Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Blagdanske čestitke

+3
ICE-3M
borna
Pfaff
7 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 26.12.23 10:50

Blagdanske čestitke - Page 3 Sveti-Stjepan

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

gaspa, borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by borna 26.12.23 11:26

BOŽIĆ U ZAGREBU NEKAD I DANAS
Nikada se ništa nije slavilo kao Božić. Oduvijek je tako. Najsvečaniji događaj u godini. Šarenilo na svakom koraku, ukrasi na svakom stablu, glazba iz svakog ugla… Festival jela i pića bez ograničenja. Ne postoji ništa što se obilježava veselije i glasnije. U centre gradova dolazi se iz svih mjesta u okolici, a sam Zagreb posljednjih godina privlači ljude iz cijele Hrvatske, pa i šire. I kao da je vrijeme Adventa svake godine sve glasnije, blještavije, veće, bogatije… Malo tko će danas znati što Advent zapravo predstavlja i znači. Za ljude je to vrijeme prije Božića, na kraju godine, kad se na Zrinjevac dolazi pogostiti delicijama sumnjivog porijekla i kvalitete, alkoholom koji je dobrodošao u svakoj čaši i šećerom za djecu. Tu su i neki, sada već obavezni komercijalni sadržaji čija je svrha izvući vam i zadnju kovanicu u zamjenu za kratkotrajnu zabavu na ledu Tomislavca. Ali koja je uostalom cijena osmijeha djeteta ili drage osobe?
Advent je postao stvar prestiža. Biti viđen, moći izjaviti da si u subotu bio na Fuliranju, da ti je cura pojela tri Kauflandove kobase s akcije, da si popio četiri pive i da ti je bilo onak… bez veze, ali cura je navalila pa si morao ići. Ili ti je došla rodbina iz Slavonije, Dalmacije, Bosne… pa si ih morao odvesti u šetnju oko Bandićevih kućica jer… Možda dođe Kolinda? Severina? Netko će se zakleti da je vidio Brenu kako u sebe trpa fritule baš kod Glazbenog paviljona. Netko će reći da se slikao sa Sanaderom, no ne smije objaviti fotku na društvenim mrežama jer ga je Ćaća to zamolio. Ptice ne pjevaju, snijega nema… Teško je izabrati što odjenuti jer temperature variraju iz minusa u plus tijekom cijelog dana. Možda će pasti kiša. Vakuli više nitko ne vjeruje. Ionako koristi istu meteorološku aplikaciju kao i tisuće drugih.
Ne povodim se za tim trendovima. Niti mogu niti imam vremena. O suludosti trošenja da ni ne govorim. Bez kobasica i piva mogu. Njih ne trebam plaćati. Račune moram. Oni ne pitaju. Zato samo gledam.
To ništa ne košta. Skrenut ću pogled s pretrpanih kontejnera što čekaju sirotinju, s ogromnih lica predsjedničkih kandidata na jumbo plakatima iznad naših glava… Okrenut ću glavu od kostura dugo obećavane Žičare što beskonačno crpi gradsku blagajnu, od ulica koje smo prošle godine asfaltirali mjesecima, od fontana koje su blizu isteka roka trajanja, od najave novih zakona koji ne najavljuju bolje sutra, od poreza i prireza, renti, naknada… Okrenut ću se da slabije čujem krikove deložiranih, skandiranja navijača koji slave nove milijune eura omiljenih nogometaša, turiranje bagera što po peti put razvaljuju istu ulicu u istoj godini, pijanu i drogiranu dernjavu iz cajkaških klubova u čijem okruženju preživljavamo… Skrenut ću pogled na blještavilo, na ciku razdragane djece, na djevojački smijeh, na pripitu pjesmu prijatelja uz grgljanje i mljackanje… i otići ću malo dalje odavde, kad je sve bilo isto, a potpuno drugačije.
Često razmišljam o nekim davno prošlim vremenima Zagreba. Svaka njegova priča učinila je da ga volim sve više i sve jače jer… Ljubav prema rodnom gradu nije obaveza. To je shvaćanje, prihvaćanje, osjećanje, poznavanje. To je kad čuješ njegovo disanje sa svim onim pritajenim zvucima u plućima starca kojem znaš ime i porijeklo. Znaš tko su mu otac i majka, otkud je došao, kada i zašto. Znaš što je radio, znaš što je htio. Poznaješ mu bolesti i ožiljke. Prepoznaješ mu navike i dobe i loše. Svjestan si njegovih mana, ali se neizmjerno diviš njegovim vrlinama. I poštuješ ga u svoj njegovoj veličini, starosti i svemu čemu je svjedočio. Moja je ljubav prema Zagrebu takva.
U ovo se predbožićno vrijeme zapitam što bi rekli neki stari Zagrepčani kada bi mogli vidjeti ovo što ja gledam. Božić je u Zagrebu oduvijek slavljen kao najveći katolički blagdan u godini. I oduvijek je bilo galame, pjesme, vina i veselja. Ipak… Ako je suditi prema pisanjima nekih starih povjesničara, sve je ipak izgledalo drugačije.
U vremenima najuže povezanosti sela i grada, upravo je silna raznolikost običaja prigradskih sela obogaćivala proslavu vjerskih blagdana unutar samog grada. Neki su običaji ostali nedirnuti do danas. Božićno drvce koje se nazivalo ''Božić'' bilo je najčešće smreka zbog svoje gustoće. Jela je bila manje popularna zbog razrijeđenosti grana. Bor, kako ga se i danas često naziva, u Zagrebu nikada nije kićen kao ''Božić''. Valjda zbog kupolaste krošnje.
Na sajmovima su najtraženiji bili odojci i purice koji su se kolima dovozili u grad na sajmove na Kaptolu i Harmici. Seljaci su nerijetko i pješke dovodili stoku u grad iz Zagorja preko Zagrebačke gore. Uz perad i odojke na sajmovima su se tražili orasi, med, jaja, zimske jabuke popularno zvane ''božićnice'', divlje patke, drozdovi, puhovi… Moglo se čak naći i grožđa koje je i u to doba izgledalo kao netom ubrano.
U Zagrebu, onako malom u to vrijeme, stranci su bili posve prepoznatljivi, a svratišta ''Sidru'', ''K janjetu'', ''Lovački rog'' bila su prepuna.
U domovima su se pred Božić izrađivali ukrasi od vate ručno obojene zlatnom i srebrnom bojom, lancima od papira u istom tonu… Na vrh ''Božića'' privezivala bi se glavica luka 'crljenca', a na grane ispod simboli svetog Duha i ježa, koji je bio obavezan ukras na svakom ''Božiću''. Ispod drvca poslagali bi se orasi, lješnjaci, jabuke…
Na sam Božić, ulice se bile puste. Nije se išlo nigdje i nikome. Isto je tako fantastično da neke gužve pred same blagdane nisu postojale. Svatko se opskrbio na vrijeme. Današnje su strke po trgovinama pred sam blagdan bile potpuna nepoznanica.
Od obaveznih tradicionalni božićnih jela, pripremao se između ostalog i 'kruh-božičnjak' koji je između dvije voštanice stajao na stolu. Bila je tu i gibanica od pekmeza, orehnjača, makovnjača, ''Filano'' zelje, ujušak od iznutrica i danas poznat kao ''ajnegemahtes''. Puran bi se pekao na sam Božić, a do tada je čekao na tavanu, izložen hladnoći da mu meso bude mekše, kako navodi prema svojim sjećanjima Dragutin Hirc.
Nakon Božića bi slijedila priprema za Novu godinu. Jela se hladetina, pilo se vino i pivo, kupovali su se svježi pereci koje su prodavači držali na štapu. Štap je na dnu imao obruč na kojem je ležao niz pereca. Pila se šljivovica puna šećera koja bi se prije ispijanja zapalila da šećer izgori. Vino se pilo s kiselicom. Najpopularnija je bila ona ''Rojička voda'' koju su kolima dovozili štajerski trgovci. Voda bi se ulila u čašu s vinom pa bi se tukla ''didl-dajčekima'', da se bolje pjeni. Obilazili su se gradski 'Božići', posjećivala bi se rodbina, primali bi se gosti…
Nakon Nove godine, na Sveta tri kralja, služile su se mise večernjice na koja bi narod dolazio s flašama i staklenkama u koju su nalijevali blagoslovljenu vodu. Tom bi se vodom blagoslivljale kuće i škropili pokojnici, ako je neka obitelj pretrpjela smrtni slučaj u tom trenu.
Sve je zapravo na neki način isto, a u isto vrijeme ništa nije niti slično. Zajedničko je to da se Božić i danas slavi s jednakim žarom i strašću. Možda je razlika u tome što je danas veći naglasak na komercijalizaciji, zaradi, profitu koji spontano potiču korupciju, pohlepu, neumjerenost… Možda se zato gubi na onome što je stari Zagreb njegovao u okviru svetosti, bogobojaznosti, poniznosti, iskrenih osjećaja… Sve u svemu, nekih drugih vrijednosti koje to danas više i nisu. Druga su vremena, druga su pravila. Pravila diktiraju novi trendovi posijani u novoj generaciji, nameću se nove norme, nove vrste komunikacija, ponašanja, ophođenja… Sve izgleda toliko drugačije, a možda sve zapravo i nije toliko drugačije? Zagreb u svakom novom ruhu ostaje isti. Ljudi dolaze, prolaze i nestaju, ali Zagreb ostaje. Možda je zaogrnut nekim haljama koje baš i nisu po svačijem ukusu. Možda ga je naselila generacija došljaka koja baš i ne osjeća disanje starca. Možda ih ne zanimaju njegove priče i ožiljci zato što im Samsung i iPhone pružaju zanimljivije informacije. Možda su baš trendovi ti koji ih sprječavaju da vide dalje od obamrlosti uslijed konzumacije droge i alkohola vikendom? Tko to može znati? Jedno je ipak sigurno i postojano. Zagreb je oduvijek imao otvorena vrata za sve koji su tražili sigurnost i toplinu. Zagreb su do današnjeg oblika uvijek stvarali oni koji su došli odnekud i uvijek će ih taj grad prihvaćati, bez obzira što o njemu mislili ili govorili.
Božićno je vrijeme. Ono što je ostalo isto kao i u ona stara vremena jest ljubav koja struji ulicama, omata se oko zgrada i spomenika, uvlači se pod pokrivače dok lampice trepere u čudno vedrim noćima. Ne vjerujem da postoji itko tko ne osjeća tu čaroliju i svetost. Možda je upravo to razlog zagušenje prometnica, gotovo nepotrebnu prisutnost policije na svakom uglu ulice u centru, razdraganost mase i ignoriranje sumnjive ponude na pretjerano obasjanim kućicama Adventa u Zagrebu. Slavi se Božić, Kristovo rođenje, upija se ljubav, otvaraju se srca, vibriraju glasnice od pjesme… Nije važno čiji je hit. Nije važno pošto su kobasice, koliko su koštale u nabavi i gdje ih je gazda nabavio. Nije važno koliko se milijuna okrenulo na korupciji samog Adventa, hoće li Dinamo prezimiti u Europi ili ne, tko će biti predsjednik ili prec'jenica… Ništa nije važno. Božić je. Vrijeme topline dok pada snijeg i hvata se mraz na prozorima. Vrijeme kad pjesma iz srca Zagreba i njegovih građana leti do najviših visina i još dalje. Vrijeme kad Zagreb voli jako, da ne može jače i zove… Dođite. Vrata su još uvijek otvorena kao nekada. Ugrijte se, odmorite, spavajte mirno. Sutra ćemo zajedno smisliti rješenje za sve što vas mori. Ali danas, još ćemo jednu popiti prije spavanja u slavu Isusovog rođenja. Neka nas čuva kao i do sada i neka Vam je svima sretan i blagoslovljen Božić.
Tekst: Damir Severinski
Foto: Zoran Jambrek
Detalji teksta preuzeti iz materijala Dragutina Hirca uz asistenciju Zlatka Šapine
Blagdanske čestitke - Page 3 413961329_10231611450850224_8216342520929172116_n.jpg?stp=dst-jpg_s1080x2048&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=c42490&_nc_ohc=4vPqlYFD7FkAX-X7kah&_nc_ht=scontent.fzag1-2
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9077
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

Pfaff and gaspa like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by gaspa 29.12.23 16:08

Nije čestitka ali je podsjetnik budete li dogodine željeli nekome što čestitati. Kad je već borna tamo negdje spomenuo dan željezničkih modela(ra) pokušao sam skupiti sve prigodne dane. Bitno je upamtiti kome je posvećen, jer po jednom je izvoru svjetski, po drugom međunerodni, i obratno, a ne znam u čemu je razlika. Važno da se spomene i dostojno proslavi. Kao dan sv. Patrika. Nebitno tko je on (bio), važno da se ekipa, pod krinkom proslave, narolja.

Pa onda...

SIJEČANJ

01. 01. Svjetski dan obitelji; Svjetski dan mira
04. 01. Svjetski dan Brailleovog pisma
08. 01. Svjetski dan pismenosti
10. 01. Svjetski dan smijeha
15. 01. Dan vjerskih sloboda; Međunarodni dan vozača i automehaničara
21. 01. Međunarodni dan zagrljaja
24. 01. Međunarodni dan obrazovanja
25. 01. Svjetski dan borbe protiv gube
26. 01. Međunarodni dan carine
27. 01. Međunarodni dan sjećanja na Holokaust
28. 01. Dan zaštite podataka – Vijeće Europe
31. 01. Dan bez duhanskog dima

Posljednja subota – Dan vjerskih sloboda


VELJAČA

Prva nedjelja – Međunarodni dan života

02. 02. Međunarodni dan zaštite močvara
04. 02. Međunarodni dan borbe protiv raka
05. 02. Svjetski dan Nutelle; Dan sigurnijeg interneta
06. 02. Međunarodni dan nulte tolerancije prema genitalnom skraćenju žena
09. 02. Svjetski dan pizze
10. 02. Svjetski dan mahunarki
11. 02. Svjetski dan bolesnika; Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti
12. 02. Darwinov dan
13. 02. Svjetski dan radija; Međunarodni dan epilepsije
14. 02. Dan zaljubljenih – Valentinovo
15. 02. Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti
20. 02. Svjetski dan socijalne pravde
21. 02. Međunarodni dan maternjeg jezika

zadnja srijeda – Dan ružičastih majica

40 dana prije Uskrsa – Maškare


OŽUJAK

Prvi tjedan u ožujku – Tjedan borbe protiv raka

01. 03. Dan nulte stope diskriminacije; Međunarodni dan civilne zaštite
02. 03. Svjetski dan knjige
03. 03. Svjetski dan divljih vrsta
07. 03. Dan planinara
08. 03. Međunarodni dan žena; Svjetski dan bubrega
10. 03. Međunarodni dan sutkinja
14. 03. Međunarodni dan rijeka
15. 03 Svjetski dan prava potrošača; Međunarodni dan protiv policijske brutalnosti
19. 03. Dan lastavica; HR: Josipovo – Dan očeva
20. 03. Svjetski dan poezije; Međunarodni dan sreće; Svjetski dan kazališta za djecu i mlade; Svjetski dan oralnog zdravlja; Svjetski dan pripovijedanja; Međunarodni dan frankofonije
21. 03. Međunarodni dan borbe protiv rasizma; Svjetski dan sindroma Down; Svjetski dan šuma; Svjetski dan poezije
22. 03. Svjetski dan voda
23. 03. Dan meteorologije
24. 03. Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze
25. 03. Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva i prekooceanskog odvođenja robova
26. 03. Dan podrške osoba s epilepsijom (Ljubičasti dan)
27. 03. Svjetski dan kazališta

zadnji tjedan – Tjedan zdravih usta i zuba


TRAVANJ

Prva subota - Svjetski dan borbe jastucima

01. 04. Dan borbe protiv alkoholizma; Svjetski dan šale; Dan za ekologiju duše;
02. 04. Međunarodni dan dječje književnosti; Svjetski dan svjesnosti o autizmu; Dan tvorova; Međunarodni dan provjere činjenica
04. 04. Međunarodni dan svijesti o minama i deminiranju; Dan zaštite na radu
05. 04. Međunarodni dan savjesti
06. 04. Međunarodn dan sporta za razvoj i mir
07. 04. Svjetski dan zdravlja; Svjetski dan urbanizma
08. 04. Svjetski dan Roma
11. 04. Svjetski dan Parkinsonove bolesti
12. 04. Međunarodni dan čovjekovih svemirskih letova
14. 04. Svjetski dan Chagasove bolesti
15. 04. Svjetski dan obitelji; Svjetski dan umjetnosti
20. 04. Dan mandarinskog kineskog jezika; Međunarodni dan zaštite od buke
21. 04. Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti
22. 04. Dan planete Zemlje; Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija
23. 04. Svjetski dan knjige; Svjetski dan zaštite autorskih prava; Međunarodni dan engleskog jezika; Dan španjolskog jezika
24. 04. Međunarodni dan zaštite laboratorijskih životinja
25. 04. Dan borbe protiv malarije
26. 04. Svjetski dan intelektualnog vlasništva; Svjetski dan obnovljivih izvora energije
27. 04. Svjetski dan dizajna
28. 04. Dan pasa vodiča; Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu
29. 04. Međunarodni dan igre; Svjetski dan plesa; Međunarodni dan odgoja bez batina; Europski dan međugeneracijske solidarnosti
30. 04. Međunarodni dan jazza; Nacionalni dan hitne medicinske službe

Zadnji tjedan – UN tjedan sigurnosti u prometu


SVIBANJ

01. 05. Međunarodni praznik rada; Dan zaštite nosoroga
02. 05. Svjetski dan tune
03. 05. Međunarodni dan slobode medija; Međunarodni dan borbe protiv astme; Svjetski dan Sunca;
04. 05. Međunarodni dan vatrogasaca
05. 05. Međunarodni dan babica; Dan portugalskog jezika
08. 05. Međunarodni dan Crvenog križa; Svjetski dan ptica selica; Dan sjećanja na poginule tijekom Drugog svjetskog rata
09. 05. Dan Europe; Dani sjećanja na poginule tijekom Drugog svjetskog rata
10. 05. Međunarodni dan tjelesne aktivnosti; Dan ptica i drveća
11. 05. Svjetski dan pisanja pisama
11. 05. – 17. 05. Tjedan zdravlja usta i zubi
12. 05. Međunarodni dan medicinskih sestara
13. 05. Svjetski dan pravedne trgovine
14. 05. Dan ptica selica
15. 05. Međunarodni dan akcije za klimu; Međunarodni dan obitelji
16. 05. Dan spolnih razlika u zdravlju; Međunarodni dan zajedničkog života u miru; Međunarodni dan svjetlosti
17. 05. Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije; Svjetski dan telekomunikacijskog i informacijskog društva
18. 05. Svjetski dan muzeja
19. 05. Svjetski dan obiteljskih liječnika
20. 05. Svjetski dan pčela
21. 05. Svjetski dan  kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja; Međunarodni dan čaja
22. 05. Međunarodni dan biološke raznovrsnosti
24. 05. Europski dan parkova
25. 05. Međunarodni dan sporta, Dan Afrike
28. 05. Dan leptira; Međunarodni dan celijakije
29. 05. Međunarodni dan mirotvoraca UN-a
31. 05. Svjetski dan nepušenja

Druga subota - Svjetski dan sajma

Druga nedjelja – Majčin dan


LIPANJ

01. 06. Međunarodni dan djece; Međunarodni dan roditelja; Svjetski dan mlijeka
03. 06. Svjetski dan bicikla
04. 06. Međunarodni dan nevine djece – žrtava agresije
05. 06. Svjetski dan zaštite okoliša; Međunarodni dan borbe protiv ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova
06. 06. Međunarodni dan ruskog jezika
07. 06. Svjetski dan sigurnosti hrane
08. 06. Svjetski dan oceana
09. 06. Međunarodni dan arhiva
12. 06. Međunarodni dan borbe protiv dječjeg rada
13. 06. Međunarodni dan svijesti o albinizmu
14. 06. Svjetski dan darivatelja krvi
15. 06. Svjetski dan hrane; Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba
17. 06. Svjetski dan borbe protiv stvaranja pustinja i suše
18. 06. Međunarodni dan održive gastronomije
19. 06. Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu
20. 06. Svjetski dan izbjeglica
21. 06. Svjetski dan glazbe; Svjetski dan mira i molitve; Međunarodni dan joge
23. 06. Olimpijski dan trčanja; Dan javne službe Ujedinjenih naroda; Međunarodni dan udovica
24. 06. Dan roda
25. 06. Svjetski dan pomoraca
26. 06. Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja; Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih tvari
26. 06. Međunarodni dan potpore žrtvama mučenja
27. 06. Dan mikro, malih i srednjih poduzeća
29. 06. Međunarodni dan tropskih područja
30. 06. Svjetski dan asterioda
30. 06. Međunarodni dan parlamentarizma

Treća nedjelja – Dan očeva (onaj prošli je bio samo za Hrvatsku)


SRPANJ

Prva subota – Međunarodni dan suradnje

02. 07. Međunarodni dan sportskih novinara
06. 07. Međunarodni dan poljubaca
07. 07. Svjetski dan čokolade
11. 07. Svjetski dan stanovništva
15. 07. Svjetski dan vještina mladi
16. 07. Dan biciklista
18. 07. Međunarodni dan Nelsona Mandele
20. 07. Svjetski dan skoka; Međunarodni dan šaha
24. 07. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba
25. 07. Svjetski dan prevencije utapanja
28. 07. Svjetski dan hepatitisa
30. 07. Međunarodni dan prijateljstva
30. 07. Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima


KOLOVOZ

Prva nedjelja – Međunarodni dan prijateljstva

01. 08. – 07. 08. Svjetski tjedan dojenja
05. 08. Dan dupina; Međunarodni dan piva
06. 08. Dan Hirošime
07. 08. Međunarodni dan prava osoba koje su promijenile spol
09. 08. Međunarodni dan siromašnih; Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta
12. 08. Godišnjica Ženevske konvencije; Međunarodni dan mladih
19. 08. Svjetski dan humanosti
22. 08. Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja na temelju vjere ili uvjerenja
23. 08. Međunarodni dan sjećanja na trgovinu robljem i njenu zabranu; Međunarodni dan folklora; Međunarodni dan folklora
29. 08. Međunarodni dan nestalih; Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih pokusa


RUJAN

05. 09. Međunarodni dan milosrđa
08. 09. Međunarodni dan pismenosti; Svjetski dan borbe protiv bjesnila; Međunarodni dan fizioterapeuta i fizikalne terapije
09. 09. Međunarodni dan obrane obrazovanja od napada
10. 09. Svjetski dan prevencije samoubojstva
11. 09. Dan europske baštine; Svjetski dan prve pomoći
14. 09. Dan prašuma
14. 09. – 21. 09. – Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti
15. 09. Svjetska akcija Očistimo svijet; Međunarodni dan demokracije
16. 09. Svjetski dan očuvanja ozonskog omotača; Europski dan prve pomoći
17. 09. Svjetski dan sigurnosti pacijenta
18. 09. Svjetski dan geologa; Međunarodni dan jednakih plaća
21. 09. Međunarodni dan mira; Svjetski dan Alzheimerove bolesti; Međunarodni dan zaštite šišmiša; Međunarodni dan europske zastave; Međunarodni dan sadnje drvrća
22. 09. Europski dan bez automobila
23. 09. Međunarodni dan znakovnih jezika
25. 09. Međunarodni dan farmaceuta
26. 09. Europski dan jezika; Dan čistih planina; Svjetski dan kontracepcije;
27. 09. Svjetski dan turizma
28. 09. Svjetski dan srca; Svjetski dan bjesnoće; Međunarodni dan prava na pristup informacijama
29. 09. Međunarodni dan svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane
30. 09. Međunarodni dan prevoditelja

Zadnja subota – Međunarodni dan gluhih

dan u posljednjem tjednu – odabire država – Svjetski dan pomorstva

dan u posljednjem tjednu – Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba


LISTOPAD

Prvi ponedjeljak – Svjetski dan staništa

Druga srijeda – Međunarodni dan smanjenja prirodnih katastrofa

Drugi četvrtak – Svjetski dan vida

Prvi puni tjedan – Dječji tjedan

01. 10. Međunarodni dan starijih osoba; Međunarodni dan filantropije
02. 10. Međunarodni dan nenasilja
04. 10. Međunarodni dan zaštite životinja
05. 10. Svjetski dan učitelja
06. 10. Svjetski dan pješaka; Međunarodni dan cerebralne paralize
07. 10. Svjetski dan pamuka
09. 10. Svjetski dan pošte
10. 10. Svjetski dan mentalnog zdravlja; Dan zahvalnosti za plodove zemlje; Svjetski dan beskućnika
13. 10. Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
13. 10. Međunarodni dan bez grudnjaka - preventivnih pregleda dojki
14. 10. Svjetski dan Bijelog štapa; Svjetski dan davalaca organa; Međunarodni dan e-otpada
15. 10. Svjetski dan čistih ruku; Međunarodni dan pješačenja; Međunarodni dan žena na selu;
16. 10. Svjetski dan hrane
17. 10. Svjetski dan borbe protiv siromaštva  i socijalne isključenosti; Dan kruha
18. 10. Svjetski dan menopauze
20. 10. Svjetski dan protiv osteoporoze; Dan jabuka; Svjetski dan statistike (slavi se svakih 5 godina)
22. 10. Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama
24. 10. Svjetski dan UN; Dan dostupnosti informacija; Dan borbe protiv raka dojke;
25. 10. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi
26. 10. Međunarodni dan međusobnog pomaganja
27. 10. Svjetski dan audio-vizualne kulturne baštine; Svjetski dan nenošenja grudnjaka
28. 10. Svjetski dan animiranog filma
30. 10. Dan borbe protiv moždanog udara
31. 10. Svjetski dan štednje; Halloween – Međunarodni dan vještica; Svjetski dan vegetacije; Svjetski dan gradova[

31. 10. – 06. 11. Tjedan štednje;


STUDENI

Prvi ponedjeljak - Svjetski dan arhitekata i stanovanja

Treći četvrtak – Svjetski dan filozofije

Treća nedjelja – Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

02. 11. Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima
03. 11. Svjetski dan muškaraca
05. 11. Svjetski dan svjesnosti o tsunamiju; Svjetski dan romskog jezika; Međunarodni dan koordinatora volontera
06. 11. Međunarodni dan urbanih regija; Međunarodni dan prevencije izrabljivanja okoliša u vrijeme rata ili oružanog sukoba
07. 11. Europski dan nauke
08. 11. Dan prosvjetnih radnika; Svjetski dan urbanizma; Međunarodni dan radiologa
09. 11. Svjetski dan pronalazača; Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma
11. 11. Međunarodni dan nauke i mira
10. 11. Svjetski dan znanosti za mir i razvoj; Međunarodni dan jednakih plaća
13. 11. Svjetski dan kvalitete; Svjetski dan dobrote i ljubaznosti
14. 11. Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa)
15. 11. Međunarodni dan kronične opstruktivne bolesti pluća
16. 11. Međunarodni dan tolerancije; Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima
17. 11. Svjetski dan nepušača; Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca; Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva; Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju
19. 11. Svjetski dan ćenifa; Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom; Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti; Međunarodni dan muškaraca
20. 11. Svjetski dan djeteta; Dan industrijalizacije Afrike
21. 11. Svjetski dan televizije
23. 11. Međunarodni humanitarni dan
25. 11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
29. 11. Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom

Posljednja subota – Međunarodni dan bez kupnje (mo''š mislit')


PROSINAC

01. 12. Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a; Svjetski dan pomagala
02. 12. Međunarodni dan ukidanja ropstva; Dan željezničkih modelara
03. 12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom; Dan borbe protiv lova
04. 12. Međunarodni dan banaka
05. 12. Međunarodni dan volontera; Međunarodni dan zemljišta
06. 12. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i femicida
07. 12. Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva
09. 12. Međunarodni dan borbe protiv korupcije
10. 12. Dan ljudskih prava
11. 12. Svjetski dan planina; Dan  UNICEF-a; Međunarodni dan astme
12. 12. Međunarodni dan univerzalne zdravstvene pokrivenosti
18. 12. Međunarodni dan migranata; Međunarodni dan arapskog jezika (kako su to lijepo spojili na isti dan)
19. 12. Dan suradnje zemalja u razvoju
20. 12. Međunarodni dan solidarnosti
21. 12. Međunarodni dan snowboardinga
27. 12. Međunarodni dan pripravnosti na epidemije

Al' ih je...

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3516
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

besposlenpop likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by leteči vlak 31.12.23 14:37

Sretna nova godina!

Blagdanske čestitke - Page 3 53432157307_26693065b1_b2024
leteči vlak
leteči vlak

Broj postova : 1030
Age : 30
Lokacija : Lost Heaven
Registration date : 21.01.2010

gaspa, borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by borna 31.12.23 21:07

Blagdanske čestitke - Page 3 ABLVV84VZTjirDYRz63k6ns5M830qVfthFyTrmjYVFCYd9Fn4-lL7PDQYbabzJnesjKW3jgj7BPgvy534Edr6mwZ9Ll-TDVBT9n7_zra9AR3wak10TO9VCD3pD6-IZZtawt3iNFegcq35z8hV9CWFhnuQdnKrQ=w800-h596-s-no-gm?authuser=0
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9077
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

leteči vlak and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by besposlenpop 01.01.24 0:37

gaspa je napisao/la:Nije čestitka ali je podsjetnik budete li dogodine željeli nekome što čestitati. Kad je već borna tamo negdje spomenuo dan željezničkih modela(ra) pokušao sam skupiti sve prigodne dane. Bitno je upamtiti kome je posvećen, jer po jednom je izvoru svjetski, po drugom međunerodni, i obratno, a ne znam u čemu je razlika. Važno da se spomene i dostojno proslavi. Kao dan sv. Patrika. Nebitno tko je on (bio), važno da se ekipa, pod krinkom proslave, narolja.

Pa onda...

SIJEČANJ

01. 01. Svjetski dan obitelji; Svjetski dan mira
04. 01. Svjetski dan Brailleovog pisma
...
VELJAČA

Prva nedjelja – Međunarodni dan života

02. 02. Međunarodni dan zaštite močvara
...
Al' ih je...
A drugi prvoga i prvi drugoga ...? hm
Svjecki dan pedera? icon_whoknows
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1346
Age : 65
Lokacija : Zagreb zapad
Registration date : 18.06.2021

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by besposlenpop 01.01.24 0:39

Ah da Very Happy sretna svima nova 2024. godina! suuupeer
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1346
Age : 65
Lokacija : Zagreb zapad
Registration date : 18.06.2021

leteči vlak likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by gaspa 01.01.24 15:37

I ja sam slobodan zaželjeti čitateljima ovih redaka sretnu Novu godinu (kao blagdan) i cijelu novu 2024. godinu koja će začas ostarjeti. Duh smo obogatili prije tjedan dana, sad nam ostaju želje vezane uz materijalna dobra. Ili, prvenstveno, da svima poželim mnogo sreće. Jer, ako imate sreće, onda vam i... znamo već što, a dat će sreća i zdravlja i ostalih materijalnih dobara.

Za razliku od sviju koji nešto žele, ja ću vam nešto i nepoželjeti. Svakako se štošta može nepoželjeti, a među time vam svakako ne želim plavi ekran. Što je plavi ekran naći ćete u istoimenoj temi.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3516
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by ICE-3M 01.01.24 16:59

Sretna vam nova godina
ICE-3M
ICE-3M

Broj postova : 870
Age : 41
Lokacija : Zagreb - München
Registration date : 18.10.2011

Pfaff, borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 01.01.24 18:52

Svoj sedmorici aktivnih 4umaša želim sve najbolje u Novoj i brz oporavak od dočeka

Blagdanske čestitke - Page 3 JaJelen

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

leteči vlak, borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by besposlenpop 01.01.24 20:40

Pfaff je napisao/la:Svoj sedmorici aktivnih 4umaša želim sve najbolje u Novoj ...

Hvala!  yes

Pfaff je napisao/la:
... i brz oporavak od dočeka

Jesam. yes
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1346
Age : 65
Lokacija : Zagreb zapad
Registration date : 18.06.2021

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by gaspa 02.01.24 14:32

Pfaff je napisao/la:Svoj sedmorici aktivnih 4umaša...
Naraslo. Bilo ih je pet u jednoj ranijoj čestitci.

______________________________________
Ako ne znaš kamo ideš, stići ćeš tamo kamo nisi želio
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 3516
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 02.01.24 16:33

gaspa je napisao/la:
Pfaff je napisao/la:Svoj sedmorici aktivnih 4umaša...
Naraslo. Bilo ih je pet u jednoj ranijoj čestitci.
Znak da smo počeli objavljivati intrigantne teme & sadržaje, ne?

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

borna likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 08.03.24 12:28

Imao sam najbolju namjeru curicama na 4umu čestitati 8. mart, ali smo tu ekstremno manjkavi s članstvom...
Ili možda? No, za svaki slučaj:

Sretan 8. mart, međunarodni dan žena, majki, ljubavnica, prijateljica...
(možda i ne nuždno tim redoslijedom!)

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

borna likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 30.03.24 17:44

Blagdanske čestitke - Page 3 Uskrs2024

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

borna likes this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by borna 31.03.24 9:40

Miran i lijep Uskrs želim svim članovima kao i onima koji nas samo gledaju!
Blagdanske čestitke - Page 3 AP1GczPRJyvzz1l0wz2IDsbtbXA6XcmwzmdH-DHqXiZVUOD-Bw8q4Aourob8EWaeTllYO_DhwRRRF3EWTn0jOE0t431ttkx1dB0bw-K0G_TmJhy2KMvg6nCUHRpQAuSUtuDagQB1GUcFg1vPbr6lygc7qc_kMQ=w668-h890-s-no-gm?authuser=0
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9077
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

Pfaff and leteči vlak like this post

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Pfaff 10.04.24 10:58

Svim mulimanima butum dunjaluka želim sretan Bajram!

Blagdanske čestitke - Page 3 Bajram

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Blagdanske čestitke - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11231
Age : 75
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by besposlenpop 10.04.24 14:11

I dobar tijek. yes
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1346
Age : 65
Lokacija : Zagreb zapad
Registration date : 18.06.2021

[Vrh] Go down

Blagdanske čestitke - Page 3 Empty Re: Blagdanske čestitke

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.