Invalidske povlastice
+3
Pfaff
Barney
kiki273
7 posters
Stranica 1 / 1.
Invalidske povlastice
Sreo nsam ovih dana Bokija i ispričao mi je ne baš lijepu priču...... Boki je naime 80% invalid jer je eto nažalost rođen bez desne ruke.
Bio je na kolodvoru pitati kako bi ostvario pravo na 75% popusta za 3 putovanja željeznicom godišnje. S kolodvora su ga uputili u županiju da mu izdaju uvjerenje o invaliditetu po što je on i krenuo. Ostao je nemalo iznenađen kada mu je službenica objasnila da nemože ostvariti povlasticu jer je invalid na ruke, da je kojim slučajem invalid na noge onda bi mogao.......
No coment
Bio je na kolodvoru pitati kako bi ostvario pravo na 75% popusta za 3 putovanja željeznicom godišnje. S kolodvora su ga uputili u županiju da mu izdaju uvjerenje o invaliditetu po što je on i krenuo. Ostao je nemalo iznenađen kada mu je službenica objasnila da nemože ostvariti povlasticu jer je invalid na ruke, da je kojim slučajem invalid na noge onda bi mogao.......
No coment
Bezdusnost nase administracije vec mi je dugo poznata i mogu samo kazati kako istinski suosjecam s covjekom. Ali kao sto si i sam rekao, ne zasluzuje komentar drzava u kojoj, primjerice, pacijent u bolnici mora sam donesti toaletni papir i druge osnovne higijenske potrepstine, a sve u smislu stednje.
Barney
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Re: Invalidske povlastice
Nažalost se sa svim tim i neću složiti (a znam podosta o problematici). Invalidske se povlastice mogu načelno podijeliti u dvije grupe - one vezane za opći (zakonski priznati) stupanj invalidnosti i te su najčešće financijske naravi te one vezane za konkretan tip invaliditeta. Kad se radi o invaliditetu lokomotornog sustava, onda se u najvećem dijelu svijeta ti invalidi (politički korektno: osobe s posebnim potrebama) tako i tretiraju. Tako će osoba s teškoćama prvenstveno donjih ekstremiteta bezuvjetno dobiti odgovarajuće povlastice dok će oni bez ruke tu biti malo diferencijalno tretirani. Oni će teže dobiti povlasticu za putovanje javnim saobraćajem.
U Hrvatskoj je već dugo vremena (pogotovo od domovinskog rata naovamo) prisutan problem zloporabe tzv. invalidskih naljepnica i to u dva vida. Prvi je, naravno, kriterij dodjeljivanja. Logično je da je lik kojemu je mina odnijela komad noge dobio takvo pravo no, s druge strane, onaj koji se proglasio oboljelim od PTSP-a nema u 95% slučajeva baš nikakav razlog za to samo na temelju opećg stupnja invalidnosti (to je ono s vrha priče) jer može sasvim lijepo na zadnjim nogama doći gdje god treba.
Drugi vid zloporabe je korištenje vozila označenih takvim naljepnicama odnosno parkirnih mjesta za takva vozila od strane neinvalidnih osoba u svrhe koje nisu vezane uz izravno zadovoljavanje potreba invalidnih osoba. Pop...im kad npr. pred "Plodinama" na invalidskom mjestu ugledam skupocjeni terenac s invalidskom naljepnicom iz kojeg išeta raskošna plavuša i ode s frendicom u šoping i na kavu. U USofA koje su glede zaštite invalida 70 godina ispred nas, takav cirkus košta 100$ na licu mjesta i bez diskusije, a na svakom boljem parkiraštu ispred kakvog Shopping Malla šeta jedan Friendly neighborhood cop koji se brine za to da se zakon poštuje...
U Hrvatskoj je već dugo vremena (pogotovo od domovinskog rata naovamo) prisutan problem zloporabe tzv. invalidskih naljepnica i to u dva vida. Prvi je, naravno, kriterij dodjeljivanja. Logično je da je lik kojemu je mina odnijela komad noge dobio takvo pravo no, s druge strane, onaj koji se proglasio oboljelim od PTSP-a nema u 95% slučajeva baš nikakav razlog za to samo na temelju opećg stupnja invalidnosti (to je ono s vrha priče) jer može sasvim lijepo na zadnjim nogama doći gdje god treba.
Drugi vid zloporabe je korištenje vozila označenih takvim naljepnicama odnosno parkirnih mjesta za takva vozila od strane neinvalidnih osoba u svrhe koje nisu vezane uz izravno zadovoljavanje potreba invalidnih osoba. Pop...im kad npr. pred "Plodinama" na invalidskom mjestu ugledam skupocjeni terenac s invalidskom naljepnicom iz kojeg išeta raskošna plavuša i ode s frendicom u šoping i na kavu. U USofA koje su glede zaštite invalida 70 godina ispred nas, takav cirkus košta 100$ na licu mjesta i bez diskusije, a na svakom boljem parkiraštu ispred kakvog Shopping Malla šeta jedan Friendly neighborhood cop koji se brine za to da se zakon poštuje...
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Slazem se i ja s tvojim misljenjem, no nadodat cu da sam vise govorio opcenito. Jasno je da osoba kojoj nedostaje ruka ima nesto manja prava sto se prijevoza tice od one koja ne moze hodati, ali bi zeljeznica (na kojoj se par trose u besmislice ili kradu) trebala biti nesto fleksibilnija.Pfaff je napisao/la:Nažalost se sa svim tim i neću složiti...
To je u ZG redovita pojava, ali postoji lijek koji necu opisivati ovdje na javnom mjestu. Samo cu reci da ukljucuje kljuc...Drugi vid zloporabe je korištenje vozila označenih takvim naljepnicama odnosno parkirnih mjesta za takva vozila od strane neinvalidnih osoba u svrhe koje nisu vezane uz izravno zadovoljavanje potreba invalidnih osoba.
Barney
Barney- Broj postova : 930
Moje iskustvo: prošle godine kad sam radio umirovljeničku iskaznicu HŽ-a raspitao sam se kod službenice na šalteru na kolodvoru ako bi mogao ostvariti kakav popust kao invalid na što me ona uputila tamo kamo je bio i Boki. Naravno, i mene su otpilili s objašnjenjem da imam "premali" stupanj invaliditeta. Gospođa mi je kazala da je min 80% u prvoj kategoriji (štogod to značilo) a što je veća kategorija to su niža prava (2.kat -> cca 90%, 3.kat -> 95% ... itd itd). Ja nažalost imam 5.kategoriju i 60% invaliditeta tako da je sve to palo u vodu.
Ali Pfaff je dobro napisao ... nit med rožicama nema pravice ... nije jedan slučaj da onaj koji nema noge ima manji stupanj invaliditeta nego onaj sa PTSP-om
Ali Pfaff je dobro napisao ... nit med rožicama nema pravice ... nije jedan slučaj da onaj koji nema noge ima manji stupanj invaliditeta nego onaj sa PTSP-om
Gost- Gost
Ne kužim se u invaliditet ali iz tvog i Bokijevog iskustva dade se zaključiti da je 80% prve kategorije netko bez noge ili možda ne? Uglavnom zašto bi netko tko navodno ima nekakav pitiespi imao veće povlastice nego dečko bez ruke???????
Mehanizam određivanja stupnja invalidnosti je dosta kompleksan i nije samo pitanje što ti fali već i kako si ostao bez toga što ti fali (ili ti nije nikad ni naraslo). Naravno ovisi nažalost i o tome da li pripadaš nekoj društvenoj slupini koja je nešto jednakija od ostalih.kiki273 je napisao/la:Ne kužim se u invaliditet ali iz tvog i Bokijevog iskustva dade se zaključiti da je 80% prve kategorije netko bez noge ili možda ne? Uglavnom zašto bi netko tko navodno ima nekakav pitiespi imao veće povlastice nego dečko bez ruke???????
Dodatna je parada što su u nekoj fazi naše recentne povjesti mehanizmi dodjeljivanja "invalidskih" naljepnica bili prilično šaroliki. Nekoć davno su to činile invalidske udruge, a onda i kojekakve HVIDRE pa tako još uvijek imamo one famozne naljepnice s likom u kolicima i puškom, a onda je to prebačeno na državu. Zapravo bi jedini važeći bili kartoni koji se stavljaju na prednje staklo i koji imaju naznačene podatke o imaocu prava. Ono što ne valja kod tog birokratskog mehanizma je to da se postavljaju gotovo nemogući uvjeti npr. da invalid mora biti vlasnik vozila i da se karton veže uz vozilo (kao da je auto invalidan, a ne čovjek). Opet se vraćam na USofA gdje također postoje takvi kartoni, a po definiciji je invalidsko vozilo svako vozilo koje je označeno takvom oznakom i koje prevozi invalida. Sve te naše birokratske kerefeke su posljedica brige da ne dođe do zloporabe prava, a onda zloporabe cure k'o kroz sito!
Dobro, ali i slijepa osoba ima plavu inv. naljepnicu na vozilu a definitivno ne upravlja istim!
Pa to i govorim. Bitna je činjenica da se vozilo (u tom trenutku) koristi zbog potreba invalidne osobe koja ima pravo na taj oblik zaštite. Koje i čije je vozilo je krajnje nebitno...kiki273 je napisao/la:Dobro, ali i slijepa osoba ima plavu inv. naljepnicu na vozilu a definitivno ne upravlja istim!
Da bi invalid dobijo takvu naljepnicu mora biti član udruge invalida, kao i da bi ostvarijo popust za titov most, hac i slične cestovne građevine. Onda je valjda i hvidra udruga koja svojim članovima daje naljepnice (žute s čovjekom koji drži pušku)
Nisu isti kriteriji! Boki je "civilni" invalid a onaj koji ima "pitiespi" je vojni invalid i ima veća prava nego civilni invalid.kiki273 je napisao/la:... Uglavnom zašto bi netko tko navodno ima nekakav pitiespi imao veće povlastice nego dečko bez ruke???????
Gost- Gost
Zbog čega bi uopće invalidi bilo kojeg stupnja invalidnosti imali i 1% popusta na putne karte. Zar je nekome bez ruke (ili nekim drugim invaliditetom, da ne bi ispalo kako imam nešto protiv Bokija), vožnja vlakom potrebnija od zdrave osobe? Invalidnim osobama je terapija vožnja autocestom, pa imaju besplatne smart kartice?
Ako si invalid i nisi sposoban radit, ok, evo ti invalidnina. Imaš oštećenje lokomotornog sustava, evo ti invalidsko parking mjesto. Onaj sa PTSP-om, gluhonijemi i slični mogu hodat, a zdravima parkiranim na invalidskim mjestima bi odrezao drakonsku kaznu, plaćanje na licu mjesta ili zapljena auta. Ah da, lisice su protuustavne jer ograničavaju slobodu i prava pojedinca.
Ako si invalid i nisi sposoban radit, ok, evo ti invalidnina. Imaš oštećenje lokomotornog sustava, evo ti invalidsko parking mjesto. Onaj sa PTSP-om, gluhonijemi i slični mogu hodat, a zdravima parkiranim na invalidskim mjestima bi odrezao drakonsku kaznu, plaćanje na licu mjesta ili zapljena auta. Ah da, lisice su protuustavne jer ograničavaju slobodu i prava pojedinca.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
LLeon je napisao/la:Zbog čega bi uopće invalidi bilo kojeg stupnja invalidnosti imali i 1% popusta na putne karte. Zar je nekome bez ruke (ili nekim drugim invaliditetom, da ne bi ispalo kako imam nešto protiv Bokija), vožnja vlakom potrebnija od zdrave osobe?
Ja na to gledam ovako: Ako je osoba stvarno( izbacimo lažnjake kao proizvod korumpiranog sustava ) invalid, pa bilo to 10,20 ili 100%, tada to znači da ima ograničenja u kretanju. Ako nemaš jednu ruku ili ti je neupotrebljiva za upravljanje, tada trebaš ostvariti svoje pravo na slobodu kretanja, a to je sa popustom na prijevoz autobusom, vlakom, brodom i što ti ja znam što već. A ne da se dijele popusti članovima HAK-a,udruga za zaštitu životinja ( ovo mi je prvo palo na pamet i nipošto ne znači da imam nešto protiv članova tih udruga ) itd.
Kada malo pogledamo tko sve ima pravo na popust na HŽ-u imam osjećaj da samo ja moram platiti puni iznos karte ( da se razumijemo popust sam ostvarivao jedino kao vojnik i nikada više ). Ja ću ga i platiti, ali mislim da nije pravedno da više od 50% ( da ne kažem i puno više, jer glavninu putničkog prometa ionako čine školarci, studenti i ostale povlaštene skupine ) putnika ostvaruje razne popuste. Tako ispada da HŽ svakim kilometrom samo gomila gubitke, a što i nije daleko od istine. Zato se i ukidaju linije i zatvaraju pruge, jer je to jednostavnije nego posložiti sustav i postaviti ga na zdrave noge.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
I dalje se ne slažem sa invalidskim povlasticama, kao i raznoraznim članovima HAK-a, novinarima, saborskim zastupnicima. Jedini popust i to 100% priznajem za pratitelja slijepih osoba i onih koji se ne mogu sami kretati.
Sloboda kretanja znači omogućiti slijepima psa vodiča, pristupne rampe za osobe u kolicima, parkirna mjesta onima koji se teško kreću, a ne jeftinije putne karte. Idi sutra na benzinsku i traži da ti prodaju benzin po 5 kn, jer ti trebaš ostvarit svoje pravo na slobodu kretanja.kico101 je napisao/la:Ako nemaš jednu ruku ili ti je neupotrebljiva za upravljanje, tada trebaš ostvariti svoje pravo na slobodu kretanja, a to je sa popustom na prijevoz autobusom, vlakom, brodom i što ti ja znam što već.
To je samo kap u moru. Pruge se zatvaraju iz nekih drugih razloga, a znaš ih jako dobro.kico101 je napisao/la:...glavninu putničkog prometa ionako čine školarci, studenti i ostale povlaštene skupine ) putnika ostvaruje razne popuste. Tako ispada da HŽ svakim kilometrom samo gomila gubitke, a što i nije daleko od istine. Zato se i ukidaju linije i zatvaraju pruge, jer je to jednostavnije nego posložiti sustav i postaviti ga na zdrave noge.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Ne vidim kakvog smisla ima ova usporedba? Ako si invalid u tolikm stupnju da ne možeš samostalno upravljati autom ( a država nema para da ti omogući ili olakša kupovinu vozila prilagođenog invalidima ), ovisan si o raznim oblicima javnog prijevoza. Tu ne možeš birati. Nemaju svi mogućnost da ih netko vozi u autu. Ovdje se radi o popustu na uslugu, a ne na materijal ( HŽ ima troškove struje/goriva, osoblja, amortizaciju, uračunatu zaradu itd., i negdje u tom krugu može pronaći mogućnost za racionalizaciju ). Gorivo troši auto, a ne čovjek, a auti nemaju status invalida.LLeon je napisao/la:
Idi sutra na benzinsku i traži da ti prodaju benzin po 5 kn, jer ti trebaš ostvarit svoje pravo na slobodu kretanja.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
A zašto molim vas lijepo ne bi imali invalidi popusta na putne karte, oslobođenje plaćanja cestarine... ?? Mislite da se upuštaju u vožnje vlakom, po autocesti na izlet, neeee, definitivno ne. Uglavnom se to odnosi na putovanja iz mjesta boravka u veća mjesta na liječničke preglede, iz vlastite obitelji ću vam samo navesti jedan primjer;(neki na forumu znaju o kome se radi)
Putovanje Labin - Zagreb 5-6 puta godišnje na specijalistički pregled (samo cestarina iznosi 176 kuna po sadašnjim tarifama, pa x 6 = 1.076 kuna), pa dragi moji tisuću kuna imati ili ne imati, nije baš mala stvar. Inače radilo se o slijepoj malodobnoj osobi, član udruge invalida, auto je morao biti registriran na njegovo ime, ali dok se došlo do te famozne "plave" naljepnice....ajme meni birokracije. E kad smo već kod HŽ-a, da penzići ostvaruju popust dovoljno uz predočenje osobne iskaznice, a invalidi da moraju obijati vrata i vrata po raznoraznim službama, u općinama, gradovima, županijama e tu se ne slažem.
Putovanje Labin - Zagreb 5-6 puta godišnje na specijalistički pregled (samo cestarina iznosi 176 kuna po sadašnjim tarifama, pa x 6 = 1.076 kuna), pa dragi moji tisuću kuna imati ili ne imati, nije baš mala stvar. Inače radilo se o slijepoj malodobnoj osobi, član udruge invalida, auto je morao biti registriran na njegovo ime, ali dok se došlo do te famozne "plave" naljepnice....ajme meni birokracije. E kad smo već kod HŽ-a, da penzići ostvaruju popust dovoljno uz predočenje osobne iskaznice, a invalidi da moraju obijati vrata i vrata po raznoraznim službama, u općinama, gradovima, županijama e tu se ne slažem.
- Broj postova : 6447
Krivo! Treba još papira, nije dovoljna samo OI (barem ne u Rijeci)Narcis je napisao/la:... E kad smo već kod HŽ-a, da penzići ostvaruju popust dovoljno uz predočenje osobne iskaznice, ...
Isto krivo! Da bi dokazao neki vid invalidnosti moraš imat neku "šaru" i to predočit na šalteru na kolodvoru. Ne želim bit HŽ-ov advokat ali nije HŽ propisao koje kategorije mogu imat popust a koje ne nego je to država odredila. HŽ traži samo nekakav papir na uvid da se vidi da osoba ta i ta zadovoljava određene kriterije po kojima će dobit popust.Narcis je napisao/la:... a invalidi da moraju obijati vrata i vrata po raznoraznim službama, ...
Da se razumijemo, ovdje se ne radi o 10-20-30% popusta nego o 70% popusta a za to, priznat ćete, ipak treba malo više papira nego što je OI i "odrezak" od mirovine ili iskaznica HAK-a.
Gost- Gost
Jednu stvar trebate znati,postoje komercijalni popusti koje daje HŽ i zakonski popusti ,koje daje država.Za zakonske popuste država refundira stroške koje je prevoznik imao s prevozom,ali isto tako propisuje i pod kojim uslovima se određeni popust stiče,tako da HŽ s tim ne pravi nikakve gubitke.Invalidi su zakonska kategorija.kico101 je napisao/la:Tako ispada da HŽ svakim kilometrom samo gomila gubitke...
Stjepan- Broj postova : 467
Registration date : 12.03.2009
Točno tomo, potrebno je imati za umirovljenike iskaznicu K-33S; evo što HŽ kaže na svojim stranicama
PUTOVANJA UMIROVLJENIKA I STARIJIH OSOBA
Korisnici: umirovljenici i osobe starije od 60 godina koji su hrvatski državljani sa stalnim prebivalištem u RH te njihovi bračni partneri kada putuju s njima.
Opseg povlastice: 30% za neograničen broj jednosmjernih ili dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. vagonskom razredu vlakova svih vrsta na relacijama duljima od 25 km.
Osnova povlastice: iskaznica K-33s koju tiska i prodaje HŽ.
Iskaznica vrijedi godinu dana i ispostavlja se na temelju umirovljeničkoga odreska ili osobne iskaznice.
A ovo su povlastice za invalidne osobe i njihove pratitelje;
INVALIDNE OSOBE
Korisnici: donositelji objave za povlašteni prijevoz invalidne osobe željeznicom i brodom
Opseg povlastice: četiri putovanja u odlasku i povratku na godinu po povlastici od 75% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkoga ili brzog vlaka.
Osnova povlastice: objava za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom invalidne osobe, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja.
PRATITELJI INVALIDNIH OSOBA
Korisnici: donositelji objave za besplatni prijevoz pratitelja invalidne osobe željeznicom i brodom
Opseg povlastice: 100% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkoga i brzog vlaka.
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz pratitelja invalidne osobe željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi dotle dokle vrijedi objava osobe koju prati pratitelj.
VOJNI I CIVILNI RATNI INVALIDI
* Korisnici: nositelji obiteljske invalidnine iza osobe poginule ili nestale u Domovinskom ratu.
Opseg povlastice: jedno besplatno putovanje na godinu radi obilaska groba poginule osobe koji nije u mjestu korisnikova stanovanja.
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji.
* Korisnici: nositelji obiteljskih invalidnina, vojni i civilni ratni i mirnodopski invalidi.
Opseg povlastice: četiri putovanja na godinu po povlastici od 75%.
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji.
PRATITELJI VOJNIH I CIVILNIH RATNIH INVALIDA
Korisnici: donositelji objave za besplatni prijevoz pratitelja vojnih i civilnih ratnih invalida željeznicom i brodom
Opseg povlastice: 100% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz pratitelja vojnih i civilnih ratnih invalida željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi dotle dokle vrijedi objava osobe koju prati pratitelj
PUTOVANJA UMIROVLJENIKA I STARIJIH OSOBA
Korisnici: umirovljenici i osobe starije od 60 godina koji su hrvatski državljani sa stalnim prebivalištem u RH te njihovi bračni partneri kada putuju s njima.
Opseg povlastice: 30% za neograničen broj jednosmjernih ili dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. vagonskom razredu vlakova svih vrsta na relacijama duljima od 25 km.
Osnova povlastice: iskaznica K-33s koju tiska i prodaje HŽ.
Iskaznica vrijedi godinu dana i ispostavlja se na temelju umirovljeničkoga odreska ili osobne iskaznice.
A ovo su povlastice za invalidne osobe i njihove pratitelje;
INVALIDNE OSOBE
Korisnici: donositelji objave za povlašteni prijevoz invalidne osobe željeznicom i brodom
Opseg povlastice: četiri putovanja u odlasku i povratku na godinu po povlastici od 75% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkoga ili brzog vlaka.
Osnova povlastice: objava za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom invalidne osobe, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja.
PRATITELJI INVALIDNIH OSOBA
Korisnici: donositelji objave za besplatni prijevoz pratitelja invalidne osobe željeznicom i brodom
Opseg povlastice: 100% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkoga i brzog vlaka.
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz pratitelja invalidne osobe željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi dotle dokle vrijedi objava osobe koju prati pratitelj.
VOJNI I CIVILNI RATNI INVALIDI
* Korisnici: nositelji obiteljske invalidnine iza osobe poginule ili nestale u Domovinskom ratu.
Opseg povlastice: jedno besplatno putovanje na godinu radi obilaska groba poginule osobe koji nije u mjestu korisnikova stanovanja.
* Korisnici: nositelji obiteljskih invalidnina, vojni i civilni ratni i mirnodopski invalidi.
Opseg povlastice: četiri putovanja na godinu po povlastici od 75%.
PRATITELJI VOJNIH I CIVILNIH RATNIH INVALIDA
Korisnici: donositelji objave za besplatni prijevoz pratitelja vojnih i civilnih ratnih invalida željeznicom i brodom
Opseg povlastice: 100% od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova povlastice: objava za besplatni prijevoz pratitelja vojnih i civilnih ratnih invalida željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja ured državne uprave u pojedinoj županiji. Objava vrijedi dotle dokle vrijedi objava osobe koju prati pratitelj
- Broj postova : 6447
Samo ću ovo citirat ( i crveno boldat) što bi trebalo bit sasvim dovoljno za razumjevanje teme.
Narcis je napisao/la:...
INVALIDNE OSOBE
...
Gost- Gost
Stranica 1 / 1.