Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jesen 2024.

4 posters
Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

Go down

Jesen 2024. - Page 3 Empty Re: Jesen 2024.

Postaj by borna ned 27 lis 2024 - 17:41

Započeo je niz maglovitih jutara u Zagrebu, srećom nisu hladna kakva znaju biti i ne traju (pre)dugo.
Mala mi je utjeha pogledati kakvo je vrijeme u Baškoj
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczO8oB6KH3n1euzxnS2YWXI37onB3HrXDzArDEh3xXvLC4GitTE8PlraockbdRWuOCMfuwh-_XLctTn1EpucrhC3ZrM3D6orjgD_BoczpY2qwX-zIocNw0kOjEU4TqBKwXjvJmdB9vF3Z3yBQ2IGaB70Qg=w1200-h626-s-no-gm?authuser=0
Jučer popodne se situacija obrnula, u Baškoj je bilo tmurno i sivo a u Zagrebu sunčano
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczPfIway4kU-kdG4_Io0RVyAYD0KxD5GUKOtCxUb1xdxgaoM6cbkWWnQO9k8fFPojFXyz_LnG9HtyhXCn61ZsWBlEIBMFYd7yAqkWTaREAE37_SokqoP9-xmYPtSAXEc7eulxY_7RUuy9qwQ19QQNtH5Jw=w1200-h675-s-no-gm?authuser=0
Danas je u Baški lijepo i toplo pa je ponovo bilo kupača u moru temperature oko 18 C, vani bijaše 22,5
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczPZGGbEz7WSrBLoKLwUH5JNPCOoKsmuQxgdQwnLEtyxddvmOL5vxMaakrMOciutwnja-ZQ-YT4uluIr75pDKyhcoHT1cBU14XwFgIHUoxQawbE0Icln5UGmxJOyHLCL2ONMCeGfAEEfcrXFgRh9TqO6-w=w1200-h761-s-no-gm?authuser=0
Meteorolozi nam do početka studenog obećavaju nastavak lijepog vremena ali postepeno sve hladnije a onda po nekima
nastupa Vortex a drugi ga ignoriraju, neki vide kiše i malo snijega o drugi nastavak magla-sunce?
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9407
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff ned 27 lis 2024 - 18:41

Vrah zel i taj sakramenski pomak sata. Na pet ur zapolne je već škuro kot u grobu!

Jesen 2024. - Page 3 Pomak-sata

Jesen 2024. - Page 3 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11461
Registration date : 17.03.2008

besposlenpop likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop ned 27 lis 2024 - 20:38

Prije jednu vuru sam narihtal zadnju uru (f kupaoni, visoko je i teško se skida, a još teže zakači).  ljut
F 5 popodne je normalno da je kmica, jer smo se vrnuli h svoju srednjoevropsku zonu.
besposlenpop
besposlenpop

Broj postova : 1459
Registration date : 18.06.2021

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff čet 31 lis 2024 - 10:27

31. listopada
Posljednji dan mjeseca koji je po mnogočemu bio neobičan

Jutarnja se trapatura pomalo strmopizdila

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7187

Nebo je vedro iako je još uvijek dosta vlage u zraku. Da je trapatura za recku niža, bilo bi mraza

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7188

Uvaljao sam jednog kvrguda u špaker pa se puši sve u šesnajst

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7189

Još malo dok stigne sunce i k meni pa će se moći obavljati aktivnosti okokuće

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7190

Još je 60 dana do praščića i vrancuske!

Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

borna likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by borna čet 31 lis 2024 - 14:28

U Zagrebu noć i jutra još nisu toliko hladni ali ima magluštine pogotovo uz Savu i u blizini šume.
U centru je nema kao i na Sljemenu pa prijepodne dolazi do temperaturne inverzije kad je tamo toplije negoli dole.
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczM40e8Vk6SwBqEEUE2AUy_TuM2UMAF905_dvGKIHt-4MTnM0ax7L19_AcBGIhOmuORlQQd7UR6y8b_vhnmYjShZIRD4OaNXDicI88-IaiSLDrNqKkAOAUV-Bdwpx958pQ_AjR30lGhPoBmzKTH2ncAoSw=w1200-h587-s-no-gm?authuser=0
Na moru je Bablje ljeto, dnevne temperature dosižu 25 C i sprječavaju da se more ohladi ispod 18 C.
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczMJJV4V5G7_EKTwQZCP-9ftk7Dy0-m79hOMXjM44opnGLI617TeYWTTKPZvC8SFU5cir5C9bMK8Y6wDg2H6g-unqA1SwSIAc_4mI-DCJTc-AFnHhMyteQ-roDbJ2j4Wwcs74vFXXjPTEW2cjFBd-8Fd7w=w1200-h675-s-no-gm?authuser=0
Mene je nažalost pred tjedan dana kad sam se spremao na put uhvatila jaka prehlada ili možda gripa?
Prva 2 dana je bilo grdo a kasnije lakše no još uvijek nisam sasvim ok pa se ovako patim gledajući kupače Crying or Very sad
Jesen 2024. - Page 3 AP1GczOaRpv5F3dKiczWj_dzOli7l4-MkiMtDfrXVLQzVb-qGI44QRafVfvv7OOtyh8gc2Wyb6Bq3nwxgBBIv-i9uHgP_3QYmwb8P2tXGOPFr8dGS0EDfehifV0h5JmKWYSAubbj_5jBO0hjr7BDLgA101j2uA=w1200-h675-s-no-gm?authuser=0
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Jesen 2024. - Page 3 Empty Drva naša svagdašnja

Postaj by borna sub 2 stu 2024 - 17:36

Izračun za sezonu grijanja: Koliko drva ima u jednom kubiku i koliko će vas dugo grijati
Prilikom mjerenja kubika drva, važno je koristiti pravilnu tehniku kako bi se dobio točan volumen
Jesen 2024. - Page 3 AHR0cHM6Ly93d3cudGVsZWdyYW0uaHIvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMTAvZHJ2by5qcGc
Jedan kubik drva – koliko je metara? Odgovor na ovo pitanje ključno je znati kada se kupuju i skladište drva za ogrjev. Ta prostorna mjera igra važnu ulogu u procjeni koliko je drva potrebno za grijanje tijekom zimske sezone, a to značajno pomaže pri planiranju zaliha.
Kada se zna koliko je drva u jednom kubiku može se točno izračunati količinu u kućanstvima koja se griju na taj materijal.
Jedan kubik drva: Koliko je metara?
Dok dužni metar (m) mjeri duljinu, kubični metar prostorna je mjera koja mjeri volumen. To je količina prostora koju zauzima neki materijal u tri dimenzije: duljina, širina i visina. Kubik drva u dimenzijama 1 metar x 1 metar x 1 metar. To znači da kubični metar drva predstavlja naslagani volumen koji zauzima jedan kubični metar prostora.

Kod naslaganih drva, svaki komad drva uredno je postavljen jedan iznad drugog, što omogućava preciznije mjerenje volumena. Ono što je važno napomenuti jest da kod rasutih drva ista količina drva može zauzeti veći volumen, baš zbog neurednog rasporeda slaganja.

Zbog toga je ključno znati kako pravilno izmjeriti kubik drva jer se tako osigurava ispravan izračun. Naime, jedan kubik drva u praksi se koristi kao standardna jedinica pri prodaji i distribuciji drva za ogrjev.
Jesen 2024. - Page 3 Shutterstock-2492773335
Kako izmjeriti kubik drva?
Prilikom mjerenja kubika drva, važno je koristiti pravilnu tehniku kako bi se dobio točan volumen.

Evo osnovnih koraka za mjerenje:

Izmjeriti visinu, širinu i duljinu naslaganih drva u metrima.
Pomnožiti dobivene vrijednosti kako bi se dobio volumen u kubičnim metrima (visina x širina x duljina = kubik).
Ako se mjere rasuta drva, koristi se približan izračun jer raspored drva nije jednak naslaganom. No doista vrijedi uložiti trud u pažljivo slaganje drva za ogrjev jer se tako dobiva najprecizniji rezultat.

Kubik drva u metrima: Izračun
Izračun kubika drva je jednostavan ako su poznate osnovne dimenzije. Tada se mjere visina, širina i duljina složenih drva i te se vrijednosti zatim množe kako bi se dobili volumen.

Na primjer, ako naslagani trupci zauzimaju prostor od 1 metar visine, 1 metar širine i 1 metar duljine, tada osoba ima jedan kubični metar, odnosno jedan kubik drva.

Važno je napomenuti da gustoća drva također utječe na količinu drva u jednom kubiku. Na primjer, vrsta drva poput bukve ili hrasta ima veću gustoću, što znači da u jedan kubik stane više mase nego kod manje gustih vrsta, poput bora.

Da biste izračunali stvarni volumen drva izražen u kubnim metrima, trebate znati gustoću tog specifičnog tipa drveta.

Koliko drva ima u jednom kubiku?
Kao što je navedeno, količina drva u jednom kubiku može značajno varirati ovisno o tome je li drvo naslagano ili rasuto. Kod potonjeg, zrak ispunjava prostor između komada drva, zbog čega kubik rasutih drva može sadržavati manje stvarne mase drva nego naslagani kubik.

Pod uvjetom da se drva slože na najbolji mogući način za mjerenje, tada u jedan kubik drva stane približno 0,7 do 0,9 kubičnih metara naslaganih drva.

Za prosječno domaćinstvo, tijekom sezone grijanja potrebno je između 8 i 12 kubika drva, ovisno o veličini prostora i učestalosti korištenja peći.
Jesen 2024. - Page 3 Shutterstock-2495601545
Koje vrste drva su najbolje za grijanje?
Neke vrste drva bolje su za ogrjev zbog svoje veće kalorične vrijednosti i trajnosti, objasnio je Agroklub.

Najbolje vrste drva za grijanje su:

Bukva jer ima visoku energetsku vrijednost i sporo sagorijevanje.
Hrast zbog dugotrajnog sagorijevanja i visoke energetske učinkovitosti.
Grab jer je spada u najgušće tipove drva, što znači da stvara puno topline i sporo gori.
Koliko dugo traje jedan kubik drva?
Koliko dugo će jedan kubik drva trajati ovisi o vrsti drva, učestalosti korištenja te veličini prostora koji grijete. Na primjer, jedan kubik bukve može trajati od jednog do dva tjedna, ovisno o tome koliko često se pali vatra.

S druge strane, ako se koriste drva manjeg energetskog kapaciteta, kao što je recimo bor, možda će biti potrebno više kubika za jednu sezonu grijanja.

Za većinu kućanstava, preporučuje se pomno planirati zalihe drva, kako bi se osigurala dovoljna količina ogrjeva za cijelu sezonu.

Koliko košta kubik drva?
U 2023. godini, cijene su se kretale otprilike od 30 do 32,08 eura po kubičnom metru za hrast i jasen, dok je bukovo i grabovo drvo bilo nešto skuplje, oko 32,08 eura po kubiku s uključenim PDV-om

U 2024. godini očekuju se slične cijene, no ipak s mogućim malim porastima zbog rasta opće potražnje i inflacije.

Cijene drva na oglasnicima također variraju, pri čemu se metar drva može nabaviti po cijenama od 30 do 40 eura, ovisno o kvaliteti i uvjetima prodaje.
Cijene drva za ogrjev
Bukva:

2023. godina: oko 70 – 100 EUR po kubiku.
2024. godina: očekuje se sličan raspon, s mogućim povećanjem na 80 – 110 EUR.
Hrast:

2023. godina: oko 80 – 120 EUR po kubiku.
2024. godina: cijene se mogu kretati između 90 – 130 EUR.
Grab:

2023. godina: između 75 – 110 EUR po kubiku.
2024. godina: očekivani raspon od 85 – 120 EUR.
Bor:

2023. godina: cijene se kreću od 60 – 90 EUR po kubiku.
2024. godina: sličan raspon, ali može porasti na 70 – 95 EUR.
Cijene mogu varirati ovisno o regiji, potražnji i sezonskim faktorima. Također, one se mogu razlikovati ako se kupuje veća količina ili ako se drvo nabavlja direktno od proizvođača.
telegram.hr
/Slike sam stavio rada Pfaffa jer on voli ispiljena i poslagana drva a očekujem i stručni osvrt na članak/

borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa sub 2 stu 2024 - 19:12

Al udavi s tim kubikom - gore nego Tuta Bugarin. Za mjerenje nam samo fali menzura - tek onda ćemo imati točan rezultat. A nekad, dok se ozbiljno ložilo drvima, drva su se kupovala u hvatima. (neću sad zanovijetati matematikom hvata). Naravno da je najbolja kupnja kod proizvođača tj. drvosječe, jer će nam prodati šumarski metar za koji telegram ne zna. A to je duljina i visina po 1,10 m. Tako u šumariji kupuju i preprodavači da bi na toj razlici zaradili.
I, Pfaffe, nemoj razbacivati drva po dvorištu jer će ti u metar stati jako malo, kako nas uči telegram, i to će onda ispasti poprilično skupo.

Autor članka, podučujući nas kako izračunati koliko metara ide u kubik i koliko nam drva treba za grijanje nije u obzir uzeo veličinu ložišta peći, odsisni tlak u dinmnjaku, koeficijent pohranjivanja topline u peći (radi li se o limenom gašperu ili kaljevoj peći), veličinu prostorije itd. itd, ali to možda uslijedi u nekoj nastavnoj lekciji. Sad smo naučili koliko kubik ima metara i kako to izmjeriti.

Dok smo mi doma još ložili na drva, njihova dobava bila je uvijek spektakl. Trebalo je imati poznatog drvara da ti ne uvali pola akacije. A tek slaganje pri istovaru! Meni daju jednu kladu da je držim uspravno i onda od nje slažu naša 4 metra. E, ja sam kladu dao nekom znatiželjniku iz kuće i preslagivao, jer ti drvari imaju razrađen sistem kako slagati drva ukoso odn. u X i pritom znalački nađu grbave klade da između njih ostane što više prostora. Da slažu suhozid izgledao bi kao ementaler. Ili rešetka. Onda ja to popravljam, okrećem, premještam, ubacujem u praznine grane manjeg promjera, a sve popraćeno gunđanjem i mračnim pogledima drvara. Trebalo je dobro paziti i da visina ne opada s udaljenošću od one prve uspravne klade. Kad je složeno, ili pri kraju, ide mjerenje. Drvari imaju onaj tesarski metar pa ga baš uvijek ne rastegnu kako valja nego ostane grbav. Nakon što ga izravna, kupac ga mora umjeriti (baždariti). Uglavnom tom metru fali 10 cm (odrezan kraj). Ja sam uvijek dolazio sa svojim metalnim, usporedbe radi. Ili sam prije kredom nacrtao na asfaltu površinu koja mora biti popunjena.

Zadnja cijena koje se sjećam je bila negdje oko 220-230 kn/m3. I gle kud je to skočilo. Onda je pilar još uzeo nekih 50 kn po metru. Piljevine k'o u priči, na radost dječurlije koja ju je razbacivala okolo. I, konačno, spremanje  u drvarnicu a poslije toga tjedan dana liječenja muskulfibera.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3700
Registration date : 14.05.2008

borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop sub 2 stu 2024 - 19:31

I onda pametni znaju čemu služi piljevina - ispreša se u crvolike pelete i tim se navodno najeftinije loži bez ostatka (pepela). Je da nije veselja s nabavom, piljenjem i čišćenjem pepela (kha, kha, kha ...), al kad se zbroje đengi, najbolje se smije ko se zadnji smije. yes
besposlenpop
besposlenpop

borna likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by borna sub 2 stu 2024 - 20:15

Sjećam se kako je pred nekih 10-15 godina postala moda ložiti peletima jer su bili jeftini, jedino su peći za njih
bile skupe al bi se otplatile kroz koju godinu? Ali to nije dugo potrajalo jer su digli cijene peletima tako da više
nije bilo isplativo kupovati peći za njih.
Ja sam probao u svojoj garaži koristiti ih ručno ih ubacujući u peć no nije mi se dopalo jer sam morao stalno
dodavati ih malo-pomalo a ako bi ubacio veću količinu dobio bi visoku temperaturu ali je to kratko trajalo.
Ukratko gubio sam previše vremena ili trošio previše Twisted Evil
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by gaspa ned 3 stu 2024 - 14:26

Radio sam ja brikete od papira. Dva dana močiš u kadi stare novine, najbolje su one na lošem papiru koji je lako raspadljiv, poput Končarevca (bio sam blizu distribucije, pa sam se mogao dokopati većih neraspodijeljenih količina) ili Политике (ako bih se dokopao kojeg primjerka od svojih JNA ili istočno usmjerenih susjeda). Onda ih prešaš (nabavio sam odgovarajuću prešu), pa se voda iz njih cijedi posvud po kupaoni do podnog slivnika. Do mjesec dana sušenja na balkonu i eto ti goriva. Bili su veličine manje klade. Zadovoljavali su prvi i zadnji mjesec loženja, u prosincu i siječnju je ipak trebalo dodati prava drva.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3700
Registration date : 14.05.2008

besposlenpop likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff ned 3 stu 2024 - 19:12

Nastavno na gaspine reakcije:
Ima jedna prekrasna Reisingerova karikatura (trebao bih ju imati negdje) koja prikazuje dobavu drva u zagrebačkim građanskim uvjetima... Fini stari gospodin Purger u hausroku stoji na pločniku i turobno promatra nekakve naskriž nabacane grbave klade. Pero (gospodin drvar) veli svom šegrtu: "Milostivi se žali da je uplatio hvat drva, a da smo mu isporučili metar. Presloži mu to u hvat!"

I da: kubici se u drvnom gospodarstvu koriste samo za rezanu građu i tu je sve jasno. Kod ogrijeva se govori o prostornom metru. Nekoć su u skladištima drva postojali željezni okviri u koje su se slagale cjepanice i onda se to prebacivalo u vozilo za otpremu.
Osim normalnih, kao što je gaspa ispravno ustvrdio, postoji i tzv. šumski hvat odnosno šumski metar. (šuma vs. pločnik = 1.1 : 1)

PS: Ja još uvijek najviše vjerujem bukovini. Natrpaš i grije. Osim toga, većina peći na drva ne pati od sofisticirane tehnologije pa nestanak struje ne rezultira cvokotanjem. Jest da ja imam čekrk za dizanje drva na struju, ali da se i bez ako je baš kakafrka

Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

borna likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop pon 4 stu 2024 - 3:35

Pfaff je napisao/la:Nastavno na gaspine reakcije:
Ima jedna prekrasna Reisingerova karikatura (trebao bih ju imati negdje) koja prikazuje dobavu drva u zagrebačkim građanskim uvjetima... Fini stari gospodin Purger u hausroku stoji na pločniku i turobno promatra nekakve naskriž nabacane grbave klade. Pero (gospodin drvar) veli svom šegrtu: "Milostivi se žali da je uplatio hvat drva, a da smo mu isporučili metar. Presloži mu to u hvat!"
...
A jel - tražil sam i ja Resingerovu karikaturu (ne ovu opisanu) al da ju prikeljim, al kak ju nisam našel, prepričal bum ju ko i Pfaff. grinko
Pero drvar je složil 8 cjepanica u kocku i tumači uplakanoj babi: "Evo, metar puta metar puta metar je metar".

Druga je kad Pero na Staru godinu donosi doma ogromnu kladu iz koje viri par smrekovih grančica i objašnjava Klari "Nije više bilo uobičajenih borova, a ova može poslije u peć".
besposlenpop
besposlenpop

Pfaff and gaspa like this post

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff pon 4 stu 2024 - 9:18

4. studenog
Dočekali smo...

Trapatura se opako strmopizdila

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7266

Po terenu sterao se mraz

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7267

OPREZ! Kljizavi rukohvat ('rvacki: gelender)

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7269

OPREZ! Pažljivo hodati po krovu (upozorenje za mačka, meni ne pada napamet)

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7268

Teren je uredno pošišan i počišćen ter spreman za nadolazeće hladne mjesece

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7270

Jesen 2024. - Page 3 Fotokronika2024-7271

Bit će lijep dan! Valja u njem uživati...

Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Postaj by besposlenpop pon 4 stu 2024 - 14:39

Sinoć je nabačen deblji poplun, i to sa šliferom.
Jutros je pušteno grijanje.
besposlenpop
besposlenpop

Pfaff likes this post

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff pon 4 stu 2024 - 20:59

Jesen 2024. - Page 3 Stigla-Zima

Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

gaspa, kriticar, borna and besposlenpop like this post

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu