Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Očuvanje DMV "Francuza" u Požegi - inicijativa ŽZS!

Go down

Očuvanje DMV "Francuza" u Požegi - inicijativa ŽZS! Empty Očuvanje DMV "Francuza" u Požegi - inicijativa ŽZS!

Postaj by Thommo on uto 17 svi 2011 - 9:04

Poštovani, dobili smo dopis udruge Željeznički zaljubljenici Slavonije, oni imaju jednu vrlo zanimljivu ideju o očuvanju legendarnog Francuza! eksn

Očuvanje DMV "Francuza" u Požegi - inicijativa ŽZS! 800px-H%C5%BD_7021_series_train
http://hr.wikipedia.org/wiki/H%C5%BD_serija_7021Evo dolje teksta:

+++++++++++++++++

P R O J E K T :


˝ F R A N C U Z˝
J U Č E R , D A N A S I S U T R A…


P o ž e g a , 2 0 1 1.


U D R U G A
Ž E L J E Z N I Č K I
Z A L J U B L J E N I C I S L A V O N I J E


P R E D S T A V L J A P R O J E K T
˝F R A N C U Z˝


JUČER, DANAS I SUTRA…

GLAVNI ZADATAK PROJEKTA JE ZAŠTITA I ČUVANJE DIZELMOTORNE GARNITURE SERIJE HŽ 7021 (JŽ 610) POPULARNO ZVANE FRANCUZ, TE PREZENTACIJA ISTE KAO TEHNIČKE BAŠTINE HRVATSKIH ŽELJEZNICA, REPUBLIKE HRVATSKE ALI I KAO SPOMENIK TEHNOLOŠKIM DOSTIGNUĆIMA
U RAZVOJU SUPERBRZIH VLAKOVA U EUROPI ALI I ŠIRE

Poštovani,

ovim Vam putem udruga ˇŽeljeznički zaljubljenici Slavonijeˇ predstavlja projekt kojemu je glavni zadatak zaštita i čuvanje dizelmotorne garniture (DMG) serije HŽ 7021, popularno zvane „Francuz“, te prezentacija iste kao tehničke baštine Hrvatskih željeznica, Republike Hrvatske, ali i kao spomenik tehnološkim dostignućima u razvoju vlakova u Europi ali i šire. Smatramo da je ovaj vlak od iznimne važnosti za sve zaljubljenike u željeznicu kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama Europe koji poznaju našu željezničku povijest, ali i općenito povijest Hrvatske.

DMG HŽ 7021 - „Francuz“ je serija visoko komfornih dizelelektričnih motornih vlakova Hrvatskih željeznica koji su do prije nekoliko godina sudjelovali u aktivnom prometu. Ove luksuzne vlakove u razdoblju od 1970. – 1972. godine proizvela je tvrtka Bissonneauu et Lotz u Francuskoj, a od tu proizlazi i nadimak ovoga vlaka. Jedna garnitura se sastoji od pet dijelova (vagona) i to od dvaju upravljačkih motornih vagona oznake 7021 smještenih na početku i kraju garniture. Između njih se nalaze dva vagona oznake 4021 te vagon s barom oznake 5021.

Unutrašnjost vlaka za ono vrijeme je bila suvremenog dizajna; vagoni su bili bez odjeljaka sa prolazom kroz sredinu. Sjedala su jednosjedi i dvosjedi koji se mogu razvući, a uz njih se nalaze i sklopivi stolići. Dominantna boja interijera je blago smeđa, a eksterijera plava s bijelim trakama na bočnim stranama.

Vlakovi su korišteni na povezivanju županijskih središta sa Zagrebom, a pružali su vrhunsku udobnost i komfor jer su opremljeni sa klimatizacijskim uređajima, barom, audio i video opremom te ostalim detaljima koji su ovaj vlak učinili posebnim i time ga zasluženo svrstali na popis spomenika tehnološkim dostignućima.

U voznom parku Hrvatskih željeznica se nalaze dvije od šest garnitura koje od stupanja na snagu voznog reda 2005./2006. više ne sudjeluju u aktivnom prometu.

Kako smo već naveli u prethodnom tekstu, smatramo ovaj vlak vrlo važnim za sve ljubitelje željeznice te da je dio naše kulturno tehničke baštine. Stoga, naša udruga te svi oni koji podržavaju ovu ideju vjeruju da će Hrvatske željeznice prepoznati važnost i ozbiljnost svega ovoga i ustupiti nam jednu od dvije preostale garniture kako bi mogli realizirati projekt koji Vam ukratko predstavljamo:

vlak bi smjestili u samo srce Slavonije – u Požegi na prihvatljivom mjestu (jedan od napuštenih industrijskih kolosijeka koji se više ne koristi)

u suradnji sa Hrvatskim željeznicama, Gradom Požegom, muzejima, turističkim zajednicama, agencijama i sl. bi radili na realizaciji projekta i promociji vlaka, a uz zainteresirane sponzore imali bi financijsku potporu kojom bi uredili vlak, okoliš te tako vratili sjaj dostojan onome što „Francuz“ predstavlja

članovi udruge bi svojim dobrotvornim radom, volontiranjem te aktivnostima udruge pridonijeli uspjehu ovog projekta, a samim time bi osigurali vlak od daljnjeg propadanja i uništavanja od strane vremenskih utjecaja ali i ljudskog faktora

vlak bi u cijelosti bio osposobljen za primanje posjetitelja, ljubitelja željeznice, učenika, studenata te svih onih koje zanima povijest, sadašnjost i budućnost željeznice kako kod nas tako i u svijetu

eksterijer i interijer vlaka ne bi mijenjali, a na mjesta gdje su nekada postojali TV uređaji bi postavili nove na kojima bi se prikazivali filmovi i fotografije tematike vezane uz vlak i željeznicu općenito

uz već sada osigurano sponzorstvo od strane jedne građevinske firme, uredili bi okoliš i pristup vlaku te objekte za zaštitu od atmosferskih utjecaja i možebitnog demoliranja od strane čovjeka.

Nadamo se da ćete prepoznati naše zamisli kao nešto pozitivno i korisno za sve one koji imaju doticaja sa željeznicom, poviješću i ambicijama da se nešto kao što je „Francuz“ pokaže onima koji su istinski zaljubljenici u željeznicu i sačuva za buduće naraštaje koji će tek postati ljubitelji željeznice i svega onog što ona predstavlja.

Želimo da u nama vidite ljude koji ovo shvaćaju ozbiljno i koji su svjesni onoga u što se ovim upuštaju. U nadi da ćete nas podržati u projektu „Francuz – jučer, danas i sutra…“ srdačno Vas pozdravljamo i vjerujemo da ćete nas posjetiti kad „Francuz“ bude na mjestu gdje će se kao jedan od spomenika tehničkim dostignućima u punom sjaju predstaviti građanima Republike Hrvatske, i svim znatiželjnim strancima u prolazu ili onima koje će put sa namjerom dovesti u Požegu.Francuz je pisao svoju povijest, a sada je vrijeme da ju mi pišemo…


Da bi nam budućnost bila uspješnija i bolja, moramo poznavati i povijest, stoga svaka Vaša pomoć oko ovoga bi nam bila dobrodošla.


Spremni smo na suradnju sa svima koji su zainteresirani za sudjelovanje u realizaciji ovoga projekta.Srdačno Vas pozdravljam!

S Poštovanjem!


Tajnik udruge Željeznički zaljubljenici Slavonije i
voditelj projekta „Francuz – jučer, danas i sutra…“

Ivan Stojaković

_____________________________

Požega, 2011.


KONTAKT:


stojakovic.ivan@gmail.com

udruga.zzs@gmail.com
Thommo
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.