žičare
+2
Pfaff
Patentee 1833
6 posters
žičare
Rabac:
Je li poznato više o toj žičari?
Je li poznato više o toj žičari?
Patentee 1833- Broj postova : 100
Registration date : 31.01.2010
Re: žičare
Bit će, samo dok Narcis ovo pročita...
- Broj postova : 11507
Registration date : 17.03.2008
Nažalost ovo su jedini tragovi te žičare, što se vide na ovoj slici. Do prije par godina se moglo vidjeti sa ceste Labin-Rabac betonska postolja na kojima su bili stupovi žičare, ali je sve zaraslo u šikaru, a teren je jako strm, gotovo nepristupačan, da bi se moglo što otkriti.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Nažalost Hrvatska još mora puno učiti od EU o tome, kako očuvati industrijsku baštinu. A što se tiče žičare Rabac-Labin, Turistička zajednica grada Labina već nekoliko godina ima idejni projekt da bi se ta žičara osposobila u turističke svrhe, ali u zadnje vrijeme to je utihnulo.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Evo da i ja predstavim žičaru (bivšu) za prijevoz trupaca Stinica-Štirovača (srednji Velebit)! Ova žičara je napravljena 60-tih god 20-st. Kada je napravljena sve je bilo novo osim vučnih sajli koje su kupljene već u dosta lošem stanju od Francuza. Žičara je radila uz dosta česte kvarove nekih 7-8 god i zauvijek stala. Kada bi se netko našao pa u Štirovači na Velebitu napravio hotel ili nešto slično pa da se ta žičara ponovo osposobi??? Lani je bio u Jablancu neki Talijanski biznismen čak je pisalo i u Novom Listu o njemu koji je spreman nešto oko toga i pokrenuti,ali naravno koči ga birokracija i sve što ide uz nju Evo 2 slike iz photobucketa,a ovih dana stavim još fotki! Ovo je krajnja stanica u Štirovači.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Krajnja stanica nije Štirovača nego Alan...
- Broj postova : 11507
Registration date : 17.03.2008
Dok Damir nabaci još koju fotku, ja ću samo podsjetiti forumaše na odličan prikaz ove žičare kojeg nam je u rujnu 2009. godine donio Pfaff:
KLIKNI OVDJE!
KLIKNI OVDJE!
Registration date : 04.09.2008
Pfaff je napisao/la:Krajnja stanica nije Štirovača nego Alan...
Dobro zboriš Pfaff! Alan,zadnja stanica! Ali,moji podgorci svi kažu stinica-štirovača pa to ostane jednostavno u memoriji, sorry!
Evo krajnja stanica i i na drugu bandu,a to je Stinica, te sve infrastrukturalne zgrade pilane!
Poslije propada žičare i drvne industrije uopće,na ovom mijestu je bio kamp do kraja 80-tih! A, u pogonu gdije je bila cijela mašinerija
za pogon žičare nastali su WC-i i tuševi!
Most na Jadranskoj magistrali za zaštitu od slučajnog pada balvana. Još do početka 90-tih su sajle žičare visile preko njega,a u zadnjih par godina devastirani i ukradeni su stupovi žičare i najvjerovatnije prodani u Metis! Naravno oni dostupniji blizu prometnice. Evo i 2 slikana izdaleka,ali za njih se ne treba sekirat da će ih maznuti jedino ako imaju helihopter
Zašto Štirovača? Pa Štirovača je veliki šumski kompleks odakle su trupce izvlačili do Alana tj. do gornje stanice žičare. Dakle drvo je made in Štirovača i od tamo je krenulo put mora, put Stinice gdje su brigu o njemu od Ličana i Podgoraca preuzimali drugi.
Registration date : 14.05.2008
gaspa je napisao/la:Zašto Štirovača? Pa Štirovača je veliki šumski kompleks odakle su trupce izvlačili do Alana tj. do gornje stanice žičare. Dakle drvo je made in Štirovača i od tamo je krenulo put mora, put Stinice gdje su brigu o njemu od Ličana i Podgoraca preuzimali drugi.
Eto neznam ti što reć na to pitanje! Tako ti kažu moji podgorci,a i ja sam sam svijestan što je Štirovača i što Alan! Uglavnom sam prolunjao cijeli srednji
Velebit i znam što je što,a i imam zemlje po Štirovači,Lubenovcu,Liscu,Vujincu pa i nešto prema Zavižanu! Ali,kako stariji što nazovu tako i ja bubnem ne misleći.
Ipak hvala na ispravci tebe i Pfaffa da ne bi nekoga drugoga zbunjivalao
Pitanje je bilo retoričko. A slijedeća rečenica daje odgovor na njega. Dakle, sam sam se sa sobom porazgovorio nastojeći dati objašnjenje a ne ispravljati Damira. Ali kad nemamo naglaske i oznake za visinu i boju glasa, tekst se može shvatiti na razne načine, pa i onako kako autor nije zamislio.
Registration date : 14.05.2008
... ...gaspa je napisao/la:.... Ali kad nemamo naglaske i oznake za visinu i boju glasa ....
Gost- Gost
Evo da se još nadopunim sa par sličica žičara Stinica-Alan i njena infrastruktura tj, pilana u Stinici.
Na ovoj slici vidimo kako ide trasa žičare prema Alanu!
Burobranski zidovi koji su štitili pilanu od naleta orkanske i olujne bure.
Ispod ovog burobrana je niknuo pokretni ugostiteljski objekt sa cijenama više nego zadovoljavajućim.
Na ovoj slici vidimo kako ide trasa žičare prema Alanu!
Burobranski zidovi koji su štitili pilanu od naleta orkanske i olujne bure.
Ispod ovog burobrana je niknuo pokretni ugostiteljski objekt sa cijenama više nego zadovoljavajućim.
Pilana!
Upravna zgrada.
Upravna zgrada.
U ovom obijektu koji je otvoren samo s prednje strane i ima šine postavljene u oba tunela,za što je služio nisam uspio doznati
Ali,sam doznao da je ovaj obijekt cca 10 m2 bila soba za zatvorenike s Golog otoka
koji su tu bili na prisilnom radu.
A,ovo im je bio wc!
Ali,sam doznao da je ovaj obijekt cca 10 m2 bila soba za zatvorenike s Golog otoka
koji su tu bili na prisilnom radu.
A,ovo im je bio wc!
Patentee 1833- Broj postova : 100
Registration date : 31.01.2010