Trainz - Vožnja sa "rulesima"
Vlakovi :: Ostalo :: Simulatori
Stranica 1 / 1.
Trainz - Vožnja sa "rulesima"
Pokazat ću Vam na vrlo pojednostavljenom primjeru kako se postavlja i vozi uz pomoć "rules-a". Dakle ovako, ako želimo da nam AI (umjetna inteligencija, prevedeno= program!) upravlja vlakom, tj. da radi neke određene radnje koje smo mu zadali a da mi nemoramo ni sa čime upravljat, potrebno je postaviti markere ili triggere na prugu. Potrebno ih je svakako imenovati radi lakšeg snalaženja! Svakako je poželjno postaviti i ograničenja brzine na dionicama gdje će vlak vozit inače će se sve kretat onom defaultom brzinom od 60 km/h!
Evo primjera ...
Dakle, postavi se pruga i na kraju se postave markeri ili triggeri. Ima 4 vrste različitih značenja.
Ja ću ovdje pisati o prvom, markeru. U Trainzu je on crvene boje (na screenu su prikazana sva 4 koja
su defaultna) ...
Postavimo marker na prugu i sa užim krajem odredimo smjer kretanja, imenujemo ga i namjestimo gdje želimo da se vlak zaustavi. Zaustavljanje ovisi o lokomotivi, ne zaustavlja s svaka lokomotiva isto! Kad se postave markeri, potrebno je i napraviti probnu vožnju i iskorigirati mjesto postavljanja ako nije OK kako smo zamislili!
Ja sam ove morao malo iskorigirati jer je vlak prelazio izlazni signal
Evo primjera ...
Dakle, postavi se pruga i na kraju se postave markeri ili triggeri. Ima 4 vrste različitih značenja.
Ja ću ovdje pisati o prvom, markeru. U Trainzu je on crvene boje (na screenu su prikazana sva 4 koja
su defaultna) ...
Postavimo marker na prugu i sa užim krajem odredimo smjer kretanja, imenujemo ga i namjestimo gdje želimo da se vlak zaustavi. Zaustavljanje ovisi o lokomotivi, ne zaustavlja s svaka lokomotiva isto! Kad se postave markeri, potrebno je i napraviti probnu vožnju i iskorigirati mjesto postavljanja ako nije OK kako smo zamislili!
Ja sam ove morao malo iskorigirati jer je vlak prelazio izlazni signal
Gost- Gost
Re: Trainz - Vožnja sa "rulesima"
Postavljanje "rules"-a
Nakon što smo postavili neku lokomotivu na prugu i odredili joj strojovođu idemo odrediti i koje "zadaće" će ta lokomotiva obavljat.
Kliknemo na "Edit Session Rules" ...
... kliknemo na "Driver setup" i zatim na Edit ...
... odaberemo strojovođu odabrane lokomotive i ispod imamo polje za Rules-e. Kliknemo na zelenu strelicu ...
... i sada tu imamo masu opcija. Ja sam tu odmah u startu odredio da vlak čeka 5 sec. čim uđem u Driver mod ...
... i dobio sam ovo ...
I sad idemo određivati gdje će se vlak zaustavljati i što će raditi. U sredini gdje su slova D>, F> i
F - T> nalaze se svi markeri koji su u nekoj mapi grupirani po abecedi.
--------------
Note:
prije nego što se krene sa ovim djelom dobro je jednom pažljivo proći cijelu trasu i napisati si mjesta gdje se želi da rulesi nešto obave. ja sam si na papiru ispisao "red vožnje" sa imenima markera i otprilike vremenom stjanja.
--------------
Kliknemo na neko (odabrano) mjesto sa spiska ...
... i pojavi se marker u koloni
... opet postavimo vrijeme stajanja ...
... pa slijedeće mjesto zaustavljanja ...
I tako sve do odredišta. I konačno kad se uđe u Driver mod dobije se ovo ...
Vidi se da nema DCC-a ali je zato pri dnu kolona sa rulesima i kako se koji obavi tako nestaje. Može se postaviti i da neki vlak vozi bez stajanja od neke točke A do neke točke B. može se postaviti i da bude expressni vlak, sve odveze u jednom komadu i kad dođe do odredišta da se lokomotiva premjesti na drugu stranu i da ode natrag odakle je i došla. Može se postaviti da neki teretni vlak ide od kolodvora/stanice do kolodvora/stanice i skuplja teretne vagone.
Nakon što smo postavili neku lokomotivu na prugu i odredili joj strojovođu idemo odrediti i koje "zadaće" će ta lokomotiva obavljat.
Kliknemo na "Edit Session Rules" ...
... kliknemo na "Driver setup" i zatim na Edit ...
... odaberemo strojovođu odabrane lokomotive i ispod imamo polje za Rules-e. Kliknemo na zelenu strelicu ...
... i sada tu imamo masu opcija. Ja sam tu odmah u startu odredio da vlak čeka 5 sec. čim uđem u Driver mod ...
... i dobio sam ovo ...
I sad idemo određivati gdje će se vlak zaustavljati i što će raditi. U sredini gdje su slova D>, F> i
F - T> nalaze se svi markeri koji su u nekoj mapi grupirani po abecedi.
--------------
Note:
prije nego što se krene sa ovim djelom dobro je jednom pažljivo proći cijelu trasu i napisati si mjesta gdje se želi da rulesi nešto obave. ja sam si na papiru ispisao "red vožnje" sa imenima markera i otprilike vremenom stjanja.
--------------
Kliknemo na neko (odabrano) mjesto sa spiska ...
... i pojavi se marker u koloni
... opet postavimo vrijeme stajanja ...
... pa slijedeće mjesto zaustavljanja ...
I tako sve do odredišta. I konačno kad se uđe u Driver mod dobije se ovo ...
Vidi se da nema DCC-a ali je zato pri dnu kolona sa rulesima i kako se koji obavi tako nestaje. Može se postaviti i da neki vlak vozi bez stajanja od neke točke A do neke točke B. može se postaviti i da bude expressni vlak, sve odveze u jednom komadu i kad dođe do odredišta da se lokomotiva premjesti na drugu stranu i da ode natrag odakle je i došla. Može se postaviti da neki teretni vlak ide od kolodvora/stanice do kolodvora/stanice i skuplja teretne vagone.
Gost- Gost
Vlakovi :: Ostalo :: Simulatori
Stranica 1 / 1.