Lika, izvor Une i Pastrve
+4
sali
ZlayoZg
Jean
portos
8 posters
Lika, izvor Une i Pastrve
Rijeka Una izvire u Lici
Izvor je dublji od 200m
Odmah iza izvora nalazi se slap
Nakon slapa dalje nastavlja kao potočić
Njezina voda se direktno iz izvora cijevima odvodi do stanovnika, a koristi se i za ribnjake "Malenica" u Donjoj Suvaji
Gdje kupujem svježe pastrve
Dok autom dođem do sela Zaklopca gdje imam vikendicu
Pastrve su još žive i bacakaju se u vrečici. Ovogodišnjih slika pečenih pastrva nemam ali to nipošto ne znači da ih nismo jeli već 2x ove godine
Izvor je dublji od 200m
Odmah iza izvora nalazi se slap
Nakon slapa dalje nastavlja kao potočić
Njezina voda se direktno iz izvora cijevima odvodi do stanovnika, a koristi se i za ribnjake "Malenica" u Donjoj Suvaji
Gdje kupujem svježe pastrve
Dok autom dođem do sela Zaklopca gdje imam vikendicu
Pastrve su još žive i bacakaju se u vrečici. Ovogodišnjih slika pečenih pastrva nemam ali to nipošto ne znači da ih nismo jeli već 2x ove godine
Zadnja promjena: portos; sri 5 kol 2009 - 7:41; ukupno mijenjano 1 put.
Registration date : 14.06.2008
Re: Lika, izvor Une i Pastrve
No imam ipak jednu sliku Pastrva od petka, nisu uzgojene u Lici ali vjerujte mi bile su ukusne.
Prekrasne slike sa izvora, mora da je poseban gušt ove ljetne vrućine provoditi uz izvor Une!
E, a sad, putem kući u Sinac!!! Rodno selo moje bake i djeda, poznato po izvoru Gacke - staništu valjda najviše hvaljenih pastrva u Svijetu, ribogojilištu - najvećem slatkovodnom u ex. Yugi i, da ipak ostanemo uz željeznice - najduljem željezničkom tunelu u Hrvatskoj...
E, a sad, putem kući u Sinac!!! Rodno selo moje bake i djeda, poznato po izvoru Gacke - staništu valjda najviše hvaljenih pastrva u Svijetu, ribogojilištu - najvećem slatkovodnom u ex. Yugi i, da ipak ostanemo uz željeznice - najduljem željezničkom tunelu u Hrvatskoj...
Registration date : 04.09.2008
Šta si kupovao pastrve? Pa mogao si malo zabaciti udicu i pokušati nešto uloviti.portos je napisao/la:Gdje kupujem svježe pastrve
I da,kol´ko košta kila kad si već kupovao?
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Re:Lika,izvor Une i Pastrve
Kad čovjek pogleda ove Tvoje izvrsne fotografije preljepe Une stvarno ostaje bez teksta.Gledajući i uživajući u ovom koloritu zelene boje gdje se izvor i sama Una stapa sa preljepim zelenim okolišem sjetih se pjesme Boška Marjanovića :
UNA (Boško Marjanović)
Una nije na drugoj planeti!
Otvori oči,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una - jednom viđena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!
Slika pastrve na tanjuru = umjetnost :mig:
Srdačan pozdrav !
UNA (Boško Marjanović)
Una nije na drugoj planeti!
Otvori oči,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una - jednom viđena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!
Slika pastrve na tanjuru = umjetnost :mig:
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Lijepe fotke Une, Portos.
Kakva je temperatura rijeke tamo oko izvora ? Je li ledena ?
Kakva je temperatura rijeke tamo oko izvora ? Je li ledena ?
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
35knZlayoZg je napisao/la:I da,kol´ko košta kila kad si već kupovao?
Ledeno pitkaseabral je napisao/la:Kakva je temperatura rijeke tamo oko izvora ? Je li ledena ?
I još jedna pastrva iz restorana Kalin pokraj divljih voda! Ličke su ipak ukusnije
Za 35 kuna se ić mučit i zaje*avat sa udicom i trošit vrijeme koje se može korisnije iskoristit . Npr. za ispeć te iste ribe .portos je napisao/la:35knZlayoZg je napisao/la:I da,kol´ko košta kila kad si već kupovao?
...
Gost- Gost
portos je napisao/la:Rijeka Una izvire u Lici
https://2img.net/h/i170.photobucket.com/albums/u276/portosmedex1/Split%202009/una02.jpg
Gledam....gledam .......gledam i jednostavno ne mogu,a ne uzviknuti kao stari Rimljani UNA UNA UNA
Rijeka Una uistinu je jedna i neponovljiva. Una nije uzalud dobila svoje ime. Nadjenuli su joj ga, kaže legenda, stari Rimljani, koji su, kaže dalje legenda, ugledavši prvi puta njenu živopisnu ljepotu i čuvši pjesmu njezinih slapova, jednostavno uzviknuli "Una", što bi u prijevodu s latinskog jezika značilo "jedna" ili "jedina".
Jednostavno, morao sam.........
Srdačan pozdrav !
sali- Broj postova : 1950
Registration date : 10.06.2008
Definitivno osvježavajuće fotke u ove ludo vruće dane. Zamišljam kakvo bi bilo pifce da onako utopiš cijelu gajbu unutra. Mmmmmm!
Vikendica je OK, samo mi se čini da bi pasala jedna industrijska žičana željeznica
Osobno pitanje: Si bijo sam tamo?
Vikendica je OK, samo mi se čini da bi pasala jedna industrijska žičana željeznica
Osobno pitanje: Si bijo sam tamo?
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Lijepo je to bilo za vidjet, samo mi se kolicina riba u tanjurima cini nesto smijesno malenom. Zar samo dvije ribe po covjeku?
Barney
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Jedni vikendaši imaju cjevovodom u vrt dovedenu vodu, a iz vrta prokopan potočić prema Uni. U tom potoku drže gajbe uglavnom Zlatorog piva. A moju fotku Jelen piva iz potočića-pritoke Une trebao si vidjeti na jednom drugom forumuPfaff je napisao/la:Definitivno osvježavajuće fotke u ove ludo vruće dane. Zamišljam kakvo bi bilo pifce da onako utopiš cijelu gajbu unutra. Mmmmmm!
Tko bi mi dao certifikat za njenu uporabu?Pfaff je napisao/la:Vikendica je OK, samo mi se čini da bi pasala jedna industrijska žičana željeznica
Nijesam. Bijo je prijatelj sa menom. Ali bilo je tamo žena i biti ćePfaff je napisao/la:Osobno pitanje: Si bijo sam tamo?
Nemoj brojati ribe sa restoranskih tanjura nego ribe u mrežici sa ribogojilišta. Njihov broj po čovjeku daleko premašuje brojku 2Barney je napisao/la:Lijepo je to bilo za vidjet, samo mi se kolicina riba u tanjurima cini nesto smijesno malenom. Zar samo dvije ribe po covjeku?
Barney
Samo Ti postavi instalaciju i obavi tehnički pregled. Već ćemo mi oformiti povjerenstvo pa makar ja morao jesti ribe...portos je napisao/la:Tko bi mi dao certifikat za njenu uporabu?Pfaff je napisao/la:Vikendica je OK, samo mi se čini da bi pasala jedna industrijska žičana željeznica
Kad bude slijedeći put, pusti unutra pa zamandali vrataportos je napisao/la:Nijesam. Bijo je prijatelj sa menom. Ali bilo je tamo žena i biti ćePfaff je napisao/la:Osobno pitanje: Si bijo sam tamo?
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Pogledaj neku reportažu gdje su se jele sardelice pa će broj komada (riba) po glavi jedača biti zadovoljavajući. A još je bolji omjer kod gavunaBarney je napisao/la:Zar samo dvije ribe po covjeku?
Inače, zahvaljujem portosu što nam je otkrio još jedan prelijepi kutak Lijepe Naše. Mislio sam da o njoj znam puno i da sam je dobrim dijelom prošao uzduž i poprijeko, al' čovjek uvijek nauči i spozna nešto novo. Da, lijepo bi bilo slijediti tok Une ali nam tu ceste baš ne idu na ruku. Prugom? Možda, uz riješenu logistiku pristupa i povratka.
Registration date : 14.05.2008
Dio Unske pruge koji bi se mogao obići pješice je od kolodvora Bosanski Osredci-Srb do kolodvora Martin brod, te i u drugom smjeru prema Kninu. No obe dionice ispresjecaju teritorij BiH i bez dozvole za boravljenje u graničnom pojasu eventualni šetaći mogli bi si navući probleme. Stoga je bolje čekati iduči "Rotari voz" od Bihaća do Martin broda ili "dobrog" strojovođu HŽ VV koji će pravovremeno najaviti vuču teretnog od Knina do Martin broda i primiti Railfana(ove) u upravljačnicu Ličanke ili Turnera.gaspa je napisao/la:Prugom? Možda, uz riješenu logistiku pristupa i povratka.
Ma da, ma da... I to nam trebaju dvije pogranične dozvole. S hrvatskom bismo još nekako izašli na kraj, ali s bosanskom?portos je napisao/la:No obe dionice ispresjecaju teritorij BiH i bez dozvole za boravljenje u graničnom pojasu eventualni šetaći mogli bi si navući probleme.
Registration date : 14.05.2008