pošte u Tommasinijevoj prema Giardinu. To je prilična uzbrdica, ne?
To je Dobrilina ulica, a Tommasinijeva je na Verudi, a je, popriličan uspon ali relativno kratka dionica.
Točno. Ja sam tražio preko HT-adresara pa sam pomiješao poštu u Tommasinijevoj i onu na Danteovom trgu. Ova druga mi je trebala.Narcis je napisao/la:Misliš na ovu sliku sa 1. stranice iz kikijevog posta?Pfaff je napisao/la:Uvijek sam se pitao kako je tramvaj savladavao onaj uspon iza pošte u Tommasinijevoj prema Giardinu. To je prilična uzbrdica, ne?
https://2img.net/h/i187.photobucket.com/albums/x190/kiki273/razno/Pula_oldpostcard01.jpg
To je Dobrilina ulica, a Tommasinijeva je na Verudi, a je, popriličan uspon ali relativno kratka dionica.
Btw bit će još o pulskom tramvaju, naletio sam na "zlatan" izvor.
Njemački pretpostavljam da vam nije problem.
Red vožnje pulskog tramvaja iz 1904.
Ima i nešto starih slika, ovih dana ću otići do Pule, pa ću poslikati lokacije i usporediti sa današnjim izgledom, zatim na Stoji i u Arsenalskoj ulici (pokraj Uljanika) navodno ima dosta ostataka tramvajske infrastrukture, kao i kod željezničkog kolodvora što smo već vidjeli.
A našao sam i vodiča.
Ima i nešto starih slika, ovih dana ću otići do Pule, pa ću poslikati lokacije i usporediti sa današnjim izgledom, zatim na Stoji i u Arsenalskoj ulici (pokraj Uljanika) navodno ima dosta ostataka tramvajske infrastrukture, kao i kod željezničkog kolodvora što smo već vidjeli.
A našao sam i vodiča.
Super!!!!!!!!!!!!!!!!
A i ja sam imao dobar nos kad opet treba doći na ovaj forum
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Kako kome. Ima ih koji su učili ruski pa na njemačkom ne znaju ni kme...Narcis je napisao/la:Njemački pretpostavljam da vam nije problem.
Ono što je najsuper je da je tramvaj vozio svakih 7 minuta što je puno, puno gušće od onoga što pulski komunalni prijevoznik danas nudi. Da ne velim da je vozio i do kolodvora ter imao vezu na vlak. Danas se s takvom idejom u Puli možeš slikati...seabral je napisao/la:Ovo ti je super...
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.