MAV- Madžarske željeznice
4 posters
Stranica 1 / 1.
Jedna slika iz Mađarske:
Ako sam fulao temu premjestite
Ako sam fulao temu premjestite
Zadnja promjena: Jean; sub 13 lip 2015 - 23:13; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Premješteno!)
max- Broj postova : 224
Registration date : 13.12.2009
Nabasao sam na prekrasne fotografije jednog Madžarskog zaljubljenika u željeznicu (i prirodu) pa nisam izdržao da vam ne pokažem
ponešto....
All Rights Reserved © Rizsavi Tamás Photography
(Megosztásokat köszönöm/Thank You for sharing)
Puno više možete vidjeti preko Linka
ponešto....
All Rights Reserved © Rizsavi Tamás Photography
(Megosztásokat köszönöm/Thank You for sharing)
Puno više možete vidjeti preko Linka
Zadnja promjena: borna; sri 28 kol 2013 - 16:05; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
- Broj postova : 9618
Registration date : 16.11.2010
Re: MAV- Madžarske željeznice
Još precizniji link na sve fotografije je OVDJE
Dečec mi izgleda mlad, nadam se da ćemo jednog dana tako gledati i Laurusa, K 357 ili Mrkog?
Dečec mi izgleda mlad, nadam se da ćemo jednog dana tako gledati i Laurusa, K 357 ili Mrkog?
borna- Moderator
Nabasao sam na još jednog Madžara sa zanimljivim slikama, imade i prigodnih za zimske dane...
Puuno interesantnih slika se može naći na LINKU
Puuno interesantnih slika se može naći na LINKU
borna- Moderator
Madžarske željeznice općenito
Mađarske željeznice posluju kao Holding koji se sastoji od nekoliko članica.
To su:
MÁV-START Co. (MÁV-START Private Corporation)
MÁV-TRAKCIÓ Zrt. (MÁV-TRAKCIÓ Co.)
MÁV-GÉPÉSZET Zrt. (MÁV-GÉPÉSZET Co.)
MÁV Ingatlankezelő Kft. (MÁV Property Management Ltd.)
MÁV Vagyonkezelő Zrt. (MÁV Trustee Private Corporation)
MÁV INFORMATIKA Zrt. (MÁV Informatics Co.)
MÁV VAGON Kft. (MÁV WAGON Ltd.)
Záhony-Port Zrt. Vasútvállalat (Záhony-Port Railway Company Co.)
MÁV Nosztalgia Kft. (MÁV Nostalgia Ltd.)
Od navedenih, tri najveća su MÁV-START Co. (putnički prijevoz), MÁV-TRAKCIÓ Zrt. (Vuča vlakova) i MÁV-GÉPÉSZET Zrt. (održavanje).Putnički prijevoz vlasnik je motornih garnitura, putničkih vagona. Trakció je vlasnik lokomotiva.Teretni prijevoznik (MÁV – Cargo) prije nekoliko godina prodan je RCA (Rail Cargo Austria), što ujedno znači da je najveći željeznički teretni prijevoznik u Mađarskoj RCH (Rail Cargo Hungary).
Osim RCH u Mađarskoj postoji i nekoliko privatnih teretnih prijevoznika. Još jedno privatno željezničko poduzeće GYSEV (Győr-Sopron Ebenfurti Vasút), u mješovitom je vlasništu, Mađarske (66,5%), Austrije (28,6%) i Strabag SE (4,9%).
Gysev najviše djeluje na području zapadne Mađarske. Posjeduje 8 željezničkih pruga, gdje obavljaju prijevoz putnika svojim vagonima i lokomotivama. Također, u procesu je širenja, tijekom prosinca prošle godine (2011.) preuzeli su od MÁV-a još nekoliko pruga na upravljanje. Gysev obavlja djelatnost održavanja i gradnje željezničkih pruga kao i elektrifikaciju. Prvi su u Mađarskoj uveli usluge besplatnog bežićnog interneta u IC vlakovima te nekoliko većih kolodvora.Željezničke pruge u Mađarskoj su elektrificirane sustavom 25kV 50 Hz kao u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini.
Većina željezničkih pruga su dvokolosiječne, elektrificirane. Najveća dopuštena brzina na prugama je 120 km/h, na nekim dionicama i do 140 odnosno 160 km/h. Sporedne pruge većinom su jednokolosiječne, neelektrificirane. Najveće dopuštene brzine kreću se između 40 i 100 km/h.
Željeznička mreža izgrađena je radijalno, sve glavne željezničke pruge križaju se u Budimpešti.
To su:
MÁV-START Co. (MÁV-START Private Corporation)
MÁV-TRAKCIÓ Zrt. (MÁV-TRAKCIÓ Co.)
MÁV-GÉPÉSZET Zrt. (MÁV-GÉPÉSZET Co.)
MÁV Ingatlankezelő Kft. (MÁV Property Management Ltd.)
MÁV Vagyonkezelő Zrt. (MÁV Trustee Private Corporation)
MÁV INFORMATIKA Zrt. (MÁV Informatics Co.)
MÁV VAGON Kft. (MÁV WAGON Ltd.)
Záhony-Port Zrt. Vasútvállalat (Záhony-Port Railway Company Co.)
MÁV Nosztalgia Kft. (MÁV Nostalgia Ltd.)
Od navedenih, tri najveća su MÁV-START Co. (putnički prijevoz), MÁV-TRAKCIÓ Zrt. (Vuča vlakova) i MÁV-GÉPÉSZET Zrt. (održavanje).Putnički prijevoz vlasnik je motornih garnitura, putničkih vagona. Trakció je vlasnik lokomotiva.Teretni prijevoznik (MÁV – Cargo) prije nekoliko godina prodan je RCA (Rail Cargo Austria), što ujedno znači da je najveći željeznički teretni prijevoznik u Mađarskoj RCH (Rail Cargo Hungary).
Osim RCH u Mađarskoj postoji i nekoliko privatnih teretnih prijevoznika. Još jedno privatno željezničko poduzeće GYSEV (Győr-Sopron Ebenfurti Vasút), u mješovitom je vlasništu, Mađarske (66,5%), Austrije (28,6%) i Strabag SE (4,9%).
Gysev najviše djeluje na području zapadne Mađarske. Posjeduje 8 željezničkih pruga, gdje obavljaju prijevoz putnika svojim vagonima i lokomotivama. Također, u procesu je širenja, tijekom prosinca prošle godine (2011.) preuzeli su od MÁV-a još nekoliko pruga na upravljanje. Gysev obavlja djelatnost održavanja i gradnje željezničkih pruga kao i elektrifikaciju. Prvi su u Mađarskoj uveli usluge besplatnog bežićnog interneta u IC vlakovima te nekoliko većih kolodvora.Željezničke pruge u Mađarskoj su elektrificirane sustavom 25kV 50 Hz kao u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini.
Većina željezničkih pruga su dvokolosiječne, elektrificirane. Najveća dopuštena brzina na prugama je 120 km/h, na nekim dionicama i do 140 odnosno 160 km/h. Sporedne pruge većinom su jednokolosiječne, neelektrificirane. Najveće dopuštene brzine kreću se između 40 i 100 km/h.
Željeznička mreža izgrađena je radijalno, sve glavne željezničke pruge križaju se u Budimpešti.
borna- Moderator
Danas u Belom Manastiru...
2044- Broj postova : 70
Registration date : 26.12.2013
Film o 150 godina željeznice u Madžarskoj
Proslava je bila 1996 godine no film je dodatno osvježen i izašao je ponovo ovih dana...
Oni su tada prikazali 30 obnovljenih lokomotiva, koliko bi smo ih mi mogli pokazati da zaželimo učiniti nešto slično?
borna- Moderator
leteči vlak- Broj postova : 1046
Registration date : 21.01.2010
gaspa and borna like this post
Već sam spominjao da sam sredinom 70-ih više puta išao u Budimpeštu, naravno vlakom. Lijepo bi navečer sjeo u
Zagrebu u vlak i ubrzo slatko zaspao zbog laganog ljuljanja i ritmičkog lupkanja kotača. U Koprivnici bi me za kratko
probudili milicaji i carinici obje države pa bih nastavio spavanje dok me dnevno svjetlo nije probudilo nadomak
Budimpešta.
Predamnom je bio cijeli dan za šetnju, jeftini ručak u nekom restoranu (obavezna pizza koja tada još bila rijetka
u Zagrebu) i kupovina odnosno robna razmjena! U to mračno doba je postojao jedan privatni dućan sa modelima
vlakova, njihovi hobisti su bili ludi za američkim modelima Mehanotehnike.
Ponio bih sa sobom 4-5 lokomotiva i 10-ak vagona koje sam onda mijenjao 1:1 za modele Pika koji su pak kod
nas bili traženi i do 3 puta skuplji od Mehana. Njihovom prodajom u Zagrebu (uvijek sam imao puno narudžbi) sam
pokrio sve troškove putovanja i još fino zaradio! Radi carina se nisam usudio nositi previše da me ne oglobe.
Na povratku je opet slijedio lijepi odmor i spavanje, mjesta je uvijek bilo puno pogotovo u Madžarskoj tako da
je običan vagon II razreda bio sasvim dovoljan.
Prije same Budimpešte je na manjim kolodvorima bilo stajanja ili spore vožnje što mi je bila prilika za slikanje
Uvijek je bilo puno raznih lokomotiva za nas neobičnih
Bilo je domaćih od Ganza, ponešto Ruskih odnosno Ukrajinskih ali i Poljskih, Čehoslovačkih i DDR-a
Zagrebu u vlak i ubrzo slatko zaspao zbog laganog ljuljanja i ritmičkog lupkanja kotača. U Koprivnici bi me za kratko
probudili milicaji i carinici obje države pa bih nastavio spavanje dok me dnevno svjetlo nije probudilo nadomak
Budimpešta.
Predamnom je bio cijeli dan za šetnju, jeftini ručak u nekom restoranu (obavezna pizza koja tada još bila rijetka
u Zagrebu) i kupovina odnosno robna razmjena! U to mračno doba je postojao jedan privatni dućan sa modelima
vlakova, njihovi hobisti su bili ludi za američkim modelima Mehanotehnike.
Ponio bih sa sobom 4-5 lokomotiva i 10-ak vagona koje sam onda mijenjao 1:1 za modele Pika koji su pak kod
nas bili traženi i do 3 puta skuplji od Mehana. Njihovom prodajom u Zagrebu (uvijek sam imao puno narudžbi) sam
pokrio sve troškove putovanja i još fino zaradio! Radi carina se nisam usudio nositi previše da me ne oglobe.
Na povratku je opet slijedio lijepi odmor i spavanje, mjesta je uvijek bilo puno pogotovo u Madžarskoj tako da
je običan vagon II razreda bio sasvim dovoljan.
Prije same Budimpešte je na manjim kolodvorima bilo stajanja ili spore vožnje što mi je bila prilika za slikanje
Uvijek je bilo puno raznih lokomotiva za nas neobičnih
Bilo je domaćih od Ganza, ponešto Ruskih odnosno Ukrajinskih ali i Poljskih, Čehoslovačkih i DDR-a
borna- Moderator
gaspa likes this post
Ukrajinske lokomotivčine su velike, jake i djeluju moćno
U Njemačkoj su ih zvali Taiga tromell
Strojovođe su voljeli slikati se, čim bi me spazili sa fotićem otvarali su prozor i kasnije bi mi mahnuli
I ove lokomotive djeluju impozantno a zvuče poput naših velikih dieselki jer imaju iste motore
Preostalo je još nešto mališana
borna- Moderator
gaspa and besposlenpop like this post
Lokomotive odgovarajuće namjene sliče jedna drugoj bez obzira na zemlju porijekla
Ova me podsjeća na američke
Gornji dio liči Njemačkima no velika razlika u postoljima
Parne lokomotive su i kod njih polako nestajale, doduše bilo ih je zacijelo više na sporednim prugama
Neke su bile prerađena na mazut pa su postale smrdljive i još veći zagađivači
borna- Moderator
gaspa likes this post
Stranica 1 / 1.