OT: Zapušteni dom Željezničar na Sljemenu - fotke !
5 posters
OT: Zapušteni dom Željezničar na Sljemenu - fotke !
Željezničko odmaralište Sljeme izgrađeno je 1928. godine kao Dom gradskih činovnika, a nakon toga je došao pod upravu ŽTP Zagreb.
Iako je bio omiljeno odredište mnogih planinara, a naročito skijaša u zimskim mjesecima dom je već dugi niz godina napušten i prepušten zubu vremena. Nekoliko puta je i opljačkan i devastiran. Danas je u upotrebi samo parkiralište ispred doma. Samo nekoliko stotina metara sjeverno od doma nalazi se i poznata "Činovnička livada" do koje vode novouređene stepenice.
U Željezničar sam često dolazio još od dječjih dana i na njega me vežu jako lijepa sjećanja. Iskoristio sam priliku da sam se danas nešto ranije vratio s mora, pa sam otišao na Sljeme i obišao ovaj sada nažalost napušteni i devastirani dom.
Pogled izvana
Detalji odaju pravo stanje
Sa stražnje strane doma se nalazila lijepa terasa. Do tog mjesta vode danas zapuštene kamene stepenice
Iznad stepenica na stražnjoj strani
Prije terase se nalazila kotlovnica
Iako je bio omiljeno odredište mnogih planinara, a naročito skijaša u zimskim mjesecima dom je već dugi niz godina napušten i prepušten zubu vremena. Nekoliko puta je i opljačkan i devastiran. Danas je u upotrebi samo parkiralište ispred doma. Samo nekoliko stotina metara sjeverno od doma nalazi se i poznata "Činovnička livada" do koje vode novouređene stepenice.
U Željezničar sam često dolazio još od dječjih dana i na njega me vežu jako lijepa sjećanja. Iskoristio sam priliku da sam se danas nešto ranije vratio s mora, pa sam otišao na Sljeme i obišao ovaj sada nažalost napušteni i devastirani dom.
Pogled izvana
Detalji odaju pravo stanje
Sa stražnje strane doma se nalazila lijepa terasa. Do tog mjesta vode danas zapuštene kamene stepenice
Iznad stepenica na stražnjoj strani
Prije terase se nalazila kotlovnica
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Re: OT: Zapušteni dom Željezničar na Sljemenu - fotke !
Hodnik ispred pomoćnih prostorija i pogled u jednu od njih
Ovaj biljar pamti i bolje dane
Stepenice prema terasi
Plato ispred nekadašnjeg restorana
Ovaj biljar pamti i bolje dane
Stepenice prema terasi
Plato ispred nekadašnjeg restorana
Kroz ova vrata se s terase ulazilo u restoran
Danas su ta vrata zaključana, ali pronašao sam prolaz kroz jednu od susjednih prostorija
Nekadašnji restoran
Pult za izdavanje hrane i prostor ispred njega
Kuhinja
Danas su ta vrata zaključana, ali pronašao sam prolaz kroz jednu od susjednih prostorija
Nekadašnji restoran
Pult za izdavanje hrane i prostor ispred njega
Kuhinja
U domu se nekada moglo i prespavati. Sobe su bile na katu i u potkrovlju
Nekada je u stubištu bilo i struje
Hodnik ispred soba za spavanje na prvom katu
Jedna od soba
I još jedna
Kupaonica nasred hodnika ?
U potkrovlje se nisam usudio otići jer stepenice nisu odavale previše čvrsti dojam. Vratio sam se u prizemlje.
Nekada je u stubištu bilo i struje
Hodnik ispred soba za spavanje na prvom katu
Jedna od soba
I još jedna
Kupaonica nasred hodnika ?
U potkrovlje se nisam usudio otići jer stepenice nisu odavale previše čvrsti dojam. Vratio sam se u prizemlje.
Ispred ove ograde su se nalazili stolovi za goste Doma
A ovuda se silazilo na plato ... sad je sve zaraslo i od platoa nema niti "p"
Pogled s donje strane
Da, pamtim na ovom mjestu i bolja vremena ....
Ne znam tko je odgovoran za ovaj dom i da li će se on ikad više sanirati. Ali gledajući ove fotke možemo se uvjeriti da na HŽ-u ipak postoji nešto što je u gorem stanju i od neudobnih Bt-a, od neredovitih vlakova, premalog broja vagona, pijanih konduktera ....
A ovuda se silazilo na plato ... sad je sve zaraslo i od platoa nema niti "p"
Pogled s donje strane
Da, pamtim na ovom mjestu i bolja vremena ....
Ne znam tko je odgovoran za ovaj dom i da li će se on ikad više sanirati. Ali gledajući ove fotke možemo se uvjeriti da na HŽ-u ipak postoji nešto što je u gorem stanju i od neudobnih Bt-a, od neredovitih vlakova, premalog broja vagona, pijanih konduktera ....
Hvala za fotke i vjeran opis. Ovo sve skupa je strašno za gledati. Najrađe bi otišao gore i malo s tobom posjekao i počistio taj krš. :snoopy:
A otkad je to tako i zašto?
p.s. a što ovo radi u offtopiku?
A otkad je to tako i zašto?
p.s. a što ovo radi u offtopiku?
nenek- Broj postova : 216
Registration date : 22.03.2008
Ma tko će znati što seabral muti.nenek je napisao/la:p.s. a što ovo radi u offtopiku?
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Najvjerojatnije su u offtopicu zato sto "Zeljeznicar" osim imena i vlasnistva i nije imao neke bitne veze sa zeljeznicom. Stoga se i ja slazem da se nekadasnji "jebarnik" nadje na ovom mjestu. Bio je to dobar establishment dok je trajao i prava je steta sto ga nitko nije uzeo pod svoje...ZlayoZg je napisao/la:Ma tko će znati što seabral muti.nenek je napisao/la:p.s. a što ovo radi u offtopiku?
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
A,brate mili,odakle si ovaj izraz iščupao?Barney je napisao/la:"jebarnik"
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Da, šteta da nitko u svemu ovome nije našao svoj interes i da to ovako na očigled propada. Btw, imamo i mi ovdje sličan objekt. Inin dom na Učki proživljava sličnu sudbinu.
Gost- Gost
Točno ... upravo to je razlog da sam ga stavio u OT.Barney je napisao/la:Najvjerojatnije su u offtopicu zato sto "Zeljeznicar" osim imena i vlasnistva i nije imao neke bitne veze sa zeljeznicom.
Ne znam kad je počeo ovako propadati, tj. kad su zadnji gosti imali prilike uživati u kuhinji i gostoprimstvu ovog doma. Ovo što sam vidio hodajući napuštenim domom je zaista žalosno. Pokradeno je sve što je bilo moguće pokrasti, počupane su sanitarije, radijatori za centralno, elektroinstalacije, ...
Svasta ti mi starci znamo, a bogami i svasta smo zaboravili. No, zanimljivo je da ovakvi izrazi ostaju izgleda cijeli zivot. Pojma nemam kad i gdje sam ga prvi put cuo. Naprosto ga imam u glavi skoro otkad znam za sebe...ZlayoZg je napisao/la:A,brate mili,odakle si ovaj izraz iščupao?Barney je napisao/la:"jebarnik"
Barney
Barney- Broj postova : 930
tomo je napisao/la:Da, šteta da nitko u svemu ovome nije našao svoj interes i da to ovako na očigled propada. Btw, imamo i mi ovdje sličan objekt. Inin dom na Učki proživljava sličnu sudbinu.
...a nažalost i puno bliže - željezničko prenoćište u centru Rijeke (ogromna, ružna zgradurina koju nitko ne želi)