Rodno mjesto Banja Luka..Iliti posjet rodnom gradu :)
+2
novi_shef
ZlayoZg
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Rodno mjesto Banja Luka..Iliti posjet rodnom gradu :)
Iako nisam planirao raditi putopis,ipak sam odlučio nešto "iskemijati" od svega ovoga,pa neće biti baš nešto opširan.. :-?
U zadnje vrijeme često se govori o ukidanju svih međunarodnih vlakova između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Kako nisam nikako išao dalje od Volinje,a šteta da se propusti prilika dok još vozi ovaj vlak,odluka je pala:idemo na jednodnevni posjet Banja Luci.
Prateći prognozu vremena nekoliko dana unatrag,a glasila je uvijek isto(pretežno do umjereno oblačno i bez kiše,te temperatura oko 30 Celzijevaca što se kasnije pokazalo i točnim ),krenulo se na put u subotu,29.09. vlakom 397.Cijena povratne karte i nije bila nešto skupa(165,24kn).
Prvo neizostavna karta putovanja
Nakon kupljene karte,došao sam do vlaka misleći se smjestiti u HŽ-ov Bee vagon 51 78 29-70 205-2 sa udobnim Gošinim sjedalima,ali malo sutra,bio je skoro pun(ko da su znali što je udobnost) kao i drugi vagon ŽRS-a,pa sam se morao zadovoljiti prvim vagonom do lokomotive,ŽRS-ovim AB vagonom 51 44 30-10 011-5 koji je,ako ništa,udobniji od Šele.
Moj vlak na peronu.Do Volinje će nas vući ASEA 003.
Do nas Brena 004 na vlaku IC 310 za Villach.
Uspio sam naći prazan kupe samo za sebe.
Krenuli smo redovito.Dolazi pruga iz smjera Zapadnog kolodvora..
Nakon prelaska rijeke Save,odvaja se pruga za Karlovac
Prvo zaustavljanje:Velika Gorica
U zadnje vrijeme često se govori o ukidanju svih međunarodnih vlakova između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Kako nisam nikako išao dalje od Volinje,a šteta da se propusti prilika dok još vozi ovaj vlak,odluka je pala:idemo na jednodnevni posjet Banja Luci.
Prateći prognozu vremena nekoliko dana unatrag,a glasila je uvijek isto(pretežno do umjereno oblačno i bez kiše,te temperatura oko 30 Celzijevaca što se kasnije pokazalo i točnim ),krenulo se na put u subotu,29.09. vlakom 397.Cijena povratne karte i nije bila nešto skupa(165,24kn).
Prvo neizostavna karta putovanja
Nakon kupljene karte,došao sam do vlaka misleći se smjestiti u HŽ-ov Bee vagon 51 78 29-70 205-2 sa udobnim Gošinim sjedalima,ali malo sutra,bio je skoro pun(ko da su znali što je udobnost) kao i drugi vagon ŽRS-a,pa sam se morao zadovoljiti prvim vagonom do lokomotive,ŽRS-ovim AB vagonom 51 44 30-10 011-5 koji je,ako ništa,udobniji od Šele.
Moj vlak na peronu.Do Volinje će nas vući ASEA 003.
Do nas Brena 004 na vlaku IC 310 za Villach.
Uspio sam naći prazan kupe samo za sebe.
Krenuli smo redovito.Dolazi pruga iz smjera Zapadnog kolodvora..
Nakon prelaska rijeke Save,odvaja se pruga za Karlovac
Prvo zaustavljanje:Velika Gorica
ZlayoZg- Administrator
- Broj postova : 3065
Registration date : 19.09.2008
Re: Rodno mjesto Banja Luka..Iliti posjet rodnom gradu :)
Prolazimo kroz Turopolje
Pa stajanje u idućem kolodvoru:Lekeniku
Potom Sisak
Zatim u Sisku Capragu
Sunji
Još se stalo u Hrvatskoj Kostajnici što nisam zabilježio i potom ide spuštanje prema Volinji.Ovo je cesta D47 H.Kostajnica-Dvor.
Pa stajanje u idućem kolodvoru:Lekeniku
Potom Sisak
Zatim u Sisku Capragu
Sunji
Još se stalo u Hrvatskoj Kostajnici što nisam zabilježio i potom ide spuštanje prema Volinji.Ovo je cesta D47 H.Kostajnica-Dvor.
ZlayoZg- Administrator
Dolazimo u Volinju
Mađar 015 koji je došao kao vlak 5101 i koji se vraća u Sisak kao vlak 5300.
Naša 003 se maknula sa kompozicije,a na naš vlak je došla ŽRS-ova 441-529.
Nakon graničnih formalnosti i pregleda,nastavljamo prema Dobrljinu.Približavamo se granici između Hrvatske i Bosne koja je na sredini mosta preko Une.
Sada smo i službeno u Bosni i Hrecegovini.
Mađar 015 koji je došao kao vlak 5101 i koji se vraća u Sisak kao vlak 5300.
Naša 003 se maknula sa kompozicije,a na naš vlak je došla ŽRS-ova 441-529.
Nakon graničnih formalnosti i pregleda,nastavljamo prema Dobrljinu.Približavamo se granici između Hrvatske i Bosne koja je na sredini mosta preko Une.
Sada smo i službeno u Bosni i Hrecegovini.
ZlayoZg- Administrator
Prema Dobrljinu.Ako se dobro sjećam,GPS je pokazivao brzinu od 95 km/h.
Nakon 10-ak minuta vožnje od Volinje stižemo u Dobrljin gdje opet slijede carinske formalnosti i pregled,što traje nekih 20 minuta.Kolodvorska zgrada
Bilo je i nešto putnika
Kontejneri policije.Policajac je išao vlakom i pregledavao isprave i tko mu se učinio sumnjivim,uzeo bi njegove isprave(ja sam nosio osobnu koju je tajkođer uzeo) i odnio ih u kontejner na provjeru.Mislio sam što ako vlak krene,a osobna je kod njega??Ipak,sumnje su bile neopravdane.
Sa druge strane vlaka,hrpa teretnih vagona koji čekaju otpremu
ZlayoZg- Administrator
Nakon što nam je policajac vratio dokumente,vlak je krenuo dalje.Usput prolazimo kroz stajalište Vodničevo,kolodvor Ravnice i stajalište Poljavnice.Ovo je kolodvor Ravnice.
Potom se obavezno zaustavljamo ispred ovoga prijelaza..Na ovom dijelu do Banja Luke je jako malo prijelaza osiguranih svjetlosnom signalizacijom,branicima i polubranicima,pa vlak prije svakoga prijelaza trubi i to pošteno,a na još nekima poput ovoga i stane,pa krene dalje..
Ulazni signal Novog Grada koji nije u funkciji.
Dolazimo u Novi Grad
Potom se obavezno zaustavljamo ispred ovoga prijelaza..Na ovom dijelu do Banja Luke je jako malo prijelaza osiguranih svjetlosnom signalizacijom,branicima i polubranicima,pa vlak prije svakoga prijelaza trubi i to pošteno,a na još nekima poput ovoga i stane,pa krene dalje..
Ulazni signal Novog Grada koji nije u funkciji.
Dolazimo u Novi Grad
ZlayoZg- Administrator
I u Novi Grad stižemo redovito,u 11:41.Kolodvorska zgrada
Ovo bi trebao biti lokalni(putnički) vlak 8042 iz Bihaća koji je došao u 11:23.Jeli moguće da je vukao i ona 2 Easa,pa ih elektra miče?
Iz vlaka je izašao popriličan broj putnika koji će presjesti na putnički vlak 8043 Novi Grad-Bihać koji polazi u 12:15.To će biti isti vagon i ista lokomotiva(212-307) sa prethodne fotografije.
Nakon ulaska i izlaska putnika,vrijeme je za polazak što potvrđuje i prometnik sa svojim loparom.
Usput smo prošli još kroz Novi Grad teretnu koji je pun starih vagona,kolodvor Blagaj,stajališta Petkovac i Donja Svodna,kolodvor Svodna,stajališta Dragotinja Donja i Dragotinja i kolodvor Brezičane.Brzina vlaka je čisto solidna,uvijek se vrtila 80-90 km/h tokom cijelog putovanja.
Stižemo u Prijedor,mjesto idućeg zaustavljanja.
Ovo bi trebao biti lokalni(putnički) vlak 8042 iz Bihaća koji je došao u 11:23.Jeli moguće da je vukao i ona 2 Easa,pa ih elektra miče?
Iz vlaka je izašao popriličan broj putnika koji će presjesti na putnički vlak 8043 Novi Grad-Bihać koji polazi u 12:15.To će biti isti vagon i ista lokomotiva(212-307) sa prethodne fotografije.
Nakon ulaska i izlaska putnika,vrijeme je za polazak što potvrđuje i prometnik sa svojim loparom.
Usput smo prošli još kroz Novi Grad teretnu koji je pun starih vagona,kolodvor Blagaj,stajališta Petkovac i Donja Svodna,kolodvor Svodna,stajališta Dragotinja Donja i Dragotinja i kolodvor Brezičane.Brzina vlaka je čisto solidna,uvijek se vrtila 80-90 km/h tokom cijelog putovanja.
Stižemo u Prijedor,mjesto idućeg zaustavljanja.
ZlayoZg- Administrator
Poslije Prijedora prolazimo stajalište Donji Garevci,kolodvor Kozarac i stajalište Petrov Gaj.
Ovo je postrojenje "Mittal Rudnici Prijedor,Rudnik Omarska" gdje se na prazne Ease kojih je pun kolodvor tovari željezna rudača i koji se otpremaju za Mađarsku,prema Doboju i dalje..
Dolazimo u Omarsku.I ovdje vlak ima zaustavljanje
Kolodvorska zgrada
Prometnik daje znak za polazak
ZlayoZg- Administrator
Poslije Omarske ide stajalište Niševići,pa kolodvor Piskavica,potom stajališta Miloševići i Milakovići i dolazimo u kolodvor Potkozarje(ex Ivanjska) gdje vlak nema zaustavljanje,samo prolazak.
Signalizacija je izvan funkcije
Signalizacija je izvan funkcije
ZlayoZg- Administrator
Izlaz iz Potkozarja prema Banja Luci..
Usput prolazimo stajališta Mišin Han i Prijakovci i prolazimo kroz idući kolodvor Ramići gdje nas čeka teretni vlak sa ŽRS-ovom elektrom 441-xxx
Ali vidi vraga...Na potisku prema Potkozarju je 661-031
Poslije Ramića prolazi se još stajalište Zalužani i stižemo redovito u 13:13 u Banja Luku.
Usput prolazimo stajališta Mišin Han i Prijakovci i prolazimo kroz idući kolodvor Ramići gdje nas čeka teretni vlak sa ŽRS-ovom elektrom 441-xxx
Ali vidi vraga...Na potisku prema Potkozarju je 661-031
Poslije Ramića prolazi se još stajalište Zalužani i stižemo redovito u 13:13 u Banja Luku.
ZlayoZg- Administrator
Kao i u većini usputnih kolodvora,i u Banja Luci je hrpa starih vagona
Peroni u daljini
Peroni u daljini
ZlayoZg- Administrator
Kolodvorska zgrada
Konačno na cilju.Imam vremena oko 2 i pol sata do povratka natrag,tj. 15:49,kad polazi vlak 396 za Zagreb.
Ispred kolodvorske zgrade sam uzeo taksi koji me je za 7,30KM(oko 30kn) odvezao do centra grada.Imao sam neke informacije kako da dođem busom,ali ovo mi je bilo puno jednostavnije i lakše.
Saborni Hram Hrista Spasitelja.Izgradnja hrama trajala je od 1925. do 1929, a svečano je otvorena na Spasovdan 1939. godine.
Ban Milosavljević
Palata Republike.To je službeno sjedište predsjednika Republike Srpske.U Palati(palači) Republike predsjednik Republike Srpske obavlja prijeme službenih osoba iz zemlje i inozemstva.
Nakon rekonstrukcije zgrade koja je koštala oko 5,5 milijuna eura,Palata Republike je svečano otvorena 24. travnja 2008.godine.Zgrada je sagrađena 1936. godine u vrijeme bana Svetislava Milosavljevića.
Konačno na cilju.Imam vremena oko 2 i pol sata do povratka natrag,tj. 15:49,kad polazi vlak 396 za Zagreb.
Ispred kolodvorske zgrade sam uzeo taksi koji me je za 7,30KM(oko 30kn) odvezao do centra grada.Imao sam neke informacije kako da dođem busom,ali ovo mi je bilo puno jednostavnije i lakše.
Saborni Hram Hrista Spasitelja.Izgradnja hrama trajala je od 1925. do 1929, a svečano je otvorena na Spasovdan 1939. godine.
Ban Milosavljević
Palata Republike.To je službeno sjedište predsjednika Republike Srpske.U Palati(palači) Republike predsjednik Republike Srpske obavlja prijeme službenih osoba iz zemlje i inozemstva.
Nakon rekonstrukcije zgrade koja je koštala oko 5,5 milijuna eura,Palata Republike je svečano otvorena 24. travnja 2008.godine.Zgrada je sagrađena 1936. godine u vrijeme bana Svetislava Milosavljevića.
ZlayoZg- Administrator
Pošto mi je ovo prvi samostalni posjet gradu,držao sam se uglavnom centra grada i hodao okolo naokolo bez nekog posebnog cilja..
Narodno pozorište Republike Srpske
Narodno pozorište Republike Srpske
ZlayoZg- Administrator
Banski dvor.Ovo je kulturni centar koji je građen u periodu od 1929 do 1932.godine kao rezidencijalni prostor Bana vrbaske banovine i u te svrhe korišten je do 1941.Tokom Drugog svjetskog rata unutrašnjost objekta je devastirana,a skupocjeni nameštaj,slike i drugi predmeti nepovratno su nestali.U poslijeratnom periodu zgrada je korištena kao vojno i političko sjedište da bi konačno Narodni odbor Grada Banja Luka na sjednici održanoj 8. ožujka 1955. godine donio odluku o osnivanju kulturne institucije pod nazivom Dom kulture i zgradu predao na upravljanje Domu.
Godine 1998. gradska skupština donosi odluku o promjeni imena Doma kulture u Banski dvor Kulturni centar,javnu ustanovu kulture Grada Banja Luke sa multimedijalnim sadržajima koncipiranim tako da svojim programima ponudi, prije svega, bogat i raznovrstan glazbeni program.
ZlayoZg- Administrator
Idemo prema centru grada
Poznata "Boska"
Poznata "Boska"
ZlayoZg- Administrator
Iako je subota,grad je pun ljudi..
Negdje ovdje sam već malo i ogladnio,te sam potražio neku pizzeriju(onu poznatu ćevapdžinicu "Kod Muje" nisam uspio pronaći,iako će možda netko reći "pa bio si blizu".. ).
Našao sam pizzeriju,uzeo veliku(dijele se na malu,srednju,veliku,porodičnu(obiteljsku) i jumbo),dvije cole i to me koštalo 11,50KM(oko 50kn).
Nakon što sam pojeo,pogledah na sat,kad ono već 15 sati! Kud već?A još pošteno ni grada nisam prošao.Do polaska vlaka imam još oko 45 minuta.Ali ne znam jeli kasni ili ne,a glupo mi je sad ići na kolodvor ako kasni,u tom slučaju bih bez veze išao tamo i platio taksi i sjedio na kolodvoru i čekao vlak..Srećom,našao sam poštu i uđem unutra i zamolim jeli imaju broj od željezničke postaje.Sva sreća,imali su broj,pa sam nazvao i pitao za vlak koji je kasnio 15 minuta.Rekoh super,imam još vremena.Tu uslugu sam platio 0,50KM(oko 2kn)..
Negdje ovdje sam već malo i ogladnio,te sam potražio neku pizzeriju(onu poznatu ćevapdžinicu "Kod Muje" nisam uspio pronaći,iako će možda netko reći "pa bio si blizu".. ).
Našao sam pizzeriju,uzeo veliku(dijele se na malu,srednju,veliku,porodičnu(obiteljsku) i jumbo),dvije cole i to me koštalo 11,50KM(oko 50kn).
Nakon što sam pojeo,pogledah na sat,kad ono već 15 sati! Kud već?A još pošteno ni grada nisam prošao.Do polaska vlaka imam još oko 45 minuta.Ali ne znam jeli kasni ili ne,a glupo mi je sad ići na kolodvor ako kasni,u tom slučaju bih bez veze išao tamo i platio taksi i sjedio na kolodvoru i čekao vlak..Srećom,našao sam poštu i uđem unutra i zamolim jeli imaju broj od željezničke postaje.Sva sreća,imali su broj,pa sam nazvao i pitao za vlak koji je kasnio 15 minuta.Rekoh super,imam još vremena.Tu uslugu sam platio 0,50KM(oko 2kn)..
ZlayoZg- Administrator
Ulica Kralja Petra I Karađorđevića
Autobusno stajalište Centar
Trg srpskih junaka.Na slici malo udesno vidi se grupa ljudi kako igra šah sa malo većim figurama nego inače.
Neobično vozilo
Bočac Tours.Koliko sam uspio skužiti,u gradu je više prijevoznika.Glavni je "Autoprevoz Banja Luka",a vidio sam još dosta autobusa već spomenutog "Bočac Toursa"..
..i "i Pavlović Tursa".
Autobusno stajalište Centar
Trg srpskih junaka.Na slici malo udesno vidi se grupa ljudi kako igra šah sa malo većim figurama nego inače.
Neobično vozilo
Bočac Tours.Koliko sam uspio skužiti,u gradu je više prijevoznika.Glavni je "Autoprevoz Banja Luka",a vidio sam još dosta autobusa već spomenutog "Bočac Toursa"..
..i "i Pavlović Tursa".
ZlayoZg- Administrator
Ovo je bus "Autoprevoza"
Spomenik borcima.Na ploči piše:Slava borcima palim za slobodu otadžbine,za bratstvo i bolji život naših naroda.
Već je bilo blizu 15:30(vlak je dolazio oko 15:55) i trebalo je potražiti prijevoz do kolodvora.Srećom,brzo sam našao taksi koji me je odvezao za manje novaca nego kad sam dolazio(6,50KM,tj. oko 25kn).
Spomenik borcima.Na ploči piše:Slava borcima palim za slobodu otadžbine,za bratstvo i bolji život naših naroda.
Već je bilo blizu 15:30(vlak je dolazio oko 15:55) i trebalo je potražiti prijevoz do kolodvora.Srećom,brzo sam našao taksi koji me je odvezao za manje novaca nego kad sam dolazio(6,50KM,tj. oko 25kn).
ZlayoZg- Administrator
Leskovački roštilj?To mora da je dobro..
Sjeo sam u jedan kafić dok sam čekao vlak jer mi je ostalo još nešto konvertibilnih maraka,pa da ih potrošim..
Izlaz na perone
ZlayoZg- Administrator
Pogled prema Prijedoru/Zagrebu
I prema Doboju
Tada dolazi i teretni vlak iz smjera Prijedora sa 441-xxx i 661-32x
Nedugo zatim,stiže i moj vlak za Zagreb.
I prema Doboju
Tada dolazi i teretni vlak iz smjera Prijedora sa 441-xxx i 661-32x
Nedugo zatim,stiže i moj vlak za Zagreb.
ZlayoZg- Administrator
Na čelu je 441-089
Vlak je bio prazniji nego kad sam išao ovamo..Mislio sam se smjestiti u zadnji vagon ŽFBiH,ali imao je male prozore za otvaranje,pa sam se smjestio u HŽ-ov Bee sa Šelinim sjedalima.Nikuda bez tog Šele..
Ima i ovoga. Zanimljivo mjesto za fotografiranje.
Ramići
Pred Potkozarjem
Vlak je bio prazniji nego kad sam išao ovamo..Mislio sam se smjestiti u zadnji vagon ŽFBiH,ali imao je male prozore za otvaranje,pa sam se smjestio u HŽ-ov Bee sa Šelinim sjedalima.Nikuda bez tog Šele..
Ima i ovoga. Zanimljivo mjesto za fotografiranje.
Ramići
Pred Potkozarjem
ZlayoZg- Administrator
Ulazimo u Potkozarje
Prvo stajanje poslije Banja Luke je u Omarskoj.Kao što se vidi,vagona ima poprilično.
Prvo stajanje poslije Banja Luke je u Omarskoj.Kao što se vidi,vagona ima poprilično.
ZlayoZg- Administrator
Tu je i ona 661-031 koju sam vidio u Ramićima
Kozarac.Kao što sam već rekao,skoro svaki kolodvor je pun ovakvih vagona..
Pretječemo lokalni(putnički)vlak 6426 Banja Luka-Dobrljin
Prijedor
Brezičani
Nastavljamo dalje prema Novom Gradu uz pratnju rijeke Sane.
Kozarac.Kao što sam već rekao,skoro svaki kolodvor je pun ovakvih vagona..
Pretječemo lokalni(putnički)vlak 6426 Banja Luka-Dobrljin
Prijedor
Brezičani
Nastavljamo dalje prema Novom Gradu uz pratnju rijeke Sane.
ZlayoZg- Administrator
Pada noć i postaje sve teže za fotkanje pri brzini,ali ne predajem se tako lako..
Pruga je u sendviću između Sane sa lijeve strane i ceste M4 Banja Luka-Novi Grad
U Svodni je križanje sa teretnim vlakom.
Pruga je u sendviću između Sane sa lijeve strane i ceste M4 Banja Luka-Novi Grad
U Svodni je križanje sa teretnim vlakom.
Zadnja promjena: ZlayoZg; uto 2 lis 2012 - 23:21; ukupno mijenjano 1 put.
ZlayoZg- Administrator
Svadba u tijeku.
Dolazi Unska pruga iz Bihaća
U Novi Grad dolazimo u 17:47,tj.kašnjenje je oko 28 minuta.Tu čeka vlak 8045 za Bihać koji je trebao otići u 17:45,ali je čekao brzog.Dosta ljudi je prešlo na taj vlak za Bihać.
Parkirani TMD..
Dolazi Unska pruga iz Bihaća
U Novi Grad dolazimo u 17:47,tj.kašnjenje je oko 28 minuta.Tu čeka vlak 8045 za Bihać koji je trebao otići u 17:45,ali je čekao brzog.Dosta ljudi je prešlo na taj vlak za Bihać.
Parkirani TMD..
ZlayoZg- Administrator
Una nas i dalje prati
Dolazimo u Dobrljin gdje opet slijede granične formalnosti
Prometnik daje znak za polazak prema Volinji
Dolazimo u Dobrljin gdje opet slijede granične formalnosti
Prometnik daje znak za polazak prema Volinji
ZlayoZg- Administrator
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» Posjet Slavonskom brodu
» Patke u gradu