Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kolodvor Kotoriba

3 posters

Go down

Kolodvor Kotoriba Empty Kolodvor Kotoriba

Postaj by nenek uto 18 kol 2009 - 22:27

Danas ćemo učit o najstarijem kolodvoru u Hrvatskoj, našoj lijepoj maloj slatkoj Kotoribi. Čini mi se da nema još ova tema.

Kolodvor Kotoriba S4032609

Kolodvor Kotoriba S4032580

Kolodvor Kotoriba S4032583

Dana 24. travnja 2010. godine navršit će 150. obljetnica svečane predaje u promet međunarodne željezničke pruge Pragersko-Čakovec-Kotoriba-Nagykanisza, koja svojom dionicom između stajališta Macinec na današnjoj hrvatsko-slovenskoj granici i kolodvora Kotoriba dugačkom 42,4 km prolazi kroz Međimurje a puštene u promet prije 140 godina.Ova pruga je na području današnje Hrvatske bila prva sagrađena.

Kolodvor Kotoriba je prvi dovršeni željeznički objekt u Hrvatskoj a time i najstariji.
Kolodvor Kotoriba krajnji je HŽ-ov kolodvor na pruzi te u njemu putničku vožnju završavaju svi putnički i teretni vlakovi iz unutrašnjosti Hrvatske. Međunarodni i teretni vlakovi prolaze kroz kolodvor Kotoriba i zadržavaju se samo kratko radi izlaska i ulaska putnika.

Kolodvor Kotoriba je rasporedni kolodvor za rasporedni odsjek Kotoriba - Čakovec i za rasporedni odsjek Kotoriba - Murakereszur te carinski kolodvor (u njemu se carine lokopošiljke), ranžirni kolodvor i pogranični kolodvor s Mađarskom. Pod nadzorom kolodvora Kotoriba nalaze se stajalište Donji Mihaljevec s jednim zaposlenim te zaposlenici na radu u zajedničkom pograničnom kolodvoru Murakeresztur.

Točno nasuprot kolodvora je grobiše Leš, mjesto na kojemu su poubijani mnogi nesretni ljudi u 2. svjetskom ratu.

Vratimo se u sadašnost- nažalost, prema postojećem HŽ voznom redu, ukinuta je brza međunarodna željeznička linija Zagreb- Zaprešić- Zabok- Varaždin- Čakovec - Kotoriba - Budimpešta i preusmjerena na Koprivnicu. Naravno da su Zagorje, Varaždin i Čakovec time zakinuti, putnici manje, (potencijalni) teretni promet više. Dok netko utjecajniji ne shvati važnost pruga i povezanost s industrijom, možemo samo tužno promatrati ovo degradiranje pojedinih regija i jamrati na forumu.

Toliko od mene na ovom satu edukacije, smislit ću nešto za idući sat. Možete na odmor. :skok :
nenek
nenek

Broj postova : 216
Registration date : 22.03.2008

[Vrh] Go down

Kolodvor Kotoriba Empty Re: Kolodvor Kotoriba

Postaj by gaspa sri 19 kol 2009 - 8:32

Lijepo i poučno. I svježe. Odmak od ustaljenih tema.

(Mali odmor je prošao! Ajmo dalje)

Administrator
Administrator

Broj postova : 3707
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Thommo pet 21 kol 2009 - 0:08

Bravo! Bio sam u ovom kolodvoru puno puta, jer su mi obje bake iz susjednog mjesta, Donje Dubrave. Tu sam se i prvi put vozio na loksi, mislim da je u pitanju bio 'Đuro', 641 ili 642. Da, da, nekad je u Kotoribi bilo toliko ranžiranja dugačkih i teških vlakova da Jenbah nije bio dosta. Exclamation

Jedino što bi trebalo dodati je da Kotoriba ima triangl za okretanje lokomotiva. Vjerujem da je i sad u funkciji.

sin
Thommo
Thommo

Broj postova : 2345
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]