Piranski trolejbus?
+2
gaspa
Thommo
6 posters
Piranski trolejbus?
Ovo je prometovalo u Piranu početkom stoljeća...!!
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=680574&page=7
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=680574&page=7
Re: Piranski trolejbus?
Napokon smo dokučili gdje su Ameri našli inspiraciju za svoje Monster Cars
Registration date : 14.05.2008
Gospodo, tko zna više o ovome? Ili zna uputiti na link. Dakako, znao sam za tramvaj Piran-Portorož. Na jednom sajtu sam davno naišao da netko spominje piranski trolejbus, ali sam zaključio da neki laik to brka s tramvajem. Mislio sam da dobro poznajem povijest električne vuče u javnom prijevozu u exYu, ali ovo je svakako iznenađenje.
Trol_Rijeka- Broj postova : 282
Registration date : 08.05.2008
No, daklem: Piran je dobio cestovnu vezu s Parenzanom tj. stanicom Sv. Lucija 1908. kao utjehu jer prugica nije prošla kroz grad. Trolejbusi (onda su to zvali elektromobili) bili su marke Daimler i mogli su prevesti oko 50 osoba. Karakteristika su im bili elektromotori unutar bubnjeva na prednjim kotačima i pune gume. Trolejbusi su pušteni u promet 24. listopada 1909. i prometovali su oko 2 godine kad su povučeni jer su se pokazali spori i neudobni.
Evo još jedne slike. Pretpostavljam da nisu vozili u paru već da su ih grupisali zbog slikavanja
20. srpnja 1912. otvorena je konačno spojna pruga između stanice Sv. Lucija i Pirana. Njome je prometovao električni tramvaj koji je ukinut tek 1953.
Zanimljivo je da je tramvaj imao širinu kolosijeka 760 mm, dakle isto kao i Parenzana, ali pruge nisu nigdje imale spoja
Evo još jedne slike. Pretpostavljam da nisu vozili u paru već da su ih grupisali zbog slikavanja
20. srpnja 1912. otvorena je konačno spojna pruga između stanice Sv. Lucija i Pirana. Njome je prometovao električni tramvaj koji je ukinut tek 1953.
Zanimljivo je da je tramvaj imao širinu kolosijeka 760 mm, dakle isto kao i Parenzana, ali pruge nisu nigdje imale spoja
Zadnja promjena: Pfaff; pon 22 ruj 2008 - 12:17; ukupno mijenjano 2 put/a.
Pfaff- Administrator
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Očito je riječ o trolejbusu tzv. Prve generacije. Kontakt s mrežom se ostvarivao tako da su se kotačići kotrljali NA mreži umjesto odozdola kao danas kada trolnu motku na mrežu pritišće opruga. Sve trolejbusne mreže u to doba bile su kratkog vijeka.
Koji su razlozi dovodili do toga ? Tj. je li to bilo radi načina ostvarivanja kontakta, kvalitete vozila, elektromotora, pneumatika, ... ?Trol_Rijeka je napisao/la:Sve trolejbusne mreže u to doba bile su kratkog vijeka.
seabral- Broj postova : 1246
Registration date : 13.04.2008
Mislim da je glavni problem bio u kombinaciji tvrdih tj. punih guma (pojam pneumatik podrazumijeva da je stvar punjena zrakom) i loših tj. makadamskih cesta.zvrk je napisao/la:Koji su razlozi dovodili do toga ? Tj. je li to bilo radi načina ostvarivanja kontakta, kvalitete vozila, elektromotora, pneumatika, ... ?
Kad se istrošio čar novotarije, ljudi su shvatili da ih s tadašnjim stanjem tehnologije, jedino šinsko vozilo može voziti bez prevelikog drmusanja...
Pfaff- Administrator
Pfaff je u pravu. Tek krajem 20-tih godina je u Britaniji standardizran sustav kontakta kakav se u osnovi koristi i danas. Pune gume su dakako doprinosile neudobnosti. Trolejbus je ipak preživio. Još od prvog Siemensovog trolejbusa tragalo se za rješenjem koje je jeftinije od tramvaja, koje će dakle koristiti električnu energiju, a neće mu biti potrebne tračnice.
Malo sam detaljnije gledao slike kasnijeg piranskog tramvaja. Čini mi se da su zadržali izvornu KM od trolejbusa?Trol_Rijeka je napisao/la:Pfaff je u pravu. Tek krajem 20-tih godina je u Britaniji standardizran sustav kontakta kakav se u osnovi koristi i danas.
Zadnja promjena: Pfaff; pon 12 sij 2009 - 14:28; ukupno mijenjano 2 put/a.
Pfaff- Administrator
Izvornu KM od trolejbusa nisu mogli zadržati. Tramvajska lira dodiruje KM odozdo, a tehnologija piranskog trolejbusa (kao i svih drugih u doba Prve generacije) bila je takva da su mala kolica (trolley; otud i riječ trolejbus) klizila NA kontaktnoj mreži odozgo. Ta su kolica ostvarivala kontakt s KM i preko trolne motke i kablova omotanih oko nje el.struja je dovođena u vozilo. To je značilo da su i pozitivan i negativan pol na mreži. Kod tramvaja je samo pozitivan. Piran je mogao iskoristiti stupove, konzole, rozete i nosače - što nije bila mala investicija, kao i bakrenu žicu same KM koju su premontirali tako da bi struju davala oduzimaču koji klizi ispod nje.
Na Trgu Tartini i danas se mogu vidjeti rozete na fasadama na koje je bila ovješena KM. (Zadnji moj izlet u Piran: rujan 2006).
Na Trgu Tartini i danas se mogu vidjeti rozete na fasadama na koje je bila ovješena KM. (Zadnji moj izlet u Piran: rujan 2006).
Trolejbus u Piranu
Taj trolejbus je spomenut u Enciklopediji Slovenije.
Kao povjesni prilog je nezamjenjiv.
U Austro-Ugarskoj, Slovenija je imala status krunske zemlje i tehnološki napredak je tamo tekao puno brže
nego u krajevima koji su kasnije formirali Jugoslaviju.
Pozdrav svima
Edo
Kao povjesni prilog je nezamjenjiv.
U Austro-Ugarskoj, Slovenija je imala status krunske zemlje i tehnološki napredak je tamo tekao puno brže
nego u krajevima koji su kasnije formirali Jugoslaviju.
Pozdrav svima
Edo
Edo Tijan- Broj postova : 113
Registration date : 25.08.2009