Štalije - Raša
+5
Pfaff
Toma
seabral
Narcis
kiki273
9 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Štalije - Raša
Ugljenokop u Raši je imao svoju uskotračnu elektrificiranu prugu kojom je transportiran ugljen do Štalija,te je tamo prekrcavan na brod a kasnije i na željeznicu
Mjesto na kojem je počinjao elektrificirani uskotračni kolosjek za rudnik ugljena u Raši (vide se nekakvi ostaci stupova k.m.)
Mjesto na kojem je počinjao elektrificirani uskotračni kolosjek za rudnik ugljena u Raši (vide se nekakvi ostaci stupova k.m.)
Štalije-Raša
I mjesto otkuda je počinjala gore spomenuta pruga.
Slikano sa glavne ceste Pula-Rijeka, bus stajalište Krapan.
Slikano sa glavne ceste Pula-Rijeka, bus stajalište Krapan.
Narcis- Administrator
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Re: Štalije - Raša
I evo nekoliko slikica vagona sa te pruge, to je jedino što je sačuvano sa te pruge
Dio elektromotora, ne znam da li je sa lokmotive ili, jer znamo da je ta pruga bila elektrificirana
Dio elektromotora, ne znam da li je sa lokmotive ili, jer znamo da je ta pruga bila elektrificirana
Širina kolosijeka
Putnički vagon, kapaciteta 6 osoba
Unutrašnjost
Na sredini vagona. Hm, enigma. Ručna kočnica, pomoćno kvačilo ili što već?
Kopče
"ŽR" što bi to značilo, možda Željeznice Raše
Još jedan pogled na miješovitu kompoziciju.
Inače, ovi eksponati su vam izloženi u Raši ispred crkve "Sv. Barbare" uz državnu cestu D66 prema Puli, pa ako koji puta prođete ovuda pa pogledajte, dok je još cijelo koliko-toliko.
Putnički vagon, kapaciteta 6 osoba
Unutrašnjost
Na sredini vagona. Hm, enigma. Ručna kočnica, pomoćno kvačilo ili što već?
Kopče
"ŽR" što bi to značilo, možda Željeznice Raše
Još jedan pogled na miješovitu kompoziciju.
Inače, ovi eksponati su vam izloženi u Raši ispred crkve "Sv. Barbare" uz državnu cestu D66 prema Puli, pa ako koji puta prođete ovuda pa pogledajte, dok je još cijelo koliko-toliko.
Interesantne fotke ...
Dobro da su i te vagone uspjeli koliko-toliko očuvati ... svakako ću to imati u vidu kad budem dolazio u Istru.
Dobro da su i te vagone uspjeli koliko-toliko očuvati ... svakako ću to imati u vidu kad budem dolazio u Istru.
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Da, vagoni su sačuvani od otpada, sad bi im još trebalo nekoliko kg farbe da se to malo pristojnije uredi, a i da bude trajnije.
Kad sam bio prosle jeseni u Rasi, pitao sam neke domace za ostatke zeljeznice, i svi su mi rekli da 'negdje' ima jos sacuvanih lokomotiva....
Sto kazete na jednu ekspediciju? Recimo kada malo zatopli?
pozdrav
toma
pozdrav
toma
Uvijek !!! :mig:
Nogekako! Još ako se bude išlo pješkeToma je napisao/la:Kad sam bio prosle jeseni u Rasi, pitao sam neke domace za ostatke zeljeznice, i svi su mi rekli da 'negdje' ima jos sacuvanih lokomotiva....
- Broj postova : 11471
Registration date : 17.03.2008
Kad surfaš surfaš interneto i dosurfaš... , evo još malo starih slika sa ove pruge, pronađene na blogu Labinska Republika.
Prošlo je skoro 4 godine od predzadnjeg posta, a još se niste dogovorili...(za obilazak i traženje?).
Šteta takve male lokalne željeznice, danas bi bila atrakcija (da je sačuvano barem nešto za vožnju).
Imade li u Labinu možda kakav zavičajni muzej, ili povijesna arhiva u općini pa da se potraži više podataka?
Teško mi je ovako od-oka reći jeli to 600 ili 760 mm, šteta što niste prije uzeli mjeru (barem špagom pa ju kasnije izmjeriti).
Šteta takve male lokalne željeznice, danas bi bila atrakcija (da je sačuvano barem nešto za vožnju).
Imade li u Labinu možda kakav zavičajni muzej, ili povijesna arhiva u općini pa da se potraži više podataka?
Teško mi je ovako od-oka reći jeli to 600 ili 760 mm, šteta što niste prije uzeli mjeru (barem špagom pa ju kasnije izmjeriti).
borna- Moderator
- Broj postova : 9427
Registration date : 16.11.2010
U Labinu postoji općinski muzej sa stalnim postavom i replikom rudnika, na žalost od ove željeznice su ostali samo nekoliko stupova kontaktne mreže na Štalijama i vagoneti koji su parkirani u Raši iza crkve, ako putujete iz Labina u Pulu lako ih možete vidjeti sa lijeve strane i to je to.
Šta su garagani poskidali i ono malo tračnica šta je bilo iza i unutar separacije u Štalijama?Narcis je napisao/la:... na žalost od ove željeznice su ostali samo nekoliko stupova kontaktne mreže na Štalijama ...
Na ovo sam mislo ...
Na prvoj fotografiji je Pfaffomir
Gost- Gost
Ne bih znao, nisam bio u Štalijama dugo vremena, možda su i ove tračnice preživjele, ipak su zabetonirane i teško ih je povaditi samo tako.
Nemamo se šta dogovarati. Obišao sam ja (s didom) ostatke separacije, a bome i prehodao cijelu trasu od Štalija do ulaza u prvi tunel.borna je napisao/la:Prošlo je skoro 4 godine od predzadnjeg posta, a još se niste dogovorili...(za obilazak i traženje?).
BTW, Pruga nije počinjala tamo gdje je onaj preostali stup. Išla je do separacije i dalje do luke, ali je dio do luke kasnije "pregažen" prugom normalnog kolosjeka.
Širina kolosjeka je 600 mm (2 stope), ali napon KM još uvijek nismo saznali. Zna se da je stara termoelektrana "Vlaška" (čije ostatke sam također obišao) sagrađena za potrebe napajanja željeznice
Dokaz ...Pfaff je napisao/la:...
Širina kolosjeka je 600 mm (2 stope),
...
Gost- Gost
Siguran sam da Pfaff nebi mogao staviti obje cipele između pruge...
borna- Moderator
- Broj postova : 9427
Registration date : 16.11.2010
Narcis, bi mogla ...
... ona bela crta šta je pod brdom bit trasa pruge za Štalije?
... ona bela crta šta je pod brdom bit trasa pruge za Štalije?
Gost- Gost
Koliko ja poznam taj dio, bijela crta je cesta D-66. Pruga Raša-Štalije (normalni kolosijek) je iza leđa i lijevo od fotografa, a uskotračna pruga koja je od okna Krapan vodila do Štalija je u desnom donjem kutu fotografije (odnosno ne vidi se jer je fotka opaljena sa vrha brda, a pruga je bila u samom podnožju).
Registration date : 04.09.2008
Čuj, čuj! Da nisi Ti malo popojmao brkove?Jean je napisao/la:Koliko ja poznam taj dio, bijela crta je cesta D-66. Pruga Raša-Štalije (normalni kolosijek) je iza leđa i lijevo od fotografa, a uskotračna pruga koja je od okna Krapan vodila do Štalija je u desnom donjem kutu fotografije (odnosno ne vidi se jer je fotka opaljena sa vrha brda, a pruga je bila u samom podnožju).
Slika je snimljena s brda zapadno od grada Raše i iznad trase D-66. Bijela crta o kojoj govori dida jest trasa uskotračne pruge koja je na tom mjestu dosta visoko u odnosu na dolinu u kojoj je grad. Lijevo dolje u uglu vidiš komad glavnog gradskog trga u Raši (zgrade nasuprot crkvi sv. Barbare i onim škalama di smo onomad činili milenijsku fotku). Malo mutnija crta ispod je ona nedefinirana samajama cesta koja također, ali niže, prati konturu brda i vodi do Štalija preko exTE "Vlaška".
A širokotračna pruga nije ni u primisli vidljiva - ona je s druge strane brda iz leđa fotografa i odvaja se prema Potpićnu pa dolinom Raše prema kolodvoru Raša i dalje prema Štalijama...
Vidim ja, nema druge nego postati ovdje negdje onaj moj prastari hodopis!
Tebe sam čekal 'tico da se oglasiš jer sam znao da si ti to em prehodal ( ) em sve detaljno poslikal . No, dost' sa hvalospjevima , nisam bil 100% siguran ali kako i štovani Pfaffomir kaže, crta (ustvari trasa pruge) na koju sam "ciljao" na sredini zdesna zavija i sumnjao sam da je to to, pruga.Pfaff je napisao/la:...
Slika je snimljena s brda
...
I točno konstatira Pfaffomir, širokotračna pruga (bi reć, normalnog kolosjeka ) se sa ove pozicije ni u primisli ne vidi.
Nego sad sam zamjetio još jedan detalj, da ne crtkaram po slici, na sredini ispod gornje bijele trase vidi se dole ispod još jedna, je to cesta ili isto pruga ?
Gost- Gost
Nisi do kraja pročitao moj prethodni post?dida je napisao/la:
Nego sad sam zamjetio još jedan detalj, da ne crtkaram po slici, na sredini ispod gornje bijele trase vidi se dole ispod još jedna, je to cesta ili isto pruga ?
Aaaaaaaa! Oćeš reć' da je fotka slikana sa lokacije "A" prema jugu, a ne sa pozicije "B" prema sjeveru kako sam ja mislio:
Pa šta odma' ne veliš?
A šta se tiče pruge normalnog kolosijeka, u odnosu na mjesto "B", otkuda sam mislio da je fotka snimljena, pruga je nekih 3 i pol kilometra jugozapadno (odnosno lijevo i iza leđa mojeg imaginarnog fotografa). Nije li u gornjem desnom kutu upravo dolina Raše kojom se pruža i dotična pruga?
Pa šta odma' ne veliš?
A šta se tiče pruge normalnog kolosijeka, u odnosu na mjesto "B", otkuda sam mislio da je fotka snimljena, pruga je nekih 3 i pol kilometra jugozapadno (odnosno lijevo i iza leđa mojeg imaginarnog fotografa). Nije li u gornjem desnom kutu upravo dolina Raše kojom se pruža i dotična pruga?
Registration date : 04.09.2008
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.