Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dunavski Lloyd

Go down

Dunavski Lloyd Empty Dunavski Lloyd

Postaj by andi on ned 1 lip 2008 - 4:58

Jel mi netko može reći šta je sa našom firmom Dunavski Lloyd.Dali još postoji i kakvo im je poslovanje.Zadnje što sam čuo je bilo da ju je kupio neki lik iz Varaždina?

ANDREJ

andi

Broj postova : 6
Lokacija : mraclin
Registration date : 27.05.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by kiki273 on ned 1 lip 2008 - 20:01


______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
kiki273
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 45
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

https://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by andi on uto 3 lip 2008 - 16:16

Nema niko nešto konkretnije da nam napiše kako posluje gdje plove i tome slično.Za vrijeme juge su išli skroz do Njemačke.
ANDREJ

andi

Broj postova : 6
Lokacija : mraclin
Registration date : 27.05.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on sub 24 pro 2011 - 2:30

Dunavski Lloyd jedini hrvatski riječni prevoznik

U Sisku gradu 200-godišnje lučke tradicije, već duže od pola stoljeća nalazi se sjedište ugledne domaće brodarske tvrtke, na dobru glasu ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu.

Životni put Dunavskog Loyda

Zanimljiv je životni i razvojni put jedinog hrvatskog riječnog prijevoznika Dunavskog Lloyda Sisak.

Jugoslovensko državno rečno brodarstvo 1952. godine osnovalo je nekoliko brodarskih firmi,među kojima i Riječnu plovidbu Hrvatske sa sjedištem u Vukovaru čija se flota brodovlja sastoji od tri parna broda, četiri mala brodića i 17 teglenica za prijevoz drva.

Godine 1953. tvrtka seli u Sisak i mijenja ime u Riječno brodarstvo Dunavski Lloyd.Izbor Siska za matičnu luku riječnog brodarstva treba promatrati u nekim prednostima,a to je povoljna lokacija sisačke južne industrijske zone koja je smještena neposredno uz akvatorij Save. Sisak ima i bogato ekonomsko zaleđe. Radi se o blizini Zagreba kao ekonomski najjačeg središta,ali i karlovačkog bazena. Promatrajući geoprometno, Sisak je najzapadnija riječna luka u koju se ulazi prirodnim riječnim tokom, a ujedno je i najkraći put kojim se prometno mogu povezati jadranske luke s podunavskim zemljama istočne, srednje i sjeverne Europe.I upravo zbog tih geoprometnih i ekonomskih prednosti na tim prostorima počinje razvojni put sisačkog riječnog prijevoznika.Slijede godine intenzivnog razvoja i ulaganja, gradnje novih brodova od 600 konjskih snaga te cijele flote teglenica namijenjenih prijevozu roba, odnosno nafte i naftnih derivata. Bilo je to početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je nafta sa slavonskih polja teglenicama dopremana u luku Crnac i pretovarivana u spremnike sisačke Rafinerije. Sve do Domovinskog rata, kažu lojdovci, mnogo se radilo i prevozilo, ne samo nafte i derivata nego i drugih roba.Nije bilo rijeke ili kanala po kojem nisu plovili sisački brodovi. Ostvarivali su se poslovni uspjesi, a tvrtka je dosegla najveću razinu proizvodnje 1980. godine kada je prevezeno 2,4 milijuna tona robe, najviše sirove nafte i derivata, ostvarivši 800 milijuna neto tonskih kilometara. Prijelomna je bila iduća godina kada je znatan dio prijevoza nafte iz Ukrajine usmjeren na naftovodni i pomorski transport. Sve to vrijeme bilo je lijepo raditi, sa sjetom se prisjećaju lojdovci.A onda je došao rat i navodno- netko je upalio svjetlo grinko i sve zaustavio. Evil or Very Mad

Posljednji tanker koji je prevozio slavonsku naftu utovarenu u luci Ruščica, stigao je do pretovarne luke Crnac na Savi u rujnu 1991. godine. Gotovo desetljeće nije nafta dopremana teglenicama, nego autocisternama.A onda je ponovo oživjela utovarna luka Ruščica, koja je bila “mrtva” dok se nafta nije prevozila teglenicama. Vraćanje u život utovarne luke Ruščica, koja se nalazi na 353. kilometru Save kod Slavonskog Broda, najviše radosti donijelo je uposlenima, koji su se jednostavno srodili s riječnim brodarima i brodarstvom koje im je priraslo srcu. Prve godine prevezeno je 160 tisuća tona crnog zlata, mada se moglo i više, kažu brodari, ali niski vodostaj to nije dopustio pa se teglenice (šlepovi) nisu tovarile do vrha kako bi se smanjila opasnost od nasukavanja.Velike oscilacije u vodostaju rijeke Save,neuređenost i neoznačenost plovnog puta uvelike otežavaju sigurnu plovidbu. Putuje se samo danju, dok se noću i po magli brodari zaustavljaju. Iskustvo lađara i dobro poznavanje ćudi rijeke Save, njezine obale i korita olakšavaju složene uvjete plovidbe.Nafta se s domaćih naftonosnih polja do utovarne luke Ruščica doprema naftovodima,Beničanci - Ruščica u dužini od 69 kilometara i Đeletovci - Ruščica u dužini od 84 kilometra. Tu čekaju teglenice Dunavskog Lloyda, dugačke osamdesetak i široke desetak metara, u koje može stati više od tisuću tona sirove nafte. Kada se teglenica slobodnim padom napuni naftom, tegljač kreće na put prema Sisku, prema luci Crnac.U skladu s lani potpisanim trogodišnjim ugovorom s Inom, Dunavski Lloyd za potrebe sisačke Rafinerije prevozi sve količine slavonske nafte. Jednom tjedno do pretovarne luke pristižu četiri teglenice sa slavonskom naftom. Na prijevozu nafte “uposlena” su dva tegljača Ruščica i Davor te deset teglenica. I dok se nafta u luci Crnac, uz pomoć pontona i pumpi te drugih manipulativnih instalacija prepumpava u sirovinske spremnike sisačke Rafinerije i priprema za preradu u rafinerijskim postrojenjima, prazni tankeri vraćaju se na početno mjesto u Ruščicu i čekaju utovar. I tako ustaljenom dinamikom.U luci Crnac izgrađen je novi ponton za pretovar sirove nafte. Novina se ogleda u novom načinu vezivanja pontona. Naime,on je vezan za obalu tako da je jednako udaljen od nje, neovisno o vodostaju Save.Instalirane su pumpe pojedinačnog kapaciteta od tisuću tona pretovara za osam sati.Ovakvim načinom osiguran je brži i sigurniji pretovar nafte, a smanjena je opasnost od zagađenja Save. Naime, ponton je opremljen branom koja predstavlja zaštitu od plovećeg drveća i ledenih santi u zimskom
razdoblju, što znači da je pretovar nafte moguć u svim vremenskim uvjetima.

Život se vraća na rijeku

Nekada, u vrijeme zlatnih godina, Dunavski Lloyd ne samo da je prevozio puno više robe, nego je i flota brodova,odnosno tovarnih objekata bila brojnija.Bilo je i više zaposlenih. Danas je 140 uposlenih,naravno, najviše na plovnim objektima.a
Flota Dunavskog Lloyda danas se sastoji od brodova :

Vukovar - potiskivač ; snage motora 2x735 kW
Sloga – potiskivač ; snage motora 2x706 kW
Segesta – potiskivač ; snage motora 2x373 kW
Osijek - potiskivač ; snage motora 2x220 kW
Galdovo – potiskivač/ tegljač ; snage motora 2x320 kW
Opatovac - tank samohotka 1x736 Kw
Siscia - tank samohotka 1x331Kw i 1x357 kW
Sisak - tegljač ; snage motora 2x367,5kW
Davor – tegljač : snage motora 2x287 kW
Ziber - tegljač ; snage motora 2x110 kW
Črnomerec - samohodni bager sisavac ; snage motora 2x54 kW
Panonija - samohodnielevator ; snage motora 2x208 kW
Posavina - bager vedričar ; snage motora 1x107 Kw
Hrvat – putnički brod

i 42 tovarna objekta (tankovi, teretnjaci, potisnice) s ukupno 49.529 tona tankerskog prostora.

2007. prevezli su nešto više od 500 tisuća tona različite robe,od čega 30 posto otpada na naftu koju prevoze Savom, a ostalo je roba koju sisački brodari prevoze Dunavom (Mađarska,Srbija, Bugarska, Ukrajina, Rumunjska).
Život se pomalo vraća na rijeku Savu.Vraća se živost u njezine luke i pristaništa,više je posla za njezine pretovarne dizalice i lučke radnike. Za brodare i lađare .Rijeka je nešto više od plovidbe. Srodili su se s njom i više ne mogu bez nje. Rijeka im se pod kožu uvukla, teče njihovim venama,znači im život i egzistenciju. Ali ne samo brodarima i lađarima, nego i ljudima koji žive uz rijeku i s rijekom.Grad Sisak živi i razvija se na obalama svojih triju rijeka - Odre, Kupe i Save. To je grad 200-godišnje lučke tradicije u kojem
je sjedište Dunavskog Lloyda Sisak,jedinog hrvatskog riječnog prijevoznika,ugledne hrvatske brodarske tvrtke, cijenjene ne samo u zemlji nego i u inozemstvu.Poželimo mu uspješnu plovidbu barem onoliko koliko je polovio i do sada.

Sava postaje međunarodna magistrala

Sisačkim je lađarima zapuhnuo povoljan vjetar. Dunavski Lloyd, jedina hrvatska riječna kompanija unutarnje plovidbe, u većinskom dijelu privatizirana, u ovom poratnom razdoblju uspjela se održati brojnim državnim potporama i financijskim injekcijama. Potpisivanjem međudržavnog sporazuma kojeg su potpisale Slovenija,BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, rijeka Sava dobila je međunarodni status riječne magistrale.Time joj se otvara mogućnost ne samo uređenja za plovidbu i gospodarsko korištenje te zaštitu od onečišćenja,nego i ubrzanijeg uključivanja u europski sustav plovnih putova s naglaskom povezivanja Podunavlja i Jadrana.
To je šansa koju svakako treba iskoristiti.Za Dunavski Lloyd Sisak nakon 55 godina kontinuiranog rada na ovim prostorima to znači okretanje kormila put novog pravca razvoja, ali isto tako to znači I drukčiji kurs u procesu organizacijskih promjena, racionalizacije u poslovanju, pomlađivanju i osuvremenjivanju flote. Svjesni su sisački lojdovci da bez suvremenijih plovila, uređenja plovnog puta i svega što bi omogućilo plovnost Savom tijekom cijele godine neovisno o njezinom vodostaju, nema boljitka.


Vrijeme zlatnih godina, Dunavskog Lloyda zabilježio je Rudolf Sremec u svom dokumentarnom filmu : "Nomadi s rijeke"-1958 godine.

Rudolf Sremec (Vinkovci, 18. kolovoza 1909. - Zagreb, 16. prosinca, 1999.) bio je hrvatski redatelj i scenarist, filmski kritičar i teoretičar.Nakon završetka studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (slavistika, francuski jezik i povijest) izvjesno vrijeme radi kao srednjoškolski profesor. Filmom se počinje baviti od 1945. kada se zapošljava u Državnom filmskom poduzeću DFJ (Demokratske Federativne Jugoslavije) - Direkciji za Hrvatsku. Isprva radi na propagandnom filmu, potom postaje dramaturg i redatelj dokumentarnih filmova, većinu tih filmova napravio je za Jadran film i Zora film.

Rudolf Sremec, napravio je oko 90 kratkih filmova, za koje je sam napisao scenario.

Jesensko je jutro.Tegljač "Marjan",moderna je plovna jedinica Dunavskog Lloyda iz Siska.Vuče tovar naftinih derivata iz sisačke rafinerije u njemački grad Regensburg u pokrajini Bavarskoj ............Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on sub 24 pro 2011 - 10:35

Putnički brod Hrvat

2008.godine Dunavski Lloyd kupio je svoj prvi putnički brod „Hrvat“ koji je zaplovio rijekom Kupom.

Dunavski Lloyd Brod%20Hrvat%2002

Brod je ime dobio po prvom parobrodu koji je plovio sisačkim rijekama krajem 19. stoljeća.Prvo parobrodarsko društvo “Šipuš Morović”osnovano je davne 1870.godine koje je tada raspolagalo sa dva parobroda : "Slavljan" i "Hrvat".

Sadašnji brod “Hrvat”kupljen je u Mađarskoj za nešto više od dva milijuna kuna.Raspolaže kapacitetom od 200 sjedećih mjesta,.Dug je 34 m,a širok 6,5 m.

Dunavski Lloyd Brod%20Hrvat%2001

Dunavski Lloyd Brod%20Hrvat%2004

Dunavski Lloyd do kupnje ovog broad bavio se pretežno prijevozom sirove nafte za potrebe Rafinerije Sisak. Odlučili su se na novi iskorak kupivši svoj prvi putnički brod koji im služi u turističke svrhe.Brod je na usluzi turističkim agencijama.

Dunavski Lloyd Brod%20Hrvat%2003

Slike / izvor : http://www.dunavski-lloyd.hr/index.p...e_id=5&lang=hr

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on ned 25 pro 2011 - 1:39

Potiskivač / gurač Osijek ; snaga motora 2x220 kW - ostali podaci nepoznati

Dunavski Lloyd Gura%C4%8D%20Osijek

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on ned 25 pro 2011 - 15:49

Siscia - tank samohotka 1x331Kw i 1x357 kW

Dunavski Lloyd P1030597

Dunavski Lloyd Tanker-siscia01

Sisak - tegljač ; snage motora 2x367,5 kW

Snimljen u Vukovaru ; foto : Robert Udiljak

Dunavski Lloyd Teglja%C4%8D%20Sisak%20u%20Vukovaru01

foto : Robert Udiljak

Dunavski Lloyd Teglja%C4%8D%20Sisak%20u%20Vukovaru02

Dunavski Lloyd Tegljac_Sisak%2001

Dunavski Lloyd DSC01476

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on ned 25 pro 2011 - 21:29

Sloga - potiskivač ; snage motora 2x706 kW

Dunavski Lloyd Srpska-policija-uhitila-pirate-s-dunava-koji-su-opljackali-hrvatski-brod-sloga-543x253

Dunavski Lloyd 103530

Vijesti vezane za brod-potiskivač "Sloga" / Dunavskog Lloyda iz Siska

Riječni gusari opljačkali hrvatski brod i ukrali opremu od 60.000 eura

Riječni gusari u Srbiji počeli su učestalo pljačkati hrvatske brodove. Zadnja žrtva, doznajemo od Davora Ivančana, rukovoditelja Transportno tehničke službe “Dunavskog Lloyda” iz Siska, je brod “Sloga” toga riječnog brodara.
- Ovo je treća teška krađa u proteklih 12 mjeseci koja je zadesila brodove “Dunavskog Lloyda” na području luke Smederevo. Lopovi su s broda “Sloga” i pet pratećih barži za rasuti teret odnijeli opreme u vrijednosti 60.000 eura. Odnijeli su nam 50 poklopaca na bokovima, svaki u vrijednosti najmanje 650 eura, odnijeli su nam sve uređaje i kablove za plovidbu.
Danas je brod iz luke Smederevo trebao krenuti u Novi Sad po novi teret za sirijskog naručitelja i krenuti na plovidbu do Crnoga mora, ali nije nogao isploviti jer nemamo struje da dignemo sidra, nemamo kablove za plovidbu, nemamo brodskih uređaja, a bez poklopaca na šaržama i uređaja za plovidbu, nemoguće je i nesigurno ploviti. Morat ćemo najprije otkloniti sve kvarove i nadomjestiti ono što je pokradeno, kako bismo mogli nastaviti ploviti, rekao nam je Davor Ivančan.
Doznajemo da je “Dunavski Lloyd” zatražio od veleposlanika Hrvatske u Srbiji da pomogne kapetanu broda “Sloga” u rješavanju ovoga problema te da zatraži veći angažman srbijanske policije jer do sada nije bilo nikakvih rezultata i nastojanja da se zaustavi riječno piratstvo u Srbiji.
Do sada, dozajemo u “Dunavskom Lloydu” nije bilo napada na posadu, ali su ljudi u strahu.

Izvor :
http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=30813:rijeni-gusari-opljakali-hrvatski-brod-i-ukrali-opremu-od-60000-eura-&catid=124:komsiluk&Itemid=2


Srbijanska policija uhitila pirate s Dunava koji su opljačkali…

Srbijanska policija razbila je bandu riječnih pirata, koji su početkom ovog tjedna napali i opljačkali brod tegljač “Sloga” i pet pratećih barži, u vlasništvu “Dunavskog Lloyda” iz Siska.
Kako doznajemo, policija u Smederevu uhitila je četvoricu osumnjičenih da su opljačkali hrvatski brod u smedervskoj luci, a također su pronašli i vlasnicima, sisačkom brodaru, vratili većinu ukradene robe, prije svega opreme za plovidbu.

U priopćenju Policijske uprave u Smederevu, kojeg smo dobili posredovanjem “Dunavskog Lloyda”, stoji kako su “nakon intenzivnog operativnog rada na terenu” 13. listopada policajci iz Smedereva uhitili četvoricu osumnjičenih i našli većinu predmeta ukradenih s barži.

“U pitanju je višečlana kriminalna grupa koja se krađama na Dunavu bavila u dužem periodu i čije aktivnosti su već neko vrijeme bile predmet kriminalističke obrade”, stoji u priopćenju kojeg je potpisao načelnik PU Smederevo Dejan Popović.

Kako dozanjemo, srbijanska policija traga za još nekoliko pripadnika bande riječnih pirata s Dunava koji su u bijegu.

Smederevska policija je utvrdila da su lopovi noću s 9. na 10. listopada s pet barži poskidali 55 metalnih poklopaca, 32 vijka za zatvaranje i zatezanje, tri poklopca bunara barži i 284 metra elektrokablova.

Prema izjavi kapetana opljačkanog broda “Sloga” Hašima Alagića, bez te brodarske opreme i uređaja “Sloga” I barže nisu bile sposobne ua plovidbu. Trenutno majstori, električari i monteri, užurbano rade na osposobljavanju brodova za plovidbu kako bi što prije “Sloga” i njenih pet barži moglo Dunavom kenuti prema Novom Sadu, gdje moraju ukrcati teret za naručitelja iz Sirije, te krenuti na plovidbu prema Crnom Moru.

Riječni pirate na Dunavu, u srbijanskom tijeku rijeke, ove su godine tri puta napali brodove “Dunavskog Lloyda”. Je su li pirate uhićeni u Smederevu operirali cijelim tijekom Dunava, ili je grupa pljačkaša više, pokazat će vrijeme.

Iz “Dunavskog Lloyda” zahvaljuju djelatnicima Hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, koji su priskočili u pomoć i zatražili dodatni angžman policije, srbijanskoj policiji na brzoj akciji, te hrvatskim medijima, posebice Jutarnjem listu, koji su objavom priče o piratima na Dunavu skrenuli pažnju srbijanskih vlasti na problem i opasnosti s kojima se susreću lađari na Dunavu.

Izvor : http://vinkovci.com.hr/svijet/hrvatska/srpska-policija-uhitila-pirate-s-dunava-koji-su-opljackali-hrvatski-brod-sl/

Srdačan pozdrav !

sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by sali on čet 5 sij 2012 - 21:57

Značka Dunavskog Lloyda Sisak iz prošlog stoljeća

Dunavski Lloyd DunavskiLloydSisakna%C4%8Dka

Srdačan pozdrav !
sali
sali

Broj postova : 1950
Age : 68
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.06.2008

[Vrh] Go down

Dunavski Lloyd Empty Re: Dunavski Lloyd

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.