K.u.K Hidrobaza u Istri
5 posters
Stranica 1 / 1.
K.u.K Hidrobaza u Istri
Nekadašnje Carevinsko pomorsko ratno zrakoplovstvo bilo je prilično impozantan pogon.
S ciljem garažiranja, servisiranja i uporabe hidroaviona sagrađena je na zapadnoj obali Istre, kojih 3 kilometra zračne linije sjeverno od ratne luke u Puli i otprilike preko puta ('rvacki: vis-a-vis) otočića Kotež u uvali Salbuni hidrobaza. Tuten sam se smucao davne 2014. godine, a pred nekih tri tjedna mi se pružila prilika opet svratiti na povratku iz Fažane. Htio sam vidjeti da li se što promijenilo. Malo je, a malo i nije…
Nemam točnih informacija o broju i namjeni objekata, danas u ruševnom stanju, a do nekih bi se trebalo pentrati kroz šiprag što meni ne pada napamet…
Za početak, dva zemljovida na kojima se vidi položaj Hidrobaze
Baza je dobro smještena u lijepo branjenom prostoru. S jedne strane su bili Brioni sa svojim sustavom tvrđava, a na drugoj je do Hidrobaze dosizao pulski fortifikacijski sustav
Ovo mi je pokazao GE. Ukupna dužina je po mojoj procjeni nekih 900 m, a širina upola manja. Iz zračne snimke je razvidno da je više od polovice nekadašnje stajanke zašumljeno/zatravljeno, ali dio je lijepo čist.
S toponimijom ovog dijela Istre sam pomalo na „oni“ pa ne mogu točno odrediti na kojoj lokaciji se nalazi ova građevina. Kontrolni toranj sigurno nije, ali je vjerovatno služila kao osmatračnica
Ovo je jedna od ljepših ruševina. Austrija je voljela objekte graditi da budu trajniji od mjedi pa ako zamislite zgradu bez grafita i s odgovarajućom opremom, bit će lijepa
Zanimljiva je krovna konstrukcija od čeličnih profila
Kroz ova tri portala se dalo svašta progurati
Još dva rakursa
Još jedan ruševni objekt meni nepoznate namjene
S ciljem garažiranja, servisiranja i uporabe hidroaviona sagrađena je na zapadnoj obali Istre, kojih 3 kilometra zračne linije sjeverno od ratne luke u Puli i otprilike preko puta ('rvacki: vis-a-vis) otočića Kotež u uvali Salbuni hidrobaza. Tuten sam se smucao davne 2014. godine, a pred nekih tri tjedna mi se pružila prilika opet svratiti na povratku iz Fažane. Htio sam vidjeti da li se što promijenilo. Malo je, a malo i nije…
Nemam točnih informacija o broju i namjeni objekata, danas u ruševnom stanju, a do nekih bi se trebalo pentrati kroz šiprag što meni ne pada napamet…
Za početak, dva zemljovida na kojima se vidi položaj Hidrobaze
Baza je dobro smještena u lijepo branjenom prostoru. S jedne strane su bili Brioni sa svojim sustavom tvrđava, a na drugoj je do Hidrobaze dosizao pulski fortifikacijski sustav
Ovo mi je pokazao GE. Ukupna dužina je po mojoj procjeni nekih 900 m, a širina upola manja. Iz zračne snimke je razvidno da je više od polovice nekadašnje stajanke zašumljeno/zatravljeno, ali dio je lijepo čist.
S toponimijom ovog dijela Istre sam pomalo na „oni“ pa ne mogu točno odrediti na kojoj lokaciji se nalazi ova građevina. Kontrolni toranj sigurno nije, ali je vjerovatno služila kao osmatračnica
Ovo je jedna od ljepših ruševina. Austrija je voljela objekte graditi da budu trajniji od mjedi pa ako zamislite zgradu bez grafita i s odgovarajućom opremom, bit će lijepa
Zanimljiva je krovna konstrukcija od čeličnih profila
Kroz ova tri portala se dalo svašta progurati
Još dva rakursa
Još jedan ruševni objekt meni nepoznate namjene
- Broj postova : 11495
Registration date : 17.03.2008
gaspa, portos and borna like this post
Re: K.u.K Hidrobaza u Istri
Stajanka poslije kiše. Dijelom je ruinirana, ali se naziru ostaci popločenja od crvenih keramičkih pločica. Dio u produžetku je zašumljen
Ljeto je pa su Turisten zauzeli svaki mogući komadić ravne površine. Marljivi turistički djelatnici su na sjeveru Hidrobaze uredili divan (pfuj!) skatepark
Stajanka je premrežena pravilnim rasterom tračnica tramvajskog tipa po kojima su vozili lepidoptere do mora. Nema naznaka okretaljki pa ne kužim sasvim kako su mijenjali smjer. Valjda jesu nekako.
Snimljeno 2014. godine. Na četiri mjesta bili su sagrađeni slazovi/navozi po kojima su avione spuštali u vodu. Na njima su bile tračnice. Kad bi ptičica zaplutala, kolica su izvukli natrag na suho. Nešto slično može se vidjeti u svakom boljem mandraću.
Ili je možda avion svoje kotače odnio sobom?
Danas se do tih objekata ne može doći osim ako si ne uplatiš boravak u kampu! Mislim da su neki navozi dorađeni kao gatovi za brodice
Treba zvati Franzija Blaškovića i njegovu Ligu za borbu protiv turizma
Pogled na otočić Kotež s druge strane akvatorija
Trudio sam se naći nešto više od Carevinskoj hidroavijaciji, ali jok. Ima nešto tipova aviona, ali o objektima nema ničeg. Temeljna namjena je bila osmatranje i ponekad korektura artiljerijske vatre, ali je poznato da su avioni u par slučajeva dejstvovali i bombama.
Ovo je jedan Lohner L austrijske proizvodnje, iz 1915. Gdje je slikano, nemam podataka.
Takvi avioni su izveli prvu zračnu akciju u WWI. kad su snimali položaje crngorske artiljerije na Lovćenu, a nekom drugom prigodom su bombama napali vrancusku podmornicu koja se sasvim nepozvana ušuljala u Bokokotorski zaljev i prisilili je na predaju. Jedan je avion sletio i zarobio dva vrancuska časnika s podmornice!!!
Mladen_Lucky će se opet ljutiti što sam mu vršljao po zavičaju, ali s druge strane, možda on može i nadopuniti nečim kunkretnim.
Ljeto je pa su Turisten zauzeli svaki mogući komadić ravne površine. Marljivi turistički djelatnici su na sjeveru Hidrobaze uredili divan (pfuj!) skatepark
Stajanka je premrežena pravilnim rasterom tračnica tramvajskog tipa po kojima su vozili lepidoptere do mora. Nema naznaka okretaljki pa ne kužim sasvim kako su mijenjali smjer. Valjda jesu nekako.
Snimljeno 2014. godine. Na četiri mjesta bili su sagrađeni slazovi/navozi po kojima su avione spuštali u vodu. Na njima su bile tračnice. Kad bi ptičica zaplutala, kolica su izvukli natrag na suho. Nešto slično može se vidjeti u svakom boljem mandraću.
Ili je možda avion svoje kotače odnio sobom?
Danas se do tih objekata ne može doći osim ako si ne uplatiš boravak u kampu! Mislim da su neki navozi dorađeni kao gatovi za brodice
Treba zvati Franzija Blaškovića i njegovu Ligu za borbu protiv turizma
Pogled na otočić Kotež s druge strane akvatorija
Trudio sam se naći nešto više od Carevinskoj hidroavijaciji, ali jok. Ima nešto tipova aviona, ali o objektima nema ničeg. Temeljna namjena je bila osmatranje i ponekad korektura artiljerijske vatre, ali je poznato da su avioni u par slučajeva dejstvovali i bombama.
Ovo je jedan Lohner L austrijske proizvodnje, iz 1915. Gdje je slikano, nemam podataka.
Takvi avioni su izveli prvu zračnu akciju u WWI. kad su snimali položaje crngorske artiljerije na Lovćenu, a nekom drugom prigodom su bombama napali vrancusku podmornicu koja se sasvim nepozvana ušuljala u Bokokotorski zaljev i prisilili je na predaju. Jedan je avion sletio i zarobio dva vrancuska časnika s podmornice!!!
Mladen_Lucky će se opet ljutiti što sam mu vršljao po zavičaju, ali s druge strane, možda on može i nadopuniti nečim kunkretnim.
gaspa, portos, borna, mladen_lucky and besposlenpop like this post
Hja, nisi čuo za vojnu tajnu?Pfaff je napisao/la:...
Trudio sam se naći nešto više od Carevinskoj hidroavijaciji, ali jok. Ima nešto tipova aviona, ali o objektima nema ničeg. ... Gdje je slikano, nemam podataka.
...
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
Vrlo interesantna tema. I super je što si aktivan te istražuješ po raznim HR lokacijama.
Registration date : 14.06.2008
Pfaff likes this post
Je, jedino mi je radijus kretanja nekako sve skučeniji...portos je napisao/la:I super je što si aktivan te istražuješ po raznim HR lokacijama.
mladen_lucky likes this post
Pfaff je napisao/la:
Ove paklene vrućine ubijaju mi svaku volju za šetuckanjem po domicilu!
Ono sto je konkretno, i preporučam svima koji se zateknu u Puli - pizzeria Ferrovia, smještena na samom kolodvoru Pula, osim odlične pizze, u ponudi ima i kvalitetno craft pivo "Fabrika bire"
https://fabrikabire.hr/o-nama/
Opet sam malo offtopic, ali nitko mi valjda neće zamjeriti
mladen_lucky- Broj postova : 213
Registration date : 08.06.2020
borna likes this post
E, jesi neki... Mi ostali se žrtvujemo, a Ti jokmladen_lucky je napisao/la:Ove paklene vrućine ubijaju mi svaku volju za šetuckanjem po domicilu!
Kao domaći Istranin je trebao biti naviknut na vrućinu no izgleda da ga je život u Zagrebu razmazio?
Inače je u Puli već danima more sa vrućih 28 C i to već od jutra
borna- Moderator
- Broj postova : 9464
Registration date : 16.11.2010
Pfaff and mladen_lucky like this post
Kad sam već kod Pule naišao sam na jedan zanimljivi blog sa puno poviesti i
zanimljivih slikica
Imade ponešto i iz Rijeke
zanimljivih slikica
Imade ponešto i iz Rijeke
borna- Moderator
- Broj postova : 9464
Registration date : 16.11.2010
borna je napisao/la:Kao domaći Istranin je trebao biti naviknut na vrućinu no izgleda da ga je život u Zagrebu razmazio?
Ispravak, Istrijan sam zadnjih 16 godina (tada sam upoznao dragu - i to preko Interneta(!) i vrlo brzo počeo sa životom između ZG i PU), i takve grozne vrućine nisu bile karakteristične za Pulu do prije par godina, ljeta su bila daleko ugodnija. Klimu sada gotovo da niti ne gasimo, a niti večeri nisu bitno ugodnije. Upravo sam se vratio sa šetnje sa psom po kvartu, i mokar sam od znoja.
More je ugodno za kupanje, ali na plažu ima smisla otići isključivo rano ujutro.
mladen_lucky- Broj postova : 213
Registration date : 08.06.2020
borna likes this post
Stranica 1 / 1.