Od Dunava do Baltika i natrag
4 posters
Stranica 1 / 1.
Od Dunava do Baltika i natrag
Moja je želja bila da jednom promjenim trasu kojom uobičajeno putujem od Beča do Gdanjska, pa sam se odlučio za varijantu na kojoj nema autostrada, ali su pejsaži predivni i čovjek se uistinu može nadiviti prirodi i bogatstvu raznolikosti regija i država. Trasa je vodila preko Znojma, Jihlave, Pardubica i Hradec Kralove, a zatim Wroclaw, Torunj, Grudzonc, Prabuty, Gdansk. Nažalost je vrijeme, (atmosfersko), pokvarilo moja nastojanja da u svakom većem mjestu napravim po nekoliko fotografija željezničkih stanica i željezničkih motiva, pa se sve svelo na tri važnija željeznička čvorišta u Češkoj, te par fotografija u Wroclawu, (Poljska), i nekoliko usputnih fotografija. I u polasku i u povratku pratila nas je jaka kisa, pa smo nepunih 500 km u jednom pravcu vozili preko 10 sati!!! No ovo nije niti moj prvi niti posljednji Posjet Poljskoj, (ja sam ipak Poljski zet), pa ću nastojati da prvom slijedećom prilikom ovu malu reportažu dopunim novim slikama.
Željeznička stanica u Jihlavi: kao i u mnogim drugim gradovima gradski se saobraćaj opire na trolejbuse (koja li milina!)
Regio-Shuttle proizveden u firmi Stadler Rail već je drugu godinu u upotrebi.
Stari katni vagoni proizvedeni u DDR-u, stoje na stanici u novim bojama.
Jedna od starih motornih garnitura koja još i danas dopunjava regionalni transport.
Ako je vjerovati bojama, ova bi lokomotiva mogla vući one katne vagone!!??
Već na ulazu u Pardubice susreće se Škodin trolejbus.
U Pardubičkom kraju regionalni promet je pojačan sa motornim garniturama serije 814 (PARS Šumperk). Ova je garniture dodjeljena Češkoj Trebovi i reklamira tamošnju izložbu egipatskih eksponata.
Motornim garnitura serije 814.
Ista garniture ali sa strane prikolice.
Glavna stanica u Hradec Kralove imponira svojom veličinom i predivno uređenim trgom ispred nje.
Na prvom peronu je stajao regionalni vlak serije 843, proizveden u ČKD Trakce, Praha.
Našla se i jedna poznata lokomotiva serije 750, tzv. “Brejlovec”, (naočarko).
Pogled na teretne kolosjeke.
Ovdje sam prvi puta susreo tzv. “Regio Panter” kojeg od 2011 proizvodi „Škoda“ kao seriju 7Ev.
Pogled sa strane upravljačnice.
Jedna od varijanti dobro poznate električne lokomotive serije 163.
Pogled kroz vagon otkriva naziv stanice!
Čekanje da se otvori brklja treba iskoristiti za jedan „škljoc“.
Jedna od prastarih električnih lokomotiva serije ET-21 na stanici u Walbrycku. Ove teretne lokomotive proizvodila je tvorniva PAFAWAG u Wroclawu od 1957 do 1971 godine.
Dobri stari “Sergej” (ST-44), sada kao PKP-Cargo.
Tramvaj u Wroclawu ima “zagrebačke” boje, ali radi se o modernizaciji tipično poljskog tramvaja tipa 105Na (“Konstal”).
Ovaj je Škodin tramvaj navodno projektiran specijalno za Wroclaw, ali ja sam gotovo identičan vidio i u Brnu i u Warszawi!!??
Ali ovakovo nešto može se vidjeti samo u Wroclawu: njemačka parnjača BR52 (PKP Ty2, JŽ33) kao neobični spomenik tehničke kulture.
Željeznička stanica u Jihlavi: kao i u mnogim drugim gradovima gradski se saobraćaj opire na trolejbuse (koja li milina!)
Regio-Shuttle proizveden u firmi Stadler Rail već je drugu godinu u upotrebi.
Stari katni vagoni proizvedeni u DDR-u, stoje na stanici u novim bojama.
Jedna od starih motornih garnitura koja još i danas dopunjava regionalni transport.
Ako je vjerovati bojama, ova bi lokomotiva mogla vući one katne vagone!!??
U Pardubičkom kraju regionalni promet je pojačan sa motornim garniturama serije 814 (PARS Šumperk). Ova je garniture dodjeljena Češkoj Trebovi i reklamira tamošnju izložbu egipatskih eksponata.
Motornim garnitura serije 814.
Ista garniture ali sa strane prikolice.
Glavna stanica u Hradec Kralove imponira svojom veličinom i predivno uređenim trgom ispred nje.
Na prvom peronu je stajao regionalni vlak serije 843, proizveden u ČKD Trakce, Praha.
Našla se i jedna poznata lokomotiva serije 750, tzv. “Brejlovec”, (naočarko).
Pogled na teretne kolosjeke.
Ovdje sam prvi puta susreo tzv. “Regio Panter” kojeg od 2011 proizvodi „Škoda“ kao seriju 7Ev.
Pogled sa strane upravljačnice.
Jedna od varijanti dobro poznate električne lokomotive serije 163.
Pogled kroz vagon otkriva naziv stanice!
Čekanje da se otvori brklja treba iskoristiti za jedan „škljoc“.
Jedna od prastarih električnih lokomotiva serije ET-21 na stanici u Walbrycku. Ove teretne lokomotive proizvodila je tvorniva PAFAWAG u Wroclawu od 1957 do 1971 godine.
Dobri stari “Sergej” (ST-44), sada kao PKP-Cargo.
Tramvaj u Wroclawu ima “zagrebačke” boje, ali radi se o modernizaciji tipično poljskog tramvaja tipa 105Na (“Konstal”).
Ovaj je Škodin tramvaj navodno projektiran specijalno za Wroclaw, ali ja sam gotovo identičan vidio i u Brnu i u Warszawi!!??
Ali ovakovo nešto može se vidjeti samo u Wroclawu: njemačka parnjača BR52 (PKP Ty2, JŽ33) kao neobični spomenik tehničke kulture.
Re: Od Dunava do Baltika i natrag
Hvala lijepo za kratku reportažicu i lijepe slike te daleke i uglavnom nam nepoznate zemlje! (čekamo na još)
/ova zadnja slika je..../
/ova zadnja slika je..../
borna- Moderator
- Broj postova : 9404
Registration date : 16.11.2010
Pojmovi "trolejbus" i "Pardubice" u istoj rečenici...zes je napisao/la:
http://poezja-barbarabanach.kilu.de/reportaza/pardubice.jpg
Dakle, u Pardubicama postoji udruga slična Štacionu - nominalno udruga ljubitelja povijesti željeznice, realno se bave malo širim spektrom povijesti javnog prijevoza. Za mene su značajni (osim po tome što bi trebali biti "uzor" Štacionu kad je u pitanju rad i ostvarivanje ciljeva) jer su tako u svoj fundus uspjeli "spasiti" trolejbus Škoda Sanos S200 iz voznog parka "dopravní společnost zlín-otrokovice" s.r.o. (gradsko-prigradski prijevoznik iz Zlina):
Registration date : 04.09.2008
Izvrsna priča!
Ono što mene posebno veseli vidjeti jest da su sve to oni uspjeli sami napraviti (dio čak i u "mračnom vremenu jednoumlja"...)
Ono što mene posebno veseli vidjeti jest da su sve to oni uspjeli sami napraviti (dio čak i u "mračnom vremenu jednoumlja"...)
- Broj postova : 11460
Registration date : 17.03.2008
Stranica 1 / 1.