Provincijalac u Zagrebu XXV.
5 posters
Stranica 1 / 1.
Provincijalac u Zagrebu XXV.
... ili što se sve može uslikati kroz prozor zagrebačkog komunalnog prometala
Daklem, kako to već biva u mom tužnom životu, najbolja itd., itd... je i u ovu nedjelju smislila neku radnu obvezu u Metropoli, a mene je zapala uloga logističara. Najgora moguća opcija – u Zagrebu od 10:00 do dva popodne. Rekli bi aboridžani: ni vrit ni mimo. Što možeš učiniti u četiri sata? Neke sam prijatelje željeznicoljupce već izgnjavio, neki su se apriorno izmigoljili zbog obiteljskih obveza...
Ha! Sjetio sam se, Barney! On je još nepotrošen... "Srčeko, se možemo vidjeti u nedjelju, na koji sat? Neću dugo..."
Grrrmeuh! Imam posla, al' ajde dobro...!
Fino, i to smo riješili.
Event kojemu nazoči je u hotelu Antunović. Umalo rekoh na periferiji, a onda sam se sjetio da je to u Španskom, a malo sjevernije je Malešnica, a tamo je Stanley, a on valjda ne stanuje na periferiji, ne? Ukratko, Pfaffmobilu sam našao lijep ugodan kutak pred Antunovićevim gorivonapojnikom, a ja se lijepo iza ugla utrpao u ZET-ov bus linije 115 Špansko – Ljubljanica. Slike nema jer je ovo forum o tračničkim vozilima pa bi to bilo , a to ne bi bilo u redu. Nakon nezanimljive i ugodne vožnje, našli smo se na Ljubljanici kod remize. To mi je mjesto uvijek bilo drago i bilo je svašta za slikati, ali zam zaključio da ću to poslije. Sad sam trebao jednog od ovih plavih da me odveze do TBJ.
Preko puta mene je sjedila mlađahna milostiva mojih godina koja je isto išla prema centru, a cijelo je vrijeme iskazivala određenu dihotomnost glede uporabe molitvenih pomagala.
Barneya sam našao bez problema, a o čem smo nas dvojica divanili, to neka ostane našom malom tajnom. Kasnije sam ga otpratio na Dolac da si pribavi neke gastro potrepštine, a onda smo odlučili nastaviti svaki svojim putem. Za nevjerovane Tome, eto i dokaza da nisam dosad ništa izmislio:
U nekom sam trenutku izrazio želju da se provezem linijom 17 do Prečkog jer tamo nisam bio. Veli Barney: "Brzo će, eno piše na Atronu da stiže za 4 minute!" (Te su se naprave očito uhodale pa im narod već pomalo vjeruje). Ja, nestrpljiv kakav već jesam, ugledam 14-cu kako dolazi iz Ilice i viknem: "Ni na Dolju nisam dugo bio, odoh ja. Bok!" I - hop!
Tramvaj skoro prazan (nedjelja podne, pristojan narod se priprema za blagdanski obrok – govedska juha, pohano meso, riža i zelena salata). Sjednem otraga u pomoćnu upravljačnicu, okrenem se još jednom mahnuti Barneyu i u tom času mi sine ideja: idem slikati prugu kroz stražnji prozor pa da vidimo. Pa evo što se dade vidjeti.
Isplovljavamo iz TBJ
Jurišićeva ()
Zavijamo u Draškovićevu
Zavili smo u Draškovićevu
Lijep sunčan dan, a nigdje nikoga
Daklem, kako to već biva u mom tužnom životu, najbolja itd., itd... je i u ovu nedjelju smislila neku radnu obvezu u Metropoli, a mene je zapala uloga logističara. Najgora moguća opcija – u Zagrebu od 10:00 do dva popodne. Rekli bi aboridžani: ni vrit ni mimo. Što možeš učiniti u četiri sata? Neke sam prijatelje željeznicoljupce već izgnjavio, neki su se apriorno izmigoljili zbog obiteljskih obveza...
Ha! Sjetio sam se, Barney! On je još nepotrošen... "Srčeko, se možemo vidjeti u nedjelju, na koji sat? Neću dugo..."
Grrrmeuh! Imam posla, al' ajde dobro...!
Fino, i to smo riješili.
Event kojemu nazoči je u hotelu Antunović. Umalo rekoh na periferiji, a onda sam se sjetio da je to u Španskom, a malo sjevernije je Malešnica, a tamo je Stanley, a on valjda ne stanuje na periferiji, ne? Ukratko, Pfaffmobilu sam našao lijep ugodan kutak pred Antunovićevim gorivonapojnikom, a ja se lijepo iza ugla utrpao u ZET-ov bus linije 115 Špansko – Ljubljanica. Slike nema jer je ovo forum o tračničkim vozilima pa bi to bilo , a to ne bi bilo u redu. Nakon nezanimljive i ugodne vožnje, našli smo se na Ljubljanici kod remize. To mi je mjesto uvijek bilo drago i bilo je svašta za slikati, ali zam zaključio da ću to poslije. Sad sam trebao jednog od ovih plavih da me odveze do TBJ.
Preko puta mene je sjedila mlađahna milostiva mojih godina koja je isto išla prema centru, a cijelo je vrijeme iskazivala određenu dihotomnost glede uporabe molitvenih pomagala.
Barneya sam našao bez problema, a o čem smo nas dvojica divanili, to neka ostane našom malom tajnom. Kasnije sam ga otpratio na Dolac da si pribavi neke gastro potrepštine, a onda smo odlučili nastaviti svaki svojim putem. Za nevjerovane Tome, eto i dokaza da nisam dosad ništa izmislio:
U nekom sam trenutku izrazio želju da se provezem linijom 17 do Prečkog jer tamo nisam bio. Veli Barney: "Brzo će, eno piše na Atronu da stiže za 4 minute!" (Te su se naprave očito uhodale pa im narod već pomalo vjeruje). Ja, nestrpljiv kakav već jesam, ugledam 14-cu kako dolazi iz Ilice i viknem: "Ni na Dolju nisam dugo bio, odoh ja. Bok!" I - hop!
Tramvaj skoro prazan (nedjelja podne, pristojan narod se priprema za blagdanski obrok – govedska juha, pohano meso, riža i zelena salata). Sjednem otraga u pomoćnu upravljačnicu, okrenem se još jednom mahnuti Barneyu i u tom času mi sine ideja: idem slikati prugu kroz stražnji prozor pa da vidimo. Pa evo što se dade vidjeti.
Isplovljavamo iz TBJ
Jurišićeva ()
Zavijamo u Draškovićevu
Zavili smo u Draškovićevu
Lijep sunčan dan, a nigdje nikoga
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Re: Provincijalac u Zagrebu XXV.
Kao što je rekao uvaženi kolega, ovaj tramvaj nalikuje na gujavicu, ličinku, što li, a ja se osjećam kao progutani zalogaj u unutrašnjem crevu
Langov trg. Tu je nekad bila zadnja stanica nesretne 13-ce.
Ribnjak, Bijele strijele, Davor Štern... Oh, la, la... Those were the days...
Tu sad imamo posebni prostor za tračnice pa se igramo vlaka. Da pregazimo nekog?
Ex Pišamo Jade. Tornjevi prvostolnice na obzoru.
(Gupčeva) Zvijezda
Ne znam da li me sjećanje vara ili su neki bivši visoki državni dužnosnici onomad bili upetljani u neku aferu s ovim zgradama?
Živica lijevo, živica desno, a mi u sredini. Gujavica među trnjem
Langov trg. Tu je nekad bila zadnja stanica nesretne 13-ce.
Ribnjak, Bijele strijele, Davor Štern... Oh, la, la... Those were the days...
Tu sad imamo posebni prostor za tračnice pa se igramo vlaka. Da pregazimo nekog?
Ex Pišamo Jade. Tornjevi prvostolnice na obzoru.
(Gupčeva) Zvijezda
Ne znam da li me sjećanje vara ili su neki bivši visoki državni dužnosnici onomad bili upetljani u neku aferu s ovim zgradama?
Živica lijevo, živica desno, a mi u sredini. Gujavica među trnjem
Epicentar duhovne okrjepe naših bojovnika
Nekoć davno, u vrijeme dobrih spominjanja, ovdje je bio kraj jedne jedine linije – br. 14. Sad je četrnajstica dobila svoju zrcalnu sliku – liniju 8. koja isto ide do Zapruđa, ali s druge strane.
Ko ima auto, može onuda
Iskrcah se. On će napraviti krug, samo dok bude mjesta.
Odlučio sam ići do Dolja. Nekad su tamo vozili planinski M-24 sa šinskim kočnicama (koji jsu noću honorarčili kao linija 25 / 30), a sad vozi nekakav okljaštreni Čeh bez prikolice. Nema ga, al' sad će on. I linija je nekoć nosila broj 21, a onda su ZET-ovci valjda zaključili da nema smisla tako veliki broj za linijicu od tri stanice pa sad ima broj 15.
Eto njega ili ga
Ukrcasmo se. Ja se nasadio odmah kod vozarevog odjeljka u nadi da ću uspjeti snimiti vožnju. Nije baš spretno, stativ nemam kuda nasaditi, probat ćemo iz ruke pa šta bog da...
Pa evo kako je ispalo. Ovako se tresavo nisam već jako dugo vozio. Zanimljivo, ova mi je pruga ostala u sjećanju kao jedna od rijetkih u Zagrebu koje su imale normalne, a ne feniks (žljebaste) tračnice, a sad mi se čini kao da je pruga posve utonula u krajolik. Pamćenje me izdaje ili...?
Nekoć davno, u vrijeme dobrih spominjanja, ovdje je bio kraj jedne jedine linije – br. 14. Sad je četrnajstica dobila svoju zrcalnu sliku – liniju 8. koja isto ide do Zapruđa, ali s druge strane.
Ko ima auto, može onuda
Iskrcah se. On će napraviti krug, samo dok bude mjesta.
Odlučio sam ići do Dolja. Nekad su tamo vozili planinski M-24 sa šinskim kočnicama (koji jsu noću honorarčili kao linija 25 / 30), a sad vozi nekakav okljaštreni Čeh bez prikolice. Nema ga, al' sad će on. I linija je nekoć nosila broj 21, a onda su ZET-ovci valjda zaključili da nema smisla tako veliki broj za linijicu od tri stanice pa sad ima broj 15.
Eto njega ili ga
Ukrcasmo se. Ja se nasadio odmah kod vozarevog odjeljka u nadi da ću uspjeti snimiti vožnju. Nije baš spretno, stativ nemam kuda nasaditi, probat ćemo iz ruke pa šta bog da...
Pa evo kako je ispalo. Ovako se tresavo nisam već jako dugo vozio. Zanimljivo, ova mi je pruga ostala u sjećanju kao jedna od rijetkih u Zagrebu koje su imale normalne, a ne feniks (žljebaste) tračnice, a sad mi se čini kao da je pruga posve utonula u krajolik. Pamćenje me izdaje ili...?
Eeee-ha, stigli smo. Ovo je šturc. Vrlo ekološki, uklopljen u okoliš.
I ovdje je graditeljski lobi uzeo svoje. Nekoć je tu bilo nekoliko malih, gotovo obiteljskih, restorana gdje smo kao studenti znali odlaziti na kakav "domaći" nedjeljni ručak, a sad vidim kako ne prelijepa individualna izgradnja poput kvasa kipi i prelijeva se prema tramvajskoj pruzi
Ajde, ovaj pogled je nešto ljepši.
Na putu natrag, odlučio sam pokušati slikati vožnju kroz stražnje staklo. Upadni kut sunca napravio bi potpuni svinjac od šoferšajbne (hadzibane, sam to sad dobro napisao?), a ovako mogu i malo bolje fiksirati kameru. Srećom nema ljudi u trajvanu, a ona zapuhana dvojica što su se netom spustili sa Sljemena su zauzeti razmjenom medicinskih kartona.
Pa evo i povratne vožnje. Na kraju krajeva, i od ovog snimka se malim tehničkim zahvatom može napraviti pravi cab-ride, ne?
Iskrcalo me. Plava drndaljka GB 440 pravi počasni krug, a ja ću si uhvatiti 14-cu za doma.
Oko moje, plavo i garavo...
Vozar je neško kemijao s vratima koja su se otvarala u kontra-ritmu (2 open / 2 close) pa sam ja dotle snimio cockpit space-shuttlea
Povratak snimam s boka, tako mi sunce manje smeta
Evo me opet na Zvijezdi. BTW, nisam ni znao da je onaj simpa restoran s domaćom klopom između Nove Vesi i Medveščaka (ne sjećam se imena) upao u šake kosookima pa sad umjesto purice z mlincima serviraju Wan-ton juhu i Chop Suey. Tja, progres... A bio je tako spretan za karmine.
I ovdje je graditeljski lobi uzeo svoje. Nekoć je tu bilo nekoliko malih, gotovo obiteljskih, restorana gdje smo kao studenti znali odlaziti na kakav "domaći" nedjeljni ručak, a sad vidim kako ne prelijepa individualna izgradnja poput kvasa kipi i prelijeva se prema tramvajskoj pruzi
Ajde, ovaj pogled je nešto ljepši.
Na putu natrag, odlučio sam pokušati slikati vožnju kroz stražnje staklo. Upadni kut sunca napravio bi potpuni svinjac od šoferšajbne (hadzibane, sam to sad dobro napisao?), a ovako mogu i malo bolje fiksirati kameru. Srećom nema ljudi u trajvanu, a ona zapuhana dvojica što su se netom spustili sa Sljemena su zauzeti razmjenom medicinskih kartona.
Pa evo i povratne vožnje. Na kraju krajeva, i od ovog snimka se malim tehničkim zahvatom može napraviti pravi cab-ride, ne?
Iskrcalo me. Plava drndaljka GB 440 pravi počasni krug, a ja ću si uhvatiti 14-cu za doma.
Oko moje, plavo i garavo...
Vozar je neško kemijao s vratima koja su se otvarala u kontra-ritmu (2 open / 2 close) pa sam ja dotle snimio cockpit space-shuttlea
Povratak snimam s boka, tako mi sunce manje smeta
Evo me opet na Zvijezdi. BTW, nisam ni znao da je onaj simpa restoran s domaćom klopom između Nove Vesi i Medveščaka (ne sjećam se imena) upao u šake kosookima pa sad umjesto purice z mlincima serviraju Wan-ton juhu i Chop Suey. Tja, progres... A bio je tako spretan za karmine.
U jednom sam trenutku postao svjestan da je poluprazan tramvaj idealan da snimim vožnju od Ribnjaka do TBJ iznutra pa evo još jednog pogleda iz čreva gujavice
TBJ. Sad ću, kao pravi provincijalac, pofotkati par općih mjesta Metropole. Za početak - Ban
Kazalište (moje je veće, al' nećemo fitiljiti)
Fernkornov sv. Jura kako ubiva aždahu
Sad malo tramvajske suprastrukture kod savskog vodnika Jukića
Nogometni grafiti mi postaju paralelni hobi
Taman sam spustio kameru kad li je protutnjao Magyar. Nemereš imat sve. To će seabral nekom prigodom, on je majstor za nasipe
TBJ. Sad ću, kao pravi provincijalac, pofotkati par općih mjesta Metropole. Za početak - Ban
Kazalište (moje je veće, al' nećemo fitiljiti)
Fernkornov sv. Jura kako ubiva aždahu
Sad malo tramvajske suprastrukture kod savskog vodnika Jukića
Nogometni grafiti mi postaju paralelni hobi
Taman sam spustio kameru kad li je protutnjao Magyar. Nemereš imat sve. To će seabral nekom prigodom, on je majstor za nasipe
Stari stojadin kao info-punkt. Pa bolje i ovo nego rezalište
Bova i sidra ispred Tehničkog muzeja. Čeka se neka nova poplava pa da izložak postane realan?
Jedan od falusnih simbola novog napretka
14-cu ću zamijeniti 9-kom. Oduvijek mi je bilo zanimljivo kako ZET poduzima sve kako bi presjedanje bilo komplicirano. U ovom slučaju sam htio povećati svoje šanse da ulovim tramvaj za nastavak vožnje tako da s 14-ce siđem tek u Savskoj pa tako osim 12-ce mogu uloviti i 9-ku koja stiže iz Vodnikove. Brus! Ne postoji zajednička stanica kod Tehničkog muzeja (postoji na putu prema sjeveru). Moraš sići na ulazu u Cibonin toranj pa pjehaka preko pješačkog pa u Tratinsku... Zašto jednostavno...
Mi u Rijeci ove zovemo bakula. Imaju li i Zagrepčani kakav prikladan naziv? Inače, momci (bila su dvojica) imaju selektivan pristup kontroli – mene nije nitko ništa pitao. Zar stvarno djelujem bezazleno?
Bova i sidra ispred Tehničkog muzeja. Čeka se neka nova poplava pa da izložak postane realan?
Jedan od falusnih simbola novog napretka
14-cu ću zamijeniti 9-kom. Oduvijek mi je bilo zanimljivo kako ZET poduzima sve kako bi presjedanje bilo komplicirano. U ovom slučaju sam htio povećati svoje šanse da ulovim tramvaj za nastavak vožnje tako da s 14-ce siđem tek u Savskoj pa tako osim 12-ce mogu uloviti i 9-ku koja stiže iz Vodnikove. Brus! Ne postoji zajednička stanica kod Tehničkog muzeja (postoji na putu prema sjeveru). Moraš sići na ulazu u Cibonin toranj pa pjehaka preko pješačkog pa u Tratinsku... Zašto jednostavno...
Mi u Rijeci ove zovemo bakula. Imaju li i Zagrepčani kakav prikladan naziv? Inače, momci (bila su dvojica) imaju selektivan pristup kontroli – mene nije nitko ništa pitao. Zar stvarno djelujem bezazleno?
Trešnjevački plac
Nije li ovaj...
... ovako počeo?
Bistro!
I evo me (gotovo) na kraju puta. Ljubljanica, stara remiza
Ovdje osim tramvaja...
... stoje i autobusi
Nije li ovaj...
... ovako počeo?
Bistro!
I evo me (gotovo) na kraju puta. Ljubljanica, stara remiza
Ovdje osim tramvaja...
... stoje i autobusi
Vozar ide malo protegnuti noge, a i ja ću jer bus 115 za Špansko stoji iza ugla u Fallerovom (to onaj Faller što radi opremu za makete?)
Malo tramvajske infrastrukture ispred remize
Bi se reklo da šusterova deca bosa hodaju!
Don't be srljing!
Pogled u unutrašnjost...
... i izvanjskost
To neko namjerno?
Malo tramvajske infrastrukture ispred remize
Bi se reklo da šusterova deca bosa hodaju!
Don't be srljing!
Pogled u unutrašnjost...
... i izvanjskost
To neko namjerno?
Ušao sam u autobus. Imam takve i u Rijeci samo je ovaj plav. Sjedim na onom poširokom mjestu iza šoleta i promatram oglas (zanimljivo, a ja očito cijeli život živim u pogrešnom uvjerenju da taj aplikator čisto drugačije izgleda )
Zavrnusmo u Špansko. Stigao sam taman na vrijeme
Umjesto zemljovida
Kriza u društvu rezultira ovakvim polupismenim (pro)oglasima polijepljenim po zidovima autobusnih čekaonica
Zagrebačka avenija, krećem prema zavičaju (možda jednom ipak stignem u Prečko).
PS: Sljedeću nedjelju sam opet u Zagrebu – da ne bi bilo: nismo znali...
Zavrnusmo u Špansko. Stigao sam taman na vrijeme
Umjesto zemljovida
Kriza u društvu rezultira ovakvim polupismenim (pro)oglasima polijepljenim po zidovima autobusnih čekaonica
Zagrebačka avenija, krećem prema zavičaju (možda jednom ipak stignem u Prečko).
PS: Sljedeću nedjelju sam opet u Zagrebu – da ne bi bilo: nismo znali...
Dobro je, dobro. Zadovoljan sam. Moja malenkost je ovom odličnom Zagrebopisu dala dovoljnu i kvalitetnu tezinu. Da ne kazem masu.Pfaff je napisao/la:Barneya sam našao bez problema, a o čem smo nas dvojica divanili, to neka ostane našom malom tajnom. Kasnije sam ga otpratio na Dolac da si pribavi neke gastro potrepštine, a onda smo odlučili nastaviti svaki svojim putem. Za nevjerovane Tome, eto i dokaza da nisam dosad ništa izmislio:
Tuda sam se svaki dan motao kad sam bio jos mladi junosa i stalno se vozio trajvanom. Naime, malo povrh je bio "Imunoloski zavod", prva firma s kojom sam u socijalizmu razdjevicio radnu knjizicu.(Gupčeva) Zvijezda
Jesu, jesu, a sjecam se i ja da smo svaki put kad bi se vozikali tuda (bilo u tramvaju ili autu) uvijek komentirali kako je to samo za budjevane ali da ih dosta relativno brzo zamijeni luksuz za nesto losije uvjete u Petrinjskoj. Nesto slicno kao i danas samo sto se danas ide u Remetinec.Ne znam da li me sjećanje vara ili su neki bivši visoki državni dužnosnici onomad bili upetljani u neku aferu s ovim zgradama?
Tehnicki si u pravu jer konkretan kolosijek zaista predstavlja povratni dio linije cetrnaest, ali i u proslosti je to bio kraj dvije linije. 14 i 21 dijele zajednicko okretiste, a i 21 mora nekako doc do Zagreba. Kaj ne?Nekoć davno, u vrijeme dobrih spominjanja, ovdje je bio kraj jedne jedine linije – br. 14. Sad je četrnajstica dobila svoju zrcalnu sliku – liniju 8. koja isto ide do Zapruđa, ali s druge strane.
I tako smo danas dosli da je Ksaver kraj cak tri linije. Nije lose za jednu skoro podsljemensku stanicu?
Eh, da je taj sturc nastavio tamo kamo je trebao ici, danas bi ja vjerojatno stanovao s druge strane Sljemena i tramvajom dolazio u grad nesto raditi.Eeee-ha, stigli smo. Ovo je šturc. Vrlo ekološki, uklopljen u okoliš.
Ovaj je dobar. Dapace odlican.Srećom nema ljudi u trajvanu, a ona zapuhana dvojica što su se netom spustili sa Sljemena su zauzeti razmjenom medicinskih kartona.
Al' je zato Konzumov ducan jos uvijek tu, samo sto se nekad zvao Unikonzum, no svejedno i dalje nudi gotovo jednak asortiman.Evo me opet na Zvijezdi. BTW, nisam ni znao da je onaj simpa restoran s domaćom klopom između Nove Vesi i Medveščaka (ne sjećam se imena) upao u šake kosookima pa sad umjesto purice z mlincima serviraju Wan-ton juhu i Chop Suey. Tja, progres... A bio je tako spretan za karmine.
Hmm.. obicno cujem rijec "kontrola", ali moje uze drustvo ima smisljen dobar naziv. Šekreto servicio di ZET kolpišće ankora Sorry na pisi kako govoris varijanti, ali ta mi je u ovom slucaju oduvijek bila sladja.Mi u Rijeci ove zovemo bakula. Imaju li i Zagrepčani kakav prikladan naziv?
Mislim da jos uvijek vrijedi pravilo (pravo?) da ne placaju ako su stariji od 65. Ocito je da su te dobro osacali i zakljucili kako nema smisla s tobom gubiti vrijeme.Inače, momci (bila su dvojica) imaju selektivan pristup kontroli – mene nije nitko ništa pitao. Zar stvarno djelujem bezazleno?
Aha! Ufatijo sam te!... stoje i autobusi
Odlican putopis, u tipicnom Pfaff stilu. Uzivao sam citajuci, gledajuci slike i prisjecajuci se nasih razgovora.
Barney
Barney- Broj postova : 930
Registration date : 29.02.2008
Ajoj meni maj'o moja ... da Pfaffomir nije napis'o tko je na fotki da te trefim negdje proš'o bi pored tebe a da te ni ne zamjetim.Pfaff je napisao/la:... https://2img.net/h/i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/SpanskoDolje/SpanskoDolje03.jpg ...
Pfaff, thx za odličan slikopis !
Gost- Gost
E, da si ranije najavio ovaj ekšn, danas bi na forumu imali temu "Dva provincijalca u Zarebu"... Ovako sam dan potrošio u shoping centru na Jankomiru...
Registration date : 04.09.2008
Pfaff je napisao/la:Mi u Rijeci ove zovemo bakula. Imaju li i Zagrepčani kakav prikladan naziv? Inače, momci (bila su dvojica) imaju selektivan pristup kontroli – mene nije nitko ništa pitao. Zar stvarno djelujem bezazleno?
Da nije selektivan pristup jer su lažni kontrolori? Možda je fotografiranje pomoglo
ikar- Moderator
- Broj postova : 1134
Registration date : 29.02.2008
Pa da! Čini se da je Pfaff češće na Mihaljevcu nego ja. Sad sam obnovio sjećanja pa opet ne moram ići dok slijedeći Primorac ne objavi svoje.
Da priču još malo približimo savršenstvu, ono što je spomenuto kao Langov trg je zapravo Šoštarićeva ulica (da je Pfaff istovremeno slikao kroz šoferšajbnu, bio bi to Langov trg) koja ima tek nekoliko parnih kućnih brojeva.
Kod voznog parka nekadašnje linije 21 vrijedilo je kao kod aviona - najskuplji je dok stoji, pa su, kako je to Pfaff lijepo i spomenuo, vozili i danju i noću, samo što su noću opsluživali liniju 27 (Mihaljevac - Draškovićeva - Glavni kolodvor - Trg Republike - Savska - Ul. proleterskih brigada - Žitnjak). Na 25 i 30 su vozile dvokolice.
Gupčeva Zvijezda i Barneyevo motanje. Motao sam se i ja u školskim danima ali iz nekih sasvim drugih razloga.
A za obližnje zgrade na Radićevom šetalištu ne znam je li bila neka afera - svakako su u ono doba slovili za najluksuznije u Zagrebu, unatoč prilično neatraktivnom vanjskom izgledu zgrade. Političari možda nisu bili upetljani u aferu oko zgrade ali su bili upetljani u zgradu - Milka Planinc je stanovala u jednoj od njih, na br. 19 ako se dobro sjećam (dok ju je Ruža hrvatska gledala s visoka, iz obližnje Rockefellerove, a Milutin Baltić - kak se već šika - bio još par metara više u Grškovićevoj...)
Zaista je zanimljivo kako Zagreb izgleda očima - neću reći provincijalca, nego stranca. Da se mi domaći koji put zapitamo: kako to nismo nikad uočili?
Da priču još malo približimo savršenstvu, ono što je spomenuto kao Langov trg je zapravo Šoštarićeva ulica (da je Pfaff istovremeno slikao kroz šoferšajbnu, bio bi to Langov trg) koja ima tek nekoliko parnih kućnih brojeva.
Kod voznog parka nekadašnje linije 21 vrijedilo je kao kod aviona - najskuplji je dok stoji, pa su, kako je to Pfaff lijepo i spomenuo, vozili i danju i noću, samo što su noću opsluživali liniju 27 (Mihaljevac - Draškovićeva - Glavni kolodvor - Trg Republike - Savska - Ul. proleterskih brigada - Žitnjak). Na 25 i 30 su vozile dvokolice.
Gupčeva Zvijezda i Barneyevo motanje. Motao sam se i ja u školskim danima ali iz nekih sasvim drugih razloga.
A za obližnje zgrade na Radićevom šetalištu ne znam je li bila neka afera - svakako su u ono doba slovili za najluksuznije u Zagrebu, unatoč prilično neatraktivnom vanjskom izgledu zgrade. Političari možda nisu bili upetljani u aferu oko zgrade ali su bili upetljani u zgradu - Milka Planinc je stanovala u jednoj od njih, na br. 19 ako se dobro sjećam (dok ju je Ruža hrvatska gledala s visoka, iz obližnje Rockefellerove, a Milutin Baltić - kak se već šika - bio još par metara više u Grškovićevoj...)
Zaista je zanimljivo kako Zagreb izgleda očima - neću reći provincijalca, nego stranca. Da se mi domaći koji put zapitamo: kako to nismo nikad uočili?
Registration date : 14.05.2008
Stranica 1 / 1.