Švedom od Benkovca do Knina
3 posters
Stranica 1 / 1.
Švedom od Benkovca do Knina
Već se godinu dana natežem s vlastitim planovima glede ostvarenja želje da nastavim započeto vozikanje Švedom po dalmatinskim prugama. Lani sam obavio relaciju Zadar – Benkovac te Šibenik - Perković, ali nikako da se dokopam Knina. Dva puta sam pokušao, ali mi je cilj bio previsok (ili ruke prekratke). Frustraciju je dodatno podgrijavao kronični strah od gašenja putničkog prometa na tim relacijama jer je putnika zbilja očajno malo.
Kako nas je državni kalendar blagdana nadario lijepo raspoređenim nadnevcima u lipnju, iskoristio sam tri preostala dana GO od prošle godine i napravio si miniGO, usprkos konstantnom rogoborenju i insinuacijama kojima su nas glede toga stalno obasipali s državne dalekovidnice. Zbilja, što se koga tiče što ja činim sa svojim slobodnim danima tako dugo dok se moj gazda ne buni? Sorry na digresiji, ali zbilja su mi ove godine digli tlak. Poveo sam svoju osobnu najbolju penzićku na svijetu na mali oporavak od svakodnevice k prijatelju koji ima kuću u sj. Dalmaciji. E, kad si blizu Zadra, onda već možeš i planirati. Raniji pokušaji da stignem Pfaffmobilom do Benkovca ili čak Knina pokazali su se bezuspješnima pa sam odlučio da ću jednostavno otići u Zadar te se voziti cijelu relaciju i usput obnoviti sjećanja na Bibinje
Za svaki slučaj, odlučio sam krenuti prvim jutarnjim koji iz Zadra kreće u 6:43 (na VR prikazani su samo podaci koji se odnose na svrhu mog izleta tj. relaciju Benkovac – Knin).
Jutro je bilo poluoblačno, a puhala je i friška burica pa nije bilo vruće – idealno za moj naum
Pfaffmobil sam lijepo parkirao u hladu baobaba (zanimljivo, ali na zadarskom se kolodvoru još uvijek može parkirati gratis) i otišao nabaviti putnu ispravu
Nije bilo neke gužve
Za razliku od prošlog puta, 23. lipanj je bio radni dan pa je blagajna radila. No, tu sam naletio na minu: na zadarskom kolodvoru HŽ ne prima kreditne kartice. Sreća te mi je najbolja itd., itd. posudila nešto para za svaki slučaj...
Evo karte. 95 km koje ću prijeći vlakom za mrčuk više od dva sata i petnaest minuta. Tu se vidi kako je željeznica konstantna u svojoj tehnologiji. Tom je brzinom otprilike vozila Stephensonova "Raketa" na natjecanju kod Rainhilla.
Kako nas je državni kalendar blagdana nadario lijepo raspoređenim nadnevcima u lipnju, iskoristio sam tri preostala dana GO od prošle godine i napravio si miniGO, usprkos konstantnom rogoborenju i insinuacijama kojima su nas glede toga stalno obasipali s državne dalekovidnice. Zbilja, što se koga tiče što ja činim sa svojim slobodnim danima tako dugo dok se moj gazda ne buni? Sorry na digresiji, ali zbilja su mi ove godine digli tlak. Poveo sam svoju osobnu najbolju penzićku na svijetu na mali oporavak od svakodnevice k prijatelju koji ima kuću u sj. Dalmaciji. E, kad si blizu Zadra, onda već možeš i planirati. Raniji pokušaji da stignem Pfaffmobilom do Benkovca ili čak Knina pokazali su se bezuspješnima pa sam odlučio da ću jednostavno otići u Zadar te se voziti cijelu relaciju i usput obnoviti sjećanja na Bibinje
Za svaki slučaj, odlučio sam krenuti prvim jutarnjim koji iz Zadra kreće u 6:43 (na VR prikazani su samo podaci koji se odnose na svrhu mog izleta tj. relaciju Benkovac – Knin).
Jutro je bilo poluoblačno, a puhala je i friška burica pa nije bilo vruće – idealno za moj naum
Pfaffmobil sam lijepo parkirao u hladu baobaba (zanimljivo, ali na zadarskom se kolodvoru još uvijek može parkirati gratis) i otišao nabaviti putnu ispravu
Nije bilo neke gužve
Za razliku od prošlog puta, 23. lipanj je bio radni dan pa je blagajna radila. No, tu sam naletio na minu: na zadarskom kolodvoru HŽ ne prima kreditne kartice. Sreća te mi je najbolja itd., itd. posudila nešto para za svaki slučaj...
Evo karte. 95 km koje ću prijeći vlakom za mrčuk više od dva sata i petnaest minuta. Tu se vidi kako je željeznica konstantna u svojoj tehnologiji. Tom je brzinom otprilike vozila Stephensonova "Raketa" na natjecanju kod Rainhilla.
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Re: Švedom od Benkovca do Knina
Odlučih se, jer bilo je vremena napretek, počastiti kavom & ćenifom. Ovdje, kod "Cvite". Odlična kava, a i ostalo je čisto i nadasve uredno. Toplo preporučam putnicima namjernicima. (Istinabog, kada sam konobaru čestitao na urednim sanitarijama, otpovrnuo mi je da je to zato što ima malo putnika pa nema ko zasr... )
Izađem na peron i imam što vidjeti: klasika! Neee! Pa zar ću opet morati snimati vožnju kroz stražnji prozor? Vratim se na blagajnu i pitam zašto ne vozi Šved. Veli mi ljubazna teta da vozi i da ovaj ide tek navečer. "Pa zašto onda dizelka brunda sve u šesnajst?" "Je, i mi se pitamo zašto..."
No, dobro. Kad je već tu, onda sličica za teksturoljubitelje...
Na zadarskom kolodvoru nema nekih novosti, jedino bih rekao da je nešto pošaraniji
Utom je stigao i moj Šved (kasnije su mi rekli da je najbolji u lokalnoj ergeli – čak se i ne pregrijava)
29-godišnjak! Stvarno, za pse se kaže da jedna njihova godina vrijedi kao sedam ljudskih. Ima li kakav sličan omjer i za željeznička vozila?
Nabrzinu sam zgrabio majstora i dogovorio se za snimanje te da ću mu se pridružiti negdje kod Šopota, a onda sam se smjestio kraj prozora. Prometnik nam je nekako ovako ovlaš rekao da se gubimo s kolodvora...
Izađem na peron i imam što vidjeti: klasika! Neee! Pa zar ću opet morati snimati vožnju kroz stražnji prozor? Vratim se na blagajnu i pitam zašto ne vozi Šved. Veli mi ljubazna teta da vozi i da ovaj ide tek navečer. "Pa zašto onda dizelka brunda sve u šesnajst?" "Je, i mi se pitamo zašto..."
No, dobro. Kad je već tu, onda sličica za teksturoljubitelje...
Na zadarskom kolodvoru nema nekih novosti, jedino bih rekao da je nešto pošaraniji
Utom je stigao i moj Šved (kasnije su mi rekli da je najbolji u lokalnoj ergeli – čak se i ne pregrijava)
29-godišnjak! Stvarno, za pse se kaže da jedna njihova godina vrijedi kao sedam ljudskih. Ima li kakav sličan omjer i za željeznička vozila?
Nabrzinu sam zgrabio majstora i dogovorio se za snimanje te da ću mu se pridružiti negdje kod Šopota, a onda sam se smjestio kraj prozora. Prometnik nam je nekako ovako ovlaš rekao da se gubimo s kolodvora...
Razočaranje: prozori su blokirani i ne daju se otvoriti. Stoga će slike u nastavku biti malo mutne. Osim toga, moj mali Sony nema stabilizaciju slike, a stativ mu je već pomalo vremešan
BIBINJE, HERE I COME!
Njih dvojica na mrtvoj straži
U arhitektonskom smislu nema nekih značajnijih pomaka...
Ovo bi moglo ivoga podsjetiti na njegovu voljenu Libiju (ili što je to već s palmama i pijeskom gdje on tako radosno misli na nas)
Prošli smo Šopot. Kondor je pročitao novine i otputio se u kontrolu putnika, a ja sam se uvaljao u upravljačnicu. Ovo je Nikica, moj domaćin! U kasnijem sam razgovoru saznao da pohodi forume...
Postavio sam opremu i počeo snimati. Čisto lijepo drapamo
ŽCP-ova, k'o u priči, službenih & neslužbenih. Majstor uredno pišti i trubi kako bi pravodobno upozorio na naš dolazak. Prije kratkog vremena je na ovoj pruzi poginuo čiča kome su ovce odlutale na prugu, a on je, brižan, izletio na prugu mašući rukicama nebi li zaustavio teretnjak od 1500 tona. Nije...
Stajalište Kožlovac
Penjemo se po južnom obronku brda. Ispod nas su još uvijek Ravni kotari.
Stajalište Lepuri. Koja imena, ljudi moji
BIBINJE, HERE I COME!
Njih dvojica na mrtvoj straži
U arhitektonskom smislu nema nekih značajnijih pomaka...
Ovo bi moglo ivoga podsjetiti na njegovu voljenu Libiju (ili što je to već s palmama i pijeskom gdje on tako radosno misli na nas)
Prošli smo Šopot. Kondor je pročitao novine i otputio se u kontrolu putnika, a ja sam se uvaljao u upravljačnicu. Ovo je Nikica, moj domaćin! U kasnijem sam razgovoru saznao da pohodi forume...
Postavio sam opremu i počeo snimati. Čisto lijepo drapamo
ŽCP-ova, k'o u priči, službenih & neslužbenih. Majstor uredno pišti i trubi kako bi pravodobno upozorio na naš dolazak. Prije kratkog vremena je na ovoj pruzi poginuo čiča kome su ovce odlutale na prugu, a on je, brižan, izletio na prugu mašući rukicama nebi li zaustavio teretnjak od 1500 tona. Nije...
Stajalište Kožlovac
Penjemo se po južnom obronku brda. Ispod nas su još uvijek Ravni kotari.
Stajalište Lepuri. Koja imena, ljudi moji
Stajalište Bulić. Još jedna od tipskih građevina poput onih u Đevrskama ili Kistanju. Također potpuno devastirana (počinitelj bi se vjerovatno branio tvrdeći da je kod sebe sačuvao inventar da ga netko ne odnese )
Sad se nalazimo otprilike na sredini ove slike koju sam onomad načinio s ceste negdje iza Đevrsaka...
Pogled u suprotnom smjeru.
Viiidi! Tunel. Kao da se penjem riječkom prugom prema Plasama... Kaže meni majstor da će ih biti još.
Stajalište Dalmatinska Oštrovica. Bog zna da li postoji i Dalmatinska Kikovica ?
Sad se nalazimo otprilike na sredini ove slike koju sam onomad načinio s ceste negdje iza Đevrsaka...
Pogled u suprotnom smjeru.
Viiidi! Tunel. Kao da se penjem riječkom prugom prema Plasama... Kaže meni majstor da će ih biti još.
Stajalište Dalmatinska Oštrovica. Bog zna da li postoji i Dalmatinska Kikovica ?
Zanimljivo brdo s prirodno isklesanom kamenčinom na vrhu koja jako nalikuje na stećak. Netko od forumaša-planinara će vjerovatno znati i ime.
Inače, Portos mi je jednom rekao da je ovo prekrasna pruga i vrlo interesantan krajolik. Zaključujem da je imao pravo!
Stajalište Đevrske. Tu sam već bio, ali s vanjske strane vlaka. Čak ima i putnika.
Majstor Nikica me upozorava na ostatke kule na vrhu brda. Ne znamo ništa detaljnije o porijeklu ni imenu. Po stilu gradnje pretpostavljam da je antenski stup nešto noviji
Kolodvor Kistanje. Dosta putnika. Zaključujem da se tu radi o sličnoj pojavi kao na južnom dijelu istarske pruge iza Pazina – puno ljudi, pogotovo starijih, ide vlakom u veliki grad obaviti nešto, platiti račune ili posjetiti doktora.
Inače, Portos mi je jednom rekao da je ovo prekrasna pruga i vrlo interesantan krajolik. Zaključujem da je imao pravo!
Stajalište Đevrske. Tu sam već bio, ali s vanjske strane vlaka. Čak ima i putnika.
Majstor Nikica me upozorava na ostatke kule na vrhu brda. Ne znamo ništa detaljnije o porijeklu ni imenu. Po stilu gradnje pretpostavljam da je antenski stup nešto noviji
Kolodvor Kistanje. Dosta putnika. Zaključujem da se tu radi o sličnoj pojavi kao na južnom dijelu istarske pruge iza Pazina – puno ljudi, pogotovo starijih, ide vlakom u veliki grad obaviti nešto, platiti račune ili posjetiti doktora.
Stajalište Ivoševci. Vlakočekajući putnici uglavnom pripadaju dobnoj skupini (ili bar tako izgledaju – ovdje život ne mazi ljude). Objekat je u nešto boljem stanju.
Stajalište Vujasinovići.
I ovdje ima putnika
Ulazimo u ono što je donedavno bilo ukrižje Radučić. Tu se ekipa HŽ-ovih infrastrukturaca-donjestrojaša svojski trudi pretvoriti ga u stajalište. Skretnice su već odnijeli...
Opet ista tipska zgrada kao u Kistanjama. Hoće li i nju zamijeniti nečim skromnijim kad skinu kolosjek? Demolition menovi se odmaraju u zavjetrini. Puše, naime, prilično jaka bura.
Desni kolosijek su već davno odnijeli. Saće i ovog drugog. Samo malo strpljenja, molim.
Stajalište Vujasinovići.
I ovdje ima putnika
Ulazimo u ono što je donedavno bilo ukrižje Radučić. Tu se ekipa HŽ-ovih infrastrukturaca-donjestrojaša svojski trudi pretvoriti ga u stajalište. Skretnice su već odnijeli...
Opet ista tipska zgrada kao u Kistanjama. Hoće li i nju zamijeniti nečim skromnijim kad skinu kolosjek? Demolition menovi se odmaraju u zavjetrini. Puše, naime, prilično jaka bura.
Desni kolosijek su već davno odnijeli. Saće i ovog drugog. Samo malo strpljenja, molim.
Brdusine lijevo od pruge.
Sad smo u kanjonu Krke. Kad ga prođemo, trebali bi se naći u kninskoj kotlini. Jope tunel. Ima ih nekih 20-tak i, što je zanimljivo, nemaju imena nego brojeve.
Stajalište Oćestovo. Posljednje prije Knina.
Pruga je usječena u obronak, a s desne strane je napravljena ograda od tračnica neke dekoviljske pruge.
Čovjek sagradio objekat pa pomalo pčelari...
Sve se više približavamo Krki.
Majstor mi se uozbiljio...
... blizu smo Knina pa je oko pruge živahno.
Evo nas. Lijevo su kolosijeci koji vode prema Gračacu i Martinbrodu.
I eto nas. Putovanje završeno. Koristim prigodu još jednom zahvaliti mom domaćinu Nikici što me uopće pripustio u upravljačnicu, a nadasve što mi je ispričao puno zanimljivosti i detalja. HVALA!
Sad smo u kanjonu Krke. Kad ga prođemo, trebali bi se naći u kninskoj kotlini. Jope tunel. Ima ih nekih 20-tak i, što je zanimljivo, nemaju imena nego brojeve.
Stajalište Oćestovo. Posljednje prije Knina.
Pruga je usječena u obronak, a s desne strane je napravljena ograda od tračnica neke dekoviljske pruge.
Čovjek sagradio objekat pa pomalo pčelari...
Sve se više približavamo Krki.
Majstor mi se uozbiljio...
... blizu smo Knina pa je oko pruge živahno.
Evo nas. Lijevo su kolosijeci koji vode prema Gračacu i Martinbrodu.
I eto nas. Putovanje završeno. Koristim prigodu još jednom zahvaliti mom domaćinu Nikici što me uopće pripustio u upravljačnicu, a nadasve što mi je ispričao puno zanimljivosti i detalja. HVALA!
Sad možemo pogledati što je Pfaff snimio 23. lipnja 2010. iz upravljačnice Šveda br. 023
Prugom od Benkovca do Knina 1. dio (Benkovac - Kožlovac)
Prugom od Benkovca do Knina 2. dio (Kožlovac - Bulić)
Prugom od Benkovca do Knina 3. dio (Bulić – Dalmatinska Oštrovica)
Prugom od Benkovca do Knina 4. dio (Dalmatinska Oštrovica - Đevrske)
Prugom od Benkovca do Knina 5. dio (Đevrske - Kistanje)
Prugom od Benkovca do Knina 6. dio (Kistanje - Vujasinovići)
Prugom od Benkovca do Knina 7. dio (Vujasinovići - Radučić)
Prugom od Benkovca do Knina 8. dio (Radučić - Oćestovo)
Prugom od Benkovca do Knina 9. dio (Oćestovo - Knin)
Prugom od Benkovca do Knina 1. dio (Benkovac - Kožlovac)
Prugom od Benkovca do Knina 2. dio (Kožlovac - Bulić)
Prugom od Benkovca do Knina 3. dio (Bulić – Dalmatinska Oštrovica)
Prugom od Benkovca do Knina 4. dio (Dalmatinska Oštrovica - Đevrske)
Prugom od Benkovca do Knina 5. dio (Đevrske - Kistanje)
Prugom od Benkovca do Knina 6. dio (Kistanje - Vujasinovići)
Prugom od Benkovca do Knina 7. dio (Vujasinovići - Radučić)
Prugom od Benkovca do Knina 8. dio (Radučić - Oćestovo)
Prugom od Benkovca do Knina 9. dio (Oćestovo - Knin)
Nakon što sam se malo promuvao po kninskom kolodvoru i bacio pogled na barjak koji se vijorio na tvrđavi (ipak je dan ranije bio Dan antifašističke borbe), pripremio sam se za povratak. Moj majstor Nikica je otišao doma, njemu je za taj dan bilo dosta pa sam morao zaskočiti njegovog nasljednika...
Jope zabijotka! (Balada o psu, ljubavi i majci).
Kako mi je lijepo pojasnio prometnik, nemaju dovoljno motora pa ćemo u Zadar busom. Isti polazi s autobusnog kolodvora koji je tik do željezničkog.
Lavanda tours iz Jelse. Kako li je taj zabucao do Knina?
Opraštam se od kninskog kolodvora...
... i grada Knina koji se sunča u udolini.
Moram priznati da i zamjenski bus ima svojih prednosti. Ovako nešto se neda učiniti u Švedu
Bus je bio sasvim pristojno popunjen...
Cesta do Benkovca ide manje-više sličnim smjerom kao pruga, bar što se tiče stajanja u Kistanjama i Đevrskama. Oni gore na brdu mogli su se slikati
Jope zabijotka! (Balada o psu, ljubavi i majci).
Kako mi je lijepo pojasnio prometnik, nemaju dovoljno motora pa ćemo u Zadar busom. Isti polazi s autobusnog kolodvora koji je tik do željezničkog.
Lavanda tours iz Jelse. Kako li je taj zabucao do Knina?
Opraštam se od kninskog kolodvora...
... i grada Knina koji se sunča u udolini.
Moram priznati da i zamjenski bus ima svojih prednosti. Ovako nešto se neda učiniti u Švedu
Bus je bio sasvim pristojno popunjen...
Cesta do Benkovca ide manje-više sličnim smjerom kao pruga, bar što se tiče stajanja u Kistanjama i Đevrskama. Oni gore na brdu mogli su se slikati
Poslije Benkovca počeo je urnebes. Negdje kod Raštevića zavrnuo je bus s glavne ceste Benkovac – Smilčić prema Rašteviću i dalje. Negdje u Škabrnjama krajcali smo se sa Švedom koji je vozio za Knin.
Nisam pojma imao da u Ravnim kotarima ima toliko asfaltiranih puteljaka...
Prošli smo i kroz Bibinje, a onda kroz teretnu luku do zadarskog kolodvora (ušuljali smo se na stražnja vrata)
Ova smrdljiva brundavka sa svojim vagonom još uvijek čuči na drugom peronu
Putem prema izlazu sam u jednom prozoru ugledao dragi prizor iz nekih prošlih vremena...
Evo me vani. Putovanje završeno...
Pfaffmobil je čekao...
I, prema tradiciji, mali zemljovid na kojem je moguće naći prugu po kojoj sam se vozio.
Pa, do neke slijedeće prigode, bilježim se
Nisam pojma imao da u Ravnim kotarima ima toliko asfaltiranih puteljaka...
Prošli smo i kroz Bibinje, a onda kroz teretnu luku do zadarskog kolodvora (ušuljali smo se na stražnja vrata)
Ova smrdljiva brundavka sa svojim vagonom još uvijek čuči na drugom peronu
Putem prema izlazu sam u jednom prozoru ugledao dragi prizor iz nekih prošlih vremena...
Evo me vani. Putovanje završeno...
Pfaffmobil je čekao...
I, prema tradiciji, mali zemljovid na kojem je moguće naći prugu po kojoj sam se vozio.
Pa, do neke slijedeće prigode, bilježim se
Hvala Pfaff na na reportazi a nadasve na cab-rideu sad ti odoh poskidati filmice
E sad ti jos ostaje reportaza od Plaškog do Knina u upravljacnici Turnera
E sad ti jos ostaje reportaza od Plaškog do Knina u upravljacnici Turnera
Marioo- Broj postova : 456
Registration date : 12.05.2008
To ono glasnobrundavoplavosmrdljivo?Marioo je napisao/la:... u upravljacnici Turnera
Ne ne to je plavolijepozacutiividjetiPfaff je napisao/la:To ono glasnobrundavoplavosmrdljivo?Marioo je napisao/la:... u upravljacnici Turnera
Marioo- Broj postova : 456
Registration date : 12.05.2008
Hvala Pfaff.
milepaclo- Broj postova : 54
Registration date : 15.03.2008
Stranica 1 / 1.