Iz mojih starih negativa
+9
sali
ICE-3M
Thommo
KAPO
Damir
Pfaff
crhav
gaspa
borna
13 posters
Stranica 2 / 5.
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Iz mojih starih negativa
Na onoj hrpi krame u starom "Gredelju" kojoj neki tepaju "'Rvacki željeznički muzej"Damir je napisao/la:I gdje je na kraju završila?
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
... a tek tamo propada kako bog zapoveda. "Tope" ju sunce, kiša i snijeg ... al' na sreću taubeki više ne istovaruju svoje drekce k'o na kolodvoru
Gost- Gost
Nažalost, unakažena je sa time što su joj skinuli grbove i nadpise !
KAPO- Broj postova : 1883
Registration date : 14.09.2009
Otkrio sam gdje sam slikao 32-ojku - to sam slikao sliku u Tehničkom muzeju! /da nebi ispalo da svojatam nečiju sliku/ Autor
i vrijeme su čini mi se nepoznati, a slikano je čini mi se prema depou u pozadini na Zg.gk.
i vrijeme su čini mi se nepoznati, a slikano je čini mi se prema depou u pozadini na Zg.gk.
borna- Moderator
- Broj postova : 9465
Registration date : 16.11.2010
Nastavak nostalgije
Filmove i slike razvijao i izrađivao sam, a kako sam puno slikao radio sam uglavnom crno-bijele. Da nekako obogatim te tonove često
sam koristio Blautol za razvijanje, a i poneke druge kemikalije tako da sam mogao dobiti plave, smeđe ili zelene tonove npr.
Ovom prilikom bi se zahvalio i pokojnom velikanu naše fotografije umjetniku Đuri Griesbachu koji mi je dao puno savjeta i usmjerenja!
Prve slike su iz Novske oko 74 godine- kad sam vidio osamljenu ljepoticu sišao sam sa vlaka i uživao....
sam koristio Blautol za razvijanje, a i poneke druge kemikalije tako da sam mogao dobiti plave, smeđe ili zelene tonove npr.
Ovom prilikom bi se zahvalio i pokojnom velikanu naše fotografije umjetniku Đuri Griesbachu koji mi je dao puno savjeta i usmjerenja!
Prve slike su iz Novske oko 74 godine- kad sam vidio osamljenu ljepoticu sišao sam sa vlaka i uživao....
Zadnja promjena: borna; uto 7 lip 2016 - 18:42; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Još malo iz Zagreba
Gospodin Griesbach me učio- na slici se uvijek mora osjetiti atmosfera! A što je ljepše negoli vidjeti dim i paru, prva slika je polazak
"Zagorskog cuga"
"Zagorskog cuga"
Zadnja promjena: borna; uto 7 lip 2016 - 18:51; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Malo noćne atmosfere na kolodvoru
Negdje 1976 (?) malo prije definitivnog ukidanja parne vuče:
Zadnja promjena: borna; uto 7 lip 2016 - 18:53; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Iz vremena dok je još postojao pješački most
Toliko sam se volio šetati njime (i slikati) ali su me često na njemu i ulovili jer bi me lako primijetili te bi se postavili sa obje strane.
Neki puta bi mi samo otvorili foto da unište film a nekoliko puta su iz milicijske stanice u Krugama nosili film na razvijanje pa bi mi ga
vratili ali bez slika željeznice (jer to je VELIKA tajna). A negdje u 80-im sam se šokirao kad sam u Večernjaku ugledao avionsku
snimku kolodvora pa sam je odmah spremio!
Neki puta bi mi samo otvorili foto da unište film a nekoliko puta su iz milicijske stanice u Krugama nosili film na razvijanje pa bi mi ga
vratili ali bez slika željeznice (jer to je VELIKA tajna). A negdje u 80-im sam se šokirao kad sam u Večernjaku ugledao avionsku
snimku kolodvora pa sam je odmah spremio!
Zadnja promjena: borna; uto 7 lip 2016 - 19:04; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Borna, da li se sa originala može pročitati točna slovčana oznaka vagona sa ovih slika? Putnički kao da je Dggsz?
https://2img.net/r/ihimg/scaled/landing/836/scan0068q.jpg
https://2img.net/r/ihimg/scaled/landing/213/scan0066d.jpg
BTW, super foto materijal!
https://2img.net/r/ihimg/scaled/landing/836/scan0068q.jpg
https://2img.net/r/ihimg/scaled/landing/213/scan0066d.jpg
BTW, super foto materijal!
Sjutra ću pogledati u originalne (nedorađene) slike koje su mi na drugom računalu i povećati te djelove te kontrastirati i izoštriti, pa se
javim. LP
javim. LP
borna- Moderator
Svaka čast na svim objavljenim fotkama, fakat su jako vrijedne
Si siguran da je ovo iz 80-tih? Meni se čini da je ova fotka nastala poslije 1994-te, pogledaj Starčevičev trg na kojem se vide ulazi u Importane centar.borna je napisao/la:https://2img.net/r/ihimg/scaled/landing/32/scan0063n.jpg
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Još malo sa nathodnika
Zadnja promjena: borna; uto 7 lip 2016 - 19:08; ukupno mijenjano 1 put.
borna- Moderator
Ulovio sam neki dan malo vremena (cijelo popodne do navečer) da još malo skeniram stare negative. Svih detalja i točnih godina
se nažalost ne sjećam više pa ću ukratko probati "determinirati"...
Puuno Bubaa na Zg.Gk. 1975
Ispred depoa i ložione...
Zaprešić, tužne slike kasiranja...
Spuštalica u Borongaju...
se nažalost ne sjećam više pa ću ukratko probati "determinirati"...
Puuno Bubaa na Zg.Gk. 1975
Ispred depoa i ložione...
Zaprešić, tužne slike kasiranja...
Spuštalica u Borongaju...
borna- Moderator
Izdvojeno iz FPL
1976 u Novom Mestu (Slo) na izletu sa Tadejem Brateom (on je na lokomotivi dok je još bio mlad i vitak)
Zagreb, snimano sa krova Tehničkog muzeja, skretanje prema Zapadnom kolodvoru
I na kraju (za sada) na Zg.gk.
Zagreb, snimano sa krova Tehničkog muzeja, skretanje prema Zapadnom kolodvoru
I na kraju (za sada) na Zg.gk.
borna- Moderator
Svaka čast na fotkama
Je da u to vrijem nisam bio niti u planu, ali onu fotku s Bubama ne mogu povezat s glvanim, meni se prije čini da je to Črnomerec TK, a i zadnja mi ne djeluje kao da je fotkana na glavnom.
Jako mi se sviđaju one dvije fotke s krova Tehničkog muzeja. Opčenito je jako malo fotki ASEA, a pogotovo Brena iz doba JŽ-a na zagrebačkom području, a da nisu fotkane na glavnom.
Je da u to vrijem nisam bio niti u planu, ali onu fotku s Bubama ne mogu povezat s glvanim, meni se prije čini da je to Črnomerec TK, a i zadnja mi ne djeluje kao da je fotkana na glavnom.
Jako mi se sviđaju one dvije fotke s krova Tehničkog muzeja. Opčenito je jako malo fotki ASEA, a pogotovo Brena iz doba JŽ-a na zagrebačkom području, a da nisu fotkane na glavnom.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Bit će da si u pravu što se tiče Črnomerca za obje slike (tko bi se svega sjetio nakon 40-ak godina)
borna- Moderator
Sa kakvim se ja kriminalcem družim...borna je napisao/la: ali su me često na njemu i ulovili jer bi me lako primijetili te bi se postavili sa obje strane.
vratili ali bez slika željeznice
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
U to davno i pokoječemu mračno doba neprijatelji svete republike su vrebali sa svih strana i jedva čekali da je sruše!
A ja sam se baš zainatio na strateške objekte koje sam slikajući pripremao za diverziju i rušenje, radeći za tajne agente
mračnih sila.. tako su meni još kao klincu i kasnije mladiću objasnili u milicijskoj stanici!
Budući da je Gk. potpadao pod M.stanicu Kruge tamo su me dobro upoznali, a upoznao sam ja i Črnomerec, Borongaj, Novi Zagreb
i još brojne ostale M.stanice.
Nakon drugog-trećeg privođenja nosio sam sa sobom slike makete, katalog Maerklina i poneki vagon ili lokomotivicu da tipovima
lakše objasnim o čemu se radi...(samo je M.katalog na njemačkom izazvao još veću uzbunu jer je to bio dokaz da radim za njemačku
tajnu službu )
Bio sam i u Petrinjskoj te Remetincu (ali ne ovom sadašnjem jer ga jošnije bilo). S vremenom sam se naučio kako se treba ponašati
i što žele čuti od mene
Prelasci preko granice i švercanje većih količina vlakića su zasebna priča....a kako sam radio kao turistički vodič i imao uvijek pasoš
prepun žigova bio sam sumnjiv kao okorjeli međunarodni švercer...
Najozbiljnije sam se prepao kad me Stasi u tadašnjem istočnom Berlinu zaskočio na aerodromu dok sam se htio vratiti kući (jer su
na rentgenu otkrili da u koferu imam pištolj koji je doduše bio plinski al se to nije moglo znati uz brojne sumnjive metalne
predmete /lokomotivice/9 pa sam satima i po nekoliko puta pričao sve od rođenja do hapšenja.
Nakon toga nisam htio više niti blizu DDR-u...
A ja sam se baš zainatio na strateške objekte koje sam slikajući pripremao za diverziju i rušenje, radeći za tajne agente
mračnih sila.. tako su meni još kao klincu i kasnije mladiću objasnili u milicijskoj stanici!
Budući da je Gk. potpadao pod M.stanicu Kruge tamo su me dobro upoznali, a upoznao sam ja i Črnomerec, Borongaj, Novi Zagreb
i još brojne ostale M.stanice.
Nakon drugog-trećeg privođenja nosio sam sa sobom slike makete, katalog Maerklina i poneki vagon ili lokomotivicu da tipovima
lakše objasnim o čemu se radi...(samo je M.katalog na njemačkom izazvao još veću uzbunu jer je to bio dokaz da radim za njemačku
tajnu službu )
Bio sam i u Petrinjskoj te Remetincu (ali ne ovom sadašnjem jer ga jošnije bilo). S vremenom sam se naučio kako se treba ponašati
i što žele čuti od mene
Prelasci preko granice i švercanje većih količina vlakića su zasebna priča....a kako sam radio kao turistički vodič i imao uvijek pasoš
prepun žigova bio sam sumnjiv kao okorjeli međunarodni švercer...
Najozbiljnije sam se prepao kad me Stasi u tadašnjem istočnom Berlinu zaskočio na aerodromu dok sam se htio vratiti kući (jer su
na rentgenu otkrili da u koferu imam pištolj koji je doduše bio plinski al se to nije moglo znati uz brojne sumnjive metalne
predmete /lokomotivice/9 pa sam satima i po nekoliko puta pričao sve od rođenja do hapšenja.
Nakon toga nisam htio više niti blizu DDR-u...
borna- Moderator
Fotografije iz HŽM-a
Negdje na zagorskoj pruzi (nezna se godin niti autor?)
Črnomerec 1957 godine
Radionica vozila JDŽ 1933 (kasnije Gredelj)
Črnomerec 1957 godine
Radionica vozila JDŽ 1933 (kasnije Gredelj)
borna- Moderator
Prva budi sjećanja na rano djetinjstvo i putovanja vlakom na ferije (ne u Zagorje već prema Ivaniću). Šta sam se navozio Baatićima ...
Gost- Gost
Proteklu subotu i nedjelju sam iskoristio da (konačno) razčistim svoj podrum(čić), izračunao sam da sam u ta dva dana prešao 15 kilometara
(najmanje)! Naime, moj je na jednom kraju zajedničkog podruma a sve stvari sam iznosio na drugu stranu u jedan slobodan prostor- udaljen
oko 25 metara, i tako jedno 300 puta....
U svoj podrum već jedno 50 godina samo slažem i trpam stvari, tako da se više nije moglo niti ući (a da se nešto ne makne van) a kamoli naći!
Rekao bih na sreću da nije velik (jer bi i više toga utrpao)- svega 490x180x230 cm.
Čemu sva ta priča? Pri kraju iskopina našao sam nešto starih fotografija željeznica (nažalost ne i negativa jer nestadoše u propasti kluba).
Na brzinu sam danas samo bobitelom poslikao neke a kad ulovim vremena skenirat ću ih i predstaviti ovdje.
Male kontrolne slike sam lijepio u bilježnicu i pisao podatke, ove slike su uglavnom iz 1974 godine.
Sada je prostorija 500x600 puna stvari (!) a moj prostor(čić) je prazan i čeka na uređenje (u slijedećim danima) pa ponovno punjenje
(ali bez drvenarije, auto-djelova i (pra)starih auto časopisa....
(najmanje)! Naime, moj je na jednom kraju zajedničkog podruma a sve stvari sam iznosio na drugu stranu u jedan slobodan prostor- udaljen
oko 25 metara, i tako jedno 300 puta....
U svoj podrum već jedno 50 godina samo slažem i trpam stvari, tako da se više nije moglo niti ući (a da se nešto ne makne van) a kamoli naći!
Rekao bih na sreću da nije velik (jer bi i više toga utrpao)- svega 490x180x230 cm.
Čemu sva ta priča? Pri kraju iskopina našao sam nešto starih fotografija željeznica (nažalost ne i negativa jer nestadoše u propasti kluba).
Na brzinu sam danas samo bobitelom poslikao neke a kad ulovim vremena skenirat ću ih i predstaviti ovdje.
Male kontrolne slike sam lijepio u bilježnicu i pisao podatke, ove slike su uglavnom iz 1974 godine.
Sada je prostorija 500x600 puna stvari (!) a moj prostor(čić) je prazan i čeka na uređenje (u slijedećim danima) pa ponovno punjenje
(ali bez drvenarije, auto-djelova i (pra)starih auto časopisa....
borna- Moderator
Vlage, vidim, imaš, a kako stojiš s
- Broj postova : 11496
Registration date : 17.03.2008
Neimade vlage niotkud (samo izgleda jer je poderan plakat otraga a mrlje su od prašine, podrum sam zadnji puta uredio i obojio pod kraj
70-ih godina). A neimade niti glodavaca već jako dugo, dapače nisam našao niti jednu bubicu ili pauka!
Kako je podrum skroz pod zemljom zimi je temperatura oko 15 a ljeti do 20 stupnjeva.
Ako uspijem nagovoriti ostale stanare u zgradi da mi se ustupi (ili iznajmi) prostorija bivše ložione u koju sam spremio svoje blago
(kuća je imala zajedničko centralno sa ložionom i zaposlenim ložačem do pred 20 godina)- onda bih u tom prostoru od 30 kvadrata
mogao napraviti veeliku maketu po svojim željama (od 15-ak kvadrata)!
Ako to ne uspijem možda se upustim u izradu makete u svome dijelu podruma, dužine 490 i širine 120 cm (te na klaju u L širine 180 cm)
što je nekih 6,5 kvadrata. Za većinu "normalnih" je to sasvim pristojna maketa (doduše sebe ne ubrajam u te već one druge)...
70-ih godina). A neimade niti glodavaca već jako dugo, dapače nisam našao niti jednu bubicu ili pauka!
Kako je podrum skroz pod zemljom zimi je temperatura oko 15 a ljeti do 20 stupnjeva.
Ako uspijem nagovoriti ostale stanare u zgradi da mi se ustupi (ili iznajmi) prostorija bivše ložione u koju sam spremio svoje blago
(kuća je imala zajedničko centralno sa ložionom i zaposlenim ložačem do pred 20 godina)- onda bih u tom prostoru od 30 kvadrata
mogao napraviti veeliku maketu po svojim željama (od 15-ak kvadrata)!
Ako to ne uspijem možda se upustim u izradu makete u svome dijelu podruma, dužine 490 i širine 120 cm (te na klaju u L širine 180 cm)
što je nekih 6,5 kvadrata. Za većinu "normalnih" je to sasvim pristojna maketa (doduše sebe ne ubrajam u te već one druge)...
borna- Moderator
Borna,sjećaš li se gdje si fotkao one dvije Brede u zapregi?
Damir- Broj postova : 3323
Registration date : 24.01.2011
Na svoju sreću bio sam pametan (što nije baš uvijek) pa sam na poleđini slike napisao:
"Dvije zajedno", pruga Ljubljana -Koper u blizini Pivke, 12.mjesec 1974. Zorki 4, Ilford HP4, 125/4
"Dvije zajedno", pruga Ljubljana -Koper u blizini Pivke, 12.mjesec 1974. Zorki 4, Ilford HP4, 125/4
borna- Moderator
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 2 / 5.