Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

S obje strane granice

2 posters

Go down

S obje strane granice Empty S obje strane granice

Postaj by gaspa sub 16 srp 2011 - 18:53

Ha, to je bilo nekad. Danas je ta granica samo administrativna i očituje se u obavjesnim pločama da smo u Austriji odn. Njemačkoj. Fizički granicu čini rijeka Saalach ali je premoštena u dovoljnoj mjeri da ne predstavlja zapreku. Inače, zanimljivo je sad promatrati krajeve EU tik uz bivše granice. Mađarski pisac Georg Mikes rekao je otprilike ovako: putujete li Europom s istoka na zapad, kad dođete u Austriju, došli ste na zapad. Putujući u obratnom smjeru, došavši u Austriju, došli ste na istok. I moj dojam bio je da desetak kilometara sjeverozapadno od Salzburga, u Freilassingu, teče neki drugi život. Ljudi su drukčiji, trgovine bolje opskrbljene a cijene niže. A parkiranje besplatno. No daleko bi nas odvelo razglabanje o njihovim gospodarstvima, politici, uređenju i dr. Ipak je ovo prometni forum, pa ćemo se usmjeriti na promet, bolje rečeno dio prometa: željeznice.

Dakle, shvatili ste da su tema Salzburg i Freilassing. Za najprije treba steći opći uvid u problematiku. Bit će dovoljno uzeti na znanje da je Salzburg pogranični kolodvor i da se u njemu granaju pruge za München, Beč i Villach (Beljak). Kako je brdovita Austrija premrežena prugama kriš-kraš, iz ova dva osnovna pravca može se stići i u brojne druge dijelove. Osim tih, ima i lokalna pruga duž granice i rijeke Salzach. Kad se već udubljujete u te pruge, udubite se u veličinu kolodvora. Ovaj lijevi glavni dio (putnički) dug je gotovo 1700 m a desni (teretni) nešto preko 1400 m.
S obje strane granice Salzburgveliki

Kako se u Austriji uvijek nešto radi, ni salzburški kolodvor nije izuzetak. Obnavljaju se peroni. Kako putnici pritom ne bi patili, sve je uredno označeno. Za početak – pregledni plan kolodvora s označenim zonama (ružičasto) izvođenja radova. Razmotrite li pažljivije plan, u donjem dijelu uočit ćete autobusno-trolejbusni terminal (linije ucrtane crnom crtom), o kome je bilo spomena u temi Čisto. Tiho. Trolejbus.
S obje strane granice 312-119

Svi umjetnici imaju svoje osjetilo (oko, uho, što li...) i svoj izričaj. I arhitekti. I fotografi. I ja. (Čuo sam vas! Ono: jakog li umjetnika...) Dakle, njurgali vi koliko vas volja, slike salzburškog kolodvora nema pa nema. Jednostavno – nije mi sjela. Nije tu neka izražena fronta na kakve ste navikli – sve je nekako zatrpano i prekriveno kioscima, nadstrešnicama, zgužvano...

Pođimo mi radije na perone. Privremeni pristup je pomalo rustikalan

S obje strane granice 312-105

S obje strane granice 312-106

A gle, što se to nazire desno iza plota? Pogledajmo.

S obje strane granice 312-107

Riječ je o regionalnom vlaku (i piše mu Regio DB) ali kao ekspresnom (zove se München-Salzburg Express)
S obje strane granice 312-108

Kolosjek na kojem stoji je neprirodno prekinut za potrebe rekonstrukcije (Salzburg je prolazni a ne čeoni kolodvor), baš kao i ovi (pogled na jugozapad)
S obje strane granice 312-109

Kao djeca uvijek smo voljeli promatrati kroz rupe na plotu. Pa vratimo se malo u mladost i zavirimo opet, ovaj put na gradilište. Oooo, kakva se tu velebna nadstrešnica radi. Pa i novi kolosjeci su u pripremi...
S obje strane granice 312-110

Promuvajmo se malo dalje. Naizgled, nema baš puno za vidjeti u ovo jutarnje doba (9 h). Ali, gle! Tu je nathodnik! Pa promotrimo situaciju s više razine. Prvo gradilište
S obje strane granice 312-112

Onda na okolo, pa na drugu stranu. Neću je opisivati, analizirajte sami kolosjeke, spremišta, spavaća kola...
S obje strane granice 312-115

S obje strane granice 312-111

S obje strane granice 312-114

Da biste neki detalj vidjeli izbliza, valja vam izbečiti oči. Kao u crtiću ili stripu. Ili imati teleobjektiv.
S obje strane granice 312-117

S obje strane granice 312-113

Zapravo, ipak se uplićem. Znate one Ro-La vlakove, našim krajevima zapala je linija Spačva – Wels. Kamion na vlak a šofer – ne u kabinu, nego u vagon, na ležaj, da odmori kako valja. Evo primjerka putničkog dijela RoLa vlaka.
S obje strane granice 312-116

Vratimo se u prizemlje jer se nešto u međuvremenu dogodilo. Stigao je njemački lokalac. BLB = Berchtesgadener Land Bahn. Salzburgu sjeverozapadno susjedno katastarsko zemljište onstran rijeke Saalach pripada gradu Freilassingu. A on administrativnom okrugu Berchtesgadener Land, po domaće berchtesgadenski kraj, nazvan tako po mjestu Berchtesgaden, malo uvučenom u Alpe, pa je razumljivo da im je i automobilska oznaka onda BGL (nekad LF, po dijametralno suprotno položenom mjestu Laufen). BLB je startao 13.12.2009. i dnevno provozivši 505.000 km od 5 ujutro do ponoći povezuje krajeve s obje strane granice na 2 linije.
http://www.blb.info/pdf/LNP_S-Bahn_Salzburg.pdf

BLB-ov adut je niskopodni Stadlerov FLIRT (Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug ili Okretan Lagan Inovativan Regionalni Šinobus), dug 58 m, skroz prohodan, 16 sjedala u 1. Razredu i ne znam koliko u 2., juri do 160 km/h i ima ćenifu. Oznake su mu (im) ET130-134.
S obje strane granice 312-118

Više o ovom prijevozniku na http://www.blb.info/ Njemačkimseslužeći članovi mogu onda vidjeti tko kako s kim, kad i zašto i što se sve dešavalo s njemačkim lokalnim željeznicama prije osnutka BLB.

Kad smo već kod lokalaca... Spustimo li se malo u podrum, pomislit ćemo da smo naišli na metro. No to je samo početno-završna stanica salzburške lokalne željeznice (SLB) koja se pod zemljom ne zadržava dugo, a opslužuje dvije linije: S1 Salzburg – Lampretshausen i S11 Bürmoos – Trimmelkam. SLB je počeo prevoziti putnike još 1886., s konjskom vučom, i dotjerao do 35 km pruga, s 18 putničkih, 6 teretnih i 6 oldttimer kompozicija. Više na http://www.salzburg-ag.at/verkehr/slb/unternehmen/daten-und-fakten/ i okolo toga. Ja sam vidio samo ovo malo što pokazujem i vama pa se neću praviti pametan više nego treba (mogu ev. Prevesti dijelove web stranica). Kao zanimljivost bih samo dodao da postoji vikend noćna vožnja (oko 2 h) za mračnjake, i da, iako salzburški trolejbusi onda već uvelike spavaju, jedan od njih, kao veza, razvozi putnike tog vlaka, što se zove dobra i ispravna koordinacija među prometnim sredstvima. Jest da i SLB i trol pripadaju istom vlasniku...

Radi se o električnim vlakovima, napajanim iz gornjeg voda koji je ovdje pod zemljom malo stiješnjen
S obje strane granice 312-102

S obje strane granice 312-103

A izvan perona, u službenom dijelu, u pričuvi čekaju
S obje strane granice 312-101

Kad ste usvojili dosad iznesene činjenice dajmo i jedan foto-rezime.
S obje strane granice Salzburgmali

Salzburški kolodvor u neka davna vremena (Google Earth živi na (pra)staroj slavi). Crveno šrafirano su područja radova. Zaokružen je trg pred kolodvorom, rečeni autobusno-trolejbusni terminal. Strelica pokazuje ulaz u podzemlje (ili izlaz iz njega, zavisno jeste li optimisti ili pesimisti) a plava crtkana linija podzemnu trasu salzburške lokalne željeznice (SLB). Na onom gradilištu iznad nje danas se ponosno koči hotel Ramada.

Eh, da. U Trolejbusima sam obećao nešto reći i o ovome. Vidjeli ste da je trolejbuska okretnica Salzburg Süd zidom odijeljena od istoimene željezničke stanice. Pa pogledajmo onda kako izgleda iza tog zida
S obje strane granice 312-077

Ne bi bilo red da se baš ništa ne proveze
S obje strane granice 312-078

S obje strane granice 312-079

Ogradom je pruga i dalje na svom putu prema centru odvojena od grada. A pristupi pruzi su nadasve zanimljivi. Trolejbusna stanica a iza vrata u ogradi, pristup pruzi. Nema greške, vrata su jasno označena pozicijom: km 6.595.
S obje strane granice Km6595

Administrator
Administrator

Broj postova : 3699
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

S obje strane granice Empty Re: S obje strane granice

Postaj by gaspa sub 16 srp 2011 - 19:05

A sad – hop – preko rijeke Saalach. Moram priznati da su me tamo vodile niske strasti šopingiranja (pivopije Nijemci znaju imati konfekciju moje veličine, a tražile su se i bijele cipele za more),

Ima taj Freilassing i željezničku stanicu. Poveliku za obići. Nekadašnji pogranični i stoga značajni kolodvor taj je čas bio sablasno prazan. Kolodvorska zgrada je u nekom bivšem modernističkom stilu.
S obje strane granice 312-188

Uz željeznički kolodvor je i obvezni autobusni terminal
S obje strane granice 312-187-1

BLB-ov FLIRT odmara čekajući na uvrštenje na peron i odlazak za Berchtesgaden.
S obje strane granice 312-192

Odmara i ÖBB-ov Desiro. Očigledno željeznica danas više ne poznaje granice.
S obje strane granice 312-189

Ali, nešto me ipak iznenadilo s leđa, protutnjavši zapanjujuće brzo
S obje strane granice 312-185

Prvo sam se pitao kakav je to vlak s lokomotivom u sredini ali sam poslije shvatio da se radi o dvije spregnure railjet kompozicije, svake sastavljene od lokomotive i 7 vagona od kojih zadnji ima upravljačnicu za vožnju u suprotnom smjeru.
S obje strane granice 312-186

Priča ponovo ne ide baš kronološki ali je ovakav zaplet dramaturški zanimljiviji. Zapadno od kolodvora, pomalo nesuvislo tumarajući, naletio sam na pješačko-dvokolični nathodnik. Pješaci se uspinju/spuštaju stepenicama a bicikli rampom.
S obje strane granice 312-183

Odozgo puca pogled pokazujući svu veličinu freillasinškog kolodvora.
S obje strane granice 312-167

Druga strana.
S obje strane granice 312-168-1

30 stupnjeva lijevo! Sad je ispalo da ne moraš raditi nikakve sačekuše. Samo se popni i biraj stranu. Stalno se nešto događalo.
S obje strane granice 312-166-1

S obje strane granice 312-165-1

Prije obilaska kolodvora (on mi je bio kao neki melem na ranu nakon pušione u Lokweltu), slučajno, tražeći parking, ugledah neke smeđe (kulturno dobro?) putokaze za Lokwelt. Dugo mi je trebalo dok sam shvatio da bi to moglo značiti Lokomotivski svijet, jer što bi tako nešto u jednom malom Freilassingu imalo raditi. A kad ono zaista. Pravi lokomotivski svijet. Željeznički muzej. S radnim vremenom jadnijim nego u naših muzeja. Vikendom. Kako je Martin Luther onomad u Njemačkoj reformirao samo vjeru a ne i kalendar, srijeda je bila i u Zagrebu, i u Salzburgu, a, nažalost, i u Freilassingu. I ja sam poljubio vrata. Dvorište s civilne strane nije posebno impresivno i dalo se vidjeti ovo što vam pokazujem.

U pristupu imamo neki kolosjek namijenjen održavanju (pranju?) vagona i jedan grbavi kolosjek po kome se veselo društvo vozikalo amo-tamo petljajući nešto s betonskim pragovima
S obje strane granice 312-181

Pristup kompleksu Lokwelta
S obje strane granice 312-170

Na ulazu nas pozdravljaju likovnjaci
S obje strane granice 312-171 S obje strane granice 312-180

Objasnit će nam se i što znače neki prometni znakovi na njemačkim željeznicama
S obje strane granice 312-172

Idemo redom, odozgo prema dolje:
1 – Signal zvižduka; prije tehnički neosiguranih prijelaza zviždati 3 s
2 – Zaustavljanje ranžiranja; dalje od znaka se ne smije ranžirati
3 – Signal brzine; najviša dopuštena brzina je deset puta veća
4 – Oznaka brzine; slijedi odsječak na kojem se ne smije prekoračiti navedena brzina
5 – Oznaka početka; početak odsječka ograničenja brzine pod 5
6 – Oznaka zaustavljanja; linija normalnog zaustavljanja čela vlaka
7 – Stoj; za vozila s podignutim pantografom
8 – Trapezna ploča; oznaka mjesta gdje trebaju stati određeni vlakovi prije mjesta rada

Iz doba kad je sve išlo na snagu, lance, užad, koloture i zupčanike je i ovaj info-stup
S obje strane granice 312-178

Od kotrljajućih se primjeraka tu je za vidjeti samo ovaj patuljak – Köff II proizvođača Kraus-Maffei iz 1941., mase 19 t, dužine 6,45 m, najveće brzine 30 km/h koju omogućava 4-cilindrični dvotaktni dizel motor Deutz, snage120 KS
S obje strane granice 312-173

S obje strane granice 312-177

Srećom, pedantni Nijemci imaju čiste prozore, pa sam kroz dvoja ostakljena vrata mogao malo zaviriti i unutra. Tu su odložene parnjače...
S obje strane granice 312-176

...vagoni zupčaste željeznice na 1838 m visoki Wendelstein u bavarskim Alpama...
S obje strane granice 312-175

...a ima i maketa
S obje strane granice 312-174

Ova baš nije na zemljištu Lokwelta već u zoni kolodvora, ali im ima neki posebni značaj, kad su je izdvojili (pisalo je nešto ali – ma nemoguće da to nisam fotkao?! – jesam seljober)
S obje strane granice 312-184

Ponovo rezime napisanog. Dodan je i Kaufland iz teme Glu, glu..., velik kao nekoliko kolodvora.
S obje strane granice Freilassing

Slijedeći cilj bio je drveni muzejski vlak na dvokilometarskoj pruzi Prien-Stock. Povezuje ozbiljnu željezničku stanicu Prien s lukom Stock na Chiemsee. On nije baš blizu granice, pa ga zato ni nećete vidjeti A pravi razlog što ga nećete vidjeti je slijedeći: kao itekakvo turističko područje, obala Chiemsee prometno je dosta zagušena, parking otežan i ne baš blizu znamenitostima, a vremena malo, pa onda pogledajte na http://de.wikipedia.org/wiki/Chiemsee-Bahn ili na http://www.dampfromantik-nostalgie.ch/seite18.htm (a ima toga još i na drugim mjestima) što sam htio a nisam vidio jer je vlak bio tamo gdje ja nisam (i obratno) a nisam ga mogao ni čekati ni pješice tražiti jer se čas mog poslovnog sastanka opasno približio.Trebaš ti pogodit iz Zagreba točno stići u tamo neki Bernau za kog nikad nisi čuo, a usput ti, poput Odiseju sirene, razne tehnikalije odvlače pažnju. A nije me imao tko zavezati za stolicu.

Eto, tako vam je to s obje strane granice.

Kartu ću vam uvaliti narednih dana kad je skeniram. I to kao dodatni post jer forumski sat mi više neće dozvoliti editiranje ovog.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3699
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sub 16 srp 2011 - 23:29

Odlično! Baš Ti hvala. (Danke, Gaspa!)

A onaj mali kotrljan od 120 PS je baš puno smišan...

S obje strane granice Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11457
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down