Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by Pfaff on pet 17 pro 2010 - 11:56

gaspa je napisao/la:Samo nek mi Časna Starina administrator kaže u kojem podforumu hoće o tome čitati.
Samo Ti nastavi ovdje da Te ne tražimo po 4rumskim bespućima...

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8982
Age : 72
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by Pfaff on sub 18 pro 2010 - 9:40

BTW, vrli nam tajnik Phalanx (ga se netko još sjeća) danas u Grazu, možda bude koja fotka grazerskih trajvana u snijegu? hehe

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Buhoslav
Pfaff
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8982
Age : 72
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by portos on ned 19 pro 2010 - 17:46

Jako lijepo i opširno. I mene su prije nekoliko godina fascinirali tramvaji u Grazu, poslikao sam ih jako jako puno i reportažicu objavio na željeznice.net. Mogao si slobodno za ovu temu koristiti i moje slike.

______________________________________
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 3Strijelemale Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Citelis18CNGGIF-1
portos
portos
Moderator
Moderator

Broj postova : 533
Age : 49
Lokacija : Zaprešić
Registration date : 14.06.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by gaspa on sub 10 stu 2012 - 17:29

Reaktivirajmo (ili reanimirajmo) malo ovu temu, da diskusija ne ispadne jednokratna. S jedne strane, gro ekipe nije nikad šalabazao po Grazu, pa im je i svejedno pišem li o tramvajima u Bostonu, Hong Kongu ili Grazu. S druge strane, gledaju se filmovi i čitaju knjige s mjestom radnje gdje također uglavnom nikad nismo bili, pa se ipak nekako uživimo u sve to.

Nešto mi je u pameti da sam vam svojevremeno skretao pažnju na planirane opsežne radove na kompleksu gračkog glavnog željezničkog kolodvora, al' ne bih to sad našao... što je možda i svojevrsna pohvala forumu koji je tijekom godina postao golem. Dakle, Hauptbahnhof Graz postaje još bolje središte regionalnog prometa (željeznice, autobusi) te su u tu svrhu poduzeti opsežni i dugotrajni građevinski zahvati koji će skoro pa promijeniti lice grada u tom dijelu. Kolateralna žrtva tog grandioznog projekta je i tramvajski promet. U prethodnim postovima pisao sam a i slikama prikazao tramvajsku okretnicu na Glavnom kolodvoru. Danas je više nema, niti će je ikad više biti. Tko je vidio - vidio je.

Iako sve možemo odlično pratiti putem internet izvješća (projekte, napredovanje radova, prometnu situaciju itd.) danas to još nalikuje na neuredne grabe. Ali, po službenom tekstu izgled ponekad vara. Što se, glede tramvajske problematike, tamo promijenilo?

Nekad je tramvajska pruga išla izravno iz centra (Annenstraße) mimo kolodvora (Europaplatz) u Eggenberger Straße. Sutra (a to sutra je već 26.11.2012.) će ići pod zemljom. Ispod trga pred kolodvorom izgrađena je nova tramvajska stanica. Ukidanje kolodvorske okretnice nametnulo je izgradnju nove a ta se desila kojih pola kilometra dalje, u Laudongasse.

E sad, lako je raditi velike radove i pritom blokirati pola svijeta. Ali u Grazu se takvi radovi rade uz minimum ometanja. Odn. sve se prije tako dobro isplanira i pripremi da su poteškoće minimalne. Tramvajski promet je manje-više funkcionirao većinu vremena. Iako su prugu spuštali pod zemlju, a što je značilo kopanje tunela, na istoj lokaciji osigurali su privremene zamjenske kolosjeke, i u nekoliko varijanti (prema mjestu i stanju radova), i sve je radilo. Naizgled veći problem je bio kad su na neko vrijeme obustavili tramvajski promet u Annenstraße, koja je tramvajska poveznica (jedina!) zapadnog i istočnog dijela grada. No, kako se i zapadno, i istočno od prekida nalazi po jedna remiza, u funkciji su bila dva odvojena tramvajska sustava. To je značilo prije toga izvesti i malo pruge, i novu okretnicu u Laudongasse koja je postala ishodištem linija zapadnog dijela.

Obzirom da vam je glava puna podataka a ništa vam nije jasno, ajmo crtati.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G-Bhfpl1

Zona radova u Annenstrae (desno) i na Europaplatzu. Crvenim crtama označeni su privremeni zamjenski kolosjeci u uporabi u studenom 2012. Žutom crtom označeni su projektirani (i već izvedeni) kolosjeci nove trase. Crtkani dio je dio pod zemljom. Debele crte su postojeće stanice a zelena šrafura područje nove podzemne stanice.

Pođemo li dalje na zapad imamo ovo:
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G-Laudong

Ključ boja kao na prethodnoj slici. Tu sad vidimo novoizgrađenu prugu i okretnicu u Laudongasse a još malo lijevo remizu III s ofrlje ucrtanim kolosjecima. Odvojku za Laudongasse može se pristupiti iz oba (zapadnog i istočnog) smjera i to je postao princip: sagradi odmah skretnice za sve moguće smjerove.

E, da. Sjeverno od tramvajske pruge je područje ÖBB, austrijskih saveznih željeznica. Žutom strelicom označen je vodonapojnik iz teme o istima kao dijelovima željezničke infrastrukture. Južno od tramvajske pruge je područje (a dolje izvan slike i pripadni kolodvor) GKB-a, regionalne željeznice Graz-Köflach-Bahn (i o njoj ćete naći opširnu temu u Željeznicama u svijetu).

Kako to (ovaj tramvajski dio) izgleda u praksi? Pođimo prvo u Annenstraße i zamislimo da dolazimo iz centra. Vidimo nešto ovakvo
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G1324-006

Nova pruga koja vodi u tunel zapravo je stara pruga koja je istom trasom išla cestom. Ova druga, rešetkasta pruga, jedna je od zamjenskih pruga tijekom trajanja radova. Tu nema skretnice. Ta je zamjenska pruga jednostavno položena na staru. Kako? Ovako:
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G3324-007

Na drugoj strani nema baš takav spoj, nešto pruge je izrezucano, pa će to, uz mogućnost kratkotrajnog prekida prometa, trebati pospojiti
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G2324-004

Zavirimo u tunel u Annenstraße. Nije da se baš nešto vidi...
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G4324-009

Ne znam samo zašto je pruga izgrbavljena kad je mogla ići u lijepom luku. Valjda da protrese putnike?! Taman mogu izvježbati 2 pokreta trbušnog plesa. To kao da su radili naši građevinci. Na ove portale doći će neka nadstrešnica. A nadam se da je odvodnja iz tunela za kišnih dana dovoljno dobro riješena da se ne formira jezero. Gore desno eto nam tramvaja na zamjenskoj trasi.

Mi ćemo nastaviti nadzemno, duž koloskeka dolazećem nam iz suprotnog smjera. Tu sad vidimo neke nefunkcionalne tračnice s desna. To je jedna od bivših gradilišnih inačica za vožnju spram zapada.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G5324-010

Prošli smo križanje i napravili nalijevo krug. Ona nefunkcionalna bivša inačica odsječena je i ovdje. Desni kolosjek izvorno je išao ravno, a spigan je tako radi potreba gradilišta. I sve je lijepo poasfaltirano, označeno horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, kao da je oduvijek tako. Ne trebam ni spomenuti ni da je lijevi kolosjek u onom zavinutom dijelu novi i privremeni.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G6324-011

Isti motiv malo iz daljeg i s tramvajem, kao dokazom funkcionalnosti izvedenog. Gradilište na Europaplatzu su one hrpe tamo lijevo.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G7324-012

Stara pruga prema zapadu tu je prolazila ulicom Eggenberger Straße podvožnjakom ispod željezničke pruge. Ovaj odsječeni jedan i pol kolosjek dijelovi su stare pruge. Privremeno rješenje smotano je lijevo. Onih pol kolosjeka pojela je iskopina tunela.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G8324-005

S druge strane (prema istoku) vidimo izlaz iz tunela, neuredno gradilište, odsječenu staru prugu u sredini i tramvaj na zamjenskoj pruzi.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G9324-015

Sve već znate. Mjesto spoja nove tunelske na staru postojeću prugu. Gornji sloj asfalta će pohoblati, gornje tračnice demontirati i spojiti one ispod njih na tunelsku prugu (a možda su već ispod tog asfalta i spojene). Sve ostalo ostat će vjerojatno nedirnuto, kao spomenik prošlim tramvajskim vremenima, jer nikoga ne smeta, a u Grazu i inače nije običaj vaditi tračnice iz asfalta.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G10324-003

(nastavak u slijedećem broju, da mi ovo nekom nepažnjom ne propadne)

______________________________________
Autobus je vozilo koje ide dvaput brže kad trčiš za njim nego kad si u njemu
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 2461
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by gaspa on sub 10 stu 2012 - 17:42

(nastavak iz prošlog broja)

Sad nam još ostaje nakratko vidjeti što su to iskemijali s okretnicom U Laudongasse. Na ortu ste zamijetili neki čudni okoliš. To je područje malih vrtova i vrtlarskih kućica. Nezdravo povrće sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom: Graz-Lend. Nećemo previše detalja, jer nije bilo ni vremena, a moja me kućna Direkcija za nabavu ionako stalno propitkuje da što sam radio cijeli dan tamo a nisam donio sve što treba.

Dakle, približavamo se okretnici. Njezinim uvođenjem porasli su i gradski apetiti glede punjenja budžeta i tamošnji je Bandić (Obi, Kerum, tko god...) odmah u okolici okretnice uveo parkirnu zonu, zelenu (gradska je plava), meni nejasnog trajanja i koštanja, ali me zapravo i ne zanima, jer tamo neću parkirati. Vidite na slici zelenu ploču, oznaku početka zone. A vidite i još jednu zanimljivost. Ne tramvaj. Prometni znak. Volimo red, i reda mora biti, ali prokleta teutonska pedanterija ponekad zaista postaje naporna. Dopunska ploča kaže da znak vrijedi nakon 9 m. Pazite. Nakon devet metara! Na slijedećem križanju situacija je nešto izmijenjena. Tamo od znaka do crte prestanka prednosti ima 10 m. I to isto lijepo piše na znaku.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G11324-022

Koliko je sama okretnica, odn. njezina iskrcajno-ukrcajna stanica isforsirana - ne znam. Odn. što je palo (ako je) kao žrtva izgradnji te stanice. Ali, razrada projekta do detalja i tu je bila na djelu. Mala zelena kućica pored parkirnog automata! Nije telefonska govornica. Nego ćenifa. Tijekom kratkog razdoblja moje posjete korištena dvaput. Vozari/vozarke imaju ključ vratiju - dakle nije namijenjena prolaznicima. Vidimo stanicu (za korekciju reda vožnje, rekli bi oni iz PGŽ) s preticajnim kolosjekom.
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G12324-021

Stanica bez ćenife, ali s tramvajima obiju linija, 6 i 3
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G13324-018

(bude još, pozvan sam od viših vlasti na kavu)

______________________________________
Autobus je vozilo koje ide dvaput brže kad trčiš za njim nego kad si u njemu
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 2461
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by gaspa on sub 10 stu 2012 - 19:48

(evo mene opet)

I kako je remiza u neposrednoj blizini, bacimo letimični pogled i u nju (s prednje strane smo je već vidjeli, a kako smo ranije upoznali i one dvije u Steyrergasse, ovime zaokružujemo ciklus). Prazna...
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G14324-019

I još malo izbliza pogled na 530 i gracersku izvedbu bikova (od kojih jedan nije dobro prošao)
Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 G15324-020

I to je bilo to. Do daljnjeg. Znači: najmanje do slijedećeg proljeća.

______________________________________
Autobus je vozilo koje ide dvaput brže kad trčiš za njim nego kad si u njemu
gaspa
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 2461
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu - Page 2 Empty Re: Holding Graz Linien ili Tramvaji u Grazu

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.