Vjerna maketa Samoborčeka
+2
tinaivica
borna
6 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 1 / 1.
Vjerna maketa Samoborčeka
Željko Sestrić je (sad već davno) napravio vjernu maketu Samoborčeka- Srebrne strijele, ponekih vagona, pruge i brojnih zgrada uz prugu. Maketa je
predstavljena na izložbi maketa u Tehničkom muzeju 1989 (?) godine, te ju je muzej otkupio s namjerom da ju stavi u stalni postav (uskoro?).
Eto kako ju je Željko ukratko predstavio: Ukupna duzina je 10 m. Sastoji se od 8 modula 100 x 50 cm, te 2 modula od 30 x 100 cm (most).
Pogon Strijele : oktretno postolje tipa "Vario" sa dva mala zamasnjaka. Proizvodi "Halling" - Wien. Ostala postolja su od TT vagona, jer promjer kotaca odgovara originalu. Razmak kotaca (Spur) podesen na H0e.
Baza za model NE POSTOJI: Apsolutna SAMOGRADNJA od A do Ž. Kuciste izradjeno iz polistirenskih ploca debljine od 0,5 do 1,5 mm. Svi detalji, prozori, vrata, spojevi itd. izradjeni strojnim glodanjen prema nacrtu.
Slikano je u proljeće ove godine u muzeju, kad se snimala reportaža za Tv emisiju o Samoborčeku. Kad doznamo termin emitiranja obavijestit ćemo sve
zainteresirane. Slike je napravio Rene Švigir i moja malenkost, bit će još slika drugom prilikom. Zadnja slika je nastala nedavno a predstavlja novo napravljenu i još bolju Strijelu!
predstavljena na izložbi maketa u Tehničkom muzeju 1989 (?) godine, te ju je muzej otkupio s namjerom da ju stavi u stalni postav (uskoro?).
Eto kako ju je Željko ukratko predstavio: Ukupna duzina je 10 m. Sastoji se od 8 modula 100 x 50 cm, te 2 modula od 30 x 100 cm (most).
Pogon Strijele : oktretno postolje tipa "Vario" sa dva mala zamasnjaka. Proizvodi "Halling" - Wien. Ostala postolja su od TT vagona, jer promjer kotaca odgovara originalu. Razmak kotaca (Spur) podesen na H0e.
Baza za model NE POSTOJI: Apsolutna SAMOGRADNJA od A do Ž. Kuciste izradjeno iz polistirenskih ploca debljine od 0,5 do 1,5 mm. Svi detalji, prozori, vrata, spojevi itd. izradjeni strojnim glodanjen prema nacrtu.
Slikano je u proljeće ove godine u muzeju, kad se snimala reportaža za Tv emisiju o Samoborčeku. Kad doznamo termin emitiranja obavijestit ćemo sve
zainteresirane. Slike je napravio Rene Švigir i moja malenkost, bit će još slika drugom prilikom. Zadnja slika je nastala nedavno a predstavlja novo napravljenu i još bolju Strijelu!
borna- Moderator
- Broj postova : 9618
Registration date : 16.11.2010
Re: Vjerna maketa Samoborčeka
Dozvoli Borna da te ispravim i dopunim. Zeljkova maketa nije bila izlozena po prvi put 1989 godine.
Klub željezničkih modelara „Zagreb“ povodom 40. godišnjice osnivanja i kontinuiranog djelovanja u suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu organizirao je veliku izložbu maketa i modela željeznica.
Izložba se održala u razdoblju od 20. ožujka do 5. travnja 2009. godine u prostorijama Tehničkog muzeja.
Na toj Izlozbi Zeljko je izlozio svojeg Samoborceka.
Klub željezničkih modelara „Zagreb“ povodom 40. godišnjice osnivanja i kontinuiranog djelovanja u suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu organizirao je veliku izložbu maketa i modela željeznica.
Izložba se održala u razdoblju od 20. ožujka do 5. travnja 2009. godine u prostorijama Tehničkog muzeja.
Na toj Izlozbi Zeljko je izlozio svojeg Samoborceka.
tinaivica- Broj postova : 33
Registration date : 06.10.2012
Hvala na ispravku, znam da sam negdje fulao, u ušima mi je ostala 9-ta godina ali ne i desetljeće (stoljeće!). LP tamo daleko iza 7 mora....
borna- Moderator
Za sve zainteresirane jos malo slika sa izlozbe u Tehnickom muzeju u Zagrebu.
Evo i slikice nas dvojce kod postavljanja vlakova (nos mi je crven od hladnoće a ne vina) u muzeju, snimio Dragutin Staničić.
borna- Moderator
Željko Sestrić - Zes in memoriam
Sa žalosti moram javiti da je Željko došao jučer na svoju zadnju stanicu.
7 godina se borio sa opakom bolesti, izdržao je puno više od većine no ipak mu nije bilo spasa.
Poznavali su ga svi iz starijih generacija koji su dolazili u Aviotehniku ili klub u Zagrebu, uvijek je
bio spreman svakome pomoći savjetom ili djelom!
Kao modelar i maketar je napravio brojne lijepe uradke, jedan od zadnjih je bila zgrada
Umjetničkog paviljona u Zagrebu koja se sada nalazi na Backovoj maketi....
7 godina se borio sa opakom bolesti, izdržao je puno više od većine no ipak mu nije bilo spasa.
Poznavali su ga svi iz starijih generacija koji su dolazili u Aviotehniku ili klub u Zagrebu, uvijek je
bio spreman svakome pomoći savjetom ili djelom!
Kao modelar i maketar je napravio brojne lijepe uradke, jedan od zadnjih je bila zgrada
Umjetničkog paviljona u Zagrebu koja se sada nalazi na Backovoj maketi....
borna- Moderator
portos- Moderator
- Broj postova : 595
Registration date : 14.06.2008
Pokoj mu duši. I nadamo se da sad tamo gore gradi neku maglev maketu!
- Broj postova : 11616
Registration date : 17.03.2008
Do zadnjih trenutaka (kada je mogao raditi nešto) je nastojao biti kreativan, stvarati nešto.
U svome dugom modelarskom životu radio je takoreći u svim mjerilima. Počeo je sa N-om od Mehanotehnike, nakon otkrića TT-a je
napravio jednu krasnu maketu u tome mjerilu.
Dolaskom u veće prostore je prešao na H0 (i H0e) a za klub je izradio nekoliko modela veličine 0.
Pod kraj se zadnjih godina vratio u N.
Na netu je nekoliko puta radio svoje stranice, zadnja koja još živi je na Linku
Imade svoju stranicu i na FB - Link
/prijašnje stranice su bile bogatije sadržajem no zbog neprijateljskih napada ih je morao zatvoriti a zadnje nije stigao ispuniti sadržajem/
U svome dugom modelarskom životu radio je takoreći u svim mjerilima. Počeo je sa N-om od Mehanotehnike, nakon otkrića TT-a je
napravio jednu krasnu maketu u tome mjerilu.
Dolaskom u veće prostore je prešao na H0 (i H0e) a za klub je izradio nekoliko modela veličine 0.
Pod kraj se zadnjih godina vratio u N.
Na netu je nekoliko puta radio svoje stranice, zadnja koja još živi je na Linku
Imade svoju stranicu i na FB - Link
/prijašnje stranice su bile bogatije sadržajem no zbog neprijateljskih napada ih je morao zatvoriti a zadnje nije stigao ispuniti sadržajem/
borna- Moderator
A tko to, molim Te, neprijateljski napada stranice jednog modelara? Zbilja svaštaborna je napisao/la:/prijašnje stranice su bile bogatije sadržajem no zbog neprijateljskih napada ih je morao zatvoriti a zadnje nije stigao ispuniti sadržajem/
Neki Poljaci su imali stranicu sa sličnim nazivom (ZES) za prodaju nečega sasvim drugoga no dugo mu nisu dali mira a i Nizozemci
sa Atelier Zes
Uitgebreide informatie over dit bedrijf met een vestiging in Heerhugowaard. Het adres van Atelier Zes is Daltonstraat 11 A in Heerhugowaard.
menu heerhugowaard
(prva Željkova stranica je počinjala sa Atelier Zes)
sa Atelier Zes
Uitgebreide informatie over dit bedrijf met een vestiging in Heerhugowaard. Het adres van Atelier Zes is Daltonstraat 11 A in Heerhugowaard.
menu heerhugowaard
(prva Željkova stranica je počinjala sa Atelier Zes)
borna- Moderator
Ostavština Željka Sestrića
Krajem prošlog tjedna je Željkov sin donio nekoliko paketa na kojima je naznačeno za koga su.
Jedan paket je za klub KŽMZ kojeg ću odnijeti kad se vratim u Zagreb (jer je klub trenutno ztvoren)
Drugi je za mene i to ću pokazati u radovima moje radionice a treći je za HŽM i to sam odnio prošlog ponedjeljka.
Mrcina od lokomotive je u mjerilu 0 (1:45), dugačka je skoro pola metra i teška blizu 2 kile!
2 su snažna el.motora sa zamašnjacima i pogon na sve osovine
Karoserija i podvozje su Željkov rad dok je pogon od tvorničkog modela (prerađen), Trebalo bi još napraviti ograde i stakla na kabini.
Još jedan veeliki model je dobiven djelomičnom preradom Francuske lokomotive
/nastavit će se ako bog da interneta/
Jedan paket je za klub KŽMZ kojeg ću odnijeti kad se vratim u Zagreb (jer je klub trenutno ztvoren)
Drugi je za mene i to ću pokazati u radovima moje radionice a treći je za HŽM i to sam odnio prošlog ponedjeljka.
Mrcina od lokomotive je u mjerilu 0 (1:45), dugačka je skoro pola metra i teška blizu 2 kile!
2 su snažna el.motora sa zamašnjacima i pogon na sve osovine
Karoserija i podvozje su Željkov rad dok je pogon od tvorničkog modela (prerađen), Trebalo bi još napraviti ograde i stakla na kabini.
Još jedan veeliki model je dobiven djelomičnom preradom Francuske lokomotive
/nastavit će se ako bog da interneta/
borna- Moderator
Naprijed je jedna 2043 u H0 a otraga su su veliki u 0
"Mala" 2131
Vagon uskotračne Gradske željeznice (Samoborčeka) u mjerilu 0 (za tračnice H0)
2 teretna vagona (Švicarskoga nije stigao preimenovati u HŽ)
"Mala" 2131
Vagon uskotračne Gradske željeznice (Samoborčeka) u mjerilu 0 (za tračnice H0)
2 teretna vagona (Švicarskoga nije stigao preimenovati u HŽ)
borna- Moderator
Majtore, ne vide se slike?
borna- Moderator
Kako su brojne slike koje sam imao na "imidžu" nestale ponovit ću ih (sa sigurnijeg Google-a)
Počinjem sa stanicom u Zagrebu
Nova i stara stanica
Tu je i skladište Samoborke
Počinjem sa stanicom u Zagrebu
Nova i stara stanica
Tu je i skladište Samoborke
borna- Moderator
Nekad davno sam ovdje prvi puta probao crno Tomislav pivo
ZES je namjeravao nabaviti još malih parnjačica kao i dizelku
Isto tako je bilo predviđeno još dosta teretnih vagona
Odmah nakon kolodvora počinje grad, kućice prema pravima je radio sam ili preradio tvorničke
borna- Moderator
Ovdje se modul sužava jer se dolazi do mosta
borna- Moderator
Mogao bih reći u dobra stara vremena dok je Sava bila čista ljudi su se kupali ispod mosta!
(I ja se maglovito sjećam da sam se tamo kupao sa roditeljima negdje sredinom 50-ih i gledao vlakiće sa parnjačama iznad)
Ovaj dio mosta je bio srušen krajem II rata pa je najprije napravljena improvizacija od drva
borna- Moderator
Nakon mosta ubrzo se dolazi do Samobora
Bilo je zamišljeno da se jednoga dana pruga (moduli) produže do Bregane
borna- Moderator
Željko je kasnije napravio još jednu Strijelu,još bolju koju e vozio po svojoj maketi
borna- Moderator
Prekrasna je Strijela.
Gledajući ovu maketu odnosno prilaz Samoborske ceste starom Podsusedskom mostu, sjetio sam se priča da je na mjestu gdje se nalazi pješački podhodnik nekada postojao prijelaz ceste preko željezničke pruge normalnog kolosijeka. Ta je cesta išla dalje kroz Podsused pa preko brda dalje prema Zaprešiću i Mariboru. Ima li igdje itko sliku tog žcpr?
Gledajući ovu maketu odnosno prilaz Samoborske ceste starom Podsusedskom mostu, sjetio sam se priča da je na mjestu gdje se nalazi pješački podhodnik nekada postojao prijelaz ceste preko željezničke pruge normalnog kolosijeka. Ta je cesta išla dalje kroz Podsused pa preko brda dalje prema Zaprešiću i Mariboru. Ima li igdje itko sliku tog žcpr?
Registration date : 14.06.2008
Bas lijepo izgleda!
Dvojka- Broj postova : 16
Registration date : 25.11.2018
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 1 / 1.