Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kolodvor Zabok

+4
Pfaff
tinaivica
Laurus
borna
8 posters

Go down

Kolodvor Zabok Empty Kolodvor Zabok

Postaj by borna pet 31 svi 2013 - 19:16

Bijah neki dan poslom u Zaboku te kako sam imao slobodnog vremena prošetao sam malo i poslikao kolodvor. Nažalost osim Macoze na šturcu
(gdje su je čistili), kompozicije od 13 cisterni i još ponekog teretnog vagona nije bilo nečega. Pogledao sam vozni red i vidio da neću dočekati
neki vlak u dolasku. Kolodvor je inače zanimljiv jer se na njemu sijeku 4 pravca, tako da povremeno znade biti i gužve....Kolodvor Zabok DSCN1565_zps58821a80

Kolodvor Zabok DSCN1564_zps0d260956

Kolodvor Zabok DSCN1563_zpsea4576d1

Kolodvor Zabok DSCN1562_zps77f4fca3

Kolodvor Zabok DSCN1561_zpscde4d899

Kolodvor Zabok DSCN1560_zps70c29102

Kolodvor Zabok DSCN1559_zps9b273533
borna
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 9431
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Kolodvor Zabok Empty Re: Kolodvor Zabok

Postaj by borna pet 31 svi 2013 - 19:18

Kolodvor Zabok DSCN1558_zps84b40e68

Kolodvor Zabok DSCN1557_zpsbdb4f5f0

Kolodvor Zabok DSCN1556_zps929b956b

Kolodvor Zabok DSCN1555_zpscd9a86a0

Kolodvor Zabok DSCN1554_zps0a7ab64e

Kolodvor Zabok DSCN1553_zps170f2fe9

Kolodvor Zabok DSCN1552_zps313bf767
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Laurus pet 31 svi 2013 - 22:00

Odlične fotke! super2

BTW: Mislim da to spada, pod infrastrukturu... Wink

Koja 4 pravca?
Laurus
Laurus

Broj postova : 1007
Registration date : 08.03.2013

http://www.xxx.net

[Vrh] Go down

Postaj by borna pet 31 svi 2013 - 22:20

Moglo bi i tam.....inače je slikano bez ikakvih priprema ili spec.postavki, u automatskom modu. Kad se slika važno je biti smiren i lagano u
rukama držati foto (kao da je od papira) te mekano okidati....
Foto je Nikon Coolpix P 510 star godinu dana.
U pravcu sjevera pruga lijevo ide za Krapinu a desno u Zlatar Bistricu. Prema istoku ide prema Zagrebu.(dakle 3 pravca,pogriješio sam)Kolodvor Zabok 2010_zabokKolodvor Zabok Zabok_1
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by tinaivica sub 1 lip 2013 - 2:02

...slikaj samo slikaj pak te bu opet policija naganjala... no no
tinaivica
tinaivica

Broj postova : 33
Registration date : 06.10.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Laurus sub 1 lip 2013 - 10:41

tinaivica je napisao/la:...slikaj samo slikaj pak te bu opet policija naganjala... no no

Zašto bi ga policija ganjala? Shocked
Laurus
Laurus

Broj postova : 1007
Registration date : 08.03.2013

http://www.xxx.net

[Vrh] Go down

Postaj by tinaivica sub 1 lip 2013 - 15:04

Laurus je napisao/la:
tinaivica je napisao/la:...slikaj samo slikaj pak te bu opet policija naganjala... no no

Zašto bi ga policija ganjala? Shocked

...pa to bi trebao pitati Bornu.... ali, eto tu se vidi razlika u generacijama. U proslosti su vlakovi bili za bivsu drzavu "velika" vojna tajna i nisu se smjeli slikati a neki su to zdusno radili....
tinaivica
tinaivica

Broj postova : 33
Registration date : 06.10.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sub 1 lip 2013 - 16:40

tinaivica je napisao/la:
...pa to bi trebao pitati Bornu.... ali, eto tu se vidi razlika u generacijama. U proslosti su vlakovi bili za bivsu drzavu "velika" vojna tajna i nisu se smjeli slikati a neki su to zdusno radili....
Neki su poslije od toga napravili politički kapital i hvalili se kako su robijali za 'Rvacku rolling on the floor

Kolodvor Zabok Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Kolodvor Zabok Empty Macosa City

Postaj by gaspa pet 20 vel 2015 - 18:54

Ova tema počela je prilično sumorno i pesimistički. Hja, što ćemo, netko je mlad pa nema sreće u životu i naleti na prazni kolodvor. Moji utisci su birno drugačiji od Borninih. Neću se hvaliti da bolje znam pogoditi vrijeme jer mi je prvotna namjera bila slikati autobuse na kraju radnog vremena (kad bi ih trebalo biti) i tu sam se razočarao poput Borne na kolodvoru. Nekad se je busom moglo iz Zaboka u podosta mjesta – Veliko Trgovišće, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar, Mače, Orehovicu, Škaričevo, Krapinu pa čak i Maribor (naravno, i Zagreb) a danas vas na autobusnoj stanici (naravno, uz željeznički kolodvor) dočekuje jedino list papira s voznim redom privatnika za bolnicu Bračak. I da onda još dođe neki autobus... ma je došao kombi.

Zato je pak željeznički kolodvor bio pun pogodak, što valjda razabirete i iz naslova. Kad su im već ukinuli autobuse, Zagorcima nije ostalo drugo do li koristiti vlakove. I fakat ih koriste. No, najprije globalna slika.

Zabok je smješten nekako u srcu Zagorja u širem smislu (pravo Zagorje bilo bi ono iza gore Medvednice, dakle od Zaboka do Hrašćine), na spoju dolina rijeka Krapine i Krapinice, zahvaćajući rub doline i jugoistočne obronke Kostelskog gorja. Eto ovako:
Kolodvor Zabok Zabok01_zpsdae70687

Usredotočite se na žute brojeve (ma kako da su poneki ispali slabo vidljivim). 1 - pruga za Zaprešić; 2 - tvornica Dunapack; 3 - Trgocentar; 4 - spremnici goriva Tifon; 5 - željeznički kolodvor; 6 - pruga za Đurmanec; 7 - pruga za Varaždin od koje se izvan karte odvaja pruga za Gornju Stubicu.

Tako je to u crtiću a u igranom filmu, s naglašenim glavnim prugama i industrijskim prugama u ono što je još ostalo od zabočke industrije (ili je prodano i prenamijenjeno) je ovako (brojke imaju isto značenje kao i gore):
Kolodvor Zabok Zabok01b_zps4f870941

Prvo ćemo se pozabaviti središnjom točkom, kolodvorskom zgradom. Da bude napetije odn. da se radnja lagano razvija, počinjemo s civilne strane
Kolodvor Zabok Zabok02_zps5188f129

Pa još jednom, iz zone autobusne stanice
Kolodvor Zabok Zabok03_zps796e14f2

S druge, službene strane, to izgleda ovako...
Kolodvor Zabok Zabok04_zpsea871ebd

...i ovako
Kolodvor Zabok Zabok05_zps64c44c61

A sad se posvetimo tračnicama. Borna je dao njihov lijep shematski prikaz koji u stvarnosti izgleda kako slijedi.

Ulaz u zabočki kolodvor iz pravca Zagreba i ŽCP s rampom. Zanimljivo, zona štićenja rampe ne obuhvaća i onaj kolosjek desno, iza kućice (a riječ je o industrijskom kolosjeku za tvornicu papirne ambalaže Dunapack).
Kolodvor Zabok Zabok07_zps0882674d

Slično stanje kolodvora ostavio nam je Borna u amanet. Napredak je macosa na peronu, doduše samo jedna (poslije ćete vidjeti kako ste se prevarili).
Kolodvor Zabok Zabok11_zpsbf561184

Postrance, na kolosjeku za Dunapack, stoje vozila infrastrukture i zaprečavaju ga. Nek' se nađu. Što se tko ima voziti u Dunapack?
Kolodvor Zabok Zabok09_zpsa9800a04

Radoznalost nas tjera da ih pogledamo izbliza. Ako ni med cvetjem ni pravice, među željezničkim vozilima bi je trebalo (ili moglo) biti, pa zato svemu ovdje zaustavljenom posvećujem pažnju.
Kolodvor Zabok Zabok10_zps504d6d69

Da ti slijepi kolosjeci ne bi ostali neiskorišteni, parkirano je tu još ponešto. Macose se umnažaju pa priča već lagano postaje zanimljiva.
Kolodvor Zabok Zabok25_zps5b560101

I dok sam se ja tu muvao na južnom kraju, sretnom kakav već jesam, uprizorio se i najnoviji model naših dizel-motornih vlakova. Slika se upotpunjuje.
Kolodvor Zabok Zabok08_zps7537ffca

Radnom vremenu je kraj. Skupljaju se putnici, skupljaju se i vozila. I odjednom je zabočki kolodvor zaživio, poput nekog prometnijeg tramvajskog terminala u Zagrebu. Svi kolosjeci su oku ugodno popunjeni.
Kolodvor Zabok Zabok12_zps56fe03f7

A sad ona optička varka od ranije, kad ste mislili da je na kolodvoru samo jedna macosa. Nije! Dvije su (zapravo tri ali tandem računamo kao jednu), jedna za drugom. Nisu spojene. Jedna će za Stubicu, druga za Đurmanec. Očigledno je kolodvor potkapacitiran (može li se to desiti HŽ-u u današnje dane?).
Kolodvor Zabok Zabok13_zps5383f67e

Ispraćamo macosu za Đurmanec
Kolodvor Zabok Zabok14_zps06873ef3

Sad kad smo razriješili prometnu gužvu i otpravili svaki vlak na njegovu stranu (dobro je Borna u startu rekao da su 4 pravca, ali ste ga smuvali) pođimo pogledati kolodvor do njegovog sjevernog kraja. Najlijeviji kolosjek je zapadni slijepi manipulativni kolosjek. Uočavamo neko čudno križanje (koje to zapravo više i nije jer su tračnice prerezane) s prugom iz šupe kojoj nisam odgonetnuo svrhu (a nije bilo priručnog osoblja da ga pitam)
Kolodvor Zabok Zabok16_zps6b2192ed

I dalje se gibamo ka sjeveru
Kolodvor Zabok Zabok15_zps41c726cd

Kolodvor Zabok Zabok17_zps7e6d0522

Došavši opet do ŽCPR-a valja nam se okrenuti nalijevo krug (doduše, ljudi druge političke orijentacije mogli bi se okrenuti i nadesno krug, s istim rezultatom) i promatrati zabočki kolodvor iz drugog pravca.
Kolodvor Zabok Zabok18_zpsf54d10da

Kolodvor Zabok Zabok19_zpsabbe033b

Zapadni manipulativni kolosjek (gdje je Borna svojedobno parkirao macosu) danas je prazan. U ovaj sat macose su na zabočkom kolodvoru deficitarna roba (al ih zato ima širom Zagorja).
Kolodvor Zabok Zabok20_zps18082de7

Cijeli zabočki kolodvor pomalo asimetrično uzdužno presijecaju cisterne koje služe za opskrbu Tifonovog skladišta goriva. Kolodvor i kolosjeke s njihove zapadne strane smo već vidjeli a sad ćemo pažnju posvetiti istočnoj strani
Kolodvor Zabok Zabok21_zps57fd2a6f

Zamjećujemo odvajanje industrijskog kolosjeka koji će se ubrzo razgranati u dva
Kolodvor Zabok Zabok22_zps0dd2dbc1

Kolosjeci izlaze kroz ogradu kolodvora
Kolodvor Zabok Zabok23_zps533706cf

Ona kućica desno je ovo. One zgrade lijevo su... neke službene zgrade a ona dvoja vrata, jedna uz druga, NISU ćenife (to sam proučio!)
Kolodvor Zabok Zabok06_zps8cdd803e

Razdvajanje industrijskih pruga na jugoistočnom izlazu iz zabočkog kolodvora. Zašto je cestovni prilaz zatvoren vratima a prolaz pruge slobodan?
Kolodvor Zabok Zabok24_zps27be1829

Jedan kolosjek vodi u zabočki Trgocentar
Kolodvor Zabok Zabok26_zps9e6516b5

a drugi u Tifonovo skladište goriva
Kolodvor Zabok Zabok27_zps6efcbc0e

Prugu za Dunapack nisam obradio iz razloga na koje će Lleon prezrivo frknuti a Pfaff mi dati za pravo. A i ne treba priču ispričati do kraja, treba nešto ostaviti i drugima.

Administrator
Administrator

Broj postova : 3707
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by borna pet 20 vel 2015 - 19:49

Lijepo ispričano i foto-dokumentirano!
Moradem priznati da me prilikom moga posjeta bilo pomalo strah slikati i šetati se unaokolo. Na kolodvoru sam bio prvi puta nakon duugo
vremena i nijesam nikoga poznavao, a nisam bio baš siguran da neću probuditi u nekome sumnju u moje dobre namjere.
Imao sam još dosta posla za obaviti zoga dana a nisam baš htio provesti pola dana na saslušavanju.....
Prijatelj iz davnih vremena Darko Woelfl koji je nekada volio doći na kolodvor i uz pivce promatrati vlakove mi je pričao kako na tom
kolodvoru znade satima biti mirnoi i nigdje nikoga pa odjednom dođu vlakovi iz svih pravaca i za čas se stvori gužva, puno ljudi izlazi i ulazi.
Nakon pola sata svi vlakovi i putnici odu pa je opet mir....
borna
borna
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Jean pet 20 vel 2015 - 19:59

Ooooooo! Konačno jedan kolodvoropis, a da nije sa kolodvora Rijeka niti Opatija-Matulji!!! I to onako, baš u onom poznatom stilu ovog foruma!

gaspa je napisao/la:Uočavamo neko čudno križanje (koje to zapravo više i nije jer su tračnice prerezane) s prugom iz šupe kojoj nisam odgonetnuo svrhu (a nije bilo priručnog osoblja da ga pitam)
https://2img.net/h/i227.photobucket.com/albums/dd106/donald050-foto/Vlakovi/Kolodvori/Zabok16_zps6b2192ed.jpg

Ja bi rekao da je to garaža od Volge. Volga ima na podvozju onu zakretnu platformu, pa kad se ispelja iz garaže zakrene se za 90° u željenom smjeru.

gaspa je napisao/la:Zašto je cestovni prilaz zatvoren vratima a prolaz pruge slobodan?
https://2img.net/h/i227.photobucket.com/albums/dd106/donald050-foto/Vlakovi/Kolodvori/Zabok24_zps27be1829.jpg

Valjda zato da netko ne ućera kola na područje kolodvora. Kolosijekom teško da bi se itko usudio.

Jean
Moderator
Moderator

Broj postova : 2140
Registration date : 04.09.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost pet 20 vel 2015 - 20:19

Osjećam se izravno prozvanim ...
Jean je napisao/la:... Konačno jedan kolodvoropis, a da nije sa kolodvora Rijeka niti Opatija-Matulji!!!
...
... da se i sam malo potrudiš nebi bilo samo iz Rijeke i Matulja smiling devil

Al' najlakše je kritizirat nečiji trud ... jelda

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by ICE-3M pet 20 vel 2015 - 23:51

Odličan prikaz kolodvora Zabok, kako onaj skoro dvije godine star od Borne, tako i ovaj današnji od Gaspe. To je stvarno zanimljiv kolodvor, ali njegovo stanje je sramotno. Tu nema poštenog perona, pa se gomila ljudi provlači po onim uskim i preniskim kako ih HŽ zove "uređenim površinama". Inače teško da bi se ovdje vlak mogao čekati satima. Največa rupa između dva vlaka je sat i 38 minuta (od 10.41 do 12.09), a ima još par puta dnevno rupa od po 50-tak minuta. Dobro, ima jedna i od 4 sata i 3 minute, ali to je od 23.22 do 3.25. Uglavnom čestitke obojici na lijepom prikazu zabočkog kolodvora. Imam i ja nekaj fotki ali su iz 2012, pa ako ne smeta njihova starost mogu ih postaviti.
ICE-3M
ICE-3M

Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Jean sub 21 vel 2015 - 8:52

thomcro je napisao/la:Osjećam se izravno prozvanim ...
Jean je napisao/la:... Konačno jedan kolodvoropis, a da nije sa kolodvora Rijeka niti Opatija-Matulji!!!
...
... da se i sam malo potrudiš nebi bilo samo iz Rijeke i Matulja smiling devil

Al' najlakše je kritizirat nečiji trud ... jelda

Uopće te nisam prozivao. I, iz čega iščitavaš kritiku? Samo sam zamijetio da smo svi (uključujući i mene) postali jako letargični i slabo putopisujemo. Ne ulazeći u razloge.

ICE, šibaj fotke. Nema veze što su iz 2012.

Jean
Moderator
Moderator

Broj postova : 2140
Registration date : 04.09.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sub 21 vel 2015 - 13:57

Jean je napisao/la:... iz čega iščitavaš kritiku? ...

A iz čega ne? Pročitaj na miru što si napisao!
Jean je napisao/la:... Samo sam zamijetio da smo svi (uključujući i mene) postali jako letargičn ...
Generaliziraš! Možda većina i je malo letargična ali koliko ja znam Narcis, Damir, Thommo ... kapo, K 357, ja ... zujimo i nismo letargični! Naša mala grupa je trebala sredinom proteklog tjedna za Gorski kotar ali smo procjenili da je još prevelika visina snijega i naš ekšn smo samo odložili kad vremenske prilike budu malčice povoljnije.

Btw, pa na zadnjem većem  eksn  smo nas trojica (ne računajući Pfaffa jer je on išal u svojoj režiji) bili 31.01. a.d.MMXV za što i nemožeš baš reć da je letargično. A i Narcis i Damir su pred malo bili u Italiji i Sloveniji (a mislim  da su i danas u Sloveniji)

Tako da vidiš nismo mi letargični nego si Ti zaokupljen poslom i nemožeš u  eksn . Ja se nadam da će Ti se nešto promjeniti i da ćeš nam se uskoro i Ti pridružit.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by ICE-3M sub 21 vel 2015 - 18:25

Evo i mojih fotki kolodvora Zabok od 12.05.2012.

Za početak kolodvorska zgrada s službene strane i nekaj malo ljudi koji čekaju vlak za Zagreb. Razlog zbog čega kako na ovoj tako i na sljedečim fotkama kolodvor prilično prazan je taj kaj je bila subota, pa onda i nema tolko ljudi kao radnim danom

Kolodvor Zabok IMG_0006

Dolazi prvi vlak. Radi se o vlaku 3015 iz Varaždina za Zagreb koji stoji u Zaboku od 15.56. do 16.05. Zapravo tolko je stajao te 2012 godine

Kolodvor Zabok IMG_0008

Kolodvor Zabok IMG_0010

Kolodvor Zabok IMG_0012

Sčjedeči ja vlak 3127 koji dolazi iz Đurmanca u 15.58. i vratil se bude tamo kao vlak 3132 u 16.31.

Kolodvor Zabok IMG_0014

Kolodvor Zabok IMG_0019

Kolodvor Zabok IMG_0021

Kolodvor Zabok IMG_0026

Evo ta dva vlaka zajedno

Kolodvor Zabok IMG_0027

Ovaj je prilično poznati objekt među railfanovima

Kolodvor Zabok IMG_0029
ICE-3M
ICE-3M

[Vrh] Go down

Postaj by ICE-3M sub 21 vel 2015 - 18:39

U daljini se nazire brzi vlak 790 iz Zagreba za Kotoribu i on ima stajanje od 16.02. do 16.04.

Kolodvor Zabok IMG_0030

Kolodvor Zabok IMG_0034

Kolodvor Zabok IMG_0038

Konačno je došao do kolodvora. Pruga od Velikog Trgovišča do Zaboka je valjda najgora na cijelom HŽ-u

Kolodvor Zabok IMG_0041

Kolodvor Zabok IMG_0043

Kolodvor s sva tri vlaka

Kolodvor Zabok IMG_0044

Odmah zatim dolazi vlak 3010 iz Zagreba za Kotoribu i on stoji od 16.28 do 16.33.

Kolodvor Zabok IMG_0047

Kolodvor Zabok IMG_0050

Kolodvor Zabok IMG_0051

Malobrojni putnici se iskrcavaju i ukrcavaju

Kolodvor Zabok IMG_0054

I vlak odlazi dalje prema Kotoribi

Kolodvor Zabok IMG_0059

Kolodvor Zabok IMG_0060

Tu je još jedan plavac koji bude kao vlak 3220 krenuo u 16.38. prema Gornjoj Stubici

Kolodvor Zabok IMG_0061
ICE-3M
ICE-3M

[Vrh] Go down

Postaj by Pfaff sub 21 vel 2015 - 19:08

A nema slikica iz "Fulira"? Sram vas bilo...

Kolodvor Zabok Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by ICE-3M ned 22 vel 2015 - 13:21

Pfaff je napisao/la:A nema slikica iz "Fulira"? Sram vas bilo...

Ja zapravo nikad nisam ni bio unutra. Uvijek kad sam bio u Fuliru je bilo dovoljno toplo za bit na terasi, pa nemam fotke iznutra.
ICE-3M
ICE-3M

[Vrh] Go down

Postaj by Gost ned 22 vel 2015 - 13:24

ICE-3M je napisao/la:... zapravo nikad nisam ni bio unutra ...
Eto Ti prilike za "popravni" rolling on the floor laugh 2

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by inflameswetrust ned 22 vel 2015 - 13:57

Zgodno! Taj Zabok je zbilja lijepo mjesto! Plavaca koliko 'oš!

Što se kolodvorskih birtija tiče...ja sam u kolodvorskoj restauraciji u Novoj Kapeli proveo gro vremena, uglavnom čekajući višesatna kašnjenja...a slika naravno nema. Tko će baratat camerom obscurom kada je u krvi puno promila...
inflameswetrust
inflameswetrust

Broj postova : 758
Registration date : 24.10.2014

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics