Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tuneli na kanalima u VB

Go down

Tuneli na kanalima u VB Empty Tuneli na kanalima u VB

Postaj by fresher on sri 28 svi 2008 - 11:01

Iako su danas tuneli vezani na željeznice i ceste, prvi tuneli su izgrađeni na kanalima! Kanalskih tunela ima po cijelom svijetu, ali ih je najviše u Velikoj Britaniji.
Kad se govori o tunelima, treba imati na umu da govorimo o 18. stoljeću, kad se događa industrijska revolucija, ali je tehnički nivo gradnje vrlo skroman.

Bez pomoći geodetskih aparata, tuneli su građeni tako, da su preko brda bušili vertikalne cijevi - bunare u ravnoj liniji. Te cijevi su kasnije služile za zračenje tunela.
Zatim su vodoravno spajali bunare od ulaza do izlaza iz tunela. Svi tuneli na kanalima su ravni, bez zavoja. Naravno da je dolazilo do pogrešaka u gradnji,
pa u nekim tunelima i danas postoje "stepenica", mjesto gdje se bušači iz dva smjera nisu potpuno pogodili. Kanali su bušeni lopatama, krampovima i dinamitom.

Cijena gradnje tunela je bila vrlo visoka i direktno proporcionalna duljini i presjeku tunela. Zato su prvi tuneli bili "uski", što znači da su dozvoljavali prolaz samo jednog broda. Kod duljih tunela su izgrađena ugibališta, gdje su se brodovi mogli mimoići. No to je izazivalo mnogo svađa. U to vrijeme nije bilo modernih komunikacija i dva broda su se jednostavo našla negdje u tunelu. Tko je bliži ugibalištu? Tko se treba vratiti?

Na početku korištenja kanala su brodove vukli konji. Zato je uz svaki kanal i staza za konje. Zbog cijene, staza nije vođena kroz tunele. Konje su odveli preko brda, a za prolaz tunelima je stvoreno novo zanimanje: leggeri. Leggeri su hodači po stropu tunela. Jednostavno su leđima legli na krov broda i počeli odguravati brod "hodajući" po stropu.

Bilo je i drugačijih pokušaja prolaza kroz tunel (guranje štapovima), ali su "hodači" ostali sve do uvođenja parnog stroja. Najprije su parni stroj postavili na ulaz u tunel i napravili nešto poput žičare. Brod se zakvačio za čeličnu žicu i ona ga je odvukla na drugu stranu. Tek kasnije je parni stroj postao pogonski motor broda.

Tuneli su uskoro postali uska grla prometa na kanalima. Napretkom tehnologije cijene gradnje su smanjene, pa su počeli graditi široke tunele, u kojima se brodovi mogu mimoići. Dolaskom željeznice, uloga kanala je počela padati. Stoga su i tuneli polako propadali. Neke je kupila željeznica, zatrpala korito, proširila i postavila tračnice. U jednom drugom slućaju je kanalski tunel služio kao sevisni tunel pri iskopavanju i odvozu materijala paralelnog željezničkog tunela.

Danas brodovi, koje pokreću snažni diesel motori, prolaze kroz tunele na vlastiti pogon, osim dva najduža tunela u kojima je organizirano tegljenje električnim tegljačem.
Svaki "kapetan" se prije početka krstarenja upoznaje s tunelima na svom putu i načinu prolaza. Prolaz kroz tunele je fascinantan. Kod kraćih tunela se vidi izlaz, kod najdužih pa čisti mrak! Brodovi moraju upaliti prednji reflektor, što zbog vlastite vidljivosti, što zbog brodova s druge strane. U jednosmjernim tunelima prednost ima brod koji prvi uđe u tunel. U dvosmjernim tunelima je malo prostora između mimoilazećih brodova.

Lista najduljih plovnih tunela u Velikoj Britaniji (izvan upotrebe, tuneli koje sam prošao)

Tunel Kanal Duljina Godina izgradnje Napomena
Standedge Huddersfield Narrow 5210m 1811 izvan upotrebe od 1945, obnovljen 2001, električni tegljač
Strood Thames&Medway 3595m 1824 od 1844 tunel dijele pruga i kanal, 1846 je kanal zatrpan za drugi kolosjek
Lappal Dudley 2 3570m 1798 izvan upotrebe od 1917 zbog urušavanja stropa, planirana obnova
Sapperton Thames&Severn 3488m 1789 izvan upotrebe, planirana obnova
Dudley Dudley 1 2884m 1792 obnovljen 1973, diesel motori nisu dozvoljeni, električni tegljač
Butterley Cromford 2800m 1794 izvan upotrebe od 1900
Blisworth Grand Union 2794m 1805 dvosmjerni, samostalni prolaz
Netherton BCN 2768m 1858 dvosmjerni, samostalni prolaz
Harecastle (novi) Trent&Mersey 2675m 1827 jednosmjerni, samostalni prolaz pod kontrolom čuvara
Harecastle (stari) Trent&Mersey 2650m 1777 izvan upotrebe od 1900
Norwood Chesterfield 2633m 1775 izvan upotrebe od 1907, obnova u tijeku
Wast Hill Worcester&Birmingham 2492m 1815 dvosmjerni, samostalni prolaz
Oxenhall Hereford&Gloucester 2000m 1798 izvan upotrebe od 1881, obnova u tijeku
Braunston Grand Union 1887m 1796 dvosmjerni, samostalni prolaz

fresher
Moderator
Moderator

Broj postova : 276
Age : 75
Lokacija : Ljubljana
Registration date : 18.03.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.