Dar ispod bora (Sarajevo)
+2
Trol_Rijeka
portos
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Dar ispod bora (Sarajevo)
Nisam niti slutio da ću na ovako lijep način privesti kraju ovu, 2009 godinu. Određen sam da budem u prvoj grupi Končarevaca koji će ispitivati novi EMV u depou Rajlovac pokraj Sarajeva.
Prema Sarajevu smo krenuli u petak, 18.12. u poslijepodnevnim satima. Nakon 6,5 satnog putovanja u kombiju kojeg sam vozio cijelim putem stigli smo u hotel blizu Ilidže. EMV je u Rajlovac stigao 1 sat prije kombi ekipe.
Nakon smještaja u hotelu i većere na koju sam čekao dosta dugo ustao sam od stola i pozdravio kolege. Čekalo me S A R A J E V O.
Recepcionerka mi je dala kratku uputu gdje se kupuju karte, kojim tramvajem do Bašćaršije, kada polazi zadnji tramvaj...
Noge su nosile prema stanici kada ugledam nju: najnoviju Satru 3 g.b.603
Vozač me sačekao da kroz duboki snijeg pretrčim do stanice. Krenuli smo prema Bašćaršiji.
Za info kako izgleda najnovija Satra 3 g.b. 603 posuđujem sliku kolege forumaša. U mraku ju nisam mogao slikati izvana.
Ali sam slikao središnji niskopodni dio.
Budući se kroz zamagljene i folijom zalijepljene prozore nije vidjelo gotovo ništa, vozio sam se na slijepo. Tu i tamo gledao sam naprijed kroz staklo vrata vozačke kabine. Promašio sam Bašćaršiju, i sišao na stanici iza. Bilo je već 23.10h i nisam znao da li ima još tramvaja prema Ilidži. U 23.30 je stigao stari K2 s čijim sam se vozačem odmah upoznao i vozio se do hotela. Čak mi je stao pred hotelom, samo sam iskočio u duboki snijeg.
Bio je to moj prvi susret sa Sarajevom i Sarajevskim tramvajima.
Prema Sarajevu smo krenuli u petak, 18.12. u poslijepodnevnim satima. Nakon 6,5 satnog putovanja u kombiju kojeg sam vozio cijelim putem stigli smo u hotel blizu Ilidže. EMV je u Rajlovac stigao 1 sat prije kombi ekipe.
Nakon smještaja u hotelu i većere na koju sam čekao dosta dugo ustao sam od stola i pozdravio kolege. Čekalo me S A R A J E V O.
Recepcionerka mi je dala kratku uputu gdje se kupuju karte, kojim tramvajem do Bašćaršije, kada polazi zadnji tramvaj...
Noge su nosile prema stanici kada ugledam nju: najnoviju Satru 3 g.b.603
Vozač me sačekao da kroz duboki snijeg pretrčim do stanice. Krenuli smo prema Bašćaršiji.
Za info kako izgleda najnovija Satra 3 g.b. 603 posuđujem sliku kolege forumaša. U mraku ju nisam mogao slikati izvana.
Ali sam slikao središnji niskopodni dio.
Budući se kroz zamagljene i folijom zalijepljene prozore nije vidjelo gotovo ništa, vozio sam se na slijepo. Tu i tamo gledao sam naprijed kroz staklo vrata vozačke kabine. Promašio sam Bašćaršiju, i sišao na stanici iza. Bilo je već 23.10h i nisam znao da li ima još tramvaja prema Ilidži. U 23.30 je stigao stari K2 s čijim sam se vozačem odmah upoznao i vozio se do hotela. Čak mi je stao pred hotelom, samo sam iskočio u duboki snijeg.
Bio je to moj prvi susret sa Sarajevom i Sarajevskim tramvajima.
Registration date : 14.06.2008
Re: Dar ispod bora (Sarajevo)
Subotnje jutro.
Nakon doručka upalio sam kombi i čekao kolege da se skope kako bismo krenuli prema Rajlovcu. Dok sam čekao slikao sam tramvaje u prolazu.
Ispred hotela prolaze linije 3, 4 i 6 no kako je subota, voze samo 3 i 4 a 4 vozi jako rijetko, dakle na slikama su uglavnom K2 i Satra 2 tramvaji jer vikendom ne voze drugi tipovi tramvaja.
Satra 2
K2
Satra 2
K2
Nakon doručka upalio sam kombi i čekao kolege da se skope kako bismo krenuli prema Rajlovcu. Dok sam čekao slikao sam tramvaje u prolazu.
Ispred hotela prolaze linije 3, 4 i 6 no kako je subota, voze samo 3 i 4 a 4 vozi jako rijetko, dakle na slikama su uglavnom K2 i Satra 2 tramvaji jer vikendom ne voze drugi tipovi tramvaja.
Satra 2
K2
Satra 2
K2
Nakon radnog dana provedenog u depou, popodne sam krenuo opet na Bašćaršiju sresti se sa Lovcem_na_pruge te forumašima Igorailom i Duletom. Snijeg je padao izuzetno gusto. Ali Tatrama on nije smetao.
Nailazi ralica gurana K2 tramvajem
i prolazi
A stiže i moja "trojka"
Budući nisam znao da se ne može presjedati sa istom kartom sišao sam na Skenderiji dok je vozač pokušavao okrenuti skretnicu koja se nije dala okrenuti automatski.
A pokraj Skenderije voze i trolejbusi
Nakon što sam proveo nekoliko ugodnih sati sa L_n_p, Igorom i Duletom te kupio plan grada Sarajeva bio sam spreman za daljnje poduhvate.
Nailazi ralica gurana K2 tramvajem
i prolazi
A stiže i moja "trojka"
Budući nisam znao da se ne može presjedati sa istom kartom sišao sam na Skenderiji dok je vozač pokušavao okrenuti skretnicu koja se nije dala okrenuti automatski.
A pokraj Skenderije voze i trolejbusi
Nakon što sam proveo nekoliko ugodnih sati sa L_n_p, Igorom i Duletom te kupio plan grada Sarajeva bio sam spreman za daljnje poduhvate.
Kratki FAQ
Shema linija:
Na linijama 1 i 4 radnim danom voze GT6 kojih u Sarajevu ima 12 komada (701-712), a vikendom K2 ili Satra 2
GT6 (slika posuđena)
Na linijama 2, 3 i 6 voze K2, Satra 2, Satra 3 i Nizozemci. K2 ima 36-37 komada, Satri 2 11 komada, Satri 3 3 komada, Nizozemaca 16 komada.
Na liniji 5 voze KT8 dvozglobni tramvaji kojih ima 5 komada od toga 4 u voznom stanju. (300-304)
Okretišta & važnija raskršća
Bašćaršija
Zapravo stajalište kroz kojega prolaze 4 linije. Pruga je jednokolosiječna i vozi se kružno najprije pokraj Miljacke zatim se skreće lijevo i vraća prema želj. stanici, Čengić vili, Neđarićima i Ilidži
Skenderija
Ovdje okreće linija 6. Vidljivo je na desnoj strani slike. U sredini slike vidi se mjesto gdje kolosijeci prelaze sa kolnika u zeleni pojas između kolničkih traka. Više lijevo je raskršće gdje 1 i 4 skreću prema želj. stanici. Želj. stanica je u gornjem lijevom ćošku slike.
Čengić vila
Okretnica linije 2. Pokraj nje je dispečerski centar GRAS. Ima i okretnica u suprotnom smjeru koja se koristi u slučaju zastoja.
Neđarići
Okretnica linije 5. Lijevo od okretnice su ostavljeni kolosijeci za buduću prugu prema Dobrinji.
Ilidža
Okretnica linija 3, 4 i 6. I pokraj nje veliki autobusni terminal. Trojke polaze svake 4 minute i na liniji ih ima više od 20. Niti jedna okretnica u Sarajevu nema preticajne kolosijeke.
Shema linija:
Na linijama 1 i 4 radnim danom voze GT6 kojih u Sarajevu ima 12 komada (701-712), a vikendom K2 ili Satra 2
GT6 (slika posuđena)
Na linijama 2, 3 i 6 voze K2, Satra 2, Satra 3 i Nizozemci. K2 ima 36-37 komada, Satri 2 11 komada, Satri 3 3 komada, Nizozemaca 16 komada.
Na liniji 5 voze KT8 dvozglobni tramvaji kojih ima 5 komada od toga 4 u voznom stanju. (300-304)
Okretišta & važnija raskršća
Bašćaršija
Zapravo stajalište kroz kojega prolaze 4 linije. Pruga je jednokolosiječna i vozi se kružno najprije pokraj Miljacke zatim se skreće lijevo i vraća prema želj. stanici, Čengić vili, Neđarićima i Ilidži
Skenderija
Ovdje okreće linija 6. Vidljivo je na desnoj strani slike. U sredini slike vidi se mjesto gdje kolosijeci prelaze sa kolnika u zeleni pojas između kolničkih traka. Više lijevo je raskršće gdje 1 i 4 skreću prema želj. stanici. Želj. stanica je u gornjem lijevom ćošku slike.
Čengić vila
Okretnica linije 2. Pokraj nje je dispečerski centar GRAS. Ima i okretnica u suprotnom smjeru koja se koristi u slučaju zastoja.
Neđarići
Okretnica linije 5. Lijevo od okretnice su ostavljeni kolosijeci za buduću prugu prema Dobrinji.
Ilidža
Okretnica linija 3, 4 i 6. I pokraj nje veliki autobusni terminal. Trojke polaze svake 4 minute i na liniji ih ima više od 20. Niti jedna okretnica u Sarajevu nema preticajne kolosijeke.
Garaža GRAS zajedno sa spremištem tramvaja nalazi se između Čengić vile i Neđarića. Nisam stigao obići ju, sa ceste se vidi da je prepuna tramvaja. Inače pruga prema Ilidži je dosta loša, a tramvaji jure 50-55 km/h što ne bi bilo moguće sa našim T4 na 1000mm kolosijeku. Vozači najviše vole stare K2, najjednostavniji su za održavanje. Imaju problema sa vratima, ali voze, zapravo jure i vrloje zanimljiva vožnja s njima naročito po snijegu jer je buka tračnica izuzetno prigušena snijegom.
Nedjelja:
Posrećilo mi se da još za danjeg svjetla odem do Ilidže.
Skulptura na podvozju rashodovanog T3
Jedino mjesto gdje sam naišao na vozni red. GRAS, sram te bilo
Posrećilo mi se da još za danjeg svjetla odem do Ilidže.
Skulptura na podvozju rashodovanog T3
Jedino mjesto gdje sam naišao na vozni red. GRAS, sram te bilo
Ikarbusi & ostali autobusi na Ilidži
Ponedjeljak ujutro :hladno
Zubato sunce
Ali tramvaji voze. Za razliku od Zg Katica koje su tog jutra krepavale jedna za drugom.
Kako se može na -19°C penjati po zgradi
Zubato sunce
Ali tramvaji voze. Za razliku od Zg Katica koje su tog jutra krepavale jedna za drugom.
Kako se može na -19°C penjati po zgradi
Navečer se temperatura ipak podigla na oko 0°C, išao sam u centar grada uživati u raznim delikatesama....
Utorak
Temperatura je pogubna za snijeg. Bar 15°C viša nego dan prije.
Konačno i Nizozemac
U društvu Tatri
Još jedan
Temperatura je pogubna za snijeg. Bar 15°C viša nego dan prije.
Konačno i Nizozemac
U društvu Tatri
Još jedan
Navečer idem na želj. stanicu. Tamo ću se naći sa Igorom i Duletom
Pruga kojom tramvaji voze prema kolodvoru i natrag
Kolosijeci prema okretištu
Početno-krajnje stajalište
Jedinica. Ipak K2.
Pruga kojom tramvaji voze prema kolodvoru i natrag
Kolosijeci prema okretištu
Početno-krajnje stajalište
Jedinica. Ipak K2.
Na kolodvoru Bingo. Gredeljevci probaju remotoriziranu lokomotivu serije 212
Dolaze moji domaćini. Na Bašćaršiji dočekujemo i Ismeta. Kasno navečer šećemo gradom, odlazim na predzadnji tramvaj prema hotelu. Ništa od moje vožnje sa GT6, KT8 i Nizozemcem. Ništa od posjeta remizi. Drugi put...
Na mostu preko Miljacke.
Dolaze moji domaćini. Na Bašćaršiji dočekujemo i Ismeta. Kasno navečer šećemo gradom, odlazim na predzadnji tramvaj prema hotelu. Ništa od moje vožnje sa GT6, KT8 i Nizozemcem. Ništa od posjeta remizi. Drugi put...
Na mostu preko Miljacke.
Srijeda ujutro.
Tramvaji voze,a ja čekam da se skupe kolege za polazak u Zagreb.
Tramvaji voze,a ja čekam da se skupe kolege za polazak u Zagreb.
Zadnja promjena: portos; pet 25 pro 2009 - 9:22; ukupno mijenjano 1 put.
portos- Moderator
- Broj postova : 588
Najnovija Satra 2
I prekasno uočeni GT6 g.b. 701 na liniji 4
Toliko od mene za ovaj put...
Hvala domaćinima Igoru, Duletu i Irfanu. Vidimo se!
Velika hvala Portosu za izvrsnu reportažu. I svima sretan Božić.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Odlična reportaža te sjajne fotke i podaci o stanju u sarajevskom trajvan-poduzeću! Portos, zbilja ti zavidim na tome kako uspjevaš spojiti posao i čisti užitak!!!
Registration date : 04.09.2008
Putopis sam već pohvalio na drugom forumu, zašto ne bih i ovdje.
Nego mene zanima ako sam dobro razumio, karta vrijedi samo za jednu vožnju, nema mogućnosti presjedanja, koliko košta u stvari karta, jer na Gras-ovoj stranici su samo cijene dnevnih i mjesečnih karata.
Nego mene zanima ako sam dobro razumio, karta vrijedi samo za jednu vožnju, nema mogućnosti presjedanja, koliko košta u stvari karta, jer na Gras-ovoj stranici su samo cijene dnevnih i mjesečnih karata.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
1,8km u vozilu. Nisam kupovao u kioscima, navodno su tamo nešto jeftinije. 10€ = 19km; 1km=4kNNarcis je napisao/la:Putopis sam već pohvalio na drugom forumu, zašto ne bih i ovdje.
Vrlo lijep i dojmljiv prikaz, pogotovo uzevši u obzir raspoloživo vrijeme za istraživanje. A glavna fora su zračne slike (Portos se zaista potrudio). Sarajlije su zanimljivo postavili svoj sustav linija: jedna uzdužna trasa (ne računajući kratki odvojak do Nove željezničke stanice - pazite ovo: Nove! - još uvijek im se Ćiro negdje vuče u sjećanju) i po njoj raspoređene linije. Nekad je postojala i sedmica, od Skenderije do Nedžarića.
Pitam se, pitam, kakve li su kontrole karata. Onomad sredinom osamdesetih kupih kartu na kiosku a na povratku iz grada u sitne sate bila je poprilična gužva, tako da se nisam uspio plasirati dalje od vratiju. Izvadim kartu i zamolim raju da mi je cvikne. A raja u zboru: ma što 'š cvikat' kartu, ma nema, bolan, kontrole, ma pusti to, itd. itd. Ipak sam ih nagovorio. Kad sam kartu već kupio.
Jel' Končar još uvijek odsjeda u Bristolu? (to je bio najbliži hotel ondašnjem predstavništvu)
A nešto za Njam-njam? Ferhatović? Morića han?
Pitam se, pitam, kakve li su kontrole karata. Onomad sredinom osamdesetih kupih kartu na kiosku a na povratku iz grada u sitne sate bila je poprilična gužva, tako da se nisam uspio plasirati dalje od vratiju. Izvadim kartu i zamolim raju da mi je cvikne. A raja u zboru: ma što 'š cvikat' kartu, ma nema, bolan, kontrole, ma pusti to, itd. itd. Ipak sam ih nagovorio. Kad sam kartu već kupio.
Jel' Končar još uvijek odsjeda u Bristolu? (to je bio najbliži hotel ondašnjem predstavništvu)
Registration date : 14.05.2008
Već godinu dana u "Braći Mujkić". Bliže je Rajlovcu. Tamo smo uglavnom i jeli, no jeli smo i "Željine" Ćevape, Tufahiju iz "Vatre", Baklavu u restoranu hotela blizu Bašćaršije (ne sječam se imena), Horumašicu u Rajlovcu, Sir u kiselim paprikama i tako to...gaspa je napisao/la:Jel' Končar još uvijek odsjeda u Bristolu? (to je bio najbliži hotel ondašnjem predstavništvu)
Zasad samo kratka pohvala jer sam još bez interneta. Opširniji komentar kad me opet uključe u civilizaciju ('bem ti 21 stoljeće)!
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Evo, pokorno javljam da sam od danas uklkjučen u ADSL i iz vikendice. SWMBO malo njurga jer smo kao premalo u vikendici za 1200 krznenih godišnje, ali svako zadovoljstvo košta (kao što je rekao Mujo izlazeći iz kupleraja)...
Daklem: Putopis (tramvajopis?) je odličan - detaljan, iscrpan i izvrsno dokumentiran. Moram priznati da je i mene opičilo ono N.Ž.Stanica, ali neka, i to je dio atmosfere... Nadam se da će se novi EMV brzo pokvariti pa da ćeš opet morat u Saraj'vo
BTW, ona grtalica na trajvanu mi izgleda slično osječkoj - slijedi isto pitanje: Nosač žute rotirke je samo masa ili ima i neku svrsishodniju funkciju?
Daklem: Putopis (tramvajopis?) je odličan - detaljan, iscrpan i izvrsno dokumentiran. Moram priznati da je i mene opičilo ono N.Ž.Stanica, ali neka, i to je dio atmosfere... Nadam se da će se novi EMV brzo pokvariti pa da ćeš opet morat u Saraj'vo
BTW, ona grtalica na trajvanu mi izgleda slično osječkoj - slijedi isto pitanje: Nosač žute rotirke je samo masa ili ima i neku svrsishodniju funkciju?
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Za one koji slučajno ne znaju, a znam da većina zna.
Željeznička stanica u Sarajevu je "Nova" u odnosu na staru uskotračnu.
U doba dok je Sarajevo imalo obje pruge, pa i dva kolodvora, oznaka "Nova" je bila nužna radi razlikovanja. Kao što to često biva atribut Nova je ostao i sada se doima anakrono.
Željeznička stanica u Sarajevu je "Nova" u odnosu na staru uskotračnu.
U doba dok je Sarajevo imalo obje pruge, pa i dva kolodvora, oznaka "Nova" je bila nužna radi razlikovanja. Kao što to često biva atribut Nova je ostao i sada se doima anakrono.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Masa. Na kojoj se, između ostalog, zadržava snijeg, pa vozač gurala ne vidi puno ispred. A EMV se neće kvariti, no bez obzira, nadam se skorom ponovnom odlasku u Sarajevo.Pfaff je napisao/la:Nosač žute rotirke je samo masa ili ima i neku svrsishodniju funkciju?
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.