Doorne's Aanhangwagen Fabriek (DAF)
4 posters
Doorne's Aanhangwagen Fabriek (DAF)
Tvornica vozila Daf iz Nizozemske se započela stvarati 1928 a pod tim imenom je počela proizvoditi teretna vozila 1933 godine.
Mene je više zanimala proizvodnja osobnih automobila koja je počela 1959 godine i trajala je do 1975 kada je taj dio tvornice
preuzeo Volvo i nastavio proizvoditi automobile pod svojim imenom.
Prvi model 600 je predstavljen na izložbi u Amsterdamu 1958 a počeo se prodavati slijedeće godine. Koristio je motore sa 2 cilindra
od Citroena (Spačeka) sa 590 kubika i 22 konjića.
Drugi model je bio 750 poznatiji kao Daffodil i imao je isti bokser motor samo od 746 kubika i radio se od 1961 do 67. godine.
Treći model se zvao 33 i radio se do 1974 godine. Imao je isti motor kao prethodnik samo je bio nešto jači, 12- voltnu instalaciju
je dobio tek 1972!(prije je bila 6 volti) Radio se i karavan.
Četvrti model je 44, i dalje sa 2 cil.boxer motorom no ovaj puta povećanim na 844 kubika te 34 umjesto 28 konja kod prethodnika.
Slijede nastavci !
Mene je više zanimala proizvodnja osobnih automobila koja je počela 1959 godine i trajala je do 1975 kada je taj dio tvornice
preuzeo Volvo i nastavio proizvoditi automobile pod svojim imenom.
Prvi model 600 je predstavljen na izložbi u Amsterdamu 1958 a počeo se prodavati slijedeće godine. Koristio je motore sa 2 cilindra
od Citroena (Spačeka) sa 590 kubika i 22 konjića.
Drugi model je bio 750 poznatiji kao Daffodil i imao je isti bokser motor samo od 746 kubika i radio se od 1961 do 67. godine.
Treći model se zvao 33 i radio se do 1974 godine. Imao je isti motor kao prethodnik samo je bio nešto jači, 12- voltnu instalaciju
je dobio tek 1972!(prije je bila 6 volti) Radio se i karavan.
Četvrti model je 44, i dalje sa 2 cil.boxer motorom no ovaj puta povećanim na 844 kubika te 34 umjesto 28 konja kod prethodnika.
Slijede nastavci !
borna- Moderator
- Broj postova : 9484
Registration date : 16.11.2010
Re: Doorne's Aanhangwagen Fabriek (DAF)
Molim pomoć, treba smanjiti slike!(pa pobrisati ovaj post) Meni su bile normalne veličine??
borna- Moderator
Jesam li ja dobro negdje čuo da je DAF imao neki osobni automobilčić sa dvotaktnim motorom koji je bio nekako čudno postavljen ? Ne sjećam se dal je bio ležeći ili uspravni, ali definitivno je bilo nešto drugačije od redovnog vertikalnog, ili već spomenutih boxera
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2445
Registration date : 15.03.2008
Bio je normalno postavljen, kao i u Spačeku, naprijed ležeći. Još malo pa će biti još slika....(nadam se normalne veličine)
Od početka su bile popularne i razne prerad budući da su ti autići imali pomoćne šasije naprijed i natrag pa su bili relativno
čvrsti i pogodni za takvo što.
Osim cestovnih vozila radila se čak i mala formula, a tvrtka Kalmar iz Švedske je napravila uspješne poštanske autiće.
Sad ću staviti nešto slika, a u kasnijim nastavcima ću dalje o povijesti....
Od početka su bile popularne i razne prerad budući da su ti autići imali pomoćne šasije naprijed i natrag pa su bili relativno
čvrsti i pogodni za takvo što.
Osim cestovnih vozila radila se čak i mala formula, a tvrtka Kalmar iz Švedske je napravila uspješne poštanske autiće.
Sad ću staviti nešto slika, a u kasnijim nastavcima ću dalje o povijesti....
Zadnja promjena: borna; čet 5 ruj 2013 - 21:16; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Kakvo je to moderatorstvo,ako ne možeš sam pobrisati ili riješiti problem?
Opet ubijaš sa pixelima...
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Naučit ću i to....s vremenom! Dafove su naročito voljele žene jer nisu morale puno petljati sa mjenjačem, a i kuplunga nije bilo (u stvari bio je centrifugalni). Ručica mjenjača je imala 3 položaja: naprijed, neutral i natrag.
Od modela 44 su se počeli koristiti Renault motori sa 4 cilindra (iz R 4, malo modificirani)
Od modela 44 su se počeli koristiti Renault motori sa 4 cilindra (iz R 4, malo modificirani)
borna- Moderator
Nema ovdje te ovlasti pa meće slike da te bog nas očuvaj ... a Kobler je pitaj boga kamoDamir je napisao/la:Kakvo je to moderatorstvo,ako ne možeš sam pobrisati ili riješiti problem?
Gost- Gost
Nije mi jasno kako su sad odjednom postale ogromne a kod mene su bile normalne veličine? Probat ću ih opet staviti s time
da stavim Width (optional)
Height (optional)
neke manje vrijednosti? (jer do sada tu nisam stavljao ništa)
da stavim Width (optional)
Height (optional)
neke manje vrijednosti? (jer do sada tu nisam stavljao ništa)
borna- Moderator
Bilo je nešto Dafova i u Rijeci. Uvijek su me fascinirali njegova ružnoća i dojam potpune nesolidnosti. Izgledao je kao automobil iz Varšavskog pakta 50-tih godina, zarobljen u vremenu. Danas je kut gledanja drugačiji i Daf se čini kao zanimljiv kuriozitet.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
Od 1974 do 76 se radio model 46, malo poboljšani 44.
Slijedeći model 55 se radio od 1967 do 72 (dakle prije modela 46!) i imao je Renault motor od 1108 ccm. te je imao 50 ks
(u posebnom modelu Marathon čak 63 ks!) Radila se i varijanta coupe te karavan.
Sa modelom Marathon su 1968 godine sudjelovali na ralyju London-Sidney dugom 16.500 km.(!) i stigli od 100 posada na
17 mjesto!
Još malo slika...
Slijedeći model 55 se radio od 1967 do 72 (dakle prije modela 46!) i imao je Renault motor od 1108 ccm. te je imao 50 ks
(u posebnom modelu Marathon čak 63 ks!) Radila se i varijanta coupe te karavan.
Sa modelom Marathon su 1968 godine sudjelovali na ralyju London-Sidney dugom 16.500 km.(!) i stigli od 100 posada na
17 mjesto!
Još malo slika...
borna- Moderator
Model 66 je bio zadnji Daf-ov putnički auto i radio se od 1972 do 76 godine kad je proizvodnju/prodaju preuzeo Volvo i počeo
taj model prodavati kao Volvo 66. Imao je dva motora, od 1108 i 1289 ccm te snage 53 i 57 ks. Radio se također kao kupe i
karavan. Napravljena je i posebna terenska izvedba (ali u jednom primjerku za potrebe jedne tada popularne Tv serije)
Moja prva iskustva sa Daf-ovima počinju 1980 kada je došao jedan 55 na donju zaštitu u moju radionu. Izvana i iznutra je bio kao
nov ali odozdola....užas, raspadao se! Auto je bio redovito svakih nekoliko godina na donjoj zaštiti ali lošoj od početka!
Nitko si nije dao truda pobrusiti rđu i zaštititi lim temeljnom bojom već je samo bilo mazanje sloja preko starog (za mazanje
očiju) tako da je odozdo bilo par cm.bitumena a pod je bio u raspadanju!
Uputio sam potencijalnu mušteriju auto-limaru da promijeni kompletno podove pa tek onda dođe na pravu i kvalitetnu zaštitu.
(čoek je dao nekom drugom da ga natracka odozdola i prodao auto nekom naivcu)
Kad ulovim vremena predstavit ću uređenje jednog Daf-a kojeg sam se primio pred nekoliko godina (ali je zapelo u financiranju
pa još nije gotov)
taj model prodavati kao Volvo 66. Imao je dva motora, od 1108 i 1289 ccm te snage 53 i 57 ks. Radio se također kao kupe i
karavan. Napravljena je i posebna terenska izvedba (ali u jednom primjerku za potrebe jedne tada popularne Tv serije)
Moja prva iskustva sa Daf-ovima počinju 1980 kada je došao jedan 55 na donju zaštitu u moju radionu. Izvana i iznutra je bio kao
nov ali odozdola....užas, raspadao se! Auto je bio redovito svakih nekoliko godina na donjoj zaštiti ali lošoj od početka!
Nitko si nije dao truda pobrusiti rđu i zaštititi lim temeljnom bojom već je samo bilo mazanje sloja preko starog (za mazanje
očiju) tako da je odozdo bilo par cm.bitumena a pod je bio u raspadanju!
Uputio sam potencijalnu mušteriju auto-limaru da promijeni kompletno podove pa tek onda dođe na pravu i kvalitetnu zaštitu.
(čoek je dao nekom drugom da ga natracka odozdola i prodao auto nekom naivcu)
Kad ulovim vremena predstavit ću uređenje jednog Daf-a kojeg sam se primio pred nekoliko godina (ali je zapelo u financiranju
pa još nije gotov)
borna- Moderator
Evo slika normalne veličine, molim admine da to ubace umjesto onih prevelikih na početku (pa ovo pobrišu)
borna- Moderator