Kolodvor Jastrebarsko (Jaska)
Stranica 1 / 1.
Kolodvor Jastrebarsko (Jaska)
Putujući u Čakovec na proslavu dana HŽ-a, ustanovio sam da sam iz Rijeke krenuo prerano (bilo je loše vrijeme, kiša i magla) te da ne znam što bih činio od sebe do 14 ha kad sam se morao naći u Zagrebu na dogovorenom mjestu.
Vrijeme se malo poravilo, čak je povremeno izvirivao i poneki trak sunčanog svjetla, a ja sam u jednom trenutku shvatio da imam taman dovoljno vremena da siđem s ACRZ na čvoru Jastrebarsko (naši su stari govorili Jaska) i napravim par fotki kolodvora. Tamo još nisam bio osim u prolazu vlakom, a to ipak nije isto.
Na prilaznoj cesti se upravo otvarao ŽCPR, a jedan Magyar je u punom galopu ututnjao u stanicu. Šteta, mislim si ja, nema filmića...
Parkirao sam kraj pizzerije/night cluba Ivogovskog naziva "Sahara" koji ujedno funkcionira i kao kolodvorska birtija
Lijepi povjesni kandelaber. Nažalost jedini
Kolodvorska zgrada je standardnog plitkog dizajna (sanitarni blok + prolazni trijem + kolodvorska zgrada). Stanovi za dužnosnike su, pretpostavljam, u onoj ružičastoj zgradi skroz desno.
Je, dobro sam pogodio. To je to!
Onaj Magyar stoji na 1. kolosjeku i ne mrda. Oko njega se motaju nekakvi u trlišu...
Stanica Jastrebarsko ima četiri kolosjeka i svi su u funkciji. Zanimljivo. Ne znam odakle su stigle ove betonske grede, al' tu su na vagonima
Ne možete mi ništa – javio sam se dežurnom
Zanimljivo. Kolodvor Jastrebarsko je duboko u 25KV teritoriju, a nosači KM su i dalje lijepi, stari talijanski "parasol". A kod nas navalili s onim glupim rešetkastim portalima. Pa ti budi pametan. Magyar stoji i dalje.
Nekadašnje skladište za denčane pošiljke. Za razliku od većine sličnih, unutra je još uvijek neki HŽ sadržaj (obratiti pažnju na tablicu na bočnim vratima)
Vrijeme se malo poravilo, čak je povremeno izvirivao i poneki trak sunčanog svjetla, a ja sam u jednom trenutku shvatio da imam taman dovoljno vremena da siđem s ACRZ na čvoru Jastrebarsko (naši su stari govorili Jaska) i napravim par fotki kolodvora. Tamo još nisam bio osim u prolazu vlakom, a to ipak nije isto.
Na prilaznoj cesti se upravo otvarao ŽCPR, a jedan Magyar je u punom galopu ututnjao u stanicu. Šteta, mislim si ja, nema filmića...
Parkirao sam kraj pizzerije/night cluba Ivogovskog naziva "Sahara" koji ujedno funkcionira i kao kolodvorska birtija
Lijepi povjesni kandelaber. Nažalost jedini
Kolodvorska zgrada je standardnog plitkog dizajna (sanitarni blok + prolazni trijem + kolodvorska zgrada). Stanovi za dužnosnike su, pretpostavljam, u onoj ružičastoj zgradi skroz desno.
Je, dobro sam pogodio. To je to!
Onaj Magyar stoji na 1. kolosjeku i ne mrda. Oko njega se motaju nekakvi u trlišu...
Stanica Jastrebarsko ima četiri kolosjeka i svi su u funkciji. Zanimljivo. Ne znam odakle su stigle ove betonske grede, al' tu su na vagonima
Ne možete mi ništa – javio sam se dežurnom
Zanimljivo. Kolodvor Jastrebarsko je duboko u 25KV teritoriju, a nosači KM su i dalje lijepi, stari talijanski "parasol". A kod nas navalili s onim glupim rešetkastim portalima. Pa ti budi pametan. Magyar stoji i dalje.
Nekadašnje skladište za denčane pošiljke. Za razliku od većine sličnih, unutra je još uvijek neki HŽ sadržaj (obratiti pažnju na tablicu na bočnim vratima)
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Re: Kolodvor Jastrebarsko (Jaska)
Pa da se malo posvetim kolodvorskoj zgradi. Po golemom natpisu sudeći, ovo je ćenifa. O tom ćemo detaljnije malo poslije.
Ulaz u putničke prostore
Uglavnom dosta uredno i vrlo čisto. Nedavno su postavili nove gladijatore. Dojam kvare primitivne škrabotine na zidu, al' to već postaje nepremostivi problem.
Piše u bibliji: "Kucajte i otvoriće vam se...". Njoj ne uspijeva
Izbio sam na civilnu stranu kolodvorske zgrade. Ovo lijevo je, pretpostavljam, zgrada za željezničke službenike.
Ulaz u putničke prostore
Kolodvorska zgrada je niže od ceste pa tu ima nekih stuba i pločnika. Sve pomalo derutno. Pretpostavljam da je to u nadležnosti lokalne samouprave, a njoj se zviždi...
Ulaz u putničke prostore
Uglavnom dosta uredno i vrlo čisto. Nedavno su postavili nove gladijatore. Dojam kvare primitivne škrabotine na zidu, al' to već postaje nepremostivi problem.
Piše u bibliji: "Kucajte i otvoriće vam se...". Njoj ne uspijeva
Izbio sam na civilnu stranu kolodvorske zgrade. Ovo lijevo je, pretpostavljam, zgrada za željezničke službenike.
Ulaz u putničke prostore
Kolodvorska zgrada je niže od ceste pa tu ima nekih stuba i pločnika. Sve pomalo derutno. Pretpostavljam da je to u nadležnosti lokalne samouprave, a njoj se zviždi...
Kako to već biva, neki dijelovi kolodvorske zgrade se ne koriste te postaju skladišta krame i ruglo u općem dojmu.
Nadstrešnica
Vodonapojnik. Baš nije neki prizor
Ćenife
Izrazito čisto & uredno. Testiranje sam morao provesti u ženskom odjeljku...
... jer je muški zaključan nekim grdnim lokotom. Niš ne kužim, obično je obratno
Uvidom kroz relativno jako čisti prozor uvjerio sam se da je i taj dio čist i uredan.
Nadstrešnica
Vodonapojnik. Baš nije neki prizor
Ćenife
Izrazito čisto & uredno. Testiranje sam morao provesti u ženskom odjeljku...
... jer je muški zaključan nekim grdnim lokotom. Niš ne kužim, obično je obratno
Uvidom kroz relativno jako čisti prozor uvjerio sam se da je i taj dio čist i uredan.
Jastrebarsko je očito ozbiljna stanica. Imaju i Jenbacha koji marljivo gura one vagone s gredama gore-dolje po četvrtom kolosjeku
Za ljubitelje i korisnike tekstura
Pogled prema Karlovcu...
... i pogled prema Zagrebu. Onaj Magyar je još tu. Možda su mu ugradili sjedišta novog tipa pa je na probnoj vožnji?
Mala digresija - ipak imam sreće. Iz pravca Zagreba dotutnjao je teretnjak
Evo i filmić
Za ljubitelje i korisnike tekstura
Pogled prema Karlovcu...
... i pogled prema Zagrebu. Onaj Magyar je još tu. Možda su mu ugradili sjedišta novog tipa pa je na probnoj vožnji?
Mala digresija - ipak imam sreće. Iz pravca Zagreba dotutnjao je teretnjak
Evo i filmić
Poštanski sandučić i turistička karta županije okolozagrebačke
Zakasnio sam na upis (a i matura je odavno iza mene...)
T-Com još uvijek stanuje ovdje
Toplometar veli da je ugodnih 19-20°C
Moj domaćin. Nije imao ništa protiv slikavanja
Telefoni i duplerica iz "Glasa koncila"
Pitam prometnika kad će konačno onaj Magyar da ga uslikam. Veli on: "Evo, za minutu...". Trčim van da nađem oslonac (za razliku od prijatelja Drempe, ne nosim baš uvijek sobom i stativ) kad li imam što vidjeti:
Zakasnio sam na upis (a i matura je odavno iza mene...)
T-Com još uvijek stanuje ovdje
Toplometar veli da je ugodnih 19-20°C
Moj domaćin. Nije imao ništa protiv slikavanja
Telefoni i duplerica iz "Glasa koncila"
Pitam prometnika kad će konačno onaj Magyar da ga uslikam. Veli on: "Evo, za minutu...". Trčim van da nađem oslonac (za razliku od prijatelja Drempe, ne nosim baš uvijek sobom i stativ) kad li imam što vidjeti:
Sad idem malo prema sjeveroistoku vidjeti kraj kolosječnog snopa i onaj ŽCPR preko kojeg sam stigao s autoputa. To ćemo autom. Naravno
U daljeni se vidi neki "Holcim". Malo manji od onog u Raši.
Vidi, vidi! Kolodvor se nalazi u ulici Nikole Tesle?!?
Željezničarski grincajg-vrtić. Nisam išao preblizu jer je između mrkvica neki golemi Bundaš grozno lajao na mene
Lijevo u šumarku osamljena stražarnica van funkcije i napuštena osamljena cisterna na 4. kolosjeku
Eh, da sam malo mlađi i vitkiji...
Signalizacija. Za razliku od one u Gospiću – radi!
Cisterna
Jel' ovi uopće imaju pojma da im je cisterna u Jastrebarskom?
U daljeni se vidi neki "Holcim". Malo manji od onog u Raši.
Vidi, vidi! Kolodvor se nalazi u ulici Nikole Tesle?!?
Željezničarski grincajg-vrtić. Nisam išao preblizu jer je između mrkvica neki golemi Bundaš grozno lajao na mene
Lijevo u šumarku osamljena stražarnica van funkcije i napuštena osamljena cisterna na 4. kolosjeku
Eh, da sam malo mlađi i vitkiji...
Signalizacija. Za razliku od one u Gospiću – radi!
Cisterna
Jel' ovi uopće imaju pojma da im je cisterna u Jastrebarskom?
Ja b' rek'o da tute neko živi...
1. kolosjek ima betonske pragove
Izlazne skretnice, auto na ŽCPR, a dalje 120 km/h do Zagreba
Na 4. kolosjeku i spojnoj skretnici opet ove čudne oznake. Znade li netko uopće što to ima bit? Pretpostavljam ništa lijepog
Međik. Namjenski proizveden
Cisterna en façe (ili po domaču: zriti!)
1. kolosjek ima betonske pragove
Izlazne skretnice, auto na ŽCPR, a dalje 120 km/h do Zagreba
Na 4. kolosjeku i spojnoj skretnici opet ove čudne oznake. Znade li netko uopće što to ima bit? Pretpostavljam ništa lijepog
Međik. Namjenski proizveden
Cisterna en façe (ili po domaču: zriti!)
Ikebana nasred šturca na 4. kolosjeku
Hodam po rečenom šturcu. Lijevo je groblje prastarih, posve trulih pragova
Skretnica br. 1.
Šturc ima vrlo kvalitetne nove pragove iako se očigledno ne koristi
ŽCPR. Zjapi otvoren
Infrastrukturni detalj. Ovo se uvijek lijepo uklopi u svaki kolodvoropis
Infrastrukturni detalj na ŽCPR
Hodam po rečenom šturcu. Lijevo je groblje prastarih, posve trulih pragova
Skretnica br. 1.
Šturc ima vrlo kvalitetne nove pragove iako se očigledno ne koristi
ŽCPR. Zjapi otvoren
Infrastrukturni detalj. Ovo se uvijek lijepo uklopi u svaki kolodvoropis
Infrastrukturni detalj na ŽCPR
Vidi, vidi! Šturc se nastavlja i preko ceste. Ima duple iskliznice. Pa to je industrisjki kolosjek!!!
Sve piše
To su dobro preasfalterali. Očito se ne koristi već dulje vrijeme
Ono tamo u daljini meni više liči na pilanu
Iskliznica br. 1. Čudno – na slijepoj strani kolosjeka. Bit će da broje od Zagreba.
Pogled unatrag
Nastavak kolosjeka je u šikari pa ću se provozati ovim puteljkom u pokušaju stizanja do kraja bez da me upuca kakav prerevni zaštitar
Oho! Ima tu čak i mimoilazni kolosjek
Stalno se osvrćem. Bit će da imam nečistu savjest
Pfaffmobil je dosad statirao preko puta kukuruzišta, ali sad mu je kucnuo čas...
Portret crkve i mjesta
Sve piše
To su dobro preasfalterali. Očito se ne koristi već dulje vrijeme
Ono tamo u daljini meni više liči na pilanu
Iskliznica br. 1. Čudno – na slijepoj strani kolosjeka. Bit će da broje od Zagreba.
Pogled unatrag
Nastavak kolosjeka je u šikari pa ću se provozati ovim puteljkom u pokušaju stizanja do kraja bez da me upuca kakav prerevni zaštitar
Oho! Ima tu čak i mimoilazni kolosjek
Stalno se osvrćem. Bit će da imam nečistu savjest
Pfaffmobil je dosad statirao preko puta kukuruzišta, ali sad mu je kucnuo čas...
Portret crkve i mjesta
Truc-truc. Pfaffmobil se smije k'o lud jer ga visoka trava škaklje po... auspuhu
Na kraju sam ipak našao bika. Lijepo održavanog. Bit će da je to ipak pilana ili neki slični drvarski pogon. Nažalost ne mogu prići bliže
Ovo mi jako liči na one celulozne klade koje se vozi u Italiju. No, zašto onda nije kolosjek u funkciji? Nije vrag da ih kamionima voze do utovarne rampe na kolodvoru?
Na kraju sam ipak našao bika. Lijepo održavanog. Bit će da je to ipak pilana ili neki slični drvarski pogon. Nažalost ne mogu prići bliže
Ovo mi jako liči na one celulozne klade koje se vozi u Italiju. No, zašto onda nije kolosjek u funkciji? Nije vrag da ih kamionima voze do utovarne rampe na kolodvoru?
Na mjestu gdje je onaj mimoilazni kolosjek nalazi se neki prekrcajni uređaj cijevnog tipa. Iznad je onaj silos na kojem piše "Holcim". Nisam uspio bolje vidjeti.
Skretnica
Pretpostavljam da ova oznaka nešto znači.
Ipak sam se uspio probiti kroz šiprag i ostrugu
Desno je ono prekrcajno postrojenje
Skretnica s druge strane
Skretnica
Pretpostavljam da ova oznaka nešto znači.
Ipak sam se uspio probiti kroz šiprag i ostrugu
Desno je ono prekrcajno postrojenje
Skretnica s druge strane
I sad bi bilo dosta. Vrijeme mi se skraćuje, a još moram poslikati i jugozapadni kraj stanice kako bi kolodvoropis bio potpun.
Nakon kraće ugodne vožnje mimo kolodvorske zgrade stižem do cilja. I tamo je ŽCPR
Ovdje kolosjek nije uasfaltiran
Još jedan željeznički objekt u bukoličkom okruženju
Pogled niz kolosjeke u pravcu kolodvorske zgrade i Zagreba. Desno je kratki izvlačnjak koji se odvaja (zapravo produžuje) od 4. kolosjeka...
... i završava ovim, meknimo, bikom!
Zadnja skretnica i pruga u pravcu Karlovca
Osvrtaj s bika u smjeru stanice. Tamo se nešto crveni
Za kraj sam dobio još jedan mali bonus:
I onda sam se vratio na autoput i u Zagrab stigao taman u dogovoreni čas. Ostalo je povjest...
Nakon kraće ugodne vožnje mimo kolodvorske zgrade stižem do cilja. I tamo je ŽCPR
Ovdje kolosjek nije uasfaltiran
Još jedan željeznički objekt u bukoličkom okruženju
Pogled niz kolosjeke u pravcu kolodvorske zgrade i Zagreba. Desno je kratki izvlačnjak koji se odvaja (zapravo produžuje) od 4. kolosjeka...
... i završava ovim, meknimo, bikom!
Zadnja skretnica i pruga u pravcu Karlovca
Osvrtaj s bika u smjeru stanice. Tamo se nešto crveni
Za kraj sam dobio još jedan mali bonus:
I onda sam se vratio na autoput i u Zagrab stigao taman u dogovoreni čas. Ostalo je povjest...
Stranica 1 / 1.