Moja maketa iz 1968-1972
5 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 1 / 1.
Moja maketa iz 1968-1972
Od te makete ostalo je najviše slika, nju sam izlagao na I izložbi u Tehničkom muzeju. Zanimljivo je to da sam koristio gornji vod od
Kleinbahna (radi dva puta manje cijene) te da sam preko njega znao voziti Limine E-lok sa istosmjernom strujom a dole preko srednje
šine Maerklin na izmjeničnu struju. Vlakovi su vozili posve samostalno, koristio sam brojne "šalt" tračnice koje su davale impulse releima
koji su pak upravljali odsječcima i signalima. Istovremeno je moglo voziti 4 kompozicije.
Početkom 1972 godine dok sam bio u vojsci moj prijatelj Metzger je po nekoj vezi uspio prodati maketu(bez vlakova ali sa 50-ak raznih vojnih vozila) vojnoj komandi u Bitoli gdje im je poslužila za prikaz vojno-taktičkih vježbi.
ova je snimljena zrcalno:
Kleinbahna (radi dva puta manje cijene) te da sam preko njega znao voziti Limine E-lok sa istosmjernom strujom a dole preko srednje
šine Maerklin na izmjeničnu struju. Vlakovi su vozili posve samostalno, koristio sam brojne "šalt" tračnice koje su davale impulse releima
koji su pak upravljali odsječcima i signalima. Istovremeno je moglo voziti 4 kompozicije.
Početkom 1972 godine dok sam bio u vojsci moj prijatelj Metzger je po nekoj vezi uspio prodati maketu(bez vlakova ali sa 50-ak raznih vojnih vozila) vojnoj komandi u Bitoli gdje im je poslužila za prikaz vojno-taktičkih vježbi.
ova je snimljena zrcalno:
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
Moja maketa iz 1965 godine
Pronašao sam nakon duugo godina jednu sliku makete iz 1965 godine! To mi je bila prva veća i ozbiljnija maketa, 245x125 cm. Radio sam ju od 1962
godine, živila je do 67. kad sam ju rastavio i počeo raditi slijedeću maketu. Pod dojmovima puta u Švicarsku nastojao sam da ima što više brda i
tunela. Imala je 3 kruga i 2 povratne petlje (jedna gore, druga skrivena ispod), mogla su istovremeno voziti 3 vlaka + još 2 kompozicije na
stanici. Kad sam počeo uvoditi automatizaciju za samostalnu vožnju uvidio sam da nije sve dobro postavljeno (raspored pruge) pa sam
odustao i počeo raditi novu maketu.
godine, živila je do 67. kad sam ju rastavio i počeo raditi slijedeću maketu. Pod dojmovima puta u Švicarsku nastojao sam da ima što više brda i
tunela. Imala je 3 kruga i 2 povratne petlje (jedna gore, druga skrivena ispod), mogla su istovremeno voziti 3 vlaka + još 2 kompozicije na
stanici. Kad sam počeo uvoditi automatizaciju za samostalnu vožnju uvidio sam da nije sve dobro postavljeno (raspored pruge) pa sam
odustao i počeo raditi novu maketu.
borna- Moderator
Re: Moja maketa iz 1968-1972
Bravo! U to doba napraviti nešto takvo...
Pravi entuzijast!
Pravi entuzijast!
Registration date : 14.06.2008
Ops, stavio sam sliku u album pa sada ima novu adresu....
borna- Moderator
Lijepa nostalgija.
Silver- Broj postova : 353
Registration date : 09.02.2009
Nabasao sam na još jednu slikicu makete koju sam radio zajedno sa ZES-om po narudžbi Mehanotehnike za izlaganje u Nami.
Bilo je to otprilike u ovo vrijeme, nešto prije Božića 1980 (?)
Maketa je imala kupolu od plexi-stakla tako da joj snijeg nije smetao...
Bilo je to otprilike u ovo vrijeme, nešto prije Božića 1980 (?)
Maketa je imala kupolu od plexi-stakla tako da joj snijeg nije smetao...
borna- Moderator
A ni Osliću snijeg nije smetao !
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008
Oslić? Misliš na Fiata 850? Uz dobre zimske gume išao je posvuda!
Šteta što umjesto Fiće nijesu naši radili F 850, većinu mana i slabih točaka na 750 je bilo ispravljeno/solidnije napravljeno
a autić je bio daleko sposobniji za jurenje pogotovo u verziji Special sa 47 Ks (jedva sam dočekao da se motor standard od 37 konjića pokvari pa
da ga prekrstim u speciala)
Šteta što umjesto Fiće nijesu naši radili F 850, većinu mana i slabih točaka na 750 je bilo ispravljeno/solidnije napravljeno
a autić je bio daleko sposobniji za jurenje pogotovo u verziji Special sa 47 Ks (jedva sam dočekao da se motor standard od 37 konjića pokvari pa
borna- Moderator
Pa radili su naši i 850, al očito je bio dosta skuplji kad ih nije bilo toliko ko 750
NP-549- Moderator
borna je napisao/la:Oslić? Misliš na Fiata 850? Uz dobre zimske gume išao je posvuda!
Samo bum pital a koji su to nasi?
tinaivica- Broj postova : 33
Registration date : 06.10.2012
Onda kad su ih radili su bili naši
NP-549- Moderator
Similar topics
» Moji modeli HO/N/O i moja maketa
» elvis moja MAKETA IN VOZNI PARK-