S Pfaffom u kolodvoru Gračac
Stranica 1 / 1.
S Pfaffom u kolodvoru Gračac
Nekidan se, nakon moje posjete kninskom kolodvoru, pojavila u raspravi informacija da su se lokomotive ugljenom namirivale u Gračacu pa sam ja pomalo brzopleto izjavio da treba otići tamo i vidjeti da li je što ostalo od odgovarajuće infrastrukture. Pregledom ranijih izvješća 1. RŽB sa Ličke pruge nisam našao neke informacije koje bi zadovoljile moju znatiželju, a ni Google Earth nije baš nudio neko topogledno prosvjetljenje...
Velim, brzopleto jer mi, od svih mjesta na svijetu, ima mnogo spretnijih lokacija nego što je Gračac. Sreća je htjela da smo našu unučicu iz UsofA odlučili prošetati po brdsko-planinskim područjima od posebne državne skrbi pa smo nakon posjete Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i ručka kod "Ane" u Gosp'ću nastavili starom, razdrndanom ličkom magistralom put sjeverne južne 'Rvacke gdje nas je prijatelj očekivao u svojoj kućici na moru...
Prometa nije bilo pa je Pfaffmobil mljeo kilometre vrhunaravno uspješno i ja sam u jednom trenutku shvatio da moram nekako ubiti vrijeme da ne upadnemo u goste prije dogovorenog termina. Stidljivo sam napomenuo da bih, ako se dame slažu, ja potrošio petnaestak minuta na kolodvoru Gračac jer me nešto interesira, a one mogu dotle protegnuti noge, eventualno napudrati nosiće ili već tako štogod...
"Ma, naravno", veli najbolja supruga na svijetu, "samo daj, mi ćemo se već snaći. Nego, zašto ono tamo kraj ceste blinka crveno? Ima tu neki vlak?" "Kakoooo?!?"
Stanem ja, isučem opremu i jedva stignem okinuti ovo:
Onda sam mu uspio zaslikopisati i rep dok se gubio u daljini... Lijepo je počelo! Mislim da je to bilo negdje oko Ličkog Cerja
Kolodvor Gračac sam našao bez problema (cesta, naime, prolazi tik do ). Parkiram vozilo, oprostim se od najmilijih, provjerim baterije, uprtim fotić i odem ravno na noge dežurnom dužnosniku predstaviti se, objasniti nakane i raspitati se o mogućim ostacima uređaja za namirivanje, jeli, ugljenom...
Dežurni dužnosnik me baš nije ohrabrio. Veli da nema ničega, samo neke ruševine tamo otraga, ali da mi ne preporuča ići tamo jer da nema bog zna čega, a i može biti opasno.
"Ima mina?", pitam ja. "Ne!" "Onda dobro..."
Ajmo najprije obraditi kolodvorsku zgradu...
Vidjelo je to i bolje dane iako peć svjedoči o redovnoj uporabi. Dimovodna cijev je, pretpostavljam, poslana u centralni servis na čišćenje!
I ovdje ima trudnica, a satovi su novi i umreženi...
Putnička blagajna je u funkciji (za razliku od stanice Lokve)
Sve lijepo piše na zidu iako me, priznajem, zbunio onaj natpis "ROBNA blagajna radi..."
Velim, brzopleto jer mi, od svih mjesta na svijetu, ima mnogo spretnijih lokacija nego što je Gračac. Sreća je htjela da smo našu unučicu iz UsofA odlučili prošetati po brdsko-planinskim područjima od posebne državne skrbi pa smo nakon posjete Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i ručka kod "Ane" u Gosp'ću nastavili starom, razdrndanom ličkom magistralom put sjeverne južne 'Rvacke gdje nas je prijatelj očekivao u svojoj kućici na moru...
Prometa nije bilo pa je Pfaffmobil mljeo kilometre vrhunaravno uspješno i ja sam u jednom trenutku shvatio da moram nekako ubiti vrijeme da ne upadnemo u goste prije dogovorenog termina. Stidljivo sam napomenuo da bih, ako se dame slažu, ja potrošio petnaestak minuta na kolodvoru Gračac jer me nešto interesira, a one mogu dotle protegnuti noge, eventualno napudrati nosiće ili već tako štogod...
"Ma, naravno", veli najbolja supruga na svijetu, "samo daj, mi ćemo se već snaći. Nego, zašto ono tamo kraj ceste blinka crveno? Ima tu neki vlak?" "Kakoooo?!?"
Stanem ja, isučem opremu i jedva stignem okinuti ovo:
Onda sam mu uspio zaslikopisati i rep dok se gubio u daljini... Lijepo je počelo! Mislim da je to bilo negdje oko Ličkog Cerja
Kolodvor Gračac sam našao bez problema (cesta, naime, prolazi tik do ). Parkiram vozilo, oprostim se od najmilijih, provjerim baterije, uprtim fotić i odem ravno na noge dežurnom dužnosniku predstaviti se, objasniti nakane i raspitati se o mogućim ostacima uređaja za namirivanje, jeli, ugljenom...
Dežurni dužnosnik me baš nije ohrabrio. Veli da nema ničega, samo neke ruševine tamo otraga, ali da mi ne preporuča ići tamo jer da nema bog zna čega, a i može biti opasno.
"Ima mina?", pitam ja. "Ne!" "Onda dobro..."
Ajmo najprije obraditi kolodvorsku zgradu...
Vidjelo je to i bolje dane iako peć svjedoči o redovnoj uporabi. Dimovodna cijev je, pretpostavljam, poslana u centralni servis na čišćenje!
I ovdje ima trudnica, a satovi su novi i umreženi...
Putnička blagajna je u funkciji (za razliku od stanice Lokve)
Sve lijepo piše na zidu iako me, priznajem, zbunio onaj natpis "ROBNA blagajna radi..."
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Re: S Pfaffom u kolodvoru Gračac
Vraćam se na peron...
... gdje ova naprava u društvu maćuhica ukazuje na povremeno odvijanje nekih gastroblagoutrobnih aktivnosti
Središnji dio kolodvorske zgrade s natpisom
Aha! Čuvena gračačka spomen-lokomotivica koja u meni budi nježne uspomene (Bok, ghpacer!). Uspomene na ove užurbane male klopotalice s riječkog kolodvora i njihovo elegično fućkanje koje se čulo s kolodvora za jugovnih noći.
U jako je dobrom stanju
Tko, gdje, kako i zašto...
Par detalja (možda posluži onim osebujnim forumašima)
Nije uopće izgrafitirana. Da li to znači da u Gračacu nema omladine ili nema spreja?
En façe...
... i zguza!
I izpodaljega u punoj ljepoti
... gdje ova naprava u društvu maćuhica ukazuje na povremeno odvijanje nekih gastroblagoutrobnih aktivnosti
Središnji dio kolodvorske zgrade s natpisom
Aha! Čuvena gračačka spomen-lokomotivica koja u meni budi nježne uspomene (Bok, ghpacer!). Uspomene na ove užurbane male klopotalice s riječkog kolodvora i njihovo elegično fućkanje koje se čulo s kolodvora za jugovnih noći.
U jako je dobrom stanju
Tko, gdje, kako i zašto...
Par detalja (možda posluži onim osebujnim forumašima)
Nije uopće izgrafitirana. Da li to znači da u Gračacu nema omladine ili nema spreja?
En façe...
... i zguza!
I izpodaljega u punoj ljepoti
Caffe bar – njet. Čak ni kladionica ne odaje znake života...
Isti objekat sa stražnje strane
Nova peronska platforma. Mislim da je u pitanju isti projektant kao u Metkoviću i Gospiću
Pogled u pravcu Knina
I pogled u pravcu Gospića. Ovaj silos je tako sličan onom gospićkom da se čini da je gospićki kolodvor odmah tamo iza zavoja...
Isti objekat sa stražnje strane
Nova peronska platforma. Mislim da je u pitanju isti projektant kao u Metkoviću i Gospiću
Pogled u pravcu Knina
I pogled u pravcu Gospića. Ovaj silos je tako sličan onom gospićkom da se čini da je gospićki kolodvor odmah tamo iza zavoja...
Opraštam se od Porterice i grabim krupnim koracima prema Gospiću. Mojih 15' ističe, a još nisam ništa našao... Onaj objekt na lijevoj strani slike obećava
Ako se kroz jedan od gornjih prozora vidi nešto metalno, onda je ovo vodonapojna stanica
Je! Pače, vide se i zakovice
Unutra je opći lom, ali su rezervoari (komada dva) u dobrom stanju
Nešto preostale cjevologije
Dno drugog rezervoara
Odlično! Ovo još nisam vidio. Razinokaz postavljen na unutrašnjoj strani objekta. Ima i firma proizvođač
A vani na peronu (s druge strane platforme) našao sam kasnije i ovo:
Ako se kroz jedan od gornjih prozora vidi nešto metalno, onda je ovo vodonapojna stanica
Je! Pače, vide se i zakovice
Unutra je opći lom, ali su rezervoari (komada dva) u dobrom stanju
Nešto preostale cjevologije
Dno drugog rezervoara
Odlično! Ovo još nisam vidio. Razinokaz postavljen na unutrašnjoj strani objekta. Ima i firma proizvođač
A vani na peronu (s druge strane platforme) našao sam kasnije i ovo:
Stanični semafori iskazuju istu razinu mutavosti kao i na ostatku Ličke pruge
A ovaj svijetli crveno. To je ohrabrujuće jer je vjerovatno da mi se ništa neće došuljati sleđa.
Stražarnica na kraju grada, pardon - kolodvora
Priručno skladište ogrjeva prazno. Bila je to duga zima
Retrovizor?
Glede unutrašnjosti, uspio sam dobiti samo ovu sfumato impresiju
Dnevnik i kauč ukazuju da je objekt povremeno posjednut
Lijevi natpis mi nije sasvim jasan no ako netko pravi Trainz simulaciju gračačkog kolodvora, ovo će dobro doći
A ovaj svijetli crveno. To je ohrabrujuće jer je vjerovatno da mi se ništa neće došuljati sleđa.
Stražarnica na kraju grada, pardon - kolodvora
Priručno skladište ogrjeva prazno. Bila je to duga zima
Retrovizor?
Glede unutrašnjosti, uspio sam dobiti samo ovu sfumato impresiju
Dnevnik i kauč ukazuju da je objekt povremeno posjednut
Lijevi natpis mi nije sasvim jasan no ako netko pravi Trainz simulaciju gračačkog kolodvora, ovo će dobro doći
Zaokret za 180° - pogled niz prolazni kolosjek. Desno se vide objekti koji bi mogli biti nekadašnja ložionica. Ionako san momački prekoračio obećani vremenski rok pa kad je išla krava, nek' ide i štala. Ajmo, polako...
Meščini da ovdje nešto fali...
Cijeli kolodvor djeluje nekako tužno zapušteno. Ovo su objekti na civilnoj strani s druge strane pristupne ceste
Izuzetak su spomen-parnjača i spomenik gospodinu koji je pažljivo za ručicu doveo željeznicu doavde i dalje odavde
S druge strane kolodvorske zgrade nalazi se nekadašnje robno skladište (piše: "Magacin")
Tim više me zbunila ona obavjest s oglasne table o radnom vremenu robne blagajne
Prolazni kolosjek obdaren je lijepim, novim betonskim pragovima
Domaći proizvod - iz Vinkovaca!
Idem prema suprotnom izlazu iz kolodvora – smjer Knin i dalje prema morskim gradovima (a nekoć je moglo i zaobilazno prema Bihaću, Prijedoru...)
Zanimljiva ruševina. Po doradi prozorskih erti, mogla bi biti jedna od onih stambenih zgrada za više željezničko osoblje? Nitko od zatečenih na kolodvoru mi nije znao objasniti nekadašnju namjenu pojedinih objekata. Pretpostavljam da nisu tradicijski željezničara iz ovog kraja
Još jedna zagonetka. Ima svjetlarnik/odzračnik na krovu i visoke prozore koji su sad do pola zazidani, a nalazi se kraj šturca. U nastavku je još jedna ruševna zgradica. Radionica za...?
Kraj pruge naiđoh na ove komade ugljena. Jesam li ja to na pravom putu?
Meščini da ovdje nešto fali...
Cijeli kolodvor djeluje nekako tužno zapušteno. Ovo su objekti na civilnoj strani s druge strane pristupne ceste
Izuzetak su spomen-parnjača i spomenik gospodinu koji je pažljivo za ručicu doveo željeznicu doavde i dalje odavde
S druge strane kolodvorske zgrade nalazi se nekadašnje robno skladište (piše: "Magacin")
Tim više me zbunila ona obavjest s oglasne table o radnom vremenu robne blagajne
Prolazni kolosjek obdaren je lijepim, novim betonskim pragovima
Domaći proizvod - iz Vinkovaca!
Idem prema suprotnom izlazu iz kolodvora – smjer Knin i dalje prema morskim gradovima (a nekoć je moglo i zaobilazno prema Bihaću, Prijedoru...)
Zanimljiva ruševina. Po doradi prozorskih erti, mogla bi biti jedna od onih stambenih zgrada za više željezničko osoblje? Nitko od zatečenih na kolodvoru mi nije znao objasniti nekadašnju namjenu pojedinih objekata. Pretpostavljam da nisu tradicijski željezničara iz ovog kraja
Još jedna zagonetka. Ima svjetlarnik/odzračnik na krovu i visoke prozore koji su sad do pola zazidani, a nalazi se kraj šturca. U nastavku je još jedna ruševna zgradica. Radionica za...?
Kraj pruge naiđoh na ove komade ugljena. Jesam li ja to na pravom putu?
Zadnja promjena: Pfaff; pet 30 srp 2010 - 18:10; ukupno mijenjano 1 put.
Izlazni signal. Lijevo je niskobik na šturcu, a u nastavku stražarnica
Ima živih. Čovjek me ljubazno pustio unutra da uslikam opremu. To je isto ono što sam već vidio na drugom kraju. Kako sam totalna truba za ovakve uređaje, neću pokušati objasniti. Već će netko ako se razvije kakva diskusija (iako bolje učinke daje ako daš bilo kakvu bedastu definiciju – onda se svi znalci oma dignu na stražnje noge i čitanost ti je zagarantirana, iako su ti ubili temu)
I to je kraj, nema dalje, iza ovog zavoja je otvorena pruga. Ali kakva je ono ograda gore?
Pogled unatrag duž prolaznog. Lijevo je obilazni. Rekao bih da je tu morao biti izvađen jedan kolosjek radi neobične širine peronske platforme. Zbilja, ima li nade da i ovdje jednog dana iskopaju pothodnik kao u ličkoj metropoli?
Ovi kolosjeci lijevo mogli bi biti opisani kao "Gračac teretna". Onaj valoviti kolosjek nije podlokan kao onaj na Učki već mu mijenjaju pragove pa još nije podbijen.
Po cijelom kolodvoru su naslagane cijevi za neki cjevovod (magistralni plinovod o kojem se zadnje vrijeme piše?). Netko je upotrijebio plastični čep s jedne od njih kao priručni spremnik za vijke. Tako smo nekad koristili radkape na Fići...
Ima živih. Čovjek me ljubazno pustio unutra da uslikam opremu. To je isto ono što sam već vidio na drugom kraju. Kako sam totalna truba za ovakve uređaje, neću pokušati objasniti. Već će netko ako se razvije kakva diskusija (iako bolje učinke daje ako daš bilo kakvu bedastu definiciju – onda se svi znalci oma dignu na stražnje noge i čitanost ti je zagarantirana, iako su ti ubili temu)
I to je kraj, nema dalje, iza ovog zavoja je otvorena pruga. Ali kakva je ono ograda gore?
Pogled unatrag duž prolaznog. Lijevo je obilazni. Rekao bih da je tu morao biti izvađen jedan kolosjek radi neobične širine peronske platforme. Zbilja, ima li nade da i ovdje jednog dana iskopaju pothodnik kao u ličkoj metropoli?
Ovi kolosjeci lijevo mogli bi biti opisani kao "Gračac teretna". Onaj valoviti kolosjek nije podlokan kao onaj na Učki već mu mijenjaju pragove pa još nije podbijen.
Po cijelom kolodvoru su naslagane cijevi za neki cjevovod (magistralni plinovod o kojem se zadnje vrijeme piše?). Netko je upotrijebio plastični čep s jedne od njih kao priručni spremnik za vijke. Tako smo nekad koristili radkape na Fići...
Onaj nasip s ogradom mi je sad lijevo, a netko je tu zgodno napravio par stepenica pa se ne moram šetati okolo.
Viidi! Kolosjek! Izvlačnjak za kočenje odbjeglih lokomotiva? Neće baš biti. Ovaj dio Like je ravan kao daska za meso...
Htio sam još malo uzbrdo, ali me tako škakljalo po ... da od smijeha nisam mogao dalje
S druge strane nasipa s izvlačnjakom je jedan grozno ruševni objekt i dva kolosjeka u preko metar visokoj travuljagi. Nisam ponio flaksericu pa nema šanse da tuda prođem (pogotovo ne u kratkim hlačama). Probat ću obilazno
Ono lijevo je nasip s izvlačnjakom. Stepenice ukazuju da je tamo moralo biti nečega, ali nema šanse da se gore stigne prije proljeća kad će šiprag stradati od zime. Zadužit ćemo nekog...
Ovo je snop kolosjeka koji vode prema onim objektima koje sam ugledao s druge strane kolodvora. Tu je morala biti lokomotivska remiza.
Točno! Unutra je mala drezina. Po jamama bih rekao da je zgrada renovirana za potrebe parkiranja i servisiranja radnih strojeva.
Uvijek mi je bilo neobično kako su prvobitni graditelji imali volje i želje uljepšati industrijske objekte ovakvim detaljima, a onda ih poslije nikad više nije nitko popravljao...
Viidi! Kolosjek! Izvlačnjak za kočenje odbjeglih lokomotiva? Neće baš biti. Ovaj dio Like je ravan kao daska za meso...
Htio sam još malo uzbrdo, ali me tako škakljalo po ... da od smijeha nisam mogao dalje
S druge strane nasipa s izvlačnjakom je jedan grozno ruševni objekt i dva kolosjeka u preko metar visokoj travuljagi. Nisam ponio flaksericu pa nema šanse da tuda prođem (pogotovo ne u kratkim hlačama). Probat ću obilazno
Ono lijevo je nasip s izvlačnjakom. Stepenice ukazuju da je tamo moralo biti nečega, ali nema šanse da se gore stigne prije proljeća kad će šiprag stradati od zime. Zadužit ćemo nekog...
Ovo je snop kolosjeka koji vode prema onim objektima koje sam ugledao s druge strane kolodvora. Tu je morala biti lokomotivska remiza.
Točno! Unutra je mala drezina. Po jamama bih rekao da je zgrada renovirana za potrebe parkiranja i servisiranja radnih strojeva.
Uvijek mi je bilo neobično kako su prvobitni graditelji imali volje i želje uljepšati industrijske objekte ovakvim detaljima, a onda ih poslije nikad više nije nitko popravljao...
Sljedeća šupa je potpuno devastirana...
Unutrašnjost
Ostaci krova. Prisjetio sam se svog pokojnog profesora s faksa kod kojeg smo učili nekih pedesetak tipova drvenih krovova...
Vanjska strana - božesačuvaj
Opa! Kompozicija Eas-a u operativnom stanju. Krcaju celulozno drvo. Koliko znam, to kad-tad završi na riječkom kolodvoru pa onda ode dalje u Italiju...
Znači da je ovaj krajnji vanjski kolosjek operativan? Svašta
Iza prve kompozicije Eas-a našao sam još jedan ruševni objekt. I još Eas-a
Ovo služi umjesto bika na kraju kolosjeka gdje se krca drvo.
Unutrašnjost
Ostaci krova. Prisjetio sam se svog pokojnog profesora s faksa kod kojeg smo učili nekih pedesetak tipova drvenih krovova...
Vanjska strana - božesačuvaj
Opa! Kompozicija Eas-a u operativnom stanju. Krcaju celulozno drvo. Koliko znam, to kad-tad završi na riječkom kolodvoru pa onda ode dalje u Italiju...
Znači da je ovaj krajnji vanjski kolosjek operativan? Svašta
Iza prve kompozicije Eas-a našao sam još jedan ruševni objekt. I još Eas-a
Ovo služi umjesto bika na kraju kolosjeka gdje se krca drvo.
Došao sam do kraja onih zaraslih kolosjeka. Iza njih je kraj onog 'izvlačnjaka' i na njemu neki objekt. Rekao bih da je dozidavan i mijenjan, ali da li je moguće da su s njega krcali ugljen u lokomotive?
Ispred su ostaci prekrasnog starog vagona. Teretna vrata i peron s bočnim ulazom ukazuju da je to možda neki daleki predak U-tz-a
Ta-daaaam! Našao sam pravi biser. Kružna lokomotivska šupa sa šest odjeljaka i okretaljka. Sve u očajnom stanju, ali je tu.
Kao što znamo, nema dvije slične okretaljke na hrvatskim prugama. Idemo i ovu pogledati izbliza (u pozadini je omanje groblje prastarih cisterni)
U nakani su me prekinule ove dvije brundavke koje su dotutnjale iz smjera Knina
Ispred su ostaci prekrasnog starog vagona. Teretna vrata i peron s bočnim ulazom ukazuju da je to možda neki daleki predak U-tz-a
Ta-daaaam! Našao sam pravi biser. Kružna lokomotivska šupa sa šest odjeljaka i okretaljka. Sve u očajnom stanju, ali je tu.
Kao što znamo, nema dvije slične okretaljke na hrvatskim prugama. Idemo i ovu pogledati izbliza (u pozadini je omanje groblje prastarih cisterni)
U nakani su me prekinule ove dvije brundavke koje su dotutnjale iz smjera Knina
Okretaljka je imala ručni pogon
Signalni buzdovan nije priključen
Zapor
Središnji stožer je tu ispod. Da mi je bilo vidjeti kako pritežu ove matice
Čemu je služio ovaj kanal, ne mogu dokučiti
Većina kolosjeka prema šupama je demontirana
Sve je zaraslo
Došao sam do suprotnog kraja onih zaraslih kolosjeka. Tu je vodonapojnik i ložačeva jama. Dakle je to sigurno i mjesto gdje su se lokomotive namirivale ugljenom. Jedino ne znam kako je izgledao uređaj za tovarenje
Tragovi prošlih vremena...
Do vodonapojnika nisam stigao, ali i ovo je dovoljno
Natrag do okretaljke
Signalni buzdovan nije priključen
Zapor
Središnji stožer je tu ispod. Da mi je bilo vidjeti kako pritežu ove matice
Čemu je služio ovaj kanal, ne mogu dokučiti
Većina kolosjeka prema šupama je demontirana
Sve je zaraslo
Došao sam do suprotnog kraja onih zaraslih kolosjeka. Tu je vodonapojnik i ložačeva jama. Dakle je to sigurno i mjesto gdje su se lokomotive namirivale ugljenom. Jedino ne znam kako je izgledao uređaj za tovarenje
Tragovi prošlih vremena...
Do vodonapojnika nisam stigao, ali i ovo je dovoljno
Natrag do okretaljke
Opet prolazim pokraj onih Eas-a. Knin – Gračac? Neš' ti relacije...
Obratimo još trenutak pažnje na remizu
Unutrašnjost. Ako se ne varam, ovo je jedini preostali kolosjek. Jesu tu možda spavale i 32-ke?
Ostaci krovne konstrukcije
Stražnji zid. Sve je to tako tužno...
Obratimo još trenutak pažnje na remizu
Unutrašnjost. Ako se ne varam, ovo je jedini preostali kolosjek. Jesu tu možda spavale i 32-ke?
Ostaci krovne konstrukcije
Stražnji zid. Sve je to tako tužno...
Sad je bilo dosta. Idem natrag, upravo je nazvala ONA i pita jesam li živ. Pametnom dovoljno...
Ovo su one dvije ravne šupe. Ona lijevo je u funkciji
Ostaci skretničkog uređaja
Tu su još dvije ruševne zgrade. Pretpostavljam radionice i/ili uredi
Sve zarušeno i zatrpano
Prava željeznička klupa
Tu su sušili tračnice nakon farbanja?
Ovo su one dvije ravne šupe. Ona lijevo je u funkciji
Ostaci skretničkog uređaja
Tu su još dvije ruševne zgrade. Pretpostavljam radionice i/ili uredi
Sve zarušeno i zatrpano
Prava željeznička klupa
Tu su sušili tračnice nakon farbanja?
Osvrt unatrag. Kolosjek na betonskim pragovima...
Mislim da su i ovdje bile uskladištene cijevi
Zalutali radni vagon. Pretpostavljam da su na njemu dovezli one betonske pragove
Gračac teretna
Betonski prag starijeg tipa
Hemiski Ali bi ovdje imao posla, ali očito travuljaga ne ometa nikakve aktivnosti
Mislim da su i ovdje bile uskladištene cijevi
Zalutali radni vagon. Pretpostavljam da su na njemu dovezli one betonske pragove
Gračac teretna
Betonski prag starijeg tipa
Hemiski Ali bi ovdje imao posla, ali očito travuljaga ne ometa nikakve aktivnosti
Zamjena pragova
Idemo, dosta je bilo. Što je bilo za vidjeti – vidio sam
Vaš požrtvovni izvjestitelj (slikala )
Vodonapojnik za namirivanje putnika
Još mi nešto fali. Ovo je civilna strana kolodvora
Aha, tu je. Sad je kolodvoropis potpun
Ako je suditi po ovom detalju, higijena bi trebala biti na visini...
Pfaffmobil je strpljivo čekao.
Mali shematski prikaz kolodvora radi lakšeg snalaženja (nemojte brojati kolosjeke ni mjeriti razmake, ali sve bitno bi trebalo biti tu!
I za kraj - malo povjesnog nagvaždanja:
Kolodvor Gračac je definitivno u povjesti Ličke pruge bio puno značajniji nego što je to danas vidljivo. Tu je tri godine (1922. je željeznica stigla u Gračac) završavala pruga prije nego što je produžena do Knina koji je u to doba bio samo krajnja stanica na pruzi iz Splita prema Siverićkim rudnicima i prekrcajna stanica za uskotračnu prugu prema Prijedoru. Ložionički objekti su bili jači i ljepše koncipirani nego oni u Moravicama ili Ogulinu i po ideji bili ravni onima u Rijeci ili Karlovcu.
Idemo, dosta je bilo. Što je bilo za vidjeti – vidio sam
Vaš požrtvovni izvjestitelj (slikala )
Vodonapojnik za namirivanje putnika
Još mi nešto fali. Ovo je civilna strana kolodvora
Aha, tu je. Sad je kolodvoropis potpun
Ako je suditi po ovom detalju, higijena bi trebala biti na visini...
Pfaffmobil je strpljivo čekao.
Mali shematski prikaz kolodvora radi lakšeg snalaženja (nemojte brojati kolosjeke ni mjeriti razmake, ali sve bitno bi trebalo biti tu!
I za kraj - malo povjesnog nagvaždanja:
Kolodvor Gračac je definitivno u povjesti Ličke pruge bio puno značajniji nego što je to danas vidljivo. Tu je tri godine (1922. je željeznica stigla u Gračac) završavala pruga prije nego što je produžena do Knina koji je u to doba bio samo krajnja stanica na pruzi iz Splita prema Siverićkim rudnicima i prekrcajna stanica za uskotračnu prugu prema Prijedoru. Ložionički objekti su bili jači i ljepše koncipirani nego oni u Moravicama ili Ogulinu i po ideji bili ravni onima u Rijeci ili Karlovcu.
Kako sam ja 2008 dobar dio toga isto prehodao, malih promjena ima ali ništa značajnog. Sami objekti (ložiona, okretnica, ono "brdo" za namirivanje ...) uglavnom je isto. Također i travuljina, samo što je sad zelena a onda je bila suha, zgorena ...
Gost- Gost
Da svemu ovome dodamo i malu dozu povijesti. Koliki je značaj kolodvor Gračac imao u povijesti, točnije u Kraljevini SHS-a, dovoljno govori brojno osoblje. Ovo su obrađeni sceenovi iz knjižurka "Željeznički kalendar i šematizam" iz 1931. godine!
Osoblje kolodvora Gračac
Osoblje ložione Gračac
Sekcija za održavanje pruge Gračac
Osoblje kolodvora Gračac
Osoblje ložione Gračac
Sekcija za održavanje pruge Gračac
Zadnja promjena: tomo; sub 31 srp 2010 - 8:43; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Izvrsni podaci, hvala na dopuni
Ima ja takvih podataka (o sastavu osoblja, poimenice) za sve kolodvore u Hrvatskoj iz te godine (1931.)!
Gost- Gost
Uz Pfaffovu dozvolu, da nadopunim svojim fotografijama što sam snimio u Gračacu kad smo nas trojica (Kico, kiki i ja) 16.02.08. obilazili ličku prugu
Parnjača se nije niš promjenila za par godina
Tog dana bilo je hladno za umret! Kiki i Kico ispred kolodvorske zgrade
Tad su radovi na ličkoj pruzi bili u punom jeku. Lijevo, između signala i vagoná, vidi se kolosjek koji se uzdiže
Parnjača se nije niš promjenila za par godina
Tog dana bilo je hladno za umret! Kiki i Kico ispred kolodvorske zgrade
Tad su radovi na ličkoj pruzi bili u punom jeku. Lijevo, između signala i vagoná, vidi se kolosjek koji se uzdiže
Gost- Gost
Radione iz smjera Gospića
Operativni kolosjek i onda je bil aktivan
Tada ovdje nije bilo trave
Operativni kolosjek i onda je bil aktivan
Tada ovdje nije bilo trave
Gost- Gost
Dio kolodvora za namirivanje ugljenom parnjača, smjer ubrdo ...
... i prema kolodvoru
Gore je uz rub uskotračna pruga i ostaci vagoneta
Ostaci pruge
Bila je čak i neka vrsta skretnice
... i prema kolodvoru
Gore je uz rub uskotračna pruga i ostaci vagoneta
Ostaci pruge
Bila je čak i neka vrsta skretnice
Gost- Gost
Pogled odozgora na dio oko okretnice
Ispod zida su bile stare cisterne