Jesen 2015
+7
K 357
Josip
leteči vlak
Damir
kiki273
borna
Pfaff
11 posters
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Jesen 2015
Nešto su babe sa svojim ljetom dobrano zakasnile, ja sam ih željno očekivao dok sam još bio na moru u 10.mjesecu (a dobio kišurinu i hladnoću)
a one se pojavile tek ovih dana! Što se može, bolje ikad nego nikad...
a one se pojavile tek ovih dana! Što se može, bolje ikad nego nikad...
borna- Moderator
- Broj postova : 9401
Registration date : 16.11.2010
Neka babe ostanu do proljeća, što se mene tiče. U kratkim rukavima na 1000+ mnm, u studenom.
Današnja panorama sa vrha Gumanačka. Pogled na Gumanac, Grobničke Alpe, a desno se vidi Cres i komadić Kvarnera.
Današnja panorama sa vrha Gumanačka. Pogled na Gumanac, Grobničke Alpe, a desno se vidi Cres i komadić Kvarnera.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Toplinski rekordi širom Hrvatske: Što nas čeka?
Nakon kišovitog i uobičajeno toplog listopada, studeni nastavlja sušom i iznadprosječnom toplinom, ponegdje čak i rekordnom.
Ogulin 27,2°C... Parg, Puntijarka
Jučerašnja najviša temperatura zraka na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Ogulinu bila je čak 27,2°C, najviša ikada izmjerena u studenome barem od 1949. godine, od kada postoje mjerenja. Dosadašnji rekord izmjeren je na Martinje 1977. godine, kada je bilo "samo" 24,7°C, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.
Rekordno je toplo bilo i na Medvednici - na postaji Puntijarka 20,5°C. Istina, podaci postoje samo od 1981. godine.
Na Pargu, u blizini Čabra, izjednačena je najviša dosadašnja temperatura zraka u studenome. Kao i na Martinje 1977. godine bilo je 21,7°C!
Rekordi i u Kninu!
A 21,7°C je i srednja najviša temperatura zraka u prvih 9 dana studenoga u Kninu. Od sredine prošloga stoljeća i početka službenih mjerenja takva nije bila nikada. I to ponajviše zbog posljednja 4 dana, tijekom kojih je na toj postaji zabilježena najviša temperatura zraka na te nadnevke. Štoviše, viša temperatura u studenome od one u nedjelju, 25,8°C, bila je samo 2 puta, i to na početku studenoga. Ovako kasno u godini - nikada!
18.10.-9.11. u Rijeci nikad toplije!
I u Rijeci su izmjerene nikada više vrijednosti u ovom dijelu godine. I ne samo u studenome. Iznadprosječna toplina, koja traje od 18. listopada na toj je postaji rekordna. Srednja najviša temperatura posljednja 23 dana je čak 19,3°C, kao nikada od 1948. godine, od kada postoje mjerenje. Inače, prosječna je 3°C niža.
Na Zavižanu kao ljeti!
Na Zavižanu je jučer bilo 14,1°C, također iznadprosječno toplo za studeni, ali hladnije nego u nedjelju, kada je izmjereno čak 17,4°C - što je više i od srednje najviše temperature tijekom srpnja i kolovoza!
Do petka i dalje stabilno!
Ni sljedećih se dana vrijeme neće znatnije mijenjati. Bit će stabilno, pretežno sunčano, ali ponegdje tek nakon magle i niskih oblaka, ne samo u unutrašnjosti nego i na sjevernom dijelu Jadrana, posebice u Istri.
Od petka hladnije, ali ne i studeno
Uz oblačnije vrijeme, tijekom kojeg se već potkraj petka povećava vjerojatnost mjestimične slabe kiše, najprije na sjevernom Jadranu, u subotu i u kopnenom području, temperatura zraka bit će niža nego jučer i danas, ponegdje možda i za 10°C. No, unatoč tom padu, bit će i dalje većinom oko prosječnih vrijednosti ovog dijela godine...
Prema dugoročnijim prognozama ovaj studeni ni u drugoj polovini najvjerojatnije neće biti po onoj Reljkovićevoj: "Studeni od tuda mu ime, jer studeno on navišća vrime." A velike dugotrajne hladnoće vrlo vjerojatno neće biti ni prosincu, siječnju...
borna- Moderator
- Broj postova : 9401
Registration date : 16.11.2010
Na današnji dan prošle godine je padala kiša u Rijeci. Neznam kolika je bila temperatura ali sigurno nije bila ovako visoka.borna je napisao/la:...
18.10.-9.11. u Rijeci nikad toplije!
...
Gost- Gost
Je, i kod mene je malo štufno...
- Broj postova : 11457
Registration date : 17.03.2008
16. studeni.
Bablje ljeto
Blistavo sunčano i podosta toplo
Ovaj navalijo plesti k'o da mu je zauvijek
Popodne sam morao po nešto na Cucuglianovo. Pogled s Plasa na Riječki zaljev. Izgleda da ona inverzna magla još uvijek davi moj voljeni grad.
Mjesec već odavno nije mlad, ali je još uvijek simpatičan. Nažalost je i ovdje visoka vlaga pa izmaglica davi fotografiju. Noćas će opet sve biti mokro od vlage
Bablje ljeto
Blistavo sunčano i podosta toplo
Ovaj navalijo plesti k'o da mu je zauvijek
Popodne sam morao po nešto na Cucuglianovo. Pogled s Plasa na Riječki zaljev. Izgleda da ona inverzna magla još uvijek davi moj voljeni grad.
Mjesec već odavno nije mlad, ali je još uvijek simpatičan. Nažalost je i ovdje visoka vlaga pa izmaglica davi fotografiju. Noćas će opet sve biti mokro od vlage
Zadnja promjena: Pfaff; uto 17 stu 2015 - 8:21; ukupno mijenjano 1 put.
Trapatura??.....nisi škicnuo.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Između 4 i 5 (u plusu)Narcis je napisao/la:Trapatura??.....nisi škicnuo.
Ima li ujutro mraza? Moramo u četvrtak na put do metropole pa da znam što moremo očekivat po unutrašnjosti.Pfaff je napisao/la:Između 4 i 5 (u plusu)
Gost- Gost
Kako koji dan. Ovisi o...? A očekivat morete svašta!
Nosimo verige i kilu morske soli sa sobom pa što Bog da (zečja capa je odavna nutra skirita)
Gost- Gost
Kroz liku je jucer oko 23 h bilo mraza na cesti ..
K 357- Broj postova : 714
Registration date : 24.09.2012
Ma što mi napriča...K 357 je napisao/la:Kroz liku je jucer oko 23 h bilo mraza na cesti ..
17. studeni.
Rosso di seronja
Rosso di seronja
Pfaff je napisao/la:Ma što mi napriča...K 357 je napisao/la:Kroz liku je jucer oko 23 h bilo mraza na cesti ..
Registration date : 04.09.2008
19. studeni., Četvrtak, smećedan
Jutro je osvanulo nekako mutnjikavo. Trapatura nije bila preniska, ali je neki ladan vetar poljem pirio pa uopće nije bilo ugodno
Nebom su se, gonjeni, jugozapadnjakom (tako nam je i obećalo) komešali neki oblaci
Onako tunjav i krmeljav, morao sam još i kantu za smeće odvaljati do primopredajnog mjesta
Živim u selu lijenih ljudi. Mraz mi je na nekim mjestima razvalio beton na stepenicama i to je trebalo sanirati jer su počeli otpadati komadi. Pitao sam dvojicu u selu kojima je to zanat i posao da dođu pogledati pa da daju procjenu troškova i vremena izvršenja. Nije se pojavio ni jedan... (Oni bi svi gradili WTC2, ostali sitni poslići su im ispod časti )
Stoga sam se prihvatio posla, napravio oplatu, zamiješao nešto blata u omjeru 1 : 3 i eto ga! Moglo je sigurno i bolje, al' meni betonaža ne spada u temeljnu izobrazbu iako sam se kao mali volio igrati u blatu...
Susjedove kokice! Moj je prijedlog naknade za korištenje livade i dobavu buba i glista: 1 jaje/kokici tjedno + 1 mladi kokot za juhu mjesečno kao paušal. Sutra imamo sljedeći krug pregovora. G. Božo Petrov je poručio da možemo i bez njega...
Najaviše nam (snjego)padaline sa sibirskim zahlađenjem pa sam si u tom smislu osigurao zalihu ogrjeva. Tim više što u subotu idem put Ferlacha pa da mi se ne smrzne
Još malo pa sam potrošio ostatke lanjskih drva
Padat će iz ovog smjera (uvijek tako pada) pa sam spustio zastor da mi se drfca ne smoče
Nagradih se finim ručkom – 3 pice na riječki s palentom!
Jutro je osvanulo nekako mutnjikavo. Trapatura nije bila preniska, ali je neki ladan vetar poljem pirio pa uopće nije bilo ugodno
Nebom su se, gonjeni, jugozapadnjakom (tako nam je i obećalo) komešali neki oblaci
Onako tunjav i krmeljav, morao sam još i kantu za smeće odvaljati do primopredajnog mjesta
Živim u selu lijenih ljudi. Mraz mi je na nekim mjestima razvalio beton na stepenicama i to je trebalo sanirati jer su počeli otpadati komadi. Pitao sam dvojicu u selu kojima je to zanat i posao da dođu pogledati pa da daju procjenu troškova i vremena izvršenja. Nije se pojavio ni jedan... (Oni bi svi gradili WTC2, ostali sitni poslići su im ispod časti )
Stoga sam se prihvatio posla, napravio oplatu, zamiješao nešto blata u omjeru 1 : 3 i eto ga! Moglo je sigurno i bolje, al' meni betonaža ne spada u temeljnu izobrazbu iako sam se kao mali volio igrati u blatu...
Susjedove kokice! Moj je prijedlog naknade za korištenje livade i dobavu buba i glista: 1 jaje/kokici tjedno + 1 mladi kokot za juhu mjesečno kao paušal. Sutra imamo sljedeći krug pregovora. G. Božo Petrov je poručio da možemo i bez njega...
Najaviše nam (snjego)padaline sa sibirskim zahlađenjem pa sam si u tom smislu osigurao zalihu ogrjeva. Tim više što u subotu idem put Ferlacha pa da mi se ne smrzne
Još malo pa sam potrošio ostatke lanjskih drva
Padat će iz ovog smjera (uvijek tako pada) pa sam spustio zastor da mi se drfca ne smoče
Nagradih se finim ručkom – 3 pice na riječki s palentom!
Da san znal da si na 3 picama napravili bi devijaciju u povratku z metropoli a dal bi Ti i ruku za pošalovat škale
Gost- Gost
Pfaff je napisao/la:
Moglo je sigurno i bolje, al' meni betonaža ne spada u temeljnu izobrazbu iako sam se kao mali volio igrati u blatu...
Super si to odradio! Šta bi plaćao kad ti i samome ta rabota dobro ide... Nadam se da si stavio impregnaciju između starog i novog betona?
Pfaff je napisao/la: Tim više što u subotu idem put Ferlacha pa da mi se ne smrzne
Ponesi jedan rucak drva s nama ako nas zatrpa da imamo na čemu grijati mesne doručke.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Ma, ja. Nalijo betonskim mlijekom pa poslije gustim. Nema tamo ispod betona - to se sve razmrvilo u nekaki pijesak (izvorno je bilo miješano na ruku s upitnom količinom cementa pa je to možda neka marka 7)Damir je napisao/la:
Super si to odradio! Šta bi plaćao kad ti i samome ta rabota dobro ide... Nadam se da si stavio impregnaciju između starog i novog betona?
Sitno ili krupno cijepano?Damir je napisao/la:
Ponesi jedan rucak drva s nama ako nas zatrpa da imamo na čemu grijati mesne doručke.
Pfaff je napisao/la:
Sitno ili krupno cijepano?
Taj dio odluke prepuštam tebi.
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Miješano, malo sitnijeg da se lakše zapali vatricaDamir je napisao/la:Pfaff je napisao/la:
Sitno ili krupno cijepano?
Taj dio odluke prepuštam tebi.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Stiže prava zima: Evo kada i gdje možete očekivati prve pahulje snijega
STIGLA je najavljena promjena vremena - diljem zemlje nestalo je sunca, pada kiša i osjetno je hladnije.
Danas će vrijeme biti pretežno oblačno s povremenom kišom, na Jadranu s pljuskovima i grmljavinom. Uz pad temperature zraka u gorju se očekuje snijeg, a potkraj dana snijega će ponegdje biti i u nižim područjima.
Najviše oborina bit će poslijepodne i navečer. Zapuhat će umjeren ponegdje i jaksjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura s olujnim udarima, dok će na preostalom dijelu obale puhati južni i jugozapadni vjetar.
Osjetno hladnije s najvišom poslijepodnevnom temperaturom zraka većinom od 3 do 8 stupnja, a na Jadranu od 11 do 17 °C.
Kada će pasti snijeg?
Do podneva se očekuje snijeg u Gorskom kotaru dok će na kopnu puhati sjeverac. Pod Velebitom se očekuje olujna bura.
Do 15 sati susnježica se očekuje u Istri i središnjoj Hrvatskoj.
Do 18 sati u Gorskom kotaru već bi trebalo biti snježnog pokrivača. Na moru će probleme stvarati vjetar.
Susnježica bi se do 21 sat trebala pojaviti u Slavoniji, dok se u Dalmaciji očekuju sporadične nevere.
Smirenje vremena očekuje se u ponoć, javlja RTL.
Danas će vrijeme biti pretežno oblačno s povremenom kišom, na Jadranu s pljuskovima i grmljavinom. Uz pad temperature zraka u gorju se očekuje snijeg, a potkraj dana snijega će ponegdje biti i u nižim područjima.
Najviše oborina bit će poslijepodne i navečer. Zapuhat će umjeren ponegdje i jaksjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura s olujnim udarima, dok će na preostalom dijelu obale puhati južni i jugozapadni vjetar.
Osjetno hladnije s najvišom poslijepodnevnom temperaturom zraka većinom od 3 do 8 stupnja, a na Jadranu od 11 do 17 °C.
Kada će pasti snijeg?
Do podneva se očekuje snijeg u Gorskom kotaru dok će na kopnu puhati sjeverac. Pod Velebitom se očekuje olujna bura.
Do 15 sati susnježica se očekuje u Istri i središnjoj Hrvatskoj.
Do 18 sati u Gorskom kotaru već bi trebalo biti snježnog pokrivača. Na moru će probleme stvarati vjetar.
Susnježica bi se do 21 sat trebala pojaviti u Slavoniji, dok se u Dalmaciji očekuju sporadične nevere.
Smirenje vremena očekuje se u ponoć, javlja RTL.