Raša- Bršica
3 posters
Stranica 1 / 1.
Raša- Bršica
Vozeći se starom cestom Rijeka-Pula u mjestu Most Raša naišao sam na prugu. Radi se o dionici Raša- Bršica koja već godinama nije u funkciji. Naravno, nije bilo teško skrenuti s ceste i napraviti brzinski ekšn. Nisam poslikao baš svaku vidu kao neki... :thomcro: ali dovoljno za fotodokumentirat ovaj dio istarske željezničke infrastrukture.
Pogled prema kolodvoru Raša
Pogled prema Štalijama
Krećem prema kolodvoru.
52,6 km od Lupoglava
Neidentificirano željezničko vozilo. Htio sam ga stavit na prugu i isprobat, ali snaga od jednog konja nije dovoljna ni za pomaknut ga
Skretnica
Na ove je netko zaboravio.
Kolodvorska zgrada
Zavirimo malo kod prometnika
No comment. Jad tuga i čemer.
Ni ispred nije bolje
Na jednom kolosjeku kao da se vidi trag života. Koliko znam, nedavno je ovdje bio kemijski vlak.
Pogled prema kolodvoru Raša
Pogled prema Štalijama
Krećem prema kolodvoru.
52,6 km od Lupoglava
Neidentificirano željezničko vozilo. Htio sam ga stavit na prugu i isprobat, ali snaga od jednog konja nije dovoljna ni za pomaknut ga
Skretnica
Na ove je netko zaboravio.
Kolodvorska zgrada
Zavirimo malo kod prometnika
No comment. Jad tuga i čemer.
Ni ispred nije bolje
Na jednom kolosjeku kao da se vidi trag života. Koliko znam, nedavno je ovdje bio kemijski vlak.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Raša- Bršica 2. dio
Iza kolodvora se nalazi Istarska tvornica vapna i kamenolom, a pruga dalje nastavlja prema Lupoglavu.
Vrag mi nije dao mira i morao sam se popest na kamenolom (iako je znakovima to izričito zabranjeno). Nisam se popeo na vrh nego tek na 2. podest. Vidi se dio kolodvora, rijeka Raša i u pozadini stara cesta Rijeka- Pula (D66)
Vraćam se natrag na cestu i krećem na drugu stranu, prema Štalijama.
Dio pruge je zarastao u travurinu
Most preko pritoke Raše (ili je to neki kanal za navodnjavanje, samo ne znam čega)
ŽCP
Iskliznica
Blagi uspon
Pragovi nisu baš u najboljem stanju
Detalj spajanja
Drugi most
Tu je nešto gadno zviznulo. Preširok teret ili preuzak most..
U neposrednoj blizini je i cestovni most
Tu su kovači imali posla
Pruga se ni ne vidi, ali tu je, uz lijevi rub ceste
Vrag mi nije dao mira i morao sam se popest na kamenolom (iako je znakovima to izričito zabranjeno). Nisam se popeo na vrh nego tek na 2. podest. Vidi se dio kolodvora, rijeka Raša i u pozadini stara cesta Rijeka- Pula (D66)
Vraćam se natrag na cestu i krećem na drugu stranu, prema Štalijama.
Dio pruge je zarastao u travurinu
Most preko pritoke Raše (ili je to neki kanal za navodnjavanje, samo ne znam čega)
ŽCP
Iskliznica
Blagi uspon
Pragovi nisu baš u najboljem stanju
Detalj spajanja
Drugi most
Tu je nešto gadno zviznulo. Preširok teret ili preuzak most..
U neposrednoj blizini je i cestovni most
Tu su kovači imali posla
Pruga se ni ne vidi, ali tu je, uz lijevi rub ceste
Raša- Bršica 3. dio
Dva kolosjeka skreću u carinsku zonu, a treći nastavlja ravno uz cestu
Iza carine, kao da je bila ratna zona
Na kraju se opet spajaju u jedan kolosjek
Te pruga i cesta dalje zajedno vijugaju
Mjesto gdje se Raša ulijeva u more
Pruga opet ulazi u carinsko skladište drva
Nakon drva prelazimo na kamen. Tračnice prolaze ispod limova i bagera.
Dolazimo na rivu i na kraj našeg putovanja
Iza carine, kao da je bila ratna zona
Na kraju se opet spajaju u jedan kolosjek
Te pruga i cesta dalje zajedno vijugaju
Mjesto gdje se Raša ulijeva u more
Pruga opet ulazi u carinsko skladište drva
Nakon drva prelazimo na kamen. Tračnice prolaze ispod limova i bagera.
Dolazimo na rivu i na kraj našeg putovanja
Bonus slike iz Raše
Cesta dalje nastavlja prema Trgetu
Jedna panoramska Trgeta sa druge strane
Usput sam svratio do Raše, najmlađeg grada u Istri. Neki forumaši su skoro stariji.
Crkvica Sv. Barbare koja svojim oblikom podsjeća na prevrnuti rudarski vagonet, a zvonik podsjeća na tradicionalnu rudarsku lampu, ali i na rudarski toranj.
Unutrašnjost „vagoneta“
Ovdje su čak i spomenici borcima NOB-a u obliku vagoneta
Dok sam se motao oko crkve naišao je ATR 1292 na svojoj redovitoj liniji Raša- Labin- Rabac
Pored crkve se nalazi nekoliko rudarskih vagoneta. Sve skupa mi više sliči na deponij starog željeza nego na neki muzejski izložak.
Ne znam što bi ovo moglo bit
Kao ni ovo. Vjerojatno za nekakve grede vozit.
I za kraj, autoportret pored vagoneta za rudare. Jest da mene ima i u visinu i u širinu, ali ovi vagoneti kao da su rađeni za liliputance. Imao sam dosta problema da bih se zavukao unutra.
Jedna panoramska Trgeta sa druge strane
Usput sam svratio do Raše, najmlađeg grada u Istri. Neki forumaši su skoro stariji.
Crkvica Sv. Barbare koja svojim oblikom podsjeća na prevrnuti rudarski vagonet, a zvonik podsjeća na tradicionalnu rudarsku lampu, ali i na rudarski toranj.
Unutrašnjost „vagoneta“
Ovdje su čak i spomenici borcima NOB-a u obliku vagoneta
Dok sam se motao oko crkve naišao je ATR 1292 na svojoj redovitoj liniji Raša- Labin- Rabac
Pored crkve se nalazi nekoliko rudarskih vagoneta. Sve skupa mi više sliči na deponij starog željeza nego na neki muzejski izložak.
Ne znam što bi ovo moglo bit
Kao ni ovo. Vjerojatno za nekakve grede vozit.
I za kraj, autoportret pored vagoneta za rudare. Jest da mene ima i u visinu i u širinu, ali ovi vagoneti kao da su rađeni za liliputance. Imao sam dosta problema da bih se zavukao unutra.
Re: Raša- Bršica
Super putopis!
Nisi našao ostatke uskotračne pruge od Štalija prema mjestu Raša? Čini mi se da je bilo jako vruće dok si ovo obilazio, svaka čast.
Je li ova pruga od Lupoglava do Raše totalno ukinuta ili prođe nekakav 1 vlak godišnje? Putnika na toj relaciji sigurno nema, tereta koliko vidim također nema, a čega onda ima? Fanovi željeznice nažalost nisu dovoljni da pruga opstane i da se pokriju troškovi održavanja. :(
Nisi našao ostatke uskotračne pruge od Štalija prema mjestu Raša? Čini mi se da je bilo jako vruće dok si ovo obilazio, svaka čast.
Je li ova pruga od Lupoglava do Raše totalno ukinuta ili prođe nekakav 1 vlak godišnje? Putnika na toj relaciji sigurno nema, tereta koliko vidim također nema, a čega onda ima? Fanovi željeznice nažalost nisu dovoljni da pruga opstane i da se pokriju troškovi održavanja. :(
nenek- Broj postova : 216
Registration date : 22.03.2008
Nije ukinuta, održava se. Prođe jednom mjesečno drezina iz Lupoglava do most Raše i natrag.nenek je napisao/la:...Je li ova pruga od Lupoglava do Raše totalno ukinuta ili prođe nekakav 1 vlak godišnje?(
Putnika nema ali za teretne nisam siguran. Možda, ali vrlo možda, ide koji do tvornice cementa.nenek je napisao/la:Putnika na toj relaciji sigurno nema, tereta koliko vidim također nema, a čega onda ima?(
Točno!nenek je napisao/la:Fanovi željeznice nažalost nisu dovoljni da pruga opstane i da se pokriju troškovi održavanja. :(
Gost- Gost
Hvala!nenek je napisao/la:Super putopis!
Moram priznat da nisam puno ni tražio uskotračnu. Prema karti, trebala bi izlazit tamo negdje kod drugog mosta, ali bilo je poprilično vruće (3.8. oko 16-17h) tako da nisam htio previše šetat po suncu. Srećom bio sam motoriziran, na 2 kotača, pa se dalo izdržat vrućinu.nenek je napisao/la:Nisi našao ostatke uskotračne pruge od Štalija prema mjestu Raša? Čini mi se da je bilo jako vruće dok si ovo obilazio, svaka čast.
Odličan putopis !!! Uvijek me stegne u grlu kad vidim željezničku infrastrukturu koja nepovratno propada. :(
Na svu sreću, za razliku tih pruga, ove slike nam ostaju zauvijek. Hvala ti !!!
Na svu sreću, za razliku tih pruga, ove slike nam ostaju zauvijek. Hvala ti !!!
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Stranica 1 / 1.