Ex kolodvor Ivani
+9
NP-549
zele
Jean
klemenčič
Pfaff
Narcis
LLeon
kico101
kiki273
13 posters
Stranica 3 / 3.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Re: Ex kolodvor Ivani
Al' kol'ko vidim po ovim preliminarnim fotkama ni "Dalekovoda" više nemaLLeon je napisao/la:...Tamo nema više ni K od kolodvora.dida je napisao/la:ali kolodvor Ivani bi rado još jednom obišao (možda uskoro!)
...
Gost- Gost
Uvijek sam mislio da je elevatorska traka kojom se koks iz koksare dopremao na kolodvor Ivani cijelom dužinom išla iznad tla. Kad sam saznao da postoji tunel, brže- bolje sam požurio istražit taj slučaj.
Stižem na kolodvor Ivani, tj. dokle se može autom. Prilaz kolodvoru je zapriječen kamenim gromadama i tabelama “privatni posjed”. Kasnije sam saznao da je moguće doći autom do kolodvora, ali okolnim putem, kroz šumu.
Ne bi se reklo da su ovuda nekada vozili vlakovi. Nešto se tu kopa. Iza ove friško iskopane hrpe zemlje je bager.
Ipak je nešto od kolodvora ostalo. Kako je Dida pretpostavio, “Dalekovod” više ne stanuje ovdje.
Bubnjevi za namatanje kabela nisu slučajno razbacani ovako.
Kolodvor je postao paintball igralište.
Idem u potragu za tunelom. Nije ga bilo teško pronaći. 50 metara iza kolodvorske zgrade, a i pristupni put je sasvim pristojan.
Poprečni presjek tunela je cca. 4 x 2 metra. Teoretski, moglo bi ga se i autom proći.
Stižem na kolodvor Ivani, tj. dokle se može autom. Prilaz kolodvoru je zapriječen kamenim gromadama i tabelama “privatni posjed”. Kasnije sam saznao da je moguće doći autom do kolodvora, ali okolnim putem, kroz šumu.
Ne bi se reklo da su ovuda nekada vozili vlakovi. Nešto se tu kopa. Iza ove friško iskopane hrpe zemlje je bager.
Ipak je nešto od kolodvora ostalo. Kako je Dida pretpostavio, “Dalekovod” više ne stanuje ovdje.
Bubnjevi za namatanje kabela nisu slučajno razbacani ovako.
Kolodvor je postao paintball igralište.
Idem u potragu za tunelom. Nije ga bilo teško pronaći. 50 metara iza kolodvorske zgrade, a i pristupni put je sasvim pristojan.
Poprečni presjek tunela je cca. 4 x 2 metra. Teoretski, moglo bi ga se i autom proći.
LLeon- Broj postova : 2470
Registration date : 01.03.2008
Možda sam ja malo glup čovjek, pa ne kužim neke tako očite stvari, ali može li mi netko objasniti, što je to opasno u ovom tunelu? Najopasnije je zveknut glavom u strop, ali to neka brinu oni Pfaffove visine. Dakle, 2.00 i veći.
Mi patuljci ispod 1.90 moramo pazit kako ne uprljat cipele ostacima koksnog mulja. A i to samo na početku, kasnije je koliko sam vidio pod čist.
Kako nisam uzeo svjetiljku, a i nemam neku želju sam ulazit u tunel, pratit ću ga izvana, koliko je to moguće. A moguće je, jer je tunel vrlo plitko ukopan i svakih 50-tak metara se nalaze ovakvi ulazi u tunel. Vjerojatno servisni ulazi, ako nešto zašteka na traci da se može direktno ući na mjesto događaja.
Neki još uvijek imaju stepenice
I nema dalje, teren počinje strmo padati, tunel prolazi ispod ceste i da bih došao do drugog ulaza morat ću potražit drugi prilaz.
Nije mi jasno zbog čega je ovoliko proširen put kojim je nekad išao prilazni kolosijek za Ivane.
Mi patuljci ispod 1.90 moramo pazit kako ne uprljat cipele ostacima koksnog mulja. A i to samo na početku, kasnije je koliko sam vidio pod čist.
Kako nisam uzeo svjetiljku, a i nemam neku želju sam ulazit u tunel, pratit ću ga izvana, koliko je to moguće. A moguće je, jer je tunel vrlo plitko ukopan i svakih 50-tak metara se nalaze ovakvi ulazi u tunel. Vjerojatno servisni ulazi, ako nešto zašteka na traci da se može direktno ući na mjesto događaja.
Neki još uvijek imaju stepenice
I nema dalje, teren počinje strmo padati, tunel prolazi ispod ceste i da bih došao do drugog ulaza morat ću potražit drugi prilaz.
Nije mi jasno zbog čega je ovoliko proširen put kojim je nekad išao prilazni kolosijek za Ivane.
Double IN! Postoji li kakva studija utjecaja napuštenih kolosijeka na populacijsku politiku RH?
Spuštam se do Bakra. Pored serpentine u Nautičkoj ulici vide se ostaci temelja za elevatorsku traku.
Logika je jednostavna: pratit temelje koji će me dovest do tunela
Ipak malo teže nego sam mislio, jer je teren prilično strm, trava vlažna (samim time i skliska), a i grmlje, pogotovo ono bodljikavo, mi baš ne olakšava posao. Psmtr, put me doveo do pruge.
Mogao sam i prugom umjesto gazit po trnju. I to 100 metara od ŽCP-a Bakar
50 metara iznad pruge- “nešto betonsko”.
Valjda kakvo upravljačko ili nadzorno mjesto. Whatever, pronašao sam ono što sam tražio.
Spuštam se do Bakra. Pored serpentine u Nautičkoj ulici vide se ostaci temelja za elevatorsku traku.
Logika je jednostavna: pratit temelje koji će me dovest do tunela
Ipak malo teže nego sam mislio, jer je teren prilično strm, trava vlažna (samim time i skliska), a i grmlje, pogotovo ono bodljikavo, mi baš ne olakšava posao. Psmtr, put me doveo do pruge.
Mogao sam i prugom umjesto gazit po trnju. I to 100 metara od ŽCP-a Bakar
50 metara iznad pruge- “nešto betonsko”.
Valjda kakvo upravljačko ili nadzorno mjesto. Whatever, pronašao sam ono što sam tražio.
Na GE to izgleda ovako:
Na kraju se još spuštam u centar Bakra, pogledat podmorski tunel kojim je ugljen sa terminala transportiran u koksaru. Planovi su da se tunel demontira, ali se nema novaca za to, pa još uvijek stoji na svome mjestu.
Navodno se zbog sigurnosti tj. mogućeg prodora mora ne može otvoriti za javnost. Šteta, a mogla bi to biti jedinstvena turistička atrakcija. Za sada je još uvijek suh iznutra.
Na jubito sam pronašao i film o gradnji podmorskog tunela. Zanimljivo za pogledat.
Ako će te utješit, nisi jedini. Logički bi bilo da je nešto postojalo što bi prelazilo magistralu oko vidikovca ali ... nitko to od nas nije nikad vidio (jel' ) i nikome nije palo na pamet kako je koks dolazio od koksare do "Ivana". Znamo da je bilo izvana od koksare do ... nekakav plehnati konvejer i slično tome gore na "Ivanima" (odnekud do utovarne rampe) ... a ono između!? Logički da je pod zemljom.LLeon je napisao/la:Uvijek sam mislio da je elevatorska traka kojom se koks iz koksare dopremao na kolodvor Ivani cijelom dužinom išla iznad tla. ...
Thx za fotke (nadam se da se onaj koksni mulj dao oprat)!
Samo par fotki kako je "dole" sve izgledalo ...
photo source: internet (prva enciklopedija.hr ostale 3 lokalpatrioti)
Neću niš sugerirat, pažljivo oko videt će točno ono što treba videt!
Gost- Gost
Hvala LLeon za pothvat i fotke
Pojma nisam imao o tom tunelu.
Pojma nisam imao o tom tunelu.
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
Napisao sam post pred par sati, ali valjda nisam stisnuo "send", pa moram ponovo.
Uglavnom, nahvalio sam te za pothvat, LL! Nisam ni mislio da ćeš "čekati proljeće" da obradiš ovaj tunel.
Drugo: interesira me kako je bilo izvedeno ukrštanje cijevi i pruge. Sjećam se da je sa platoa koksare išla narančasta cijev u brdo i da je na serpentini ta cijev bila neposredno uz cestu. Sad kad gledam ove LLeonove fotke i situaciju na Google Earth, vidi se da je ulaz u podzemlje iznad pruge, da je neposredno iznad pruge zaostali betonski nosač razmontirane cijevi i vidi se da je cijev od nosača kod serpentine do ulaza u tunel išla pod kutem od cca 30° na prugu. No čini se da linija kojom je išla cijev (na GE) ne ide pravocrtno, nego ima dvije prelomnice kako bi prugu prešla pod 90° i zatim se opet vratila na onih 30°. Ili se varam? Kako je bilo riješeno ukrštanje pruge i konvejera?
Uglavnom, nahvalio sam te za pothvat, LL! Nisam ni mislio da ćeš "čekati proljeće" da obradiš ovaj tunel.
Drugo: interesira me kako je bilo izvedeno ukrštanje cijevi i pruge. Sjećam se da je sa platoa koksare išla narančasta cijev u brdo i da je na serpentini ta cijev bila neposredno uz cestu. Sad kad gledam ove LLeonove fotke i situaciju na Google Earth, vidi se da je ulaz u podzemlje iznad pruge, da je neposredno iznad pruge zaostali betonski nosač razmontirane cijevi i vidi se da je cijev od nosača kod serpentine do ulaza u tunel išla pod kutem od cca 30° na prugu. No čini se da linija kojom je išla cijev (na GE) ne ide pravocrtno, nego ima dvije prelomnice kako bi prugu prešla pod 90° i zatim se opet vratila na onih 30°. Ili se varam? Kako je bilo riješeno ukrštanje pruge i konvejera?
Registration date : 04.09.2008
To sam se i ja pitao, jer mi se temelji konvejnera čine nekako preniski u odnosu na prugu. Morali su na njima biit još kakvi stupovi jer bi inače konvejner "zapeo" za KM.
Prema položaju temelja koje sam vidio na licu mjesta, mislim da je prijelaz preko pruge ipak bio pravocrtan.
Prema položaju temelja koje sam vidio na licu mjesta, mislim da je prijelaz preko pruge ipak bio pravocrtan.
Na košarkaškom igralištu preko puta Pomorske škole gdje tunel izlazi iz mora bio je 20-ak metara visoki cilindar. Širok je bio taman onoliko koliki su sad ostali temelji (na njima je okruglo igralište). Iz tunela se cijev spajala u cilindar na dnu, a s druge strane je izlazila na samom vrhu i onda opet ukoso preko ceste pod 30-ak stupnjeva. U tom cilindru su morale bit nekakve lopatice koje su se kretale gore-dole umjesto pravocrtno ko u tunelu, da bi se dobilo na visini. S druog nosača je traka išla paralelno uz cestu (sa gornje strane) uz školski dom i opet preko ceste u Koksaru.
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2442
Registration date : 15.03.2008
Hvala LL za reportazu
Marioo- Broj postova : 456
Registration date : 12.05.2008
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
Tko bi rekao da je do prije par godina ovdje bio kolodvor... Pretužno.
Josip- Broj postova : 453
Registration date : 16.12.2012
Blue shit, ne kužim, što je tu tužno, pa nije nitko umro da bi trebalo tugovat. Zatvorilo se koksaru i više nije bilo potrebe za ovim kolodvorom.Josip je napisao/la:... Pretužno.
Gost- Gost
Sta je bilo s planovima da se na tom mjestu napravi rijecki ranzirni kolodvor, servisne radionice za vagone.....? Samo pusta neispunjena obecanja?
mladen_lucky- Broj postova : 213
Registration date : 08.06.2020
Otprilike. Čudi me da se nitko nije toga sjetio - ta izbori su za manje od mjesec dana???mladen_lucky je napisao/la:Sta je bilo s planovima da se na tom mjestu napravi rijecki ranzirni kolodvor, servisne radionice za vagone.....? Samo pusta neispunjena obecanja?
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
To je trebalo na kraju kolodvora ič kroz tunel, pa most prek Drage i spajat se trijanglom s prugom negdje u Dragi. Također je planiran spoj na prugu prema Bakru, kao i nekadašnji spoj prema Škrljevu. To je bio dio večeg projekta nizinske pruge kad je bilo planirano da nizinska pruga počinje u Tijanima odvojkom prema Krasici, pa bi ovo bilo nužno radi veze Bakra s novom prugom. U međuvremenu je početak nizinske pruge preseljen do Škrljeva i planiran je spoj bakarske i riječke kod Svetog Kuzma kako bi se izbjeglo penjanje do Škrljeva i mjenjanje smjera vožnje. Uglavnom, to je bio dio večeg projekta koji se promjenio, pa je pitanje kolko su Ivani stvarno potrebni.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 3 / 3.